Frfattare mne: Polis tar sig på med övervåld&bryter arm på småbarnsmamman.Tingsrätt lägger ner  (lst 9939 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2014-11-06
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19814917.ab
Full läkare får fortsätta jobba
KARLSKRONA. En läkare från Blekinge fick hämtas av polis efter att ha varit full på jobbet. Trots att läkaren erkänt missbruk av narkotikaklassade tabletter och alkohol får han behålla sin läkarlegitimation, rapporterar P4 Blekinge.
Läkaren, som arbetade som hyrläkare utanför Blekinge, ska ha begått misstag i tjänsten på grund av sitt missbruk, enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Läkaren ska bland annat ha skrivit ut tabletter till sig själv, och skickat hem en sjuk pojke som senare fick läggas in på sjukhus.
Läkaren står under en prövotid på tre år. Men trots att IVO vill dra tillbaka läkarens legitimation och se till att han inte får skriva ut narkotikaklassade läkemedel anser Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) att det saknas juridiskt stöd. Enligt HSAN finns det inte heller några bevis för att läkaren har skrivit ut tabletter till sig själv.
TT

2.
.2014-10-03
http://www.expressen.se/gt/kvinna-frias-for-att-ha-greppat-fyra-mans-kon/
Kvinna frias för att ha greppat fyra mäns kön

Det var under hösten 2013 som händelsen inträffade. Det var i samband med en allsvensk fotbollsmatch som kvinnan i 40-årsåldern arbetade som publikvärd. Fyra män som gick på matchen anmälde kvinnan då de ansett att hon vid visitationen "greppat tag om deras könsorgan". OBS: Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Ulf Ryd
Fyra män anmälde att den kvinnliga publikvärden ska ha "greppat tag om deras könsorgan".
Händelsen ska ha inträffat vid en visitation inför en allsvensk fotbollsmatch.
Nu frias publikvärden av tingsrätt och hovrätt, skriver Dagens Juridik.
Dela
Tweeta
Mejla
Det var under hösten 2013 som händelsen inträffade. Det var i samband med en allsvensk fotbollsmatch som kvinnan i 40-årsåldern arbetade som publikvärd.
Fyra män som gick på matchen anmälde kvinnan då de ansett att hon vid visitationen "greppat tag om deras könsorgan".
Två av männen beskrev händelsen i tingsrätten som att visitationen börjat som vanligt men att publikvärden mot slutet slog till mot deras könsorgan och greppade tag om det, skriver Dagens Juridik på sin webbplats.
"Högt tryck"
De fyra männen ska inte vara närmare bekanta med varandra sedan tidigare och har beskrivit situationen på liknande sätt. Den kvinnliga publikvärden har hela tiden nekat till anklagelserna.
"Hon gjorde omkring 150-200 visiteringar. Det var högt tryck på matchen med mycket folk som ville in så snabbt som möjligt. Hon minns inte i vilken ordning hon visiterade målsägandena, men hon visiterade som man ska göra. Hon har aldrig greppat dem om könsorganen." skrev tingsrätten i sin dom.
Överklagade till hovrätten
Enligt kvinnan ska anmälan mot henne vara ett sätt för männen att pröva var gränsen för en visitation går och ett sätt att helt sätta stopp för visitation vid fotbollsmatcher, skriver Dagens Juridik.
Kvinnan friades av en oenig tingsrätt och åklagaren överklagade till hovrätten.
Nu har också hovrätten friat kvinnan. Hovrätten finner ingen anledning att inte instämma i tingsrättens ursprungliga bedömning, skriver Dagens Juridik.
Av Johan Sköld
Publicerad 02 okt 2014 21:14


3.2014-08-26
http://www.expressen.se/kvallsposten/barn-fastnade-i-gardin-pa-dagis---medvetslos/
Barn fastnade i gardin på dagis - medvetslös
Ett barn under tre år skadades i går svårt efter en kvävningsolycka på en förskola i Malmö.
Barnet fastnade i en snodd till en rullgardin. Personal inledde omedelbart hjärt- lungräddning men barnet var medvetslös när ambulans anlände, säger Lisbeth Mårtensson, utbildningschef på förskoleförvaltningen i Malmö.
Barnet hålls nu nedsövt i väntan på att läkare ska klarlägga barnets skador.

