Frfattare mne: Länsrättten  (lst 4514 gnger)

madeleine karlin

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 9
  • Karma: 0
    • Visa profil
Länsrättten
« skrivet: 17 mars 2003, 13:26:07 PM »
Hej Inger

Skall här kortfattat brskriva hur processen i länsrätten går till när det gäller LVU och då utan att det gjorts något omedelbart omhändertagande.
Observera att från det nedan sagda bara är ett exemple med de generaliseringar som då finns.

Socialtjänsten sammanställer en ansökan till länsrätten. Länsrätten sänder över ansökan till föräldrarna och barnet. I detta skede, om det inte gjorts redan tidigare, så skall föräldrarnas och barnets offentliga biträde utses. Föräldrarna har rätt att själva bestämma vilket biträde de vill ha. Det finns dock vissa begränsningar främst geografiska.
Socialtjänsten skall därefter inkomma med en utredning som sedan föräldrarna och barnet själva eller genom sina biträden skall yttra sig över samt ange vilken bevisning som skall åberpas.  Länsrätten skall sedan hålla muntlig förhandling i målet. Vid den muntliga förhandlingen som är ett komplement till de skrifter som ingetts skall parterna lägga fram sina ståndpunkter, eventuella vittnen och sakkunniga höras. Domstolen skall därefter överlägga och avkunna en dom. Domare är en jurist och tre nämdemän.[/b]

Länsrätten

  • Gst
Länsrättten
« Svar #1 skrivet: 17 mars 2003, 14:48:56 PM »
Om det gjorts ett omedelbart omhändertagande först. Har barnet rätt till ett eget biträde då? Skall Länsrätten även här hålla muntlig förhandling?