Frfattare mne: Socialtjänst hjälper inte med boende för familj och elakt kallar dem"oansvariga"  (lst 11409 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.2014-11-09
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article19830821.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19830917.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19830948.ab
Skattemiljoner på byggtjänster går till bluffare
Svenska kommuner spenderade förra året drygt 30 miljarder ­kronor på byggtjänster.
Men när kontrollen brister hamnar mång­miljonbelopp i fickorna på rena bluffmakare, ­visar Byggnadsarbetarens granskning.
Och i slutändan är det skattebetalarna som får stå för notan.
    Dela   
    Tweeta
Fler kommunskandaler på byggfronten
    Dela   
    Tweeta


Botkyrka
 Hösten 2013 polisanmälde Botkyrka kommun ett företag och en numera pensionerad byggprojektledare ­efter att flera märkliga fakturor upptäckts. Organisationsnumret på fakturorna tillhörde en person utan f-skattsedel, dessutom dömd för ekobrott, skriver Byggnadsarbetaren. Till slut insåg kommunen att företaget ­inte ens existerade. Revisionsföretaget Ernst & Young har kommit fram till att härvan omfattade 200 misstänkta fakturor från ett flertal olika företag till ett värde av 25 miljoner kronor. Polisen har ännu inte börjat utreda ärendet.
Varberg
  När en stor entreprenör förra året fick i uppdrag att renovera fasaden på Varbergs kommunhus anlitade de en underentreprenör som anlitade en underentreprenör. Längst ner i kedjan fanns sju rumänska arbetare som först fick svarta löner och sedan inga löner alls.
Råcksta
  När det kommunala parkeringshuset i Råcksta i Stockholm började rustas upp sommaren 2013 avslöjade fackförbundet Byggnads att en underleverantör betalade löner under avtalsnivå – och att deras underleverantör inte hade betalat ut lön över huvud taget.
Ekerö
  När Ekerö kommun 2010 byggde ett nytt äldreboende kontaktade anställda hos en underentreprenör Byggnads eftersom de inte fick betalt. Det visade sig senare att företaget ­inte heller hade betalat in skatt på ­tidigare löner. Facket drev lönekrav på 970 000 kronor, men företaget gick i konkurs och de drabbade fick i stället pengar via den statliga lönegarantin.
Solna
  SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade våren 2012 att Solna stad an­litat tre byggbolag som verkade ha ­lurat kommunen på pengar. Bakom bolagen fanns samma personer. Kommunen hade anlitat företagen trots att de hade skatteskulder och obetalda arbetsgivaravgifter. Kommunen betalade även för jobb som inte gjorts. De tre bolagen fakturerade totalt 7,5 miljoner kronor.
Solna
  När Kramfors kommunala ­bostadsbolag 2012 handlade upp en rivning av skollokaler valde de ett ­företag vars bud låg på 830 000 kronor, framför ett företag som budat 480 000. Bostadsbolaget menade att det var orimligt billigt. Domstolen tyckte dock att kommunens bostadsbolag gjort fel och företaget med det lägre budet fick uppdraget. Det slutade med lönekrav, konkurs och ett oavslutat jobb som Peab fick färdigställa.
 
Källa: Byggnadsarbetaren
 Fredrik Palmqvist

När Söderledstunneln i centrala Stockholm ­renoverades 2011 och 2012 försvann drygt 27 miljoner kronor på mindre än ett år.
På stadens trafikkontor satt en projektledare och godkände uppblåsta eller helt falska fakturor, ­skriver Byggnadsarbetaren.
Men kommunens kontrollsystem reagerade ­inte.
Bedrägeriet uppdagades inte förrän Leksands Sparbank larmade finanspolisen när ett privat­konto plötsligt fyllts på med 19 miljoner kronor. Pengarna på kontot kom från ett företag som fakturerat 27,4 miljoner kronor för tunnelrenoveringen. Som av en händelse ­visade det sig att kontoinnehavaren dessutom hade ett konsultuppdrag som samordnande byggledare i tunnelprojektet.
När utredningen drog igång avslöjade den att ­andra som hade arbetat i tunneln, aldrig hört talas om det aktuella företaget. Och företagets egna ­arbetare kunde inte dra sig till minnes att de ­jobbat i tunneln.
Attunda tingsrätts slutsats blev att företaget över huvud taget inte hade ­utfört något arbete på platsen.
Dömdes till fängelse
I augusti i år dömdes mannen med privat­kontot, trafikkontorets projektledare och de två inblandade byggföretagarna till mellan två och ett halvt och fem års fängelse.
Tre av dem fick dess­utom näringsförbud.
I januari ska domen prövas i hovrätten.
”Gör fler stickprov”
Åklagare Elisabeth ­Börjesson menar att kommunen har brustit i sina rutiner. Men Lars Jolérus, avdelningschef på Stockholms trafikkontor, säger att ”inget system är fullständigt vattentätt” om någon luras.
Kommunen har dock infört nya rutiner efter tunnelhärvan.
– Vi har lagt till saker, exakt vad vill jag inte säga. Men vi går in med externa resurser, gör fler stickprover, säger Lars Jolérus till Byggnadsarbetaren.
Tidningens granskning visar att Stockholms kommun är långt ifrån den enda som de senaste åren har missat fusk av den här typen, se tillägget här ­intill.
Saknas utrymme
Bara sex procent av de upphandlingsansvariga i kommunerna tycker att de har tillräckligt ut­rymme för att kontinuerligt följa upp upphand­lade verksamheter, enligt undersökning, som ­fackförbundet Vision ­presenterade förra året, skriver Byggnadsarbetaren.
 Staffan Dickson
10 november 2014  06:22
 
