Frfattare mne: Medborgare begick självmord framför ögon på socialtjänstemän som utredde henne  (lst 8266 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2014-07-23
Barnet dödades i socialernas fosterhem och utredning om barnets död blev kastad av kommunanställda i soporna på slutet.....

http://www.expressen.se/kvallsposten/utredningen-om-yaras-dod-hittad-i-soptunna/
Utredningen om Yaras död hittad i soptunna

Publicerad 21 jul 2014 12:59

TIDIGARE ARTIKLAR

Mördade Yaras pappa drabbad av mer sorg| 16 jul

Misstänkt polisman i Yara-fallet har förhörts| 08 jul

Yaras styvföräldrar: "Har aldrig slagit dem"| 04 jul

Barn kan ha sett när Yara, 8, blev dödad| 03 jul

Så brast kommunens jobb kring Yaras död| 30 jun

Polisman i Yara-fallet misstänks för brott| 27 jun
Orosanmälningarna till Socialförvaltningen i Karlskrona fortsätter att öka efter åttaåriga Yaras död.
Men trots att personalen slagit larm dröjer nyanställningar, rapporterar BLT Sydöstran.
Samtidigt har en privatperson lämnat över en utredning kring Yaras död till polisen efter att ha hittat den i en pappersåtervinning i ett hyreshus, skriver tidningen.
Rekommendera9 Tweeta14
Två veckor innan den åttaåriga flickan hittades svårt skadad i en lägenhet i Karlskorna på Valborgsmässoaftonen hade polisen faxat över en orosanmälan till Socialförvaltningen. Faxet kom till den obemannade kommunen på långfredagen och blev sedan liggande.
Därefter uppmärksammade ingen anmälan förrän Yara redan var död.
Sedan i maj har kommunen fått ta emot över 200 orosanmälningar. I en lex Sarah-anmälan slår nu personalen larm om anmälningarna inte hinner hanteras på grund av brist på resurser.
I nio av tio fall har socialförvaltningen inte hunnit träffa de berörda familjerna och gjort en bedömning inom två veckor. Enligt anmälan har utredningarna i stället dröjt i upp till två månader.
Nyanställningar i höst
Socialnämndens ordförande, Ingrid Hermansson (C), säger att kommunen tacklat den svåra situationen genom att ta in personal som egentligen gått i pension samt flyttat anställda mellan avdelningar. Bland annat har fyra anställda från Fältgruppen omplacerats och de ersätts i stället med bemanningsanställda.
Ingrid Hermansson uppger också för BLT Sydöstran att kommunen "scannats" på socionomer.
Just nu annonserar kommunen efter personer som ska fylla fyra socionomtjänsten. Men några nyanställningar blir inte aktuella förrän till hösten menar, Ingrid Hermansson. Hon bedömer samtidigt att den nuvarande personalen klarar den rådande situationen fram till dess.
– Jag tror att det reder sig. Personalen tittar på alla anmälningar och prioriterar de som är akuta, säger hon till BLT Sydöstran.
"Väldigt dåligt omdöme"
Samtidigt fortsätter kommunens hantering av ärendet att uppröra.
I fredags ska en anonym uppgiftslämnare till BLT Sydöstran dessutom ha hittat en stor mängd kommunmaterial i en pappersåtervinning i ett hyreshus i centrala Karlskrona. Enligt uppgiftslämnaren ska pappershögen bland annat ha innehållit en utredning kring Yaras död, men även en stor mängd handlingar med personnummer och arvodesräkningar.
– Hela den här historien om Yara förföljer på något vis kommunen. Alla misstag som har gjorts. Det är något sjukt som måste upp till ytan. Att lägga dessa handlingar, som handlar om ett barns tragiska död, i en offentlig soptunna i ett hyreshus kanske inte bryter mot lagen, men det måste visa på ett väldigt dåligt omdöme. Det kan inte vara ett korrekt förfarande, säger uppgiftslämnaren till tidningen.
Uppgiftslämnaren uppger också att denna omedelbart efter fyndet tog kontakt med polisen och överlämnade materialet.
Ber om ursäkt
En ledande politiker, som bor i området, erkänner för BLT Sydöstran att det är han som slängt de kommunala papperen i återvinningen. Samtidigt säger han att allt slängt material varit offentligt och inget ska ha varit belagt med sekretess. Utredningen kring Yara var "maskad" och politikers arvoden är offentliga uppgifter, menar han.
Politikern förklarar den stora mängden material med att han just nu är mitt uppe i en flytt.
– Jag blir illa berörd när jag hör om personens reaktion och beklagar om den personen upplevde det som obehagligt, säger han till BLT Sydöstran.
Av Helena Sjögren   
Av Helena Sjögren
helena.sjogren@kvp.se

2.
2014-06-20
http://www.expressen.se/nyheter/husrannsakan-efter-bombhot-i-stockholm/
Om hur det går till,när 1 medborgare uttrycker sitt missnöje både mot M och S personligt till politikera. Hela Stockholm spärras för det, och människa förklaras för "bombmannen" utan bomben som "hotar spränga alla i luften".

