Frfattare mne: Pedofil överläkare på Sundsvalls Psykiatriska klinik åtalas för "tjänstefel"  (lst 3179 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2012-12-12
http://www.expressen.se/gt/pappa-frias-fran-overgrepp-pa-dotter/
Pappa frias från övergrepp på dotter
GÖTEBORG. Mannen ska ha utnyttjat sin dotter sexuellt under nio år. Men det var först under hypnos som den nu vuxna kvinnan mindes övergreppen.
Tingsrätten dömde mannen i 55-årsåldern till tre års fängelse men på fredagen friades han av hovrätten. Rätten anser att dotterns uppgifter inte är tillförlitliga.
Dela
Tweeta
Mejla
Annons:

Det var när flickan var i förskoleåldern som hon ska hon börjat utsättas för sexuella övergrepp. Övergreppen pågick under nio år, fram till 1999.
Men det var först 14 år senare som brotten polisanmäldes. Anledningen var att minnena av övergreppen kom först när hon kom upp i tonåren. Bilderna av vad hon utsatts för ska ha kommit som flashbacks under flera år.
I tingsrättsdomen står det att ett av de första minnena hon har var att hon tvingades ge sin pappa oralsex.
Kvinnan valde att gå till en psykolog för att få fram om det var verkliga eller inbillade minnen. Och efter flera terapisamtal då hon hypnotiserades klarnade minnena. Hon kunde berätta var och när övergreppen ska ha inträffat, vad hon haft på sig och andra detaljer från händelserna.
Frias
Göteborgs tingsrätt ansåg att det var bevisat att pappan begått se sexuella handlingarna mot sin dotter. Han dömdes mot sitt nekande till tre års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av underårig. I tingsrättens dom stod det att det i detta fall inte finns någon annan bevisning än de inblandades berättelser. Därför krävdes det att det inte finns något tvivel på att det som offret berättat är sant. Och enligt rätten har man ansett att hon har berättat om det hon utsatts för på ett sammanhängande och logiskt sätt.
Men på fredagen kom hovrättens dom – de friar mannen och ogillar åtalet.
Inte tillförlitligt
I hovrättsdomen står det att det i målet har varit centralt att utreda tillförlitligheten av bortträngda minnen. En forskare på området har sagt att användningen av hypnos ökar risken för pseudominnen av detaljer och falska minnen av hela händelseförlopp.
Rätten skriver att i och med att uppgifterna vuxit fram gör att det ska råda stor försiktighet vid bedömningen av uppgifterna.
Enligt hovrätten är inte dotterns uppgifter så tillförlitliga att de kan läggas till grund för en fällande dom.
Av Sandra Divinyi
Publicerad 12 dec 2014 11:36
Dela
Tweeta
Mejla
Till GT:s startsida
2.
2013-09-28
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17561850.ab
Överläkare åtalas för tjänstefel

Sundsvall. Åklagaren Peter Salzberg har beslutat att åtala en överläkare som tidigare arbetade vid rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall för tjänstefel, rapporterar SVT:s Mittnytt.

Läkaren ska känt till att en dömd pedofil skaffat sig en egen lägenhet under 2008 och även tillstyrkt permissioner som gav mannen möjlighet att visats i lägenhet.

Under sina permissioner utsatte mannen en liten flicka för övergrepp.

SVT:s Uppdrag Granskning tog upp det inträffade i ett program 2011 och efter programmet polisanmäldes överläkaren.
« Senast ndrad: 12 december 2014, 11:56:33 AM av Alina »