Olyckan inträffade under torsdagen på en kommunal förskola i Malmö. Olyckan inträffade i ett rum där flera barn och delar av personalen var närvarande. Enligt uppgift inträffade olyckan på en avdelning för barn under tre år. Barnet ska av någon anledning ha fastnat i en snodd till en rullgardin. Snodden var enligt uppgifter till Kvällsposten inte fäst i väggen utan hängde löst.
Det stämmer, varför vet vi inte. Det är en oerhört allvarlig händelse och vi håller just nu på att utreda hur säkerhetsansvaret ser ut, säger Lisbeth Mårtensson.
Krissamtal för personalen
Enligt henne inledde personal omgående hjärt- lungräddning. Man larmade samtidigt ambulans och fick hjälp över telefon tills sjukvårdspersonal anlände till förskolan.
Barnet var medvetslöst när ambulans kom till platsen. Vi vet inte vilka skador barnet har eftersom det hålls nedsövt.
Personalen har nu tagits ur tjänst och har under torsdagen och fredagen suttit i stödsamtal med psykologteam.
Det handlar om sex personer. De är frigjorda från arbetet och vi kommer att fortsätta stödarbetet under fredagen och måndagen, säger Lisbeth Mårtensson.
Händelseförloppet under tillbudet beskrivs som snabbt och de barn som bevittnade händelsen verkar inte ha uppfattat hur allvarligt det var.
Kommunen tar bort snören
Det verkar inte så. De har inte vittnat om att de sett något otäckt. Och ambulans och polis var väldigt bra, de kommer också under nästa vecka att komma tillbaks till förskolan för att följa upp och prata med barnen.
Efter olyckan har man från kommunen agerat genom att avlägsna samtliga löst hängande snoddar av denna typ på stadens förskolor.
Det är en sak vi har gjort. Nu måste vi se över alla säkerhetsrisker, vilket vi gör kontinuerligt. En sådan här sak ska inte få förekomma, det ska inte få hända.
Enligt polisen finns en anmälan om vållande till kroppsskada upprättad.
Den upprättades av poliser på plats och är nu överlämnad till åklagarkammaren, säger Nils Norling, informatör på Skånepolisen.
Förundersökning pågår
Åklagaren Magdalena Tesfai bekräftar att hon har fått fallet på sin lott.
– En förundersökning är inledd och vi jobbar med ärendet, säger hon.
– Ärendet är rubricerat som vållande till kroppsskada och det finns i detta läget ingen misstänkt. Nu ska vi försöka reda ut vad det är som har hänt.
Magdalena Tesfai säger också att det inte är självklart att något brott alls har begåtts. Det är en av de saker som ska utredas.
Av Alexander Vickhoff
Av Claes Carlson
Publicerad 26 sep 2014 13:51

4.
2014-09-25
http://www.expressen.se/kvallsposten/mamman-misstankt-efter-spadbarns-dod/
Mamman misstänkt efter spädbarns död

Mamman skulle gå och hämta en handduk och lämnade under en kort stund den nio månader gamla babyn utan uppsyn i familjens badkar. Barnet avled senare. Foto: Peter J Olsson
Mamman lämnade sitt spädbarn ensamt i badkaret för att hämta en handduk. Åklagaren Elena Severin bekräftar att det är bakgrunden till att modern misstänkts för grovt vållande till sitt barns död.
-Det känns väldigt uppenbart att det är frågan om grov oaktsamhet, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och rättslig expert åt bland annat Kvällsposten
Dela
Tweeta
Mejla
Annons:

Kvällsposten avslöjade i går att en kvinna misstänks för att ha dödat ett spädbarn. Kammaråklagare Elena Severin bekräftar nu att det handlar om en mamma som lät sitt nio månader gamla barn vara ensam i badkaret.
Mamman, bosatt i Malmö, skulle gå och hämta en handduk och lämnade under en kort stund den nio månader gamla babyn utan uppsyn i familjens badkar. När hon kom tillbaka var barnet livlöst, har Kvällsposten tidigare berättat.
Barnet fick också hjärtstopp och fördes till akuten i Malmö. Två timmar senare hade barnet börjat andas, fått tillbaka sin puls och reagerade på ljus, enligt vad polisens ledningscentral uppgav senare samma dag.
Förnekar brott
På kvällen fördes spädbarnet vidare till universitetssjukhuset i Lund. Barnets tillstånd bedömdes då på nytt vara kritiskt.
Läkare beslöt i det läget att söva ned spädbarnet. Det var också vilka skador barnet fått.
I det skedet fanns ingen brottsrubricering, men polisen hade varit i kontakt med en åklagare.
Barnet avled i förra efter att ha vårdats på universitetssjukhuset i Lund fram till i förra veckan. I måndags kallades mamman till förhör och delgavs misstanken grovt vållande till annans död.
Mamman förnekade brott när hon förhördes.
-Ett nio månader gammal spädbarn lämnar man definitivt inte ensamt i ett badkar, konstaterar Sven-Erik, Alhem. Han beskriver mammans agerande som grov oaktsamhet.
Av Micke Ölander
Publicerad 26 sep 2014 10:01

