Frfattare mne: Socialernas utredare:"vi vet inte hur många fosterfamiljer misshandlar barn"  (lst 8868 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2015-05-14
http://www.dn.se/ekonomi/bolag-tjanar-miljoner-pa-flyktinglagenheter-for-ungdomar/
http://www.dn.se/ekonomi/vardboenden-gor-extrema-vinster-fran-skattemedel/
Vårdboenden gör extrema vinster från skattemedel
Publicerad i dag 06:18
Bolag tjänar miljoner på flyktinglägenheter för ungdomar 2015-05-05
En av tre svenskar känner klimatångest 2015-03-24
Så ger du dricks i USA 2015-03-04
Revisorn med flest uppdrag i Sverige 2015-03-12
Här riskerar var fjärde invånare att drabbas av hjärtinfarkt 2015-02-13
Många privata företag som har hvb-hem och gruppboenden har vinstmarginaler som vida överträffar börsbolagen, skriver Dagens Samhälle. ”Så höga vinster i den här verksamheten är inte rimligt” kommenterar Marie Sallnäs, professor i socialt arbete.

Drygt 140 av de 365 granskade bolagen i Dagens Samhälles undersökning hade en vinst på över 10 procent – redan det skulle vara ett bra resultat i näringslivet. Men nästan 50 av bolagen har över 20 procent i vinst före skatt, och ett par så mycket som 40-50 procent.

Eftersom verksamheten består av hvb-hem, gruppboenden och behandlingshem kommer pengarna från kommunerna, skattepengar alltså. Ofta handlar det om höga dygnsavgifter på omkring 4.000 kronor per dygn som ligger bakom omsättningen.

– Det handlar om utsatta människor, i vissa fall tvångsplacerade. Så höga vinster i den här verksamheten blir inte rimligt, säger Marie Sallnäs, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, till Dagens Samhälle.

Enligt Sallnäs har man inte heller kunnat konstatera om det finns någon koppling mellan priset och kvaliteten på vården.

Ett företag som under 2015 fick sitt tillstånd indraget, och som var inriktat på vård av ensamkommande flyktingbarn, gjorde 26 miljoner i vinst på 53 miljoner i inkomster, 50 procent.

Företaget hade så dålig koll på grundläggande saker som vilka barn som var inskrivna att tillståndet drogs in, ett beslut som överklagats.

Enligt en annan aktör är det dock inte så lätt att tjäna mycket pengar om man har högskoleutbildad personal, och bra bemanning. Då kommer vinsten i stället från att man har full beläggning, något som kräver att kommunerna är nöjda med verksamheten.

Ett annat sätt är att själv äga lokalerna och slippa betala hyra.

Undersökningen omfattar 365 företag, 144 hade minst 10 procent i vinst och 47 minst 20 procent i vinst. Enbart företag med en omsättning som var större än 10 miljoner år 2013 finns med.

Juan Flores
juan.flores@dn.se

2.
2013-11
Åtalas för att ha utsatt fosterbarn för stor fara

LUDVIKA

En kvinna i Ludvika är misstänkt för att ha förfalskat olika sjukdomssymtom och därigenom utsatt ett fosterbarn för bland annat ett tillstånd som kunde ha varit livshotande. Kvinnan har åtalats för grov misshandel.

Relaterat

Kort efter födseln placerades barnet hos en familj i Ludvika. Och från och med maj 2012 och fram till 1 mars i år misstänks kvinnan i familjen genom förfalskning av olika sjukdomssymtom hos barnet, förmått läkare vid Falu lasarett och Akademiska sjukhuset i Uppsala att utsätta barnet för en stor mängd onödiga undersökningar, operativa ingrepp och medicinering.

Något som enligt åtalet tillfogade barnet smärta, undernäring och infektionsrisker. Dessutom ska barnet i februari i år ha försatts i ett tillstånd som hade kunnat bli livshotande. I mars i år placerades barnet i en annan familj.

Åklagare Christel Anderberg anser att misshandeln ska bedömas grov då det den pågått under en lång tid, riktat sig mot ett litet barn, inneburit ett svårt lidande för barnet och präglats av hänsynslöshet.