Husrannsakan efter bombhot i Stockholm

Kaos i kollektivtrafiken efter bombhotet| 19 jun

 
Fastnade mitt dramat: "Väldigt läskigt"| 19 jun

 
Reinfeldt och Stefan Löfven inte på platsen| 19 jun

 
Bombman i centrala Stockholm är gripen| 19 jun

I samband med bombhotet gjorde polisen i går en husrannsakan mot en adress i Stockholmsområdet.

I dag hoppas polisen på att få en förklaring till hotet som lamslog centrala Stockholm i går.

– Förhoppningsvis får vi möjlighet att fortsätta förhöra den misstänkte tillsammans med försvarare under dagen, säger Towe Hägg, presstalesman hos Stockholmspolisen.

Bombmannen lamslog på torsdagen stora delar av centrala Stockholm efter att han uttalat ett bombhot mot Moderaterna och Socialdemokraterna.

Klockan 14.24 på torsdagen gick mannen in på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders lokaler på Stora Nygatan i Gamla stan.

Han ska där ha uppgivit att han hade med sig någon sorts farligt föremål och uttalat hot mot de båda riksdagspartierna.

Hittade föremål i byggnaden

Polisen spärrade av stora delar av Gamla stan och ett stort område runt Socialdemokraternas lokaler på Sveavägen.

Efter flera timmars väntan och förhandlingar gav mannen till slut upp och kunde gripas utanför byggnaden.

Polisen har inte funnit att mannen hade tillgång till något farligt föremål.

– Föremålet som hittades i byggnaden var ett ofarligt föremål, säger Towe Hägg, presstalesman hos Stockholmspolisen.

Kontrollerade fordon

Vid Sveavägen kontrollerades ett fordon som även det kunde konstateras vara ofarligt.

De enorma säkerhetsavspärrningarna påverkade många boende och besökare som hade ärenden inför midsommar.

– Det är ett säkerhetsarbete för att inte någon ska komma till skada. När vi inte vet, så måste vi tänka utifrån ett värsta-scenario. Säkerheten för polisanställda, boende och turister är vår primära uppgift och då blir säkerhetsavstånden stora, säger Hägg.

Gjorde husrannsakan

I samband med bombhotet gjorde polisen i går en husrannsakan mot en adress i Stockholmsområdet.

– Det uppdagades information i utredningsarbetet och i samband med det gjorde vi en husrannsakan, säger Towe Hägg.

Vad som eventuellt beslagtagits vid fastigheten vill polisen i nuläget inte kommentera.

Mannen anhölls vid klockan 00.30 natten till fredagen av jouråklagare.

Fortsatta förhör

På fredagsmorgonen hade mannen ännu inte tilldelats någon försvarsadvokat. Ett inledande underrättelseförhör har hållits där mannen delgivits misstankarna.

– Förhoppningsvis får vi möjlighet att fortsätta förhöra den misstänkte tillsammans med försvarare under dagen, säger Towe Hägg.

Teknikerna är nu helt klara med sitt arbete i byggnaden på Stora Nygatan 26 och alla säkerhetsavspärrningar är hävda.

Senast på måndag klockan tolv måste åklagare besluta om mannen ska släppas eller häktas.

Av Fredrik Lennander
 fredrik.lennander@expressen.se  

Publicerad 20 jun

2.
2014-06-10
http://www.dn.se/debatt/ta-ansvar-for-psykiskt-sjuka-och-stoppa-kvacksalveri/
”Ta ansvar för psykiskt sjuka och stoppa kvacksalveri”

Publicerad i dag 11:00

Många olegitimerade terapeuter är beredda att ta emot en ung person med självmordstankar, trots att de helt saknar kompetens för att bedöma självmordsrisken, skriver debattörerna.
Foto: Alamy Många olegitimerade terapeuter är beredda att ta emot en ung person med självmordstankar, trots att de helt saknar kompetens för att bedöma självmordsrisken, skriver debattörerna.
 

Det finns strikta regler för vilka fysiska diagnoser man inte får behandla om man inte har rätt kompetens, men psykiskt sjuka, exempelvis personer med självmordsrisk, skyddas inte från kvacksalvare. Vi kräver en lagändring som förbjuder olegitimerad personal att behandla svår psykisk sjukdom, skriver 20 psykologer, politiker och organisationsföreträdare.