5.
2014-06-24
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tafsande-larare-utkopt-fem-ganger/
Tafsande lärare utköpt fem gånger
Publicerad i dag 00:25


Skriv ut
Öka textstorlek
Rätta artikeln
LÄSARREAKTIONER

Tipsa via e-post
En lärare i Skåne har tvingats sluta på fem skolor sedan han anmälts för att ha tafsat på elever. Nu vill Skolinspektionen stoppa mannen från att arbeta i skolan.

Alla polisanmälningar har lagts ned och i stället har läraren köpts ut av arbetsgivaren för sammanlagt närmare en miljon kronor. Mannen har sedan 2006 köpts ut från en rad kommuner i Skåne.

I Landskrona kostade det 64.000 kronor, i Kävlinge 321.000. Örkelljunga betalade nio månadslöner för att läraren skulle säga upp sig, och Malmö betalade 79.000 för att bli av med honom. I slutet av februari i år kom så den senaste utbetalningen – 282.000 kronor från Lunds kommun.

ANNONS:

Skolinspektionen, som granskat anmälningarna, anser att mannen är ”olämplig att bedriva undervisning”, skriver Sydsvenskan.

Fallet har skickats till Lärarnas ansvarsnämnd med en rekommendation att dra in mannens yrkeslegitimation.

– Till stöd för vårt yrkande åberopar vi intyg från sju rektorer som har uttalat att den här personen inte lämplig att arbeta med barn, säger Marie Axelsson, rättschef på Skolinspektionen till Sydsvenskan.

I förhör har ett stort antal barn berättat att läraren tagit på dem och tryckt sin kropp mot dem. Läraren har också slagit en pojke med en pinne och en flicka berättar att mannen rört vid hennes bröst, skriver tidningen.

TT
DN
www@dn.se


6.2013-09-26

http://www.expressen.se/kvp/anna-31-fick-sin-arm-bruten-av-en-polisman/


Anna, 31, fick sin arm bruten av en polisman


Systrarna hade en helkväll på krogen men festen slutade med våld när Anna, 31, slogs i bojor av polisen.

Under tumultet bröt poliserna armen på småbarnsmamman - men så fort hon anmälde händelsen lade åklagaren ner utredningen.

- Det känns fruktansvärt, de skyddar varandra, övervåld kan väl aldrig vara okej, säger Anna.

Åklagaren menar att polisen inte använde övervåld mot Anna som själv är misstänkt för våld mot tjänsteman.
 
Anna sitter i soffan och håller sig för sin gipsade vänsterarm, smärtan är stor.

- Jag har inte kunnat sova sedan det här hände tidigt i söndags morse. Det gör så ont, säger hon med tårar i ögonen.

Anna och hennes syster var på en nattklubb på Bergsgatan i Malmö. Anna berättar att båda var berusade, och framåt morgonen behövde lillasystern gå ut för att få luft.

- Vi satt utanför, plötsligt började min syster blöda näsblod. Då bestämde vi oss för att gå hem till mig, säger Anna.

Knakade i armen

Enligt Anna hann de aldrig gå innan en polispatrull dök upp på gatan. Patrullen skulle omhänderta systern på grund av hennes berusning.

- Men jag tyckte att vi kunde gå hem till mig, jag sa det till poliserna men de lyssnade inte. I stället brottade de ner mig på marken och satte ett knä i ryggen på mig.

- När de sedan böjde bak armarna bakom ryggen knäckte det till i armen, säger Anna.

I sin anmälan till polisen säger Anna att hon lyckades krångla ur ena armen ur handfängslet när hon satt i bilen. När polismannen som satt bredvid henne upptäckte det försökte han, enligt Anna, tvinga in armen bakom henne varpå det knakade till igen.

