Frfattare mne: Rasistisk vårdpersonal på sjukhus,vårdcentraler,skolor,medicinutbildningen  (lst 5607 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2016-03-08
www.dn.se
Eritreansk kvinna fick gå utan vård”
 
Elever har hoppat av sin undersköterskeutbildning på grund av rasism.

En allvarligt sjuk eritreansk kvinna fick inte vård. En överläkare hävdade att alla män från Afrika har hiv. Elever hoppade av undersköterskeutbildningen på grund av rasism.
Många har hört av sig till Aftonbladet med berättelser om rasismen i vården:
– Har jobbat som tolk i vården. Mer rasistisk plats har jag aldrig varit med om, säger en tidigare tolk.
Efter Aftonbladets granskning om rasismen i vården har många mejlat berättelser om rasistiska incidenter:
– Som civil utredare inom polisen utredde jag ett ärende där en överläkare 2014 på en vårdcentral högljutt inför cirka 20 personer frågade kvinnorna som hade bokat massage hos en inhyrd massör — som råkade vara svart — om de testat sig för hiv efter att de blivit masserade. Han grundade sin fråga på att alla män från Afrika hade hiv, enligt honom. Han använde sig av ordet neger dessutom. Läkaren blev misstänkt för förolämpning och hets mot folkgrupp, då mannen i fråga stod utanför dörren och hörde läkaren säga detta. Åklagaren valde att lägga ner ärendet, berättar den civila utredaren.
En sjuksköterska som gör praktik inom ambulanssjukvården berättar:
– En ambulanssjukvårdare kallade en romsk kvinna som tiggde för en "kärringjävel som brukar sitta och skaka mugg".
Vi har också fått mejl från en undersköterskeelev:
– Där jag går och läser till uska finns flera som är mer eller mindre öppet rasistiska. Det finns elever som valt att sluta för de orkade inte med rasismen de mötte öppet så fort inte lärare är i närheten.
”Fula och värdelösa”
En kvinna som är adopterad från nordöstra Asien skriver om hur en sköterska bemötte henne efter en tuff förlossning:
– Hon gick på om hur fula och värdelösa vi var, men ändå lyckades upprätthålla en vettig sjukvård i det landet. Till slut sade min man till henne att lämna mig i fred.
Vid en annan undersökning drabbades samma kvinna av en läkare:
– Under undersökningen hade han en långdragen monolog med sexuella insinuationer kopplat till mitt asiatiska ursprung. Han menade att jag måste tänka på min sexualitet, för asiatiska kvinnor är mycket sexuella.
En undersköterska skriver:
– Jag jobbar som undersköterska på ett boende för dementa och jag kan ärligt säga att jag aldrig skulle vilja att mina föräldrar vårdas av några som jobbar där, deras människosyn och inställning till invandrare är sjuk.
”Sök vård i hemlandet”
En man som arbetade som tolk i den svenska vårdapparaten mellan 1990 och 1996 berättar:
– En kvinna i 30-årsåldern från Eritrea som inte kunde andas fick frågan "har du kommit till Sverige för att få pension?" av den kvinnliga sjuksköterskan. Sedan skickade hon hem kvinnan, utan någon vård. En vecka senare var patienten tillbaka och hamnade i respirator.
Tolken minns ett annat tillfälle:
– En kvinna från Eritrea eller Etiopien sökte vård för att hon hade ont i öronen och inte kunde sova. Den kvinnliga sjuksköterskan svarade att "du kunde ha sökt vård i ditt hemland". Då valde patienten att resa sig och gå.
En sjuksköterska är missnöjd med Aftonbladets granskning:
– På min avdelning har jag aldrig hört något rasistiskt. Det känns som hela vården blir smutskastad av några få som uppmärksammas i er granskning.

2.
2014-12-18
Läkarna okompetenta och struntar i människan.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20039081.ab

Freja, 5, fick svåra fosterskador av vanlig epilepsimedicin
Nu varnar europeiska läkemedelsmyndigheten fertila kvinnor för substansen
Jonna Linderdahl, 36, medicinerade under graviditeten med en epilepsimedicin som kan ge svåra fosterskador.
Dotter Freja, 5, föddes med fetalt valproat syndrom - som orsakades av medicinen.
– Idag har jag en multihandikappad dotter, säger Jonna.
Nu skärper europeiska läkemedelsmyndigheten rekommendationerna för substansen valproat till fertila kvinnor.
 
