Författare Ämne: VAD TROR DU SKER OM...  (läst 1398 gånger)

Bo Nessling

  • Gäst
VAD TROR DU SKER OM...
« skrivet: 04 maj 2005, 17:10:30 PM »
...din släkting mördas på sjukhus för att hon är gammal, icke-produktiv medlem av samhället och sjukhuset har brist på sängplatser? Du anmäler dina misstankar till åklagare som förundersökningsledare, lokal polismyndighet och rikspolischefen.
- Genast - med blixtsnabb entusiasm och effektivitet - kastar man sig inom rättsväsendet in i en utredning, som ska stävja detta brott och skydda alla dem, som hjälplösa men i förtroende, offrar sina kroppar åt sjukhusväsendets anställda och läkemedelstillverkarna för att dessa ska lära sig mera om sjukdomar och nya metoder?
- Fel! Åklagaren gitter inte svara. Efter en tids tjat svarar han att han - minsann! - inte kan se av den bifogade anmälan att ett brott kan ha skett. Han tänker inte göra något.
- Du ringer åklagarämbetet där man inte vill lämna ut polisens allmänna telefonnummer. Efter en stunds telefonflirt får du kanske numret och ska då veta vilket knappalternativ du ska trycka på innan du får en levande människa i telefonen som du kan fråga om mailadress. Du använder denna till förnyad anmälan. Ingenting händer.
- Du tycker detta är underligt och nämner något om “fula misstankar“. Efter en tid får du en ny åklagare, som skriver att den förre inte sagt att han inte ämnar göra något och han avslutar på samma sätt med att han - inte heller - tänker göra något. Han ger dig upplysningen att om du ska anmäla brott ska du göra det till polismyndighet. Det har man ju alltid trott att man kunde, ja.
- Du skriver till nyutnämnd rikspolischef, f.d. medlem av domstolsväsendet. Han svarar inte. Efter en tid får du ett brev från regional polismyndighet, som upplyser dig att om du misstänker brott ska du anmäla det till polismyndighet.
- Vad är det som har gått snett här?
- Slutsatsen jag drar av detta är att sjukhus har juridisk rätt att ta livet av sina patienter utan konsekvenser av något slag, då de vill spara sängplatser. Läkare, åklagare, högre polischefer sitter kanske i samma loge och är “bröder” och dessa ska man hjälpa och inte prata strunt om.
- Lag och rätt är något teoretiskt som man lär ut på juridiska fakulteter men inte fungerar i praktiken.