Författare Ämne: Öppet brev till den svenske statsministern  (läst 1788 gånger)

Bo Nessling

  • Gäst
Öppet brev till den svenske statsministern
« skrivet: 16 december 2004, 18:43:38 PM »
Bäste Göran Persson,

När Du kom till makten var resan till Kina en av de stora begivenheterna i Din nya karriär. Där gjorde Du fatalt bort dig - och Sverige - genom att hylla det värsta, som Dina värdar kunde bjuda på, “deras disciplin“, som de tydligt demonstrerat på Himmelska Fridens Torg (vilket namn!) och i det ockuperade Tibet, och därigenom spolierade Du allt som medlemmarna i människorättsorganisationer under stort personlig mod arbetat emot. Det var ju undertryckelse Du berömde, skakade hand på och gratulerade till. Ja, jag vet hur Du skrev till media och andra kritiker efteråt för jag fick också del av pappersbibban. (Jag har tackat.)

Nu bubblar det igen i grytan. Du tar inte klart avstånd från disciplinen i Din väns, terroristen Ariel Sharons palestinaockupation, mångåriga vidrigheter, grymheter och övergrepp där. Och Egyptens tortyrkammare är också nödvändiga instrument för disciplinen i det land, eller hur?

Du hävdar att det är nödvändigt med goda relationer till EU:s grannstater. På vilka villkor som helst? Du nämnade Ryssland och visar därmed att det inte bara är omdömet som sviktar men också att Du sovit på historietimmarna. Skulle Ryssland haft goda relationer till Sverige? Hur ska man då förklara alla krigen mellan länderna under historisk tid? Har senare Sovjet haft goda relationer till grannstaterna Finland och de baltiska länderna och som en vänlig gest ockuperat och utsugit dessa länder? Sovjet angrep Finland 1939 med lögnen att landet mitt under skördetiden haft oförskämdheten att angripa Sovjetunionen. Man ockuperade i freden stora landområden. (Jag betackar mig.)

Du ville inte döma Konungen för det han sagt under sitt besök i Brunei och det gjorde Du rätt i för han hade ju enbart hållit sig till manus, sagt det som stod i utrikesdepartementets instruktionsmapp, men jag reagerade över att Du lät det gå så långt som det gick, det var fult gjort. Du kunde genast ha upplyst folk om de rätta förhållandena. Med vilken rätt skulle Du som statsminister kunna döma kungen? Hör Du inte själv hur förmätet det låter?

Du sa en gång att enda orsaken till att Sverige inte förklarade irakiska folket och irakisk kultur krig var att FN inte uppmanat er, men vet Du vad FN är? FN är en fredsorganisation och som sådan varken kan den eller har den mandat att ge några länder rätt att mörda inbyggarna i andra. Inte ens av prestigeskäl.

Goda relationer, vad är det? Goda relationer till sina barn och därför får man inte förhindra barnen att bränna ner bostaden? Goda relationer till skolbarnen? De ska ostört kunna mobba och slå ihjäl varandra och lärarna samt bränna ner skolan? Terroristen Vladimir Putin (Tjetjenien) har nu tagit till sig terroristen George Walker Bushs självsvåldiga idéer om ett slags rätt att i förebyggande syfte angripa vilken stat som helst på jorden och därför lägger ni sossar ner Sveriges försvar nu värre än ni politiker gjorde före andra världskriget för krig var ju omöjligt, eller hur? Är detta nu smart? Ryssland vill ju ha isfria hamnar, hoppades få Ukrainas, men när det nu misslyckas kanske de tittar västerut? Men goda relationer tycks vara fjäsk och samarbete med tortyrstater, diktaturer. På vilket sätt skulle EU må bra av sådana relationer?