Jonna Linderdahl i Bålsta medicinerade under sju år med en epilepsimedicin, Absenor. Den innehåller substansen valproat (valproinsyra) som kan ge allvarliga fosterskador. När Jonna blev gravid med Freja 2008 ifrågsatte hon medicineringen.
– Då varnade min läkare för att det var farligare om jag inte tog medicinen och fick ett epilepsianfall, att det skulle skada fostret mer, berättar hon.
Det finns epilepsimedicin utan valproat, men Jonna säger att hon aldrig erbjöds ett sådant alternativ.
Dottern Freja, som fyller sex år i januari, föddes med omfattande fosterskador, men läkarna visste inte vad som var fel.
– De har letat på henne sedan hon föddes, säger Jonna.
Freja har genomgått otaliga undersökningar och utredningar. När hon var ett år insjuknade hon i blodcancer och behandlades i 2,5 år med cellgifter.
”Hilma hade hål i hjärtat”
Det var först i somras som Freja fick sin diagnos - fetalt valproat syndrom. Det skedde vid enheten för klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset. Syndromet omfattar en rad fosterskador orsakade av valproat.
– Det var skönt att få en diagnos. Den förklarar allting.
Freja har en lindrig utvecklingsstörning, motorisk utvecklingsförsening, nervskada, ledskada, svag muskulatur, andningsuppehåll, språkstörning, nedsatt hörsel, självskadebeteende och är hyperaktiv. Hon kan bara säga enstaka ord och kommunicerar med taltecken.
– Jag har en multihandikappad dotter, säger Jonna.
Freja kräver ständig tillsyn och omvårdnad. Varje halvtimme nattetid och varje timme dagtid måste hon inhalera medicin mot andningsuppehållen. Föräldrarna sover aldrig mer än fyra timmar. Båda är slutkörda. Frejas pappa Niklas är nu sjukskriven.
Sedan november har de avlösarservice tre nätter i veckan. De har nu begärt personlig assistans till Freja.
På dagarna går Freja i förskolan. Hon gillar att pyssla med pärlor, gunga och cykla på sin trehjuling.
Jonna Linderdahl blev gravid igen 2010 medan hon fortfarande medicinerade. Fosterdiagnostiken visade att även det väntade barnet var svårt skadat.
– Hilma hade hål i hjärtat. Hon hade bara överlevt en till två veckor efter födseln, så vi valde att avbryta graviditeten, berättar Jonna.
”Vill varna andra”
Valproat används mot både epilepsi och bipolär sjukdom. Frejas föräldrar vill nu uppmärksamma andra på riskerna med valproat under graviditet.
– Vi vill varna andra. Jag vill ifrågasätta medicinen. Det finns andra man kan ta, säger Jonna Linderdahl.
Nu varnar PRAC, europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté, för preparatet under graviditet. I oktober skärpte PRAC kraven för användningen av läkemedel med valproat, på grund av ökad risk för missbildningar och försenad utveckling hos barn som exponerats för valproat i livmodern.
Enligt de nya rekommendationerna ska valproat inte användas av flickor och kvinnor som är eller kan bli gravida, om inte behandlingsalternativen är ineffektiva eller kvinnan inte tål dem. Nu uppdateras produktinformationen i alla EU-länder med den senaste kunskapen. Man har också tagit fram ett utbildningsmaterial för sjukvårdspersonal och patienter.
– Man känner till sedan tidigare att det finns en ökad risk för missbildningar hos foster. Nu vill man försäkra sig om att ingen kvinna är ovetande om riskerna med valproat, säger Jane Ahlqvist Rastad, specialistläkare på Läkemedelsverket och ledamot av PRAC.
”Prata med din läkare”
Risken för försenad utveckling är 30-40 procent bland barn i förskoleåldern som exponerats för valproat i livmodern. Det visar färska studier, enligt PRAC. Det kan röra sig om försening i att gå och tala, minnesproblem, språksvårigheter och lägre intellektuell förmåga. Risken för autismspektrumstörning och autism är tre respektive fem gånger högre än i normalbefolkningen. Risken för missbildningar som ryggmärgsbråck är också förhöjd
Jane Ahlqvist Rastad varnar dock kvinnor och gravida för att avsluta medicineringen på egen hand.
– Du ska inte sluta ta ditt läkemedel akut utan att prata med din läkare. Det är allvarliga sjukdomstillstånd som behandlas och riskerna för epileptiska anfall och bipolär sjukdom kan innebära stora risker för både mamma och barn. Det är komplicerade sjukdomar och man måste väga nyttan med behandlingen mot läkemedlets risker, säger hon.
När Jonna Linderdahl och hennes familj flyttade uppsökte hon en ny neurolog för sin "epilepsi" 2013. Då fick hon veta den obarmhärtiga sanningen.
– Jag fick veta att jag var feldiagnostiserad. Läkaren sa att jag kunde sluta med medicinerna, att jag inte hade epilepsi. Jag hade ju aldrig haft några anfall. Utan jag hade en sömnstörning, berättar hon.
 Mary Mårtensson
17 december 2014  21:55
FAKTA
Vet mer/Valproat:
 Valproat (valproinsyra) är en verksam substans i flera läkemedel mot epilepsi och bipolär sjukdom.  Om kvinnor tar den under graviditet finns stor risk för fosterskador.
 Färska studier visar att risken för försenad utveckling är 30-40 procent bland barn i förskoleåldern som exponerats för valproat i livmodern bla vad gäller tal och gång.
 Risken för missbildningar som ryggmärgsbråck är förhöjd.
 Risken för autismspektrumstörning och autism är förhöjd med tre respektive fem gånger jämfört med i normalbefolkningen.
Källor: Europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté, PRAC.
 