- Jag grät av smärta och sa åt dem att släppa mig men de brydde sig inte. Men de förstod att något allvarligt hade hänt.

Timmar i fyllecellen

Enligt Anna ska poliserna ha viskat mellan sig och sagt "undrar om vi tog i för hårt".

Poliserna körde henne till sjukhuset i stället för till arresten. Där röntgades armen och läkarna konstaterade ett benbrott. Därefter kördes Anna till polishuset.

Efter flera timmar i fylle- cellen släpptes hon. På måndagen återvände hon till polisstationen för att anmäla händelsen.

- Eftersom jag var rädd för polisen efter det som hände hade jag med mig mina föräldrar.

Hennes uppgifter togs emot och skadorna fotograferades. Men på onsdagen kom dråp- slaget.

- Åklagaren lägger ner ärendet, de menar att det är mitt eget fel, att det var jag som var våldsam. Enligt åklagaren har polisen inte använt övervåld.

Anna är ledsen över beslutet och säger att hon har tappat förtroende för polisen.

- Jag kommer att överklaga det här, polisen kan inte få bete sig hursomhelst. De misshandlade mig och de kränkte mig. Det kan aldrig bli okej att göra så utan att det får konsekvenser.

"Det händer ibland"

Åklagaren bedömer att våldet inte varit överdrivet.

- Det händer ibland att människor skadar sig vid polisingripanden, säger åklagaren Mats Eriksson.

Mats Eriksson är åklagare vid riksenheten för polismål i Malmö och det är han som har lagt ner utredningen. Själv har han inte förhört Anna utan fattat sitt beslut utifrån polisens anteckningar och Annas eget vittnesmål efteråt.

- Kvinnan i ärendet är misstänkt för våld mot tjänsteman. Det framgår tydligt av handlingarna i ärendet att den här tjejen först lade sig i ett LOB-ärende (lagen om berusade personer) och att hon gjorde rejält motstånd när hon skulle avlägsnas.

- När hon sedan i bilen lyckas få loss ena armen vevar hon med handbojorna mot en polis, för att hon inte skulle få in en träff försökte han tvinga in armen bakom ryggen igen. Då hörde de att det knäckte till och körde henne till sjukhus för kontroll, säger han.

Inget övervåld

Mats Eriksson tycker inte att poliserna använde något övervåld.

- Skadan beror säkert på det som hände vid greppet men det är inget konstigt, det händer i bland att man blir skadad under polisingripanden. Polisen behövde i det här läget använda ett visst tvång för att få in armen bakom ryggen på henne.

Beslutet om att lägga ner ärendet är inte hugget i sten. Anna kan välja att begära omprövning av ärendet.
.
Av Magnus Andersson Av Magnus Andersson
 magnus.andersson@kvp.se  
7.
2014-11-02
http://www.dn.se/debatt/repliker/varfor-vager-polisens-upplevelse-tyngre-an-filmbevis/
”Varför väger polisens upplevelse tyngre än filmbevis?”
Publicerad 2014-10-30 16:28

SLUTREPLIK. Frågan vi ställer oss är varför tingsrätten låter polisernas upplevelse av händelsen i Varberg när en knivman sköts ihjäl väga tyngre än både filmbevisningen och de samstämmiga oberoende vittnena, skriver Civil Rights Defenders.

I sin replik på DN debatt måndag den 27 oktober levererar försvarets expertvittne Bengt Arnetz en partsinlaga där han menar att den skjutande polisen agerade kontrollerat och till och med återhållsamt när han sköt mannen i Varberg förra året. Att beskriva situationen som att den allvarligt skadade mannen ”positionerar sig” och att han har ”kniven i högsta hugg” när det sista skottet avlossas stämmer dock illa med vad som framgår av den film som presenterades som bevis i rättegången.

Bilderna, som också stöds av oberoende vittnen, visar i stället hur mannen halvt liggande hasar sig fram när det sista skottet avlossas. Det är uppenbart att den skjutande polisen hade gått om tid att retirera om han var orolig för en attack i stället för att skjuta det femte skottet. Frågan vi ställer oss är varför tingsrätten låter polisernas upplevelse av händelsen väga tyngre än både filmbevisningen och de samstämmiga oberoende vittnena.

