Omröstning

Litar du på rättvisan i Sveriges domstolar?

Ja, absolut.
0 (0%)
Ja, det finns några bra domare och åklagare
1 (33.3%)
Nej, absolut inte
2 (66.7%)

Antal personer som röstat: 3

Omröstningen har avslutats: 19 oktober 2006, 09:19:49 AM

Författare Ämne: Domstolschef Ã¥talas för stolstöld  (läst 3391 gånger)

Ruby Harrold-Claesson

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Antal inlägg: 690
  • Karma: 1
    • Visa profil
Domstolschef åtalas för stolstöld
« skrivet: 19 oktober 2006, 09:19:49 AM »
Domstolschef åtalas för stolstöld
Saxat från Aftonbladet text-tv
Publicerad: 2006-10-19

Domstolschef åtalas för stolstöld.

"En chef vid Högsta domstolens åtalas för att ha stulit antika stolar värda 150.000 kronor. Kuppen avslöjades när möblerna bjöds ut på auktion.

Personalen fick köpa en del äldre kontorsmöbler när HD bytte lokaler 2004. Enligt chefen köpte han stolarna för 50 kronor styck - men köpet finns inte registrerat någonstans.

Åklagaren väljer nu att åtala mannen för stöld. Stolarna har återlämnats till HD."

Det är inte första gången som en domare i Sveriges högsta dömande instans - Högsta Domstolen - anklagas för brott. Alla minns säkert den sexköpande domaren i HD som i stället för avsked omplacerades till Lagrådet.

För några år sedan gjorde Striptease en granskning av de extraknäckande domarna i HD. Justitierådens olika förehavanden förklarar kanske varför endast 3 % av överklagandena får prövningstillstånd.

Här följer ett utdrag ur DN-artikeln om Inga-Britt Ahlenius där hon beskrivs som "Statens hårdaste kritiker". Hon var i Stockholm förra året för att hålla en föreläsning till minne av förra finansministern Anne Wibble.

"Dess rubrik "Har Sverige blivit en soft state?" kan ifrågasättas på språkliga grunder. Men problemet med den mjuka staten går däremot inte att vifta bort. Enligt Inga-Britt Ahlenius handlar det om en statsmakt som är engagerad i det mesta men som så ofta och uppenbart misslyckas med de uppgifter som ligger på staten - just därför att marknaden inte kan lösa dem.

"Dit hör rättssäkerhet och skydd för medborgarna. Där är exemplen många, anser hon och räknar upp några av dem: domstolarnas väldiga eftersläpning i sina ärenden, polisens oskickliga hantering av Göteborgskravallerna och den regelvidriga mörkläggningen av omständigheterna kring Osmo Vallos död.

"Ansvaret vill hon delvis lägga på enskilda tjänstemän som har varit försumliga. Men samtidigt ställer Inga-Britt Ahlenius frågan: Vad är det för normsystem som har förmedlats uppifrån?

"- Staten är en rättsordning, där det ska vara annorlunda att arbeta än i ett företag. Det saknas en etisk kod för statliga tjänstemän, som skulle inpräntas från första början - en värdebas gemensam för alla som arbetar med uppdrag i staten. Inte heller finns det tydliga processer för ansvarsutkrävande, vilket är mest märkbart på högsta politiska nivå, påpekar hon."

Det är illa ställt med rättvisan i Sverige. Sverige som rättsstat är blott en chimär. Justitiemorden hopar sig. I klartext innebär detta att åtskilliga personer har blivit felaktigt dömda. De friande domarna efter resningsfallen de senaste åren visar att allt inte har gått rätt till. Andra har förvägrats opartiska rättegångar i strid med Sveriges åtaganden i Europakonventionen för skydd av de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna. Justitiemorden begås inte enbart i brottmålskanslierna utan även i civilmål och förvaltningsdomstolarna.

Justitiekanslern Göran Lambertz har vaknat till problemen.
Nyligen föresprÃ¥kade han i en DN-artikel bildande av en resningskommission. "Forma en resningskommission", skrev han.  

Sverige är i skriande behov av en total omstöpning av rättssystemet och en rekrytering av kompetenta, hederliga och omutliga åklagare och domare som är bekanta med de vackra föresatserna i Regeringsformen 1:9 som stadgar:
"Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet."

Ruby H-C