 Läkemedel som innehåller valproat (valproinsyra), enligt FASS:
 Absenor
 Absenor Depot
 Ergenyl
 Ergenyl Retard
 Orfiril
 Orfiril Long
 Depakine Retard

3.
2014-11-25
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19912856.ab
Elsie, 10 månader, fick svart falukorv
Elsie, 1 år och 8 månader, är ofta inne på sjukhus.
När hon var 10 månader fick hon falukorv, potatis och morötter.
– Hon kunde inte äta det och jag ville inte ens smaka, säger mamma Susanna Pärlfjärd.
    Dela   
    Tweeta


Elsie behöver hjälp med att få i sig föda. Hon sondmatas hemma och går på utredning på sjukhuset eftersom hon inte växer som hon ska.
De många sjukhusbesöken har gett Elsie och hennes familj en inblick i sjukhusmatens kvalitet på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
När Elsie var 10 månader kom en tallrik med skivad falukorv, hela potatis och morotsbitar in till henne.
– Det är så pinsamt och det har hållit på länge. Det är svårt sjuka barn som ska äta den här maten. Är det inte maten som gör så att våra barn växer och blir friska? Borde inte den då rimligtvis vara anpassad till barn eller åtminstone se aptitlig ut, säger Elsies mamma, Susanna Pärlfjärd.
Sjukhuset har medgett för familjen att maten inte är bra, men att man ska börja laga sin egen mat framöver. Men under det år familjen besökt sjukhuset har ingen förändring skett.
Numera tar Susanna och pappa Daniel med sig egen mat till Elsie när man ska till sjukhuset.
Susanna säger att man kämpat i motvind på flera håll, förutom på sjukhuset också med försäkringsbolag. Hon vill lyfta fram Sigtuna kommun och särskilt förskolechefen Pia Wretler som hjälpt och stöttat dem.
 Erik Melin
25 november 2014  00:12

4.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/lakare-limmade-ihop-5-arings-oga/
Läkare limmade ihop 5-årings öga

Publicerad i dag 14:16
En 5-årig flicka fick ena ögat ihoplimmat av en läkare. Efter ett misslyckat försök att bända upp ögat skickades flickan hem och fick senare söka vård på annat håll. Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen.

En 5-årig flicka fick ena ögat ihoplimmat av en läkare. Efter ett misslyckat försök att bända upp ögat skickades flickan hem och fick senare söka vård på annat håll. Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen.

Enligt anmälan ska flickan i början av november i fjol ha ramlat och fått ett cirka 1,5 centimeter jack i pannan. Läkaren beslutade att såret skulle limmas men råkade samtidigt limma ihop flickans högra öga. Efter försök att bända upp ögat, vilket enligt anmälan var mycket smärtsamt för flickan, skickades hon hem med rekommendationen att använda ögonsalva och skölja ögat med ljummet vatten.