    Dela   
 
    Tweeta

2.2014-04-05
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18670072.ab
Ställdes på gatan med nyfödd son
Uppsala kommun stängde Stadsmissionens härbärge.

Nu står den rumänska familjen Sardar på gatan med tre veckor gamla sonen Denis.

– Det är inhumant, det är nollgradigt ute, säger läkarstudent Julia Enqvist, som gett familjen tak över huvudet.

Uppsala stadsmissions natthärbärge för EU-migranter med minderåriga barn öppnades 1 mars men stängdes efter bara en månad.

– Förklaringarna var att huset skulle renoveras och så var det väl tillräckligt varmt ute, säger Julia Enqvist som parallellt med läkarstudierna arbetat som volontär på härbärget.

Tog emot familjen

Hon och många andra uppsalabor har engagerat sig i två av barnfamiljernas öden.

Den ena, med ett fyraårigt barn, har sovit i en bil utan värme men har nu fått bo några dagar hemma hos en väninna till Julia.

Den andra familjen, som födde sin son under månaden på härbärget, blev helt utan tak.

– Jag trodde verkligen att kommunen skulle ge dem akut hjälp. Även om man  inte behöver hjälpa dem enligt socialtjänstlagen så har Sverige skrivit på FN:s barnkonvention och då ska inte nyfödda tvingas sova ute, säger Julia Enqvist som bor med sin sambo och två barn, 6 och 2, i ett hus.

Där har de nu också välkomnat den rumänska familjen Sardar som fruktar för bebisens liv om de tvingas tillbaka till Rumänien.

Vädjar om förståelse

– De är superstressade. De har redan två barn där som bor med sin mormor i ett skjul utan värme, vatten eller el. De hoppas att bebisen åtminstone ska få växa till sig.

Den nyförlösta 24-åriga mamman visste enligt uppgift inte exakt i vilken månad hon var när familjen kom till Sverige för några månader sedan.

– Hon tiggde fram till dagen hon födde. Hennes man Mures har sökt jobb.

När många uppsalabor började höra av sig om familjernas situation skrev kommunen i veckan en förklaring på sin hemsida:

"De härbärgen som kommunen hade ordnat var en tillfällig lösning under årets kallaste månader och sträckte sig fram till 31 mars".

I ett mejl till kommunen har Julia Enqvist vädjat om förståelse för familjens Sardars situation.

”Oansvariga föräldrar”

Svaret från Anders A. Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga:

"Jag har hört om den familj du skriver om. De kan inte ha varit omedvetna när de gav sig i väg till Sverige om att ett barn var på väg. Det är enligt min mening oansvarigt av föräldrarna att i det läget ge sig ut på en lång resa och till en i högsta grad osäker situation i Sverige."

– Man blir frustrerad över socialnämndens bemötande. Jag hoppas av hela mitt hjärta att kommunen öppnar ett tillfälligt härbärge, säger läkarstudenten Julia Enqvist.

Ander A. Aronsson säger till Aftonbladet att han står fast vid sitt resonemang:

– Jag kan förstå den desperation de kände, det visar på den eländiga situation de måste haft hemma. Men det är ändå inte att ta sitt föräldraansvar, att ge sig i väg så långt med ett väntande barn.

”Finns en dialog”

Han säger att familjen i akutfall kan vända sig till socialtjänsten.

Matilde Hardt, kommunikatör Uppsala Stadsmission, bekräftar att det finns en dialog med kommunen.

– Men vi har inte fått besked att starta något annat. Det är här vi är, säger hon.
.


 Britt Peruzzi  
 



 
« Senast ndrad: 10 november 2014, 09:40:30 AM av Alina »