Professor Arnetz för dock fram en rad viktiga synpunkter som vi håller med om. Att en så oerfaren polis får agera insatschef och att han inte fick något stöd av de övriga poliser inklusive den hundförare som fanns på plats, visar på brister i planeringen och genomförandet av insatsen. Civil Rights Defenders menar också liksom Arnetz att bristande utbildning är en viktig anledning till att poliser inte kan hantera den här typen av situationer på ett adekvat sätt och utan att stress påverkar deras omdöme och prestation. Dessa brister är uppenbara i många av de dödsskjutningar som sker. Det är emellertid inte godtagbart att människors rättigheter i förhållande till staten är beroende av den enskilde myndighetsutövarens erfarenhet, förmåga och kompetens.

När nödvärnsrätten tolkas så långtgående som den gjorde av Varbergs tingsrätt faller ansvaret för polismyndighetens och polisers brister mellan stolarna. Den dom som på torsdagen föll i Svea hovrätt i fallet med hundföraren som i centrala Stockholm gick till angrepp med batong mot en berusad man visar på samma problematik. Ur ett människorättsperspektiv är den situationen oacceptabel. När staten och dess företrädare inte lever upp till de krav som ställs i internationell rätt måste de drabbade kunna utkräva ansvar.

Regeringen och ansvariga myndigheter måste ta situationen på allvar och omgående åtgärda problemen. Vi måste kunna kräva en poliskår som har förutsättningar att hantera hotfulla personer adekvat och professionellt, även de som lider av psykisk ohälsa.

Robert Hårdh, chef Civil Rights Defenders

John Stauffer, chefsjurist Civil Rights Defenders
8.
2014-11-06
http://hd.se/lokalt/helsingborg/2014/11/06/poliser-begick-tjanstefel-frias/
Poliser begick tjänstefel – frias ändå
Dela denna artikel
Facebook Twitter Google Plus Tipsa Utskrift
HELSINGBORG Publicerad 6 november 2014 kl. 15:14
Två poliser som tidigare dömts för att de inte tog upp en misshandelsanmälan från en 16-årig frias nu av hovrätten. Poliserna anses vara skyldiga till tjänstefel men eftersom brottet de begått är ringa frikänns båda.

De två poliserna kallades en kväll för drygt två år sedan till en adress i Helsingborg. Detta sedan en 16-årig pojke och hans kamrater spelat musik på hög volym och oenighet uppstått mellan pojken och grannen huruvida musik skulle fortsätta att spelas.

Grannen uttryckte då sitt missnöje genom att skalla pojken med näsblod som följd. Det var åtminstone vad pojken och en släkting till honom flera gånger berättade för de två poliserna.

Men i stället för att skriva en anmälan om misshandel föreslog poliserna att grannen och pojken skulle skaka hand. Pojken uppmanades att glömma det hela medan släktingen upplystes om att en anmälan skulle innebära onödigt pappersarbete utan att leda någon vart.

Vid rättegången i tingsrätten hävdade den ena polismannen att pojken inte ville göra någon anmälan och att hon själv tänkte att det kunde vara frågan om ett ofredande, som därmed krävde en anmälan från brottsoffret.

Den andra polisen påstod att hon inte hörde något om att pojken skulle ha blivit misshandlad.

Tingsrätten konstaterade att brottsrapportering är en central del av polisarbetet och dömde båda poliserna till dagsböter för tjänstefel.

Domen överklagades till hovrätten, som resonerar annorlunda. Det anses inte vara utrett att poliserna förstått att pojken och hans släkting ville göra en anmälan. Däremot anses det vara klarlagt att båda poliserna hörde och förstod att pojken sa att han blivit skallad av sin granne.

Hovrätten anser att de båda poliserna gjort sig skyldiga till tjänstefel genom att uppsåtligen åsidosätta sin skyldighet enligt polislagen när de inte upprättade en brottsanmälan.

Men eftersom tjänstefelet bedöms som ringa frikänns båda. Hovrätten motiverar domen med att de två poliserna endast hade tjänstgjort i två respektive nio månaders tid och att tjänstefelet inte lett till någon skada.

Grannen åtalades för skallningen men friades i både tingsrätten och hovrätten.

Robert Dujmovic
robert.dujmovic@hd.se 042-489 93 61

Läs mer
Poliser vägrade ta upp anmälan
« Senast ndrad: 07 november 2014, 16:23:29 PM av Alina »