Enligt flickans pappa ska man ha gjort detta under resten av dagen och kvällen men utan att det hjälpte. Dagen efter tvingades han uppsöka akuten med sin dotter och fick då en remiss till Mölndals ögonakut. Där fick man till slut upp ögat, men tvingades bland annat klippa av en del av ögonfransarna.
Flickan ska ha blivit rejält skrämd av upplevelsen att inte kunna se ordentligt. Under det cirka ett och ett halvt dygn som ögat inte gick att öppna var hon dessutom orolig för att själva ögat fått permanenta skador.

Det är pappan som har upprättat anmälan och ärendet hanteras därmed som ett enskilt klagomål av Socialstyrelsen.

 Erik Olsson

 erik.olsson@dn.se


5.
2014-04-21
Nazistflaggor hissas vid kommunhus och på cenralplatser i Sverige.
http://www.expressen.se/nyheter/nazistflaggor-hissade-pa-flera-stallen-i-norr/

Nazistflaggor hissade på flera ställen i norr
 
Nazistflaggor hängdes upp vid kommunhus| 20 apr 2013

 
"Just nu saknas det spaningsuppslag"| 21 apr 2013

Under påskhelgen har nazistflaggor hissats på flera ställen i norra Sverige.

Tidigt i går morse vajade en flagga med ett hakkors utanför Stadshuset i Luleå - och i Piteå utfördes en liknande aktion.

– Det kan ha att göra med att det är Hitlers födelsedag, säger Camilla Österlund, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, till NSD.

Förra året under påsken  hängdes nazistflaggor upp på flera ställen i Sydsverige, bland annat vid kommunhuset i Lingby och Stadshuset i Vimmerby.

I år har det inträffat i norra Sverige. Tidigt på söndagsmorgonen upptäcktes att någon hade hissat en röd flagga med en svastika i mitten i en av flaggstängerna på Rådstugatan utanför Stadshuset i Luleå, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Även i Piteå inträffade en liknande händelse under natten mot söndagen. En banderoll med texten "Heil Hitler" och bilder på hakkors hissades på en viadukt över E4 norr om centrala Piteå. Händelserna är polisanmälda som hets mot folkgrupp och flaggan och banderollen har tagits i beslag.

– Än så länge vet vi inte om det är samma personer, säger Camilla Österlund, jourhavande FU-ledare hos polisen.

125 år sedan Hitler föddes

Tidigare i veckan skev Norrbottens-Kuriren att även Hortlaxkyrkan i Piteå och Framnäs folkhögskola hade blivit nedklottrad med nazistsymboler. På Hortlax kyrka användes mjölkchoklad för att skriva nazistiska slagord och rita symboler på kyrkans ytterväggar, skriver Kuriren.

I går, den 20 april, var det 125 år sedan Adolf Hitler föddes. Polisen ser en koppling mellan årsdagen och händelserna.

– Det kan ha att göra med att det är Hitlers födelsedag, säger Camilla Österlund till NSD.

 
Av Rebecka Martikainen

 rebecka.martikainen@expressen.se  

6.
Diskriminering kallad för "BRIST PÅ KOMMUNIKATION", när rasistiskt sjukhuspersonal slarvar och t.om. mördar utlandsfödda mödrar(barn) i samband med förlossning.

Mödradöd vanligare hos utlandsfödd

Publicerad i dag 11:10
2014-03-17
http://www.dn.se/nyheter/sverige/modradod-vanligare-hos-utlandsfodd/

Risken att dö i samband med graviditet och förlossning i Sverige är flerfaldigt högre för kvinnor födda utomlands, jämfört med svenska kvinnor. Det visar en avhandling från Uppsala universitet.

Mödradödligheten är mycket låg i Sverige, i genomsnitt dör sex kvinnor per år. I avhandlingen har 75 mödradödsfall under åren 1988 till 2010 granskats. Brister i vården var vanligare bland de utlandsfödda kvinnorna. En orsak kan vara problem i kommunikationen, enligt avhandlingen.

