Frfattare mne: Vilken rättssäkerhet?  (lst 4182 gnger)

nessling

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 11
 • Karma: 0
  • Visa profil
Vilken rättssäkerhet?
« skrivet: 21 augusti 2004, 00:18:24 AM »
Domstolarnas arbetsbelastning ökar och de skrämmer med att rättssäkerheten hotas nu om de inte får mera i lön. Men rättssäkerheten - vilken? Under de senaste 50 åren har brottsligheten gradvis tilltagit i kapp med polisens bristande tid och intresse.
- De som makten haver stiftar lagar som inte har förankring hos människor, aktull tid och plats. Var finns sunt förnuft, rättvisa inför lagen? Skulle inte lagar vara mera elastiska med frihet för sunt förnuft? Att utdöma straff bokstavligt ger INTE större rättssäkerhet, ty likhet inför lagen är en chimär.
- Makt, prestige och hög lön borde automatiskt innebära straffansvar, eller hur? Det är föraktligt att de, som har allt, också förtroende, sviker detta, bedrager sina olyckligare medmänniskor, begår brott som trolöshet mot huvudman. Gode män och liknande som fått förtroendet att hjälpa ska inte ostraffat som nu kunna stjäla och missbruka detta förtroende. Detta borde gälla också ideella hjälporganisationers anställda. Girigheten har löpt amok! Företagsledare med millioner i lön får bonustillägg också sedan de tömt sitt företag på pengar och förtroende. Allmänhet och aktieägare/kunder ser aldrig att det leder till konsekvenser. Den lilla människan synas i sömmarna när de lämnar in självdeklarationerna och varje öre ska redovisas.
- Barn får inte lära sig etik i hemmen eller skolorna. Moralen försvinner. Politiker blir fräcka, bryter oblygt mot gällande hedersbegrepp. Vi har EU-kommissionärer, lokala borgmästare, ministrar, som kanske inte i juridisk mening bryter mot lagen men väl moraliskt. Vi har sett ministrar brytra egna lagar och de skäms inte ens över det. De vet inte hut! Ju mera pengar de redan har, desto mera kan och får de mygla till sig utan att känna av andra konsekvenser än journalisternas obehagligt logiska frågor.
- Socialtjänstens arroganta, mera eller mindre okunniga, opålästa tjänstemän begår grova felaktigheter, som borde få konsekvenser för dem, men de går fria. De samarbetar med polisen. De bryter mot socialtjänstlagen. Barn tvångsomhändertages, kidnappas, dör. Familjer vräkes, splittras på blotta misstankar och anonyma anmälningar med tragiska konsekvenser för barnen och deras föräldrar. Familjehem är inte garanterat mobbnings- och pedofilsäkra. Men de tjänar pengar. Skulle inte dessa tjänstemän kunna utredas också av oberoende instans?
- Det kusliga är att politiker, jurister, och beväpnade poliser med maktapparaten bakom sig anser sig stå över alla dessa lagar när de trampar på alla andra som inte tillhör deras grupp eller sitter i samma frimurarloge.
- För några år sedan publicerades en lista med Hörsta Domstolens ledamöter med namn, foto och ungefärliga belopp, som de tjänat på bisysslor. Det var inte litet! Men de skal bedöma fall med prejudikatbildande konsekvenser för andra, och bryter själva mot regler om opartiskhet. Inkomstbringande bisysslor kan medföra jäv.
- Domstol dömer minst sagt underligt och oförståeligt för vanliga människor med sunt förnuft. Man t.o.m. dömer en man till fängelse enbart (sic!) för att han har hjälpt polisen, vad säger det oss andra? Det finns groteska mål.
- Tjänstemän och polis begår allsköns brott och går fria och detta bådar inte gott för förtroendet mellan dem som makten haver och alla vi andra som hukar oss under den. I TV har vi sett polismän i Göteborg(-konferensen) bruka grovt, kränkande våld mot sittande demonstranter osv. Man kan alltså inte skylla på att de känt sig hotade och åberopa nödvärnsrätt. De går fria. Ansvarig omdömeslös, “ovetande” chef straffas inte heller. Två polismän frikändes och hyllades som hjältar efter att ha misshandlat ihjäl sitt hjälplösa offer inför vittnen (Karlstad). Ombudsmannen lämnade ett arrogant svar att han inte fann orsak att utreda. Riksåklagren samma sak och han hade inte ens brytt sig om att skaffa fram relevanta fakta. Hela rättsmaskineriet inkl. Rättsmedicinska Institutet ljög. I København har det hänt många underligheter som redovisats i fjernsyn. Rigsadvokaten hävdar att han är sista instans och slutresultatet angår inte allmänheten. Detta befäster borgarnas misstro mot polis och s.k. rättvisa. Man döljer skumheter istället för att ta fram dem i ljuset. Nu hymlar människor över vad amerikanska banditer och deras allierade gör i Irak, men det förekommer också här. Enda skillnaden, det finns inte på foto.
-Svensk justitieminister aviserar att brott av polismän ska utredas av oberoende instans, bra. Detta fruktar polisfacket och påstår lögnaktigt att utredningar alltid tidigare har skett ytterst bra och professionellt. När två poliser intygar falskt för varandra får de alltid rätt. Av 95 anmälda fall gick 0 till åtal. Bra och professionella utredningar?
- Utändska flickor prostitueras, mördas, politiker håller vackra och svulstiga tal, lovar runt och tunt.
- Asylsökande kastas tillbaka till länder, där bödlarna väntar. Kunde inte ansvariga tjänstemän och ministrar kunna kontrolleras av oberoende icke-politisk instans?
- Ansvariga rättsvårdare vet nog också att Barnkonventionen finns men antingen tycks de inte veta hur de ska ivarataga barns tarv eller så struntar de i dem. I Danmark prioriterar justitieminister och socialminister högre helt andra saker.
- Är det någon som har reflekterat över sambandet mellan rådande knivförbud och den massiva ökningen av just knivbrott på senaste tid? Det gäller både i Danmark och Sverige.
- 15-åring häktas för sexualövergrepp mot 85-åring. Barn dödar varandra. Är det detta som är resultatet av EU’s fantastiska anti-smisk-lag? Barn har inte lärt sig att veta hut. Det värsta är att dessa EU-barn nu vuxit, blivit äldre och fått den vuxnes makt och möjligheter.
- Hemligstämplar döljer inkompetens och fadäser/brølere.
- Eftersom Danmark tyvärr är en plutokrati heter rättssäkerheten pengar/förmögenhet.
- Politiker lever i sin egen lilla värld med ett språk som säkerligen majoriteten av oss inte förstår eller som i varje fall inte säger oss något. Procent hit, procent dit, vad säger det den lilla människan, som själv måste taga sig till akutsjukhus långt borta därför att lokala sjukhus lagts ned. Vad angår det gamla, handikappade och förvirrade senila som inte får någon hjälp därför att kommunkassan är tom? Men inte tommare än att kommunen kan höja lönen för sina anställda till förhållandevis svindlande höjder, man bygger nya och flotta pompösa husmonster i glas och metall åt sig själva, man skänker millioner till svältande långt borta i länder de aldrig hört talas om. Men lilla fru Jansson utan tak över huvudet får gå utan matkuponger.
- När våldsdrabbade skriker på hjälp rycker polisen inte ut pga samma bristande resurser. Polisstationer läggs ned för man har misskött ekonomin. Men det finns pengar till rymningssäkert fängelse, trots att den svaga länken är den anställde. Vari består logiken?
- Dryga, allsmäktiga, välbetalda tjänstemän behandlar hjälpsökande så föraktfullt att det uppstår hat mellan kategorierna och Socialtjänsten måste barrikadera sig bakom galler, kodlås och har vakter anställda - med polismans befogenheter?
- De som har mest betalt i samhälle saknar resurser till de andra.
- Nu vill DNA-fanatiker skapa heltäckande register för alla, men de har inte tänkt på att provresultat förväxlas och det skulle vara ganska intressant att höra en sådan person förklara varför han eller hon inte är skyldig när det är deras DNA som hittats på brottsplatsen. Cancerbesked har förväxlats. Andra också.
- Jag vet att det finns människor i alla ovan nämnda kategorier som gör ett gott arbete men de som tvingas arbeta i motvind därför att de andra skapar säljande rubriker. Det är inte de skötsamma jag kritiserar, utan de andra, de ovan nämnda som jag lärt känna igenom nyhetsmedia.

