Frfattare mne: Definition på en socialstat  (lst 5624 gnger)

Peter Klevius

 • Gst
Definition på en socialstat
« skrivet: 11 februari 2003, 18:13:54 PM »
En socialstat är en stat som främst gynnar sig själv och därför styr sina medborgare medan en välfärdsstat i stället tjänar sina medborgare. Sverige är i detta avseende sedan länge att klassificera som socialstat.

 I ett visst skede riskerar alla stater att omvandlas till socialstater om inte individens mänskliga rättigheter är så tydligt inskrivna i grundlagen, och författningen så väl bevakad att detta inte tillåts att ske. Ifosterlandet  Sverige, där jag föddes, har vi en urvattnad grundlag, ingen författningsdomstol, extrem regeringsmakt utgående från en enda person (beroende på egenheter i konstitution och franförallt  då det gäller "trimningen/konformismen i maktfördelningen t ex politiseringen av rättsväsendet med påföljande "gummidomstolar" och rättsosäkerhet) samt en rumphuggen statsrevision!. Till detta kommer västvärldens längsta enpartivälde och mäktigaste byråkrati uppbyggda av världens högsta skatter). I de flesta andra sammanhang skulle en dylik stat betecknas som ytterligt nära diktatur.

Kom gärna in med kritik av min definition så vi kan förbättra den!

Peter Klevius

svenab

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 68
 • Karma: 0
  • Visa profil
Definition på en socialstat
« Svar #1 skrivet: 11 februari 2003, 21:20:05 PM »
Jag kan inte kritisera detta. Det är mycket av tankar jag själv har men inte lärt mig formulera.
Lite plumpt brukar jag formulera mig ungefär som så:
Det oerhörda skattetrycket och den gigantiska offentliga sektorn tjänar syftet att få ett tillräckligt stort antal människor beroende av staten för sin försörjning. Detta förvandlar dem till "statliga klienter" som är rädda för alla förändringar som leder till ökat eget ansvar.

"rumphuggen statsrevision" skrev du. Jag undrar om du vet något om den omorganisation av RRV som är på gång?
RRV tycker jag har varit en liten men dock nagel i ögat på våra allsmäktiga politiker under en tid. Tror du att det är orsaken till att de omorganiseras?

Ruby Harrold-Claesson

 • Global Moderator
 • Newbie
 • *****
 • Antal inlgg: 690
 • Karma: 1
  • Visa profil
Artikel i lördagens SvD - Kolumn | Evangelium enligt (s).
« Svar #2 skrivet: 12 februari 2003, 00:08:06 AM »
Förutom George Orwells böcker "Animal Farm" (Djurfarmen) och "1984" rekommenderar jag en noggran läsning av Göran Skyttes artikel i lördagens (8/2 -03) SvD med titel "Ingen svär i sossarnas nya kyrka"
Kolumn | Evangelium enligt (s).

URL:et är

http://www.svd.se/dynamiskt/Ledare/did_4873377.asp

Med tillönskan om trevlig läsning

Ruby H-C

Peter Klevius

 • Gst
Vad får vi för skatten?
« Svar #3 skrivet: 12 februari 2003, 16:05:47 PM »
Svenab – jag tror du har helt rätt betr RRV. Det verkar onekligen som om tjejen där höll på att göra verket till att åtminstone avlägset likna vad det egentligen borde vara (dvs hålla koll på vad staten gör med våra pengar) med påföljd att hon fick Bosse Ringholm på halsen. Skulle inte förvåna mig om en närmare granskning av det nya verket visade att det läcker som ett såll och till 100 % är styrt av regeringen och således lika produktivt som en eunuck (fast eunucker går ju även att använda till annat, t ex skönsång!

Vad gäller staten/bidragen/klienterna lider den politiska högern av en tung förlamning i det att man motarbetar direkttransfereringar till medborgarna och därigenom förespråkar indirekta transfereringar till socialstaten. Det gamla mantrat om att ”man kan inte få lön för att ligga på sofflocket” upprepas med en idiots envishet trots att det i stället är socialstaten som skapar handlingsförlamade individer (jmf  t ex arbetsförmedlingarnas vuxendagis, skolnärvaroplikt i stället för studieplikt, barnomhändertagande i stället för återbördat föräldraansvar, barn- och ungdomskriminalitet i stället för poliser etc etc).

Generell medborgarlön i stället för villkorade utbetalningar över Försäkringskassan, Arbetslöshetskassan, socialtjänsten, CSN etc, parad med eliminerad inkomstskatt på arbete (som många stater har ren i dag t ex i USA), är ett intressant scenario som dels kostar mindre och dels ger högintressanta synergieffekter som t ex total eliminering av svartjobb, billigare arbetskraft samt effektivare politiska styrmedel via konsumtionsskatter mm.

Oavsett vilken väg man väljer måste vi bort från statssocialism (som jag ser det förvandlas all socialism förr eller senare till statssocialism). Det effektivaste sättet att göra det är att strypa tillförseln av skattemedel till socialstaten samtidigt som vi politiskt/demokratiskt bstämmer oss för nivån på de generella direkttransfereringarna till medborgarna. Någon form av fördelningspolitik måste vi ju ha i alla fall, eller hur?

Peter Klevius

svenab

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 68
 • Karma: 0
  • Visa profil
Definition på en socialstat
« Svar #4 skrivet: 12 februari 2003, 17:02:09 PM »
RRV skulle det förstås vara.
Denna eunuck kommer i första hand inte användas till sång utan till "skönmålning".