Vittnesförhör har hållits med ett antal personer av vilka några har berättat att inga av de symtom som fostermamman angivit hade stöd av de kliniska fynden. Och en överläkare vid Akademiska sjukhuset har tillstyrkt att barnets besvär inte stämde överens med erhållna undersökningsresultat.

http://www.dt.se/nyheter/ludvika/1.6493103-atalas-for-att-ha-utsatt-fosterbarn-for-stor-fara

3.
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/8-aringens-dod-karlskrona-kommun-stanger-av-rektor/
http://www.aftonbladet.se/incoming/article18872497.ab
Skolan gör inte orosanmälningar om barnen om de far illa i fosterfamiljer försvarade av socialtjänster.
2014-05-13
Skolan: Ingenting har föranlett en orosanmälan
Åttaåriga Yara kom ofta sent till skolan.
Hon bar för lite kläder, hade synliga blåmärken och flera personer som mötte henne reagerade och anmälde misstänkta missförhållanden – till både socialen, polisen och Yaras skola.
Men på skolan reagerade man inte.
– Ingenting har föranlett att man gjort en orosanmälan, säger förvaltningschefen på barn- och ungdomsförvaltningen, Maria Persson.
Som Aftonbladet berättade i går så har Yaras skola kontaktats av bland andra butikschefen Therese Andersson, som var orolig för Yara.
Therese var i kontakt med Yaras klassföreståndare, som lovade att de skulle föra informationen vidare.
Flera personer anmält
Men under det år som Yara gick på Tullskolan i Karlskrona har skolan inte någon gång skickat en orosanmälan till socialen. Trots att minst tre privatpersoner oberoende av varandra sett tecken på att Yara farit illa och larmat myndigheterna har alltså skolan inte märkt något, eller åtminstone inte agerat.
Nu är Yara död, enligt åklagaren mördad av det par hon bodde hos.
Yaras klassföreståndare vill inte svara på vad hon gjort, eller inte gjort.
– Jag vill inte kommentera detta. Det är jättejobbigt. Du får ringa till vår förvaltningschef, vi har blivit tillsagda att inte säga någonting, säger hon till Aftonbladet.
"Skolan har ett ansvar"
Klassföreståndaren hänvisar frågorna till förvaltningschefen på barn- och ungdomsförvaltningen, Maria Persson.
Vad gjorde skolan med informationen från butikschefen?
– Den information jag har fått om den kontakten är att de kom överens om att butikschefen skulle återkomma om det här upprepades, men att ingen förnyad kontakt togs.
Minst tre privatpersoner har anmält att flickan varit för tunt klädd, haft blåmärken och de har misstänkt att hon farit illa.
Har inte skolan under det år hon gått hos er märkt någonting av detta?
– Som framgår har inte skolan gjort någon orosanmälan. Det är det jag kan svara på.
Har skolan inte märkt någonting, eller har skolan varit försumliga?
– Skolan har sitt uttalade ansvar och har självklart haft ett uppdrag omkring den här flickan under tiden som hon har gått här. Men ingenting har föranlett att man gjort en orosanmälan.
Hon har haft hög frånvaro, haft synliga blåmärken, gått tunt klädd. Som vuxen, borde man inte reagerat på det?
– Vi kan inte kommentera det eftersom det som sagt inte gjorts någon anmälan, och det är där vi befinner oss i dag.
Med facit i hand ser det konstigt ut, håller du med om det?
– Jag tror att det är många som rannsakar sig själva. Det som har hänt är oerhört tragiskt, det vore konstigt om man inte gick tillbaka och tänkte: Borde jag ha sett eller borde jag ha gjort något. Det är en mänsklig reaktion.
Kommunen ska nu "tillsätta en extern utredning" för att se vad som borde gjort annorlunda.
Misstänkta nekar
Inga nya förhör har hållits med den mordmisstänkte mannen.
– Men jag ska träffa honom i dag, och eventuellt blir det ett förhör under eftermiddagen/kvällen, säger hans advokat Christer Holmqvist.
Han säger att hans huvudman säger att han inte gjort sig skyldig till något brott i samband med Yaras död, men vill inte gå in på vilken förklaring mannen lämnat, eller om han lägger skulden på sin hustru.
– Jag har inget att tillägga i nuläget.
Aktiv på Twitter mordkvällen
Enligt SOS Alarm kom larmsamtalet 21.59 på Valborgsmässoaftonens kväll, och alltså inte vid 21-tiden vilket polisen tidigare uppgett.
Klockan 21.05 var den mordmisstänkte mannen aktiv på Twitter.
Den mordmisstänkta kvinnan fick i dag en ny advokat, efter att hennes tidigare advokat hamnat i en jävssituation – hon har tidigare arbetat hos den advokat som varit god man för Yara i samband med vårdnadsprövningen.
– Jag har träffat henne, men kan inte säga någonting om vad hon sagt om vad som hänt den aktuella kvällen, säger den nya advokaten, Eric Widner.
– Men hon förnekar brott.
Inga nya förhör med kvinnan är enligt advokaten planerade förrän nästa vecka.
 Eric Tagesson
4.
2014-05-04
http://www.expressen.se/kvallsposten/kommunens-svar-till-yaras-foraldrar/

