Frfattare mne: Socialdomstol.....Brukarhögskola  (lst 5068 gnger)

Rolf Samuelson

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 3
 • Karma: 0
  • Visa profil
Socialdomstol.....Brukarhögskola
« skrivet: 06 april 2003, 15:03:33 PM »
I den obalans som i dag är en realitet för människor som har fattigdom och socialt utanförskap som ett mycket uttalat funktionshinder i sitn vardag behövs en ändring av maktbalancen mellan individ och samhälle.

En sådan åtgärd skulle kunna vara inrättandet av en "Socialdomstol" där de som styrs av de sociala lagarna, nämligen myndigheternas representanter är de som skall sara för sitt handlande och där den enskilde på sin sida har en driven åklagare och även en opartisk domstol.

Minst en av lekmännen bör vara "Mentor", dvs. egna erfarenheter av det som avhandlas.

Det som skall styra domstolen är naturligtvis nationell lag, men även de konventioner och andra internationella regler som tex. FN`s och EU`s sociala regler.

För att ytterligare stärka individen kommer det att behövas välutbildade "Mentorer" vars kolegialitet är satt utom allt tvivel.

Dessas utbildning skulle kunna vara en "Brukarhögskola" där teoretiska kunskaper läggs ovanpå de egna autodidakta.


Som aktiv i EAPN-Sweden (European Anti Poverty Network) kommer jag att arbeta för att denna modell införs i EU och därmed även här i Sverige.
Närmast kommer jag att yrka på detta vid "Summit fore the Poor" i Brüssel i början på maj 2003.

EAPN är verksamma i alla de 15 medlemsländerna och har ett nära sammarbete men Eurocities och framför allt med EU`s olika organ.

Vi skall sammarbeta med NGO`s (Non Guvermental Organisations) för att skapa en plattform och röst åt brukarna (de som brukar de olika myndigheternas insatser). Alla föreningar som arbetar med problem som rör "Fattigdom och socialt utanförskap är välkomna att delta.

Sammarbetet med Eurocities-Sweden har inletts i Stockholm, Göteborg och Malmö.
MVH Rolf Samuelson EAPN-Sweden

leif

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 39
 • Karma: 0
  • Visa profil
Socialdomstol.....Brukarhögskola
« Svar #1 skrivet: 08 april 2003, 15:05:34 PM »
Intressant idé, men hur är det med maktens vilja att bära fram förslaget? Mycket av nutidens problematik handlar om just svårigheter med "demokratisk" maktfördelning.

Är jag t.ex. vald till min post släpper jag inte ifrån mig den makten hur som helst, är i princip beredd att kämpa för det med näbbar och klor. Till varje pris, makten berusar som bekant.

Men helt klart, något behövs verkligen för att minska behovet av kvalificerad konflikthantering överallt där maktens stövlar trampar fram. Bl.a. i de möten och gnissel som hela tiden uppstår mellan myndigheter och enskilda.

Finns det några av våra norska vänner som har mer koll på konflikthantering? Har hört att det forskas mycket i Norge inom området.


Mvh, Leif

Peter Klevius

 • Gst
Först måste lagen ändras
« Svar #2 skrivet: 08 april 2003, 22:56:30 PM »
Låter bra men hur skall domstolen kunna kringgå LVU som den är skriven i dag? "Psykisk misshandel" kan vara nästan vad som helst inklusive att föräldern kritiserat sitt barn. En enda gång kan vara tillräckligt enl förarbetena. Och framförallt har vi den diaboliska "sjukliga symbiosen" som ingen vet vad det är men icke desto mindre ofta hänvisas till. Skall domstolen sidsteppa leg psykologers och psykiatrikers "expert"uttlåtanden eller...?

Idén är bra men nuvarande  LVU är alltför runt utformad för att kunna greppas i domstol. Efter senaste revideringsförslag är den etter värre.

mvh Peter Klevius