Författare Ämne: Var är empatin?  (läst 1639 gånger)

Bo Nessling

  • Gäst
Var är empatin?
« skrivet: 09 augusti 2004, 21:18:25 PM »
Bo Nessling
Gäst

 Skrivet: Söndagen den 08 Aug 2004 Kl. 23:41    Rubrik: Var är empatin?  

--------------------------------------------------------------------------------
 
Tortyrnyheter säljer. “Har den danska kvinnliga kaptenen använt tortyr vid sina förhör av irakier, eller har hon det inte?” - “Ja“, kommer svaret käckt.
- Läkare har tillfrågats. Varför skall läkare undersöka förhörda före/efter? För att våld förväntas?
- Men Fogh Rasmussens raska gossar och pigga jäntor är väl “hyggelige og pæne unge mænd og piger“? Inte kan de väl vara lika råa som amerikanarna vars statliga säkerhetsorgan CIA i åratal fullt öppet har undervisat bl.a. Argentinas och Perus militärakademiers personal i det obligatoriska examensämnet “Tortyr“, hur man så smärtsamt och länge som möjligt ska hålla offren vid liv tills de är färdiga att kasseras, dvs mördas.
- I världshistorien har många dött under tortyr utan att avslöja “något” så metoden är långt ifrån ofelbar. Och därför kan den undvaras! I motsats till vad förespråkarna i bl.a. Israel och Danmark påstår har tortyr inte primärt använts för att få fram livsviktiga hemligheter, men för att förödmjuka. Det gäller nutidens misstänkte personer i Albanien, Bulgarien, Egypten, Grekland, Indien, Iran, Irak, Israel, Kina, Kuwait, Nordkorea, Pakistan, Rumänien, Ryssland, Saudiarabien, Turkiet, USA, länderna i Asien, m.fl., men också tidigare under t.ex. spanska inkvisationen och medeltidens häxprocesser, där misstänkta torterades till den svåraste, femte, graden tills de erkänt och då var det tillåtet att bränna vederbörande. Klarade de tortyren var detta ett bevis för att de var i maskopi med djävulen och då var också bålet motiverat.
- Men den gången var ju människor primitivare? Säker på det? Gestapo, NKVD...GRU, Stasi, m. fl. har med ny teknik gjort tortyr till en undertryckande metod som ska skrämma befolkningen att lyda rådande diktatur och befrämja angiveri. Franska fallskärmsjägare i Algeriet utvecklade metoderna som CIA sen gjorde effektivare.
- Vad är tortyr? Stympning och eller psykologisk press? Allt, där andra individer går in för att skada psykiskt och fysiskt. Detta tycks vara oerhört intressant. TV- och tidningsjournalister har den senaste tid frågat experterna, man har visat foton och teckningar. Det har varit kusligt att se hur TV-hallåor riktigt lade huvudet på sned för att beveka experterna att berätta eller konspiratoriskt lutat sig fram. Det har diskuterats om den eller den metoden egentligen är att anse som tortyr och till den som försvarar tortyren genom att påstå att det “bara” är lite påtryckning eller “magtanvendelse” ger jag rådet att själv sätta eller lägga sig i dessa ställningar och sitta/ligga kvar timme efter timme så länge som förhören uppgivits ha pågått, fyra timmar upp till flera dygn (inte riktigt samma sak då man själv har kontrollen). Känn efter själv och kom inte med idiotiska besserwissersvar.
- Det blir inte bättre av att förhörsledarna säger till vederbörande att de “struntar i om de dör på kuppen”, skriker och domederar, inte ger vätska när det råder +40° hetta, det man dog av bl.a. i Frankrike förra året. Dessa flinka danskar hotar med skarpladdade vapen mot huvudet om offren rör sig det allra minsta gör inte situationen mindre stressbetonad. Människor som upplevt skenrättegångar säger att det är det värsta som finns. De lämnar inga synliga märken på kroppen - men väl i själen. Kroppen kan ses, kanske botas eller repareras, men själen? Dagens psykiatri är fortfarande på stenåldersstadiet.
- Jag frågar frustrerat: Var har empatin tagit vägen? Den som en gång alla hade? Vi måste ha empati. Vi måste lära oss hur det känns. Inte i negativt syfte men i positivt. Här i landet har man ett centrum för omhändertagande av tortyroffer. Där vet man att vit läkarrock och tandläkarstol betyder tortyr om offren kommer från Sydamerika. Vanliga inomhus swimmingpools upplevs med skräck av dem som dränkts gång på gång.
- Den kvinnliga förhörsledare, som med ett litet leende, ministrar, och hennes lika okunniga vänner i försvaret, menar att detta är löjligt. De har ingenting förstått. Offren vet inte hur länge förhören ska pågå, de vet inte heller syftet med dem. De har inte hennes valfrihet att sluta när det är obekvämt. De har ingen makt över sin situation. Med kaptens grad behandlas hon av andra med viss aktning, denna aktning som hon enligt Genèvekonventionen ska visa andra men bryter genom att skrika och hota dem med döden eller vidaretransport till andra och värre ställen där offren dör.
- Man skyller nu på ungdomarna, de studerande, som okunniga om de barska förhören sänts dit. “De har inte tillräcklig militär utbildning.” Det vet man ju. Vad har den med saken att göra? Jag har många års värnpliktstjänstgöring bakom mig. Jag var befäl men kan den dag som idag är inte förstå vad specialist- och skjututbildning, överlevnad, konditionsträning har med tortyr av andra att göra. Påståendet att egna officerare genomgått tortyrens kval är korkat. Amerikanarna försökte det under Koreakriget för att härda officerare med känsligt underrättelsematerial. Det fick precis motsatt effekt och övergavs snabbt. På svenska tolkskolan gjorde man detsamma och det blev polisanmält. Brittiska specialtrupper genomgår det vid urval, men detta är inte tortyr, snarare boxning på lika villkor. Ryssarna och i gamla dagar japanerna lät befäl slå underlydande för att de skulle frukta egna officerare mera än fienden.
- Vad är det som de så gärna vill veta att de offrar sin egen sinnesfrid? Vem som skjuter på danskar? Har danska soldater inte förstått att det är de som är fienden, ockupanterna? Vill de inte bli beskjutna kan de ju bara resa hem igen till familjen och jordbruket. En gång i tiden var lilla Danmark besatt, det var långt innan den kvinnliga kaptenen var född. Statsministern och utrikesministern kan inte ha egna minnen från den tiden. När Gestapo jagade och torterade motståndsmän var nazisterna de ockupanter, som det var tillåtet, ja hjältemodigt att skjuta på. Den gången kallades motståndsmännen “hjältar“. I Irak kallas de “upprorsmakare“. Mot vem? Ockupanter och s.k. regering tillsatt av fienden.
- Det är inte alls, som påstås i Camp Eden(‘s Lustgård) i Irak, att befolkningen ser ner på danska soldater för att Danmarks försvarsminister plockat hem fyra chefer till förhör. Hur skulle Ben Ali och Mustafa Ali och alla deras kompisar veta det? Det har väl inte annonserats ut? Nej, om de ser ner på danska soldater så är det pga deras egna handlingar.
- Anders Fogh Rasmussen, Per Stig Møller, vad har danska soldater där att göra?