Kommunens svar till Yaras föräldrar
LÄS MER OM

Misstänkta mördarna i häktningsförhandling| 11:39

Yaras pappa: "Varför skyddades inte Yara"| 03 maj

Tung bevakning av det misstänkta paret| 03 maj

Par begärs häktat för mordet på 8-åriga Yara| 03 maj

Britta Svensson: Var fanns den vuxna som värnade om Yara?| 03 maj

Familjen sörjer sin dödade dotter Yara, 8| 03 maj

Pappan: "Vi såg blåmärken i ansiktet"| 02 maj

Pappan: ”Kommer som en total chock"| 02 maj

Döda flickans föräldrar har blivit informerade| 02 maj

När man jobbar med barn som far illa får man aldrig göra fel| 02 maj
– Varför fick vi besked om vår dotter Yaras död via Facebook och inte av polisen?
– Varför skyddade svenska myndigheter inte vår dotter?
Den mördade åttaåringens mor och far i Gaza är förtvivlade och kräver svar.
Både Karlskrona kommuns kommunikationschef Ulla Nelson och Blekingepolisens informationschef Lotta Hansson lider med föräldrarna.
Här försöker de svara dem.

Sociala myndigheterna i Karlskrona fick larm om att Yara for illa, ändå hände ingenting.
När Expressen läser upp Yaras pappas frågor, säger kommunikationschefen Ulla Nelson:
– Självklart förstår jag att det är en chock för föräldrarna och det är olyckligt att de har fått dödsbeskedet via Facebook. Jag hade önskat att föräldrarna hade fått beskedet på ett värdigt sätt. Jag förstår att det är förfärligt för dem.
– Jag förstår självklart att alla dessa frågor finns hos flickans biologiska föräldrar. Sedan måste jag säga, att det inte är kommunen som kan svara på alla frågor som pappan ställer i artikeln. Det är till exempel polisens sak att underrätta familjen om ett dödsfall, det är inte kommunens sak eftersom det är en polisiär uppgift. Det finns många delar i ärendet – det finns till exempel ett tingsrättsbeslut om vårdnaden av flickan.
– De svar som vi ska ge ska vi naturligtvis redovisa i Expressen. Det är svårt för de sociala myndigheterna att svara på lördagskvällen, men jag lovar att under söndagen försöka svara på frågorna.
"Komplicerat land"
Lotta Hansson vid Blekingepolisen säger att polisen gjort allt vad man kunnat för att spåra Yaras föräldrar.
– Varför de fick besked via Facebook kan jag inte svara på, det var någon utomstående som förmedlade beskedet. Det är inget som polisen kan kontrollera eller skydda familjen från.
– Varför det tog två dagar tills vi nådde föräldrarna beror på att det var en komplicerad situation i ett komplicerat land. Vi arbetade på två fronter, dels via enheten för polisens internationella arbete vid Rikskriminalpolisen, dels har vi haft två man vid polisen i Blekinge som har arbetat med saken. Vi har tagit hjälp av svenska ambassaden och konsulatet. Vi har haft namnen, men att försöka lokalisera personer i ett så stort och komplicerat område tar sin tid.
"Ville inte lämna dödsbud över telefon"
– Vi fick fram telefonnumret till föräldrarna och lämnade det till polisen i Gaza, för att de skulle kunna lokalisera föräldrarna. Vi ville inte lämna ett dödsbud via telefon – det gör vi aldrig – utan vi ville att en representant för myndigheterna i Gaza skulle åka hem till föräldrarna och lämna dödsbudet. Det är det mest värdiga sättet. Det är beklagligt att det tog så lång tid, men jag kan försäkra att vi har gjort allt vi har kunnat göra för att nå föräldrarna.
Pappan frågar: varför skyddade inte polisen vårt barn trots tydliga varningssignaler?
– Ja, varför skyddade socialen inte barnen trots tidiga varningssignaler? Varför har de inte gjort mer? Varför har inte grannar kontaktat polisen? Varför har inte samhället gjort mer för att skydda flickan? Det finns inget svar på det, det finns inga förklaringar, det finns inga ursäkter. Det som har hänt är en fruktansvärd tragedi. Om någon av oss hade kunnat förhindra den är jag övertygad om att vi hade gjort det, säger Lotta Hansson.
5.
2014-05-01
http://ekuriren.se/nyheter/sverige/1.2314137-tva-anhallna-for-8-arig-flickas-dod
Fosterfamilj dödade en 8årig flicka,medan hennes föräldrar fanns utomlands.
Två anhållna för 8-årig flickas död
Karlskrona/TT
Relaterat

