Författare Ämne: Hedersproblematiken  (läst 2215 gćnger)

Felicity

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 35
 • Karma: 0
  • Visa profil
Hedersproblematiken
« skrivet: 03 maj 2005, 12:42:24 PM »
NÀr tvÄngsomhÀndertagandens existens diskuteras har jag ett lysande exempel dÀr jag anser att socialtjÀnsten ibland behöver omhÀnderta barn, detta t.ex. i fall dÀr tjejer rÄkar ut för krÀkningar i frihet och yttrande för att förÀldrar och andra anhöriga lÀgger sig i hur tjejerna ska klÀ sig, deras framtid och umgÀnge. DÀr Àr det tvÀrtom kritik mot socialtjÀnsten i fall dÀr man inte agerat i tid, pga förÀldrarnas rÀttigheter. Hur skulle man lösa sÄdana sÀkerhets frÄgor med hedersmord utan omhÀndertaganden?

//Felicia
Socialsekretare, Nya Socionomprogrammet - Göteborgs Universitet

Skribenten

 • Newbie
 • *
 • Antal inlägg: 28
 • Karma: 0
  • Visa profil
Re: Hedersproblematiken
« Svar #1 skrivet: 03 maj 2005, 21:17:14 PM »
Mitt personliga tyckande i den frĂ„gan Ă€r att det samhĂ€llets fel att det blir sĂ„dana tragedier. Vi vĂ€lkomnar flyktingar/invandrare och kommuner fĂ„r betalt  nĂ„gra Ă„r för att de fĂ„r bo i deras stad. .. Men som allt oftast, man glömmer helheten - dvs. invandrar familjer mĂ„ste fĂ„ lĂ€ra sig svenska seder och bruk, lagar och skyldigheter osv.
Vi tar bara emot dom och tror att allt Àr bra sedan, integreringen i samhÀllet Àr det uppenbart inte sÄ noga med.

AlltsÄ, personligen jÀmför jag inte vÄra svenska LVU tragedier med dessa invandrar tjejer. Det Àr en problematik för sig i mina ögon.
Men tyvÀrr Àr allt som handlar om invandrare tabu att prata om, mer rÄg i ryggen har inte vÄra beslutsfattare utan tycks gÀrna ta risken att stoppa huvudet i sanden tills nÄgot hÀnder och dÄ tystar man snart ner det.

Personligen sÄ tycker jag i fall som du skriver ovan, .. kurser/utbildningar ska vara ett krav liksom att lÀra sig svenska sprÄket. Hur mÄnga mammor Àr det som knappt kommer utanför dörren och missar dÀrmed sÄvÀl sprÄk som umgÀnge och livsstil i Sverige.
Visst ska man fÄ hÄlla pÄ traditioner/tro frÄn sitt land, men det fÄr inte riskera att familjemedlemmar hamnar utanför det svenska livet.

Jag ser alltsÄ att dagis/skola har ett stort ansvar för att hÄlla ögonen öppna ifall barn/ungdomar verkar förtryckta. Jag ser att de ocksÄ mÄste hÄlla tÀt kontakt som stöd/rÄd till familjer.
Jag ser och har sett sÄ mycket skrÀmmande bland ivandrarfamiljer och att det finns inget skyddnÀt för kvinnor/barn .. för ingen myndighet vill ta ansvar och eller inse problematiken.

SÄ visst, kommunen/socialen har det yttersta ansvaret för medborgarna, men de kryper undan ansvar - alla hittar de/alla nÄgon annan 'övermyndighet' som de kan skylla pÄ - Se bara det senaste, de apatiska barnen .. Vi har en myndighet som skall ta hand om invandrare /beslut .. men inte ens dom klarar av det utan ber regeringen om hjÀlp. Hur knasigt system och lagar/föreskrifter har vi inte dÄ?

SÄ frÄgan - ska LVU till för att rÀdda dessa barn? - Ja som systemet Àr nu sÄ kanske det krÀvs, men sÄ mÄnga platser finns inte. IstÀllet mÄste man göra nÄgot Ät hela invandrar förfarandet i helhet. Ska man ta emot dom, mÄste man ocksÄ kunna ta hand om dom pÄ alla sÀtt, utifrÄn deras egna problematik/livsstil osv.
De utsatta barnen mÄste ocksÄ fÄ en rimlig chans till rÄd/stöd och prata om problematiken innan tragedier intrÀffar.
SĂ„ Felicity, börjar du jobba pĂ„ nĂ„gon socialförvaltning kanske du kan vĂ€nda problematiken till nĂ„got positivt  :lol: