Frfattare mne: Rättsröta i incestmål.  (lst 4020 gnger)

Rigmor Persson

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 9
 • Karma: 0
  • Visa profil
Rättsröta i incestmål.
« skrivet: 10 maj 2005, 12:58:55 PM »
Tisdagen den 10 / 5 2005 klockan 20.00 belyser Uppdrag Granskning i TV 1 den rättsröta som i allt för många incestmål förekommer. Resultatet blir självklart oskyldigt dömda. I " fallet Ulf " som belyses i programmet kommer mycket höga skadestånd att utkrävas efter 3,5 år i fängelse som oskyldigt dömd. Dessvärre är inte Ulf ensam, men hade tur som fick en journalist att titta närmare på hans fall. Ska det till en journalist som gräver i fallet för att få rättssystemet att fungera? Alla har inte den turen som "Ulf" hade.
Titta programmet och diskutera rättsrötan i incestmål som alltför ofta förekommer i våra domstolar.

Ruby Harrold-Claesson

 • Global Moderator
 • Newbie
 • *****
 • Antal inlgg: 690
 • Karma: 1
  • Visa profil
Fallet Ulf - Bara tippen på isberget!
« Svar #1 skrivet: 12 maj 2005, 13:02:30 PM »
I egenskap av privatpraktiserande jurist och ordf. i NKMR har jag på mycket nära håll följt fallet Ulf och andra justitiemord i "rättsstaten" Sverige. Fallet Ulf är bara ett i en oändlig rad av personförföljelser och rättsövergrepp - bara tippen på isberget. Kammaråklagaren Stefan Holmlin begick självmord den 5 april 2002 sedan han hade blivit falskt anklagad och illabehandlad men helt frikänd för sexuella övergrepp på sin styvdotter. Se http://nkmr.org//till_minne_av_stefan_holmlin.htm.

Vi kan bara konstatera att varken polis- och åklagarväsendet eller domstolarna, dvs de allmänna domstolarna och förvaltningsdomstolarna eller övriga myndigheter t ex socialtjänsten gör Sverige förtjänt av benämningen rättsstat. Inte att undra på varför Sverige är stamkund och har blivit fällt åtskilliga gånger i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg.

Själv har jag erfarenheter från åtskilliga socialnämnder, tingsrätter, hovrätter, HD, länsrätter, kammarrätter och Regeringsrätten m m på hur rättssökande förtrycks, förföljs och förnedras genom maktmissbruk och prestige bland personalen inom deras kanslier. Här följer några fall som inte borde inträffa om Sverige vore en rättsstat:
1 - En mor i Göteborg begär hemtagning av sin tvångsomhändertagna dotter. Socialsekreterarna anklagar henne för att uttalat hotelser mot fostermodern. Modern döms till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Därmed kan förvaltningsdomstolarna kontrollera hennes och barnets liv.
2 - En domare på länsrätten i Göteborg ålägger en läkare på Lillhagen att begära förlängning av rättspsykiatrisk vård på en patient som han aldrig har träffat eller ens talat med i telefon. Samma domare beslutar i målet.
3 - Socialtjänsten i Skåne beslutar att tvångsomhänderta en syskonskara och placera dem i fosterhem - trots att inga anklagelser hade riktats mot modern. Fadern hade anklagats för "grov fridskränkning" av några av barnen. Fadern blev frikänd i brottmålet men barnen är fortsatt tvångsomhändertagna.
4 - En domare i länsrätten i Skåne fattar sju olika negativa beslut under handläggning av ett LVU-mål. Föräldraombudet gör en jävsinvändning men domaren förklaras ojävig av sina kollegor, varefter han dömer barnen till fortsatt tvångsomhändertagande.

Låt oss hoppas att Fallet Ulf ska bli ett genombrott för en välbehövlig och långt överskriden upprensning i rättsrötan i Sverige.

Ruby H-C

Inlägget finns också på SvT.se
http://forum.svt.se/jive/svt/thread.jspa?threadID=1192&tstart=0

anna

 • Gst
"Nära håll"
« Svar #2 skrivet: 05 januari 2006, 22:52:19 PM »
Ja, nära håll från en sida då. För inte har Uppdrag granskning gjort ett program om från ett annat perspektiv än från Ulf? Nej, de har de inte. Som medlem i HOPP så kan jag rekomendra utomstående som dig att läsa "Våga se" nr 2 år 2005. Så kan du läsa lite om den andra sidan du uppenbarligen inte sett på nära håll.