En åttaårig flicka hittades i går kväll död i Karlskrona. Två personer har anhållits misstänkta för mord, bekräftar polisen för TT.
De misstänkta är en 31-årig man och en 30-årig kvinna som greps under natten. De sitter nu anhållna misstänkta på sannolika skäl.
Polisen larmades till en adress i Karlskrona under valborgsmässoafton med anledning av att en flicka skadats allvarlig.
- Flickan konstaterades avliden på Blekingesjukhuset, säger Lotta Hansson, informationschef på Blekingepolisen, till TT.
En 31-årig man och en 30-årig kvinna sitter anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord på flickan. De ska ha befunnit sig i lägenheten tillsammans med flickan.
- De är inte hennes föräldrar. Hennes föräldrar är inte underrättade och befinner sig utomlands.
Enligt Lotta Hansson hade de två anhållna "en viss relation" till flickan, som bodde i lägenheten.
Polisen är förtegen kring vad som ligger bakom flickans död. Under dagen hålls förhör.
Publicerad 11:08Uppdaterad 12:01

6.
Socialtjänsternas utredare Håkan Ceder från IVO beslutade liksom:"vi vet inte hur många fosterfamiljer misshandlar och våldtar barn,men i de flesta fall det går bra för fosterbarnen i Sverige"

2014-02-11
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18337761.ab
Kontroller ska stoppa övergrep

Stockholm. Hårdare kontroller av familje- och jourhem ska hindra att barn och unga som tvångsplaceras där utsätts för övergrepp och vanvård. Det föreslår regeringens utredare.

Det förekommer fortfarande övergrepp och vanvård i jour- och familjehemsvården, konstaterar Håkan Ceder på Dagens Nyheters debattsida.

På tisdagen överlämnar han ett delbetänkande av utredningen om tvångsvården av barn och unga.

Han föreslår att hemmen utreds i två steg, med bland annat kontroll av föräldrarna mot polisens belastningsregister.

Ceder föreslår också att varje kommun som använder sig av ett jourhem måste utreda det, och sedan lämna ett medgivande som omprövas varje år.

Han vill också se krav på att familjehems- och jourhemsföräldrar ska ha genomgått en obligatorisk utbildning, att privata förmedlare av hem behöver ha tillstånd och att statens tillsyn över hur kommunerna sköter verksamheten skärps - samt att ett nationellt centrum kring familjehemsvården inrättas.

För att få fler familje- och jourhem föreslår utredaren en informationskampanj till allmänheten. Ceder anser att det ytterst är en fråga om säkerheten för placerade barn att det finns tillgång till ett tillräckligt antal hem.

Kvaliteten på familjehemmen höjs inte enbart med ökade krav, nya regler och kontroller. Det behövs även andra saker, som kunskapsstöd, utbildning och samverkan över kommungränserna, enligt Sara Roxell, samordnare vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och expert i utredningen.

– Hur vet vi att en familj är bra? För att svara på den frågan behövs något mer än bara kontroller, säger hon.

