Författare Ämne: Miljardindustri  (läst 2452 gćnger)

Helsingborg42

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 20
 • Karma: 0
  • Visa profil
Miljardindustri
« skrivet: 12 december 2006, 08:17:25 AM »

Ruby Harrold-Claesson

 • Global Moderator
 • Newbie
 • *****
 • Antal inlägg: 690
 • Karma: 1
  • Visa profil
Utsatta barn har blivit miljardindustri
« Svar #1 skrivet: 12 december 2006, 09:54:36 AM »
Artikeln "Utsatta barn har blivit miljardindustri" i Dinapengar.se Ă€r en bearbetning av Annika Larssons och Åsa Bolmstedts sex-sidiga artikel "Vinstmaskinen" som publicerades i tidningen FOKUS i början av november 2006. BĂ„da artiklarna finns i sektionen Artiklar pĂ„ NKMR:s hemsida.

HÀr följer ett brev som jag skickade till Fokus den 14 november 2006.

Redaktionen
Fokus
redaktion@fokus.se
 
 
BÀsta Redaktör,
 
Undertecknad, Ruby Harrold-Claesson, jur. kand., ordf. i NKMR vill hÀrmed tacka dig för artikeln "Vinstmaskinen" som publicerades i novembernumret av Fokus.
 
NKMR har upprÀttat en lÀnk till artikeln i vÄr sektion "Artiklar" pÄ vÄr hemsida.

I flera Är har NKMR försökt fÄ media att belysa de ofantliga summor pengar som socialtjÀnstens personal och mindre nogrÀknade mÀnniskor i fosterhem, institutioner och olika verksamheter i anslutning till dessa drÀnerar statskassan "för barnens bÀsta".
 
Heder till Tidningen Fokus v.45 - 2006 som har publicerat den sex-sidiga artikeln "Vinstmaskinen" av Annika Larsson och Åsa Bolmstedt och till Dina Pengar som publicerade artikeln "Utsatta barn har blivit miljardindustri".
 
Men tidningarna ovan Àr inte de första att uppmÀrksamma miljardrullningen i omhÀndertagandeindustrin. I reportaget 2005-12-06 avslöjade Uppdrag granskning de stora ekonomiska intressena som drev Ekbackens behandlingshem. Kalla Faktareportaget (2005-04-04) avslöjade de som ligger bakom Behandlingshemmet Oasen i Aneby. Samtidigt vill jag pÄminna om miljardrullningen som uppdagades i konkursen i Behandlingshemmet SolbogÄrden i Skurup (hösten 2001), nedlÀggningen av Behandlingshemmet Solhem i SÀvsjö, (vÄren 2002) och konkursen (24/3 2005) i Behandlingshemmet VÀstrumsgÄrden. Dessa Àr emellertid endast toppen pÄ isberget. I Kalla Faktareportaget kom det fram att det finns ca 430 olika behandlingshem i Sverige. Antalet s k familjehem Àr inte kÀnt, men omhÀndertagandeindustrin omfattar 10 000-tals barn och ungdomar. Och, det gÄr att tjÀna stora pengar - skattepengar - pÄ barn.
 
Det finns flera artiklar pĂ„ NKMR:s hemsida som behandlar miljardrullningen inom den sociala barnavĂ„rden. Se t. ex, Ekonomisk brottslighet inom fosterhemsindustrin, som Ă€r en samlingsmapp för artiklar frĂ„n Sr.se,  jur. kand. med. lic Siv Westerbergs artikel, Fosterbarn som god butik.
Se Àven fil dr Anita Ankarcronas artikel "MÄnga omhÀndertagna barn i motbjudande geschÀft", och advokat Lennart Hanes artikel, "TonÄrsrevolt i socialstaten. Hur en 15-Ärig flicka försörjer 34 personer".
 
Jag beklagar dock att den tongivande och inflytelserika Skattebetalarnas Förening inte har velat engagera sig i denna frÄga trots att jag kontaktade dess VD redan i mars 2002 i samband med Smalands Tidningens artikelserie om. Se Behandlingshemmet Solhem i SÀvsjö.
 
Presentation of NKMR
NKMR bildades den 30 november 1996 pÄ Christiansborg i Köpenhamn. NKMR arbetar för respekt och skydd av barns och deras familjers rÀtt till privat- och familjeliv dvs tillÀmpning av Europakonventionen artikel 8 och FN:s Barnkonvention artiklarna 3, 5 - 12 och 16.
För information om styrelsen varav samtliga Àr frÄn de nordiska lÀnderna, professionella och i huvudsak jurister var god och se "Vad Àr NKMR?".
 
 
NKMR:s hemsida
NKMR har en hemsida pÄ Internet dÀr vi publicerar pÄ Ätta sprÄk. URL:et Àr www.nkmr.org. Hittills har vi fÄtt drygt 3 500 000 besök frÄn hela vÀrlden. Jag vill dÀrför hÀlsa er vÀlkomna att besöka NKMR:s hemsida pÄ Internet. DÀr kan ni ta del av vÄra stadgar, vÄrt Diskussionsforum osv.
 
Tack Àn en gÄng för ert viktiga bidrag till debatten.

Med vÀnlig hÀlsning

Ruby Harrold-Claesson
 
Ruby Harrold-Claesson
Jur. kand.,
Ordf. i NKMR

kristina

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 6
 • Karma: 0
  • Visa profil
öppna adoptioner
« Svar #2 skrivet: 17 december 2006, 15:46:30 PM »
Fosterhem kostar skattebetalarna pengar sÄ det vore bÀttre om Sverige kunde satsa mer pÄ öppna adoptioner. Det finns i USA, men sÄ klart inte hÀr eftersom allt Àr eftersatt i Svedala.

Öppna adoptioner Ă€r bra bĂ„de för förĂ€ldrar som inte orkar vara förĂ€ldrar och barn som behöver förĂ€ldar som vill och orkar. Dessa kan vara nödvĂ€ndiga sĂ„ sent som i tonĂ„ren om inte förr. Det viktiga Ă€r barnets behov och inte förĂ€ldrars behov av bra betyg pĂ„ sig sjĂ€lva.

I fall dÀr förutsÀttningar redan tidigt inte finns för en förÀlder sÄ Àr öppen adoption ett utmarkt alternativ. DÄ kan den förÀlder som lÀmnar bort barnet fÄ massor av avlastning och ÀndÄ behÄlla en viss kontkat med sitt barn. Men adoptivförÀldrarna har huvudansvaret för barnet.

Detta har visat sig vara speciellt lyckosamt nÀr mamman Àr ensamstÄende och mycket ung. Hon har inte orkat med huvudansvaret för barnet, men ÀndÄ velat behÄlla kontakten.

Detta ska narturligtvis ses som en möjlighet och inte ett tvÄng.