Du hänvisar till utvisade egyptier. Varför kom de till Sverige i trygg förvissning om att här fanns säkerheten, tryggheten? De var fruktansvärda terrorister, sa Du, hur vet Du det? Hur länge har de varit i landet? Vilka löften har de fått? Vilket är minst belastande för sossarna, att ha en godtrogen utrikesminister, som underskriver ett utvisningsbeslut utan att veta vad det är hon skriver på, eller att ha en populär utrikesminister, som skriver på något och efteråt ljuger om att inte ha vetat något om konsekvenserna för offren? Skrev hon på på order av George Bush eller Donald Rumsfield personligen? Det är ju dessa som sänder ut banditerna i anonymt flygplan till andra länder för att kidnappa som du ju också gör till Guantanamo. Varför har vi en säkerhetspolis om främmande stats terrorister och mördare skall ha rätt att på svenskt område kidnappa och tortera asylsökande? Idag (16-12-04) heter det att Anna Lindh inte vetat att det inte var ett egyptiskt plan, hade det då varit en annan och lagligare sak? Det öppnar för oanade aspekter för framtiden. Två års tortyr har visat att en av “de farliga terroristerna” varken var det ena eller andra, han var oskyldig. Varför går ni politiker på Bush’s paranoida terroristnoja? Tänk om vi europeer gjort detsamma efter amerikanarnas bombningar under och efter andra världskriget, hur hade världen då sett ut idag? Din danske kollega kastade sitt land i krig av annat, outgrundligt skäl.

SÄPO säger en sak, Utrikesdepartementet en annan. Är utvisning genom utländsk terrororganisations försorg så vanlig i Sverige att man inte kan minnas något efter 2-3 år? Om jag varit med om en sådan diskussion skulle jag ha kommit ihåg det i mycket lång tid. Ska saken möjligen skyllas på utrikesministerns popularitet eller är det galopperande senilitet i någon av eller båda organisationerna?

Vad betyder asyl för dig? Jag hoppas att Du aldrig själv ska behöva söka asyl, men om (empati är viktigt också för en socialdemokratisk statsminister), hur skulle Du då vilja ha Din asylansökan behandlad? Seriöst, logiskt? På legal grund eller enbart på måfå och som resultat av olika tjänstemäns kortsiktiga, obestämda tyckanden? Erfarenheten har visat att de, som fått massmedial uppmärksamhet lättare får stöd, medkänsla, och rätt att stanna än alla de 2-3.000 som nu jagade driver omkring någonstans och gömmer sig i skogarna utan tak över huvudet, utan pengar till mat och vård, enbart förlitande sig på de få, som vågar hjälpa därför att de vet vad medmänsklighet är, något som ni politiker glömt för länge sen eller aldrig känt. De finns i detta “hyggelige” land Danmark också. Om Du hade varit i flyktingarnas skor, hur skulle Du tänkt då? “Bra och rättvist? Vi får skylla oss själva som inte godvilligt låter oss utvisas till länder där tortyrkamrarna och bödeln väntar på oss?”

Svenska staten följer ofoget från Danmark att konsekvent bryta mot FN’s barnkonvention. Antag att Du var en treåring med föräldrar/föräldrasurrogat, som älskar dig som om Du vore deras eget barn. Sveriges beskäftiga politiker/byråkrater/tjänstemän fattar beslutet över ditt huvud att Du ensam måste utlämnas till Georgien, ett land vars språk Du ej talar och där Du inte känner en kotte. Skulle Du acceptera en sådan åtgärd? Tycka att det var rätt och riktigt? Skulle Du förstå att landet gör det enbart för att Du betraktas som en ekonomisk belastning eller samhällsfara? Men det gör dagens sossar? Ni är omänskliga.