7.
2015-01-26

Olle, 10, får rätt – efter fem år med narkolepsi

FIRAR. Olle Erikson och lillebror Vide, pappa Fredrik och mamma Jenny firade i beskedet om att Olle får upprättelse med en skål i cider. Foto: Mats Holmertz
Olle Erikson, 10, vaccinerades mot svininfluensan. Ett år senare, under en semester på Kanarieöarna, märkte familjen att den vanligtvis badglade Olle mest låg och sov.
Han hade drabbats av narkolepsi. Nu, fem år efter att Olle Erikson fick sprutan som gav honom symptomen, får han upprättelse.
– I fredags fick vi ett mejl där de stod att reglerna ändrats och Olle får ersättning från Läkemedelsförsäkringen, säger Olles pappa Fredrik Erikson.

Vintern 2009-2010 massvaccinerades svenska barn mot den fruktade svininfluensan. En av dem var Olle Erikson i Färjestaden. Vaccinationen var inget som ifrågasattes då.
– Nej propagandan var "Ska ditt barn vara det som smittar alla andra". Det var ingen som ifrågasatte vaccinationerna, säger Fredrik Erikson.
Redan efter några månader hade Olles föräldrar märkt att något förändrats. Ett år efter vaccinationen var familjen på Kanarieöarna.
– Olle var alltid väldigt aktiv och simmade och badade hela tiden. Men nu låg han mest och sov eller vilade. Vi tyckte det var konstigt men sa att han hade kanske badat tillräckligt. Vi försökte nog förklara bort det hela.
"Läkarna visste väldigt lite"
I skolan dåsade Olle till på lektionerna. Sedan accelererade sjukdomen snabbt.
– Vi kontaktade läkare i april-mars 2011. Men de visst väldigt lite, narkolepsi bland barn var väldigt ovanligt då, säger Fredrik Erikson.
Men runtom i Sverige dök fler och fler fall upp. Det skulle dröja till kopplingen till vaccinet Pandemrix klarlagts från officiellt håll, men Olle Eriksons föräldrar fick kontakt med fler och fler drabbade.
– Vi googlade och facebookade dygnet runt. Vi undrade "vad fan är det som händer", säger Fredrik Erikson.
Plötslig kraftlöshet
Olle hade drabbats av grov narkolepsi. Förutom sömnattacker drabbades han av kataplexi, attacker av plötslig kraftlöshet i musklerna. Men när Olle väl diagnosticerats tog nästa kamp sin början.
För att få ersättning från staten krävdes att det var klart att sjukdomen kunde kopplas till vaccinationen, och då var regelverket sådant att diagnos skulle ställas senast åtta månader efter vaccinationstillfället. Olles diagnos kom senare – alltså ingen ersättning.
– Det är galet. I andra länder är det andra regler som gäller. Finland har till exempel 24 månader. Och även med de nya reglerna finns det drabbade barn som hamnar utanför tidsspannet.
Firade med cider
För i förra veckan kom beskedet att reglerna ändras. Den nya tidsgränsen mellan vaccination och diagnos är 16 månader. Beskedet kom i fredags och familjen Erikson firade med en skål i cider,  rapporterade Barometern. Att Olle Erikson nu inkluderas i Läkemedelsförsäkringen är så klart viktigt för familjen, även om det på kort sikt inte gör någon större skillnad.
– På kort sikt betyder det ingenting. Men på längre sikt har Olle nu ett statligt ställningstagande som förhoppningsvis innebär mer och snabbare hjälp om han till exempel inte blir arbetsför som vuxen.
Nu medicineras Olle Erikson så pass att de flesta symptomen hålls i schack. Men den senaste tiden har varit tung, berättar Fredrik Erikson.
– Det har varit tufft. Olle har börjat förstå sin sjukdom, han är i en ålder då han jämför sig med andra. Det är jobbigt.
Av Alexander Vickhoff
Publicerad 26 jan 2015 14:55
FLERA HUNDRA DRABBADES AV NARKOLEPSI EFTER VACCINERINGEN
 Narkolepsi är en nekrologisk sjukdom som orsakar sömnighet och sömnattacker.
 Andra symptom är plötslig kraftlöshet i musklerna, så kallad kataplexi, och hallucinationer och förlamning i samband med insomning.
 Flera hundra barn har diagnosticerats med narkolepsi och sökt ersättning efter att ha vaccinerats med Pandemrix mot svininfluensa för fem år sedan.
KÄLLA: Läkemedelsverket, Läkemedelsförsäkringen och Socialstyrelsen
« Senast ndrad: 08 mars 2016, 16:18:33 PM av Alina »