Författare Ämne: Parental Alienation Syndrome, PAS  (läst 2903 gånger)

Ruby Harrold-Claesson

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Antal inlägg: 690
  • Karma: 1
    • Visa profil
Parental Alienation Syndrome, PAS
« skrivet: 06 november 2006, 08:29:50 AM »
Nyligen fick jag information om att det har startats en namninsamling för att få regeringen att starta forskning om föräldraalienering (Parental Alienation Syndrome, PAS), så att PAS blir erkänd även i Sverige.

Vad är PAS?
Parental Alienation Syndrome, PAS, är otillbörlig påverkan av barn i syfte att få barnet att ta avstånd från en förälder. PAS är allmänt förekommande vid konfliktfyllda separationer och i vårdnadstvister och utförs oftast av boföräldern. Alieneringen underlättas av att barnet står i stark beroendeställning till boföräldern. När en boförälder har haft framgång med PAS inträffar det ofta att domstolar "belönar" alieneringen med att ge boföräldern enskild vårdnad och/eller "straffar" barnet genom att minska eller slopa dess rätt till umgänge med sin andra förälder. I ämnet kunniga psykologer anser att PAS är psykisk misshandel av barn.

PAS i LVU
PAS drabbar inte enbart barn vars föräldrar tvistar med varandra, utan även tvångsomhändertagna barn. Då fungerar socialen och fosterföräldrarna som alienerare. Fil dr. leg. psykolog Lena Hellblom Sjögren har skrivit artiklar och uppsatser om PAS hos LVU-ade barn. Se t ex Making a parent dangerous. PAS in Sweden and Norway och Farliggörande av föräldrar. Föredrag av Lena Hellblom Sjögren
 
Namninsamlingen "Utred PAS syndromet vetenskapligt NU" finns på URL:
http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=395
 
Ruby H-C