Ett förslag är att föräldrarna där barnen ska placeras ska genomgå en utbildning och att föräldrarnas eventuella kriminella förflutna ska kontrolleras.

TT: Det känns mer märkligt att detta krav inte redan finns i dag?

– Det kan man tycka. Många kommuner har redan infört både utbildningar och kontroll av belastningsregistret, men nu föreslår utredningen att det ska bli ett lagstadgat krav.

TT: Sverige har väldigt många små kommuner. Klarar de av denna uppgift?

– Många kommuner har nu börjat samarbeta över kommungränserna och det är inte en minut för tidigt.

Hur stort problemet med vanvård och övergrepp är vet ingen, men Sara Roxell berättar om en enkät till kommunerna som visade på ett par hundra fall under en tvåårsperiod.

– Men det är viktigt att komma ihåg att familjehemmen i de allra flesta fall fungerar bra.
TT

7.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/karlskronapolis-forhors-om-tjanstefel-i-samband-med-attaarings-dod/
2014-07-08
Karlskronapolis förhörs om tjänstefel i samband med åttaårings död

Publicerad i dag 14:16
MISSTÄNKTA MORDET PÅ 8-ÅRINGEN
MER OM
Stora brister i Karlskrona kommun kring dödad 8-åring
Lex Sarah utredning kring åttaårings död
8-åringens död: Karlskrona kommun stänger av rektor
De häktas för 8-årig flickas död
Begärs häktade för mord på 8-åringen
Socialtjänsten larmade om överbelastning i februari
Polisen anmäler sig själv efter åttaårings död
Stor sorg på döda åttaåringens skola
Två personer anhållna för mord på 8-årig flicka
ALLT OM:
Misstänkta mordet på 8-åringen
En 45-årig polis i Blekinge misstänks för tjänstefel i samband med 8-åriga Yaras död. Nu har ett första förhör hållits med honom. ”Han förnekar brott och menar att han har följt de normala rutiner som tillämpas”, säger 45-åringens advokat Vidar Wahlestedt till DN.

Riksenheten för polismål i Malmö granskar sedan några veckor hur polisen i Karlskrona hanterade larmuppgifter om att åttaåriga Yara for illa. En person ringde polisen och berättade att åttaåringen hade ett blåmärke och var utomhus utan vare sig ytterkläder eller skor.

En förundersökning har inletts mot en polis i 45-årsåldern, enligt SVT Blekingenytt. Polisen ska ha mottagit larmuppgifterna och skickat ett fax till Socialtjänsten, som blev liggande till efter flickans död. Kritik har riktats mot polismyndigheten för att man i stället inte ringde på Socialtjänstens larmnummer och i söndags hölls ett första förhör med 45-åringen.

– Han förnekar brott och menar att han har följt de normala rutiner som tillämpas, som tillämpas av alla och som han har fått lära sig, säger advokat Vidar Wahlestedt till DN.

Den som ringde polisen uppgav att flickan hade ett blåsvart blåmärke samt saknade både ytterkläder och skor. Hur agerade din klient på de här uppgifterna?

– De här närmare detaljerna kan jag kanske inte kommentera just nu, på grund av den pågående förundersökningen med sekretess. Men det är en strid ström av uppgifter och samtal som kan komma in till den här typen av avdelning i polisen, så jag kan tänka mig att det inte är alldeles ovanligt att det kommer in uppgifter om barn som far illa.

– Man agerar utifrån de uppgifter man får. Det kommer in många uppgifter som ska hanteras, man får värdera dem från fall till fall på olika sätt.

45-åringen mår enligt sin advokat ”hyfsat”.

– Han tycker det är tråkigt att han är misstänkt för brott, han menar att han inte har felat och förstår inte hur man kan ifrågasätta hans agerande. Han är kvar i sin normala tjänst, så polisledningen har inte funnit anledning att ändra på någonting, säger Vidar Wahlestedt

I början av nästa vecka väntas överåklagare Mats Åhlund ta beslut om förundersökningen mot polisen ska fortsätta eller läggas ned, rapporterar Blekingenytt.

Emma Löfgren
emma.lofgren@dn.se

« Senast ndrad: 14 maj 2015, 12:10:22 PM av Alina »