Det finns strikta regler för vilka fysiska diagnoser man inte får behandla om man inte har rätt kompetens, men psykiskt sjuka, exempelvis personer med självmordsrisk, skyddas inte från kvacksalvare. Vi kräver en lagändring som förbjuder olegitimerad personal att behandla svår psykisk sjukdom, skriver 20 psykologer, politiker och organisationsföreträdare.

Psykiska sjukdomar har länge haft lägre status än många kroppsliga åkommor. Detta märks inte minst i patientsäkerhetslagen, som inte skyddar psykiskt sjuka mot kvacksalvare och olegitimerade terapeuter verksamma utanför den offentligt finansierade vården. Socialminister Göran Hägglund är medveten om problemet – nu är det dags att han agerar och ändrar patientsäkerhetslagen.

”Jag mådde så dåligt att jag inte ville leva längre. Jag betalade hundra tusen kronor för terapi hos en olegitimerad terapeut i ett år. Sedan erbjöd de mig att få mer terapi i utbyte mot att jag själv hjälpte till och gav terapi till andra. Det här är nu två år sedan. Jag har mått psykiskt dåligt sedan dess och inte velat leva.”

Så berättar ”Anders, 38” i Psykologförbundets broschyr ”Håll koll på titlarna”. Terapi hos en person utan legitimation är i de flesta fall harmlöst, men det blir ett allvarligt problem när klienten lider av en allvarlig psykisk sjukdom. I värsta fall kan det vara en fråga om liv och död.

När Ekot i Sveriges Radio 2011 gjorde en rundringning till olegitimerade terapeuter i Sverige visade det sig att hälften av de 90 som ringdes upp var beredda att ta emot en ung person med självmordstankar, trots att de helt saknade kompetens för att bedöma självmordsrisken. Danuta Wasserman, professor i självmordsforskning, säger i reportaget att det innebär en stor risk för patienterna och att man kan orsaka stora skador om man försöker behandla den här typen av problem utan att ha rätt utbildning.

Exemplen som beskrivs ovan kan med dagens regelverk inte stoppas. Den som inte är legitimerad psykolog, läkare eller psykoterapeut behöver inte föra journal, har inte tystnadsplikt och kan inte kontrolleras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eller beläggas med yrkesförbud. Med andra ord är det fritt fram för vem som helst i Sverige i dag som är olegitimerad att försöka sig på att bota svåra psykiska sjukdomar och tillstånd.

Så sent som i april i år sade Göran Hägglund till Expressen att han ”känner avsky” inför situationen att personer utanför IVO:s kontroll behandlar kroppsliga sjukdomar. Tidigare har han även fått höra om riskerna när det gäller behandlingar av psykiska sjukdomar och beklagat situationen. Men ett beklagande räcker inte långt.

I patientsäkerhetslagen regleras vad personer som arbetar inom vården måste och får göra. Där ingår bland annat att man ska föra journal och hur man rapporterar fel och missförhållanden. I lagen finns också ett avsnitt om alla som inte arbetar inom vården eller har legitimation som läkare, psykolog etcetera. Av avsnittet (som tidigare kallades kvacksalverilagen) framgår vilka diagnoser man inte får behandla om man inte har rätt kompetens, exempelvis cancer, särskilt smittsamma sjukdomar eller epilepsi. Inte en enda allvarlig psykisk sjukdom finns med i uppräkningen. Det är alltså fritt fram för vem som helst att försöka behandla schizofreni, bipolär sjukdom, personlighetsstörningar, anorexia och personer som är självmordsbenägna.

Psykiska sjukdomar kan vara minst lika allvarliga som kroppsliga och måste därför också omfattas av patientsäkerhetslagen. Att utöka patientsäkerhetslagen är bara ett första, men nödvändigt, steg mot att börja komma åt alternativbehandlare som utsätter sina klienter för fara.

I radioprogrammet Kropp och själ i P1 kunde vi för ett tag sedan höra om behandling av cancer med så kallad frekvensterapi, som helt saknar vetenskapligt stöd. Trots att cancer redan är förbjudet att behandla utanför sjukvården tyckte sig inte myndigheterna kunna göra något för att stoppa verksamheten. Lagen måste också på sikt ändras så att den uppfyller sitt syfte: att värna patientens säkerhet i den svenska vården.

Det är inte konstigt att alternativterapeuterna får kunder. Enligt boken och forskningsprojektet ”Den mediterande dalahästen” av religionsvetarna Liselotte Frisk och Peter Åkerbäck finns det över 300 utövare av alternativbehandlingar enbart i Dalarna, och tusentals personer besöker dem minst en gång i veckan. En av orsakerna till att det finns så många olegitimerade terapeuter är att det är svårt att få en terapeutisk behandling i den vanliga vården. När väntetiderna drar ut på tiden är det begripligt att patienter i desperation vänder sig någon annanstans. Eftersom patienterna ofta inte vet vilka risker det innebär så går de ovetande in i en mycket riskabel situation.