pelle39

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 4
 • Karma: 0
  • Visa profil
rättsäkerhet vad är det
« Svar #1 skrivet: 30 augusti 2004, 11:44:38 AM »
jo vi har blivit av med våra barn och socialen har gjort så mycket fel att länstyrelsen har granskat ärendet och sedan polisanmält 2 socialsekreterare men vad har det hjälpt oss inte ett dugg det finns ingen rättsäkerhet alls inget jag tror på jag är mycket besviken

Jeanette

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 91
 • Karma: 0
  • Visa profil
Vilken rättsäkerhet?
« Svar #2 skrivet: 25 januari 2005, 22:12:01 PM »
Jag har läst och det du har skrivit anser jag stämma. De tjänstemän inom socialförvaltning, Stadsdelsnämnd, Länsrätt, Kammarrätt, Regeringsrätt, Länsstyrelse, Justitieombudsmän, osv som begår myndighetsövergrepp, som bryter mot lagen,som tar barn utan giltiga bevis utan riktiga hederliga utredningar, som förnedrar, kränker, diskriminerar, förtrycker familjer bör ställas inför rätta hos någon ojävig icke-korrumperad domstol. Har NKMR anmält Myndigheterna till FN, om brott mot dom mänskliga rättigheterna ännu? Det borde ha gjorts ordentligt för länge sedan. Vad kan FN göra? Jag skall läsa om stadgarna.
Sverige är inte så fritt som det påstås.                Jeanette