Författare Ämne: Placering av barn i fosterhem  (läst 3758 gćnger)

Tryggare Kan ingen Vara

  • Gäst
Placering av barn i fosterhem
« skrivet: 05 mars 2003, 00:38:42 AM »
Ibland kan en placering av barn vara den enda lösningen.
Men man har sett att istÀllet för att placeringen ska vara enligt lagen
tillfÀllig och barnet ska Äter hem arbetar man inte Ät det hÄllet.
Det Àr som att man inte tÀnker i de banorna man har fÄtt riktlinjer
Till saken hör nog Sociala Myndigheters okunskap om vad det igentligen
innebÀr att omhÀnderta ett barn.
De har bÄde pengar och all tid i vÀrlden att inhÀmta den kunskapen och informationen de behöver.
Bra familje hem fins men ingen vill försöka göra dem bÀttre.
Eller sÀtta in förebyggande ÄtgÀrder sÄ man sliper omhÀnderta ett barn.
Har man nÄgonsin utverderat hur de hundratusentals omhÀndrtagnabarn
i sverige har haft det eller hur vi mĂ„r  nu eller 10 20 30 Ă„r senare.
Har skÀlv varit placerad 31gr
SH

Ruby Harrold-Claesson

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Antal inlägg: 690
  • Karma: 1
    • Visa profil
Tryggare kan ingen vara?
« Svar #1 skrivet: 19 mars 2003, 10:25:25 AM »
KĂ€ra SH

Jag beklagar verkligen att du har varit utsatt för 31 placeringar under din uppvĂ€xttid. Det som du har varit utsatt för kan inte betecknas som annat Ă€n "grov barnmisshandel". SjĂ€lv JO-anmĂ€lde jag ett fall som jag arbetade med i Linköping och förĂ€ldrarna polisanmĂ€lde socialarbetarna för barnmisshandel. Östgöta Correspondenten skrev flera artiklar om fallet. Se Nu skiljer man pĂ„ Jens och Johan.

Socialarbetarna har varit alltför snabba att tvÄngsomhÀnderta barn. Ett omhÀndertagande skall vara den sista ÄtgÀrden i en rad av olika ÄtgÀrder. Men, socialtjÀnsten arbetar utifrÄn en modell som bygger pÄ tvÄngsomhÀndertagande av barnet/barnen med sikte stÀllt pÄ "uppvÀxt placering", dvs familjesplittring och förstörelse av barnens biologiska slÀkt. Det Àr det som bÄde socialen erbjuder och fosterförÀldrarna krÀver - de ska ju ha sina inkomster tryggade för lÄng tid framÄt.

Det bör emellertid noteras att varken SocialtjÀnstlagen eller LVU lÀmnar utrymme för varaktiga familjehemsplaceringar. SÄvÀl placeringar enligt SoL som LVU skall enligt Socialstyrelsen (SoS rapport 1990:24) sÄ lÄngt som möjligt vara tidsbegrÀnsade och behandlingsinriktade med Äterförening som mÄl.

Det bör ocksÄ noteras att Socialstyrelsen har gjort en vinjettstudie
RÀttssÀkerheten pÄverkas av begreppsförvirring och skiftande organisation som visar att LVU Àr ett lotteri, dvs ett godtyckligt ingripande. Den danska motsvarigheten till SoS har gjort en liknande vinjettstudie TÊrskler for anbringelse som visar slutsatser fullt jÀmförbara med den svenska undersökningen.

I en intervju med socialministern Lars Enqvist i P1:s Studio Ett den 17 november 2001 sade Enqvist följande: "Även om 20 % av de barnen som placeras saknar förĂ€ldrar (...) sĂ„ vet jag att mĂ„nga placeras trots att det faktiskt skulle kunna finnas ett alternativ att stanna hemma i fall man kunde ge det stöd till familjen till mamma eller pappa och till barnen, som socialtjĂ€nstlagen tĂ€nker sig. Detta Ă€r sĂ„ enkelt att man faktiskt mĂ„ste slĂ„s för att kommunen satsar pengar pĂ„ detta."

TyvÀrr arbetar inte socialtjÀnsten/barnevernet för att lindra barns och deras familjers och slÀktingars lidande i samhÀllet.

Ruby H-C