Under sossarnas styre har omsorgen helt sparats bort. Men ni har väl inte sparat bort något för egen del? Ni har väl kvar era egna förmåner, “gräddfilen” t.ex. till sjukvård på Sofia-Hemmet? Inte bara för er politiker med familjer, men också för alla Rosenbads tjänstemän och deras familjer? Betr. ekonomisk belastning hur kan Du som fd finansminister och Bosse Ringholm i samma befattning utan att skämmas komma på att kräva att skattebetalarna ska betala för er? Empati, ja, hur tror Du att vi ser på att ni politiker med svindlande höga inkomster jämfört med oss andra tar ifrån oss till er egen bekvämlighet och era nöjen? Du åker på ett slags konferensresa till Södern med hela familjen i privat skattebetalat plan men också med familjen till USA, Ringholm anser att han är så värdefull för favorithobbyn fotbollen att han måste närvara i Portugal för att sedan flygas hem med samma plan för att hinna närvara i en lokal sossekonferens utan betydelse för landet vars borgare ska betala. Detta är inte bara provocerande omdömeslöst men makalöst fräckt. Du skyllde flygkostnaderna på att du som fd finansminister omöjligtvis kunde veta, det var administrationens “fel“. Du själv visste mindre än vi andra som inte har någon administration att skylla på när vi ska ta reda på priser. Jag kommer ihåg att Olof Palme en gång sa till landets alla lönemottagare att de skulle hålla lönerna nere för landets finanser tålde ej generella förhöjningar - och så höjde han ongående sina och kollegernas löner - och inte så lite. Samma ofog har man praktiserat i Folketinget. Detta måste uppfattas oerhört provocerande, eller hur? Förstår du varför just sossarna nu vill ha en extra försäkring till rättshjälp? - Politikerförakt finns väl inte?Med vänlig hälsning och förhoppningsvis ett godare nytt år 2005!

Ruby Harrold-Claesson

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Antal inlägg: 690
  • Karma: 1
    • Visa profil
Öppet brev till den svenske statsministern
« Svar #1 skrivet: 20 december 2004, 10:02:00 AM »
Bäste Bo Nessling,

Tack för ditt öppna brev till den svenske statsministern. Fallen som du skrev om manar till eftertanke.

Som enda kommentarer till ditt brev vill jag framföra följande:

Sveriges regeringar, med Olof Palme i spetsen, brukar kritisera andra länder för kränkningar av deras medborgares mänskliga rättigheter. Likväl har Sverige vid åtskilliga tillfällen blivit kritiserad av Europarådets Tortyrkommitté. Likväl har Sverige vid åtskilliga tillfällen fått schavottera i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg för olika rättighetskränkningar. Sveriges regering har betalt de utdömda skadestånden med skattebetalarnas surt förvärvade pengar, men ingen tjänsteman, nämndordförande eller ledamot eller domare har någonsin ställts till ansvar för sitt handlande. Och systemet har fortsatt som om ingenting har hänt.

Den som har vunnit flest domar mot Sverige i Europadomstolen är en av NKMR:s grundare, jur. kand., med. lic Siv Westerberg. I april 1988 vann Siv Westerberg sitt första barnomhändertagande mål "Olsson v. Sweden" där Europadomstolen konstaterade att Sverige hade gjort sig skyldigt till kränkning av Artikel 8, dvs rätten till privat- och familjeliv. Det svenska etablissemanget drabbades av chock och ilska. Sveriges advokat i Europadomstolen var ambassadören Hans Corell, som numera är undergeneralsekreterare i FN. I en artikel i DN-debatt den 26 april 1988 förespråkade Hans Corell ett påbud om yrkesförbud för jur. kand. med. lic Siv Westerberg, och andra oförvägna svenska jurister som skickar klagomål till Europadomstolen. Corells artikel var en klar fingervisning om vad som domstolarna förväntades göra mot kritiska jurister och advokater.
Se Siv Westerbergs replik "Barnmålen blir skenrättegångar".

Jag vill också påminna om att Göran Persson, sommaren 1995 då han var finansminister, utfärdade en bannbulla enligt följande: "Den som gör dålig publicitet för Sverige i utlandet kommer att bli brännmärkt av partiet." I SvTV2 programmet "Tankar om ..." den 7 resp. 8 juni 2003 kommenterade prof. Lennart Lundqvist angivna uttalandet med att säga att sådana ord borde inte uttalas i ett demokratiskt samhälle.

Därtill vill jag hänvisa till George Orwells böcker "Animal Farm" och "1984".  Länkar till "Animal Farm" och "1984" finns i sektionen Books i NKMR:s engelska sektion.

Trevlig läsning!

Med tillönskan om en God Jul och Gott Nytt År fritt från förtryck, förföljelse och förnedring av våra medmänniskor och deras oskyldiga barn.


Ruby H-C