Sverige bör arbeta på många fronter för att förbättra situationen för patienter med psykiska problem. En av dem är att utvidga patienternas säkerhet när de söker behandlingar utanför den offentligt finansierade vården. Vi kräver därför att regeringen tar sitt ansvar för de psykiskt sjuka och genomför en lagändring, som gör det förbjudet för olegitimerad personal att behandla svåra psykiska sjukdomar och personer med självmordsrisk.Linda Strand-Lundberg, ordförande Vetenskap och Folkbildning

Gunilla Burell, vice ordförande Vetenskap och Folkbildning

Anders Wahlberg, ordförande Psykologförbundet

Lars Joelsson, ordförande Föreningen för barn- och ungdomspsykiatri

Heidi Stensmyren, ordförande Läkarförbundet

Lena Flyckt, ordförande Psykiatriska föreningen

Linda Jüris, ordförande Beteendeterapeutiska föreningen

Anders W Jonsson, riksdagsledamot C

Helene Öberg, landstingsråd Stockholm (MP)

Finn Bengtsson, riksdagsledamot (M)

Barbro Westerholm, riksdagsledamot (FP)

Lena Hallengren, riksdagsledamot (S)

Håkan Jörnehed, landstingsråd Stockholm (V)

Kjell Asplund, före detta generaldirektör Socialstyrelsen

Jenny Klefbom, legitimerad psykolog

Anna Bennich Karlstedt, legitimerad psykolog

Malin Edlund, legitimerad psykolog

Martin Forster, legitimerad psykolog

Dan Katz, legitimerad psykolog

Emil Nordin, jurist2.
2013-09-26
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17548121.ab
84-åringen hoppade från balkongen under möte med kommunen

”Hon var gammal, hon orkade inte längre”, berättar barnbarnen till kvinnan som tog sitt eget liv.    ”Hon var gammal, hon orkade inte längre”, berättar barnbarnen till kvinnan som tog sitt eget liv. Foto: SVT/Västnytt


84-åringen ville desperat bo med sin man på äldreboende.

Mitt i mötet med kommunen gick hon ut på balkongen – och föll mot sin död.

Stenungsunds kommun har startat en utredning om hur en 84-årig kvinna kunde ta livet av sig medan två av kommunens handläggare fanns i lägenheten. Kvinnan ville ha hjälp – hon och hennes make ville bo på ett äldreboende. Under mötet med kommunens ansvariga gick hon ut på sin balkong och störtade till gatan.

– Hon ville ha hjälp, hon var gammal, hon orkade inte längre. Hon ville att någon skulle ta hand om henne på gamla dagar, säger ett barnbarn till kvinnan till SVT Västnytt.

Reste sig och gick

Noomi Holmberg, vård- och äldreomsorgschef i Stenungsund säger att kommunen bara handlagt kvinnans ärende i några dagar innan dödsfallet.

– För två och en halv vecka sedan fick vi signaler att kvinnan ville ansöka om särskilt boende för sig och sin man, några dagar senare gjordes ett hembesök.

Vid mötet kom två biståndshandläggare från kommunen hem till kvinnan och hennes makes gemensamma hem i Stenungsund. I vardagsrummet satte sig kvinnan och en nära anhörig för att prata med kommunens representanter.

Enligt Noomi Holmberg gavs inga besked vid mötet då handläggarna var där för att samla information innan en utvärdering gjordes.

"Tragisk händelse"

– De satt och samtalade om utvärdering. I samband med det reser sig kvinnan och går lugnt ut på balkongen, handläggare fortsatte prata med den anhöriga som fanns i rummet, då ser hon kvinnan försvinna över balkongräcket, säger Noomi Holmberg till Aftonbladet.

Fallet från balkongen på första våningen var några meter. Medan en handläggare ringde 112 sprang den andra ner till kvinnan. I byggnaden fanns en sjukmottagning med läkare som tillkallades, trots det gick kvinnans liv inte att rädda.

– Det är en stor tragisk händelse för alla inblandade, såväl anhöriga som de som var närvarande, säger Noomi Holmberg.

Dödsfallet utreds nu av polisen och leder enligt kommunen till en lex Maria-anmälan och troligen också till en granskning enligt lex Sarah.

– Alla vill självklart ta reda på vad som hänt, säger Noomi Holmberg.
.


 Anders Clark  
 

« Senast ndrad: 23 juli 2014, 14:30:07 PM av Alina »