Frfattare mne: Övergrepp mellan barn på skolor utan att kommunanställda ingriper.Ej tjänstefel  (lst 3610 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2014-11-26
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/kommunal-chef-delade-ut-sexpack-anstalld-tog-aterfall/
Kommunal chef delade ut sexpack – anställd tog återfall

Uppdaterad i dag 09:21. Publicerad i dag 07:12

En avdelning inom Jönköpings kommun skulle på studieresa – och redan på bussen dit delade chefen ut sexpack med öl till alla. En i personalen, som var nykter alkoholist, tog ett återfall.

Annons:
 
I Jönköpings kommuns alkoholpolicy står det att man inte får dricka alkohol på arbetstid. Ändå delade en avdelningschef ut sexpack med öl på bussen vid en studieresa, skriver Jönköpings-Posten.

Det ska ha lett till att en av de anställda som hade missbruksproblem, och där samme chef hade varit inblandad i att ta fram ett rehabiliteringsprogram, tog ett återfall.

– Det här är någonting som har skett som vi absolut inte kan stå bakom. Det är svårt för en person med beroendeproblematik att hantera en sådan situation, säger Bodil Nordberg Grahn, verksamhetschef på kommunhälsan, till Jönköpings-Posten.

Enligt tidningen har också chefer på avdelningen ägnat sig åt att försöka spåra tidningens eventuella uppgiftslämnare, och en anställd ska ha fått höra att ”det kunde bli problem med jobbet” om allt kom ut i tidningen.

Senare ska personalchefen ha ringt upp personen, som efter hotet mått dåligt och gått hem, och förklarat att det inte fanns någon risk att förlora jobbet.

Juan Flores

juan.flores@dn.se

2.
2014-11-26

  http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/sjukhus-tillat-nargangen-tv-nu-kommer-domen/

NYHETER
KULTUR
EKONOMI
Sjukhus tillät närgången tv – nu kommer domen

Publicerad 2014-11-25 21:15


Sanna Engström med dottern Linn Clevesjö
Foto: Thomas Karlsson

Sanna Engström med dottern Linn Clevesjö
Foto: Thomas Karlsson

Sanna Engström med dottern Linn Clevesjö
Foto: Thomas Karlsson

Sanna Engström med dottern Linn Clevesjö
Foto: Thomas Karlsson
Landstinget i Uppsala lät ett filmteam komma in på sjukhuset och följa Sanna Engströms dödssjuke far. På onsdag avgör Svea hovrätt om landstinget i Uppsala ska betala skadestånd till Sanna och hennes anhöriga. Domen får stor betydelse för hur vården ska tillåta kommersiella bolag att filma känsliga situationer.

Annons:
 
– Det var bara några veckor efter pappas död. Jag satt med mamma och bläddrade mellan tv-kanalerna. Plötsligt fick jag se pappas fötter med hans speciella tubsockor i rutan. Vi bara skrek rätt ut, berättar Sanna.

Hennes mor, som inte vill vara med i tidningen, stod inte ut att se sin makes dödskamp, utan lämnade rummet.

Programmet hette ”Sjukhuset” och sändes i TV3. Landstinget hade släppt in filmteamet i salarna på Akademiska sjukhuset, där hennes pappa vårdades för sin cancer. Två dagar senare avled han. I filmen pratar två sköterskor om hur sjuk pappan är. Hans ansikte hade pixlats, men anhöriga och vänner kände igen honom.

Sanna ringde sin dotter Linn Clevesjö som hittade filmen på internet och såg den där. Senare förmådde de TV3 att ta bort inslaget.

Det har gått sju år sedan fadern, maken och morfadern avled. På onsdagen kommer Svea hovrätts dom i målet. Efter att DN och andra uppmärksammade målet har diskussionen gått het om landstinget etik när man släppte in filmteamet i sjukhuset.

Läkare och sjuksköterskor har reagerat och Statens medicinsk-etiska råd har uppmanat landstingen att hejda sig. ”Skriv inga kontrakt om tv-inspelningar där integriteten kan hotas för patienter i utsatta situationer”, manar rådet.

Trots detta fortsätter striden mellan landstinget i Uppsala på ena sidan och Sanna och hennes anhöriga på den andra.

Att fadern filmades under vården hade de ingen aning om. Först påstod landstinget att det fanns ett godkännande från fadern, men det har man nu tagit tillbaka.

Sanna, modern och dottern Linn har krävt landstinget på vardera 125.000 kronor i skadestånd. Landstinget har vägrat betala, vilket har lett till striden i domstol.

I tingsrätten fick landstinget rätt. Skadeståndskraven ogillas. Dessutom skulle de tre betala landstingets rättegångskostnader på drygt 592.000 kronor. Nu, efter hovrättsförhandlingen är kostnaderna uppe i över en miljon.

I verkligheten har landstinget inte haft några rättegångskostnader alls. Det är i stället filmbolaget Titan Television som betalar.

Att Sanna, Linn och modern ändå har vågat driva processen beror på att de har stiftelsen Centrum för rättvisa bakom sig, som driver processen åt dem.

– Det visar hur svårt det är för vanliga människor att reagera mot den här sortens övertramp. Det är inte många som har råd att ta en sådan smäll, säger Clarence Crafoord från Centrum för rättvisa.

Jens Larsson är chefsjurist vid Landstinget i Uppsala län. Han medger att Sanna och de andra anhöriga inte har blivit bra behandlade, men menar ändå att det har varit viktigt att driva processen i domstol.

– Vi har bett dem om ursäkt vid flera tillfällen för att filmsekvensen var med. Men de anhöriga vill ha mer, och där går vår gräns, säger Jens Larsson till DN.

Vad händer om ni vinner i domstolen? Blir det nya filminspelningar?

– För närvarande är det inte aktuellt. Men den här processen är av intresse för alla landsting. Det vore oerhört synd om man stängde alla möjligheter för medier att vara på sjukhus. Vi tror på öppenhet, säger Jens Larsson.

Om familjen förlorar så ska de betala kostnaderna, medan ni får betalt av Titan Television.

– Det är ett konstigt fokus. Jag har gjort ett avtal med Titan för att värna om skattebetalarnas pengar, säger Jens Larsson.

Stefan Lisinski

stefan.lisinski@dn.se

Dela  


Quiz

Stockholmstestet v. 47

3.

2013-09-28
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17561480.ab
17-åring åtalas för våldtäkt i skola

Jönköping. En 17-åring från Jönköpings kommun har åtalats för våldtäkt mot barn. Flera av sexövergreppen ska ha skett på en skola i kommunen, uppger P4 Jönköping.

Han ska, enligt åklagaren, har haft samlag med ett barn fött 1999, trots att han kände till att barnet var under 15 år. Rättegången mot 17-åringen hålls nästa vecka. Utdrag ur en dagbok men också uppgifter i en mobiltelefon utgör bevis mot honom.
« Senast ndrad: 26 november 2014, 09:35:54 AM av Alina »