Frfattare mne: en generell diskussion om rättssäkerhet och bevisvärdering.  (lst 3956 gnger)

susanna.svensson3@telia.c

 • Gst
en generell diskussion om rättssäkerhet och bevisvärdering.
« skrivet: 22 mars 2003, 10:15:55 AM »
Jag önskar en sådan diskussion eftersom att antalet resningsfall de senaste åren indikerar att de brister som finns inom bevisvärdering när det gäller LVU mål inom länsrätterna tyvärr verkar ha spridit sig till tingsrätterna i brottsmål.

leif

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 39
 • Karma: 0
  • Visa profil
en generell diskussion om rättssäkerhet och bevisvärdering.
« Svar #1 skrivet: 25 mars 2003, 11:28:47 AM »
Det finns minst ett fällande JO-yttrande där en rådman i en tingsrätt ertappats med att sitta och fatta "olagliga rättsbeslut". Utöver det har absolut intet hänt. JO har av någon anledning valt att inte driva det till åtal.

Rättsväsendet skulle förmodligen riskera att börja krackelera om så skulle ske. Det är inte mycket som behövs.  Därför ser jag det som ett gott förslag, att utrymme ges för ett sådant debatterande, med tanke på att utifrån spillrorna går det att bygga upp något nytt och mer nutidsanpassat. Förmodligen tjänar vi alla på det.


Mvh, Leif


 ---Utdrag ur yttrande av JO Claes Eklundh 990928, d.nr 2148-9

Tre av kärandena var enligt det i målet ingivna registrerings beviset styrelseledamöter och utgjorde bolagets styrelse. Vidare var en av dessa också registrerad som bolagets verkställande direktör.
Enligt min uppfattning hade, till följd av jävsbestämmelserna, varken styrelseledamöterna eller verkställande direktören rätt att företräda bolaget i målet.
Således saknades lagliga förutsättningar för tingsrätten att godta den processhandling som styrelsen givit uttryck för genom verkställande direktörens medgivande.


(Det handlar om en bolagsstyrelse som stämde sig själva och svarade på sin egen stämning).

Peter Klevius

 • Gst
Folkrätt kontra mänskliga rättigheter
« Svar #2 skrivet: 25 mars 2003, 13:15:23 PM »
Mycket intressant!

F ö kan det påpekas att samma folkrätt som somliga hänvisar till för att skydda Saddam-regimens tyranni faktiskt har ett eget namn då det gäller att skydda LVU (socialstaten) från intervention från t ex Europadomstolen  "Margin of appreciation" benämns det faktum att domstolen avstår från att bedöma riktigheten/nödvändigheten av inhemska lagar. Gränsen är förvisso flytande men verktyget hålls vid liv medelst flitigt svenskt (skattefinansierat) grävlingsarbete inom EU och ED! Läs mer om sambanden  på

http://www.nkmr.org/artikel_angels_antichrist_by_peter_klevius.htm

mvh Peter K

Ruby Harrold-Claesson

 • Global Moderator
 • Newbie
 • *****
 • Antal inlgg: 690
 • Karma: 1
  • Visa profil
Förslag till nya diskussionsämnen
« Svar #3 skrivet: 28 mars 2003, 16:51:57 PM »
Till Leif och Peter Klevius

Jag vill härmed meddela att den här sektionen är endast till för förslag. Inga diskussioner får föras här.

Vi kommer att få två nya diskussionsfora - Rättssäkerhet och bevisvärdering och Myndigheternas metodik - under nästa vecka. Moderatorerna blir styrelsemedlemmarna Madeleine Karlin och Rigmor Persson.

Ni kan därför kopiera in era inlägg när Susanna Sv inleder diskussionen i det nya forumet Rättssäkerhet och bevisvärdering.

Obs! Endast de som är registrerade i NKMR:s Diskussionsforum och moderatorerna kan ändra eller ta bort inlägg.

Med vänlig hälsning

Ruby H-C