Författare Ämne: Placering av barn i fosterhem  (läst 3605 gånger)

Tryggare Kan ingen Vara

  • Gäst
Placering av barn i fosterhem
« skrivet: 05 mars 2003, 00:38:42 AM »
Ibland kan en placering av barn vara den enda lösningen.
Men man har sett att istället för att placeringen ska vara enligt lagen
tillfällig och barnet ska åter hem arbetar man inte åt det hållet.
Det är som att man inte tänker i de banorna man har fått riktlinjer
Till saken hör nog Sociala Myndigheters okunskap om vad det igentligen
innebär att omhänderta ett barn.
De har både pengar och all tid i världen att inhämta den kunskapen och informationen de behöver.
Bra familje hem fins men ingen vill försöka göra dem bättre.
Eller sätta in förebyggande åtgärder så man sliper omhänderta ett barn.
Har man någonsin utverderat hur de hundratusentals omhändrtagnabarn
i sverige har haft det eller hur vi mår  nu eller 10 20 30 år senare.
Har skälv varit placerad 31gr
SH

Ruby Harrold-Claesson

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Antal inlägg: 690
  • Karma: 1
    • Visa profil
Tryggare kan ingen vara?
« Svar #1 skrivet: 19 mars 2003, 10:25:25 AM »
Kära SH

Jag beklagar verkligen att du har varit utsatt för 31 placeringar under din uppväxttid. Det som du har varit utsatt för kan inte betecknas som annat än "grov barnmisshandel". Själv JO-anmälde jag ett fall som jag arbetade med i Linköping och föräldrarna polisanmälde socialarbetarna för barnmisshandel. Östgöta Correspondenten skrev flera artiklar om fallet. Se Nu skiljer man på Jens och Johan.

Socialarbetarna har varit alltför snabba att tvångsomhänderta barn. Ett omhändertagande skall vara den sista åtgärden i en rad av olika åtgärder. Men, socialtjänsten arbetar utifrån en modell som bygger på tvångsomhändertagande av barnet/barnen med sikte ställt på "uppväxt placering", dvs familjesplittring och förstörelse av barnens biologiska släkt. Det är det som både socialen erbjuder och fosterföräldrarna kräver - de ska ju ha sina inkomster tryggade för lång tid framåt.

Det bör emellertid noteras att varken Socialtjänstlagen eller LVU lämnar utrymme för varaktiga familjehemsplaceringar. Såväl placeringar enligt SoL som LVU skall enligt Socialstyrelsen (SoS rapport 1990:24) så långt som möjligt vara tidsbegränsade och behandlingsinriktade med återförening som mål.

Det bör också noteras att Socialstyrelsen har gjort en vinjettstudie
Rättssäkerheten påverkas av begreppsförvirring och skiftande organisation som visar att LVU är ett lotteri, dvs ett godtyckligt ingripande. Den danska motsvarigheten till SoS har gjort en liknande vinjettstudie Tærskler for anbringelse som visar slutsatser fullt jämförbara med den svenska undersökningen.

I en intervju med socialministern Lars Enqvist i P1:s Studio Ett den 17 november 2001 sade Enqvist följande: "Även om 20 % av de barnen som placeras saknar föräldrar (...) så vet jag att många placeras trots att det faktiskt skulle kunna finnas ett alternativ att stanna hemma i fall man kunde ge det stöd till familjen till mamma eller pappa och till barnen, som socialtjänstlagen tänker sig. Detta är så enkelt att man faktiskt måste slås för att kommunen satsar pengar på detta."

Tyvärr arbetar inte socialtjänsten/barnevernet för att lindra barns och deras familjers och släktingars lidande i samhället.

Ruby H-C