Frfattare mne: Bäbis dog i magen efter sjukhus.miss-personal anmäls inte för vållande till död  (lst 3238 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
2013-09-24

http://www.expressen.se/gt/barnet-dog-i-magen--efter-sjukhusets-miss/

Barnet dog i magen – efter sjukhusets miss

Den gravida kvinnan kom till Mölndals sjukhus eftersom hon inte känt några fosterrörelser under dagen.

Läkarna kontrollerade fosterljudet - men glappande kontakter gjorde att testerna inte gick att genomföra ordentligt.

Barnet dog - och sjukhuset anmäler nu sig själva då ett annat agerande kunnat rädda barnets liv.
 

Två veckor efter beräknad födsel kom den gravida kvinnan till förlossningen vid Mölndals sjukhus. Hon berättade att hon inte känt några fosterrörelser under dagen. En barnmorska lyssnade då av fosterljuden - men kurvan var svårtolkad. Ännu en barnmorska lyssnade av, och ytterligare en CTG-registrering planerades. Men kontakten var dålig, och de tekniska problemen - med bland annat glappande kontakter fortsatte.

Anmält

– Man gjorde sedan en bedömning av livmoderhalsen, och när fosterhinnan gjordes hål på var fostervattnet avföringsfärgat, skriver sjukhuset i sin anmälan till inspektionen för vård och omsorg.

En elektrod fästes på barnets skalp, och det förstärkte misstankarna om att det var mammans puls de hade känt. En förlossningsläkare kunde sedan konstatera att barnet dött, och att sjuklighet inte kunnat uteslutas om kurvan tolkats rätt. Hade man från början agerat utefter det skulle barnets liv ha kunnat räddas.

Fel agerande

Sjukhuset anmäler nu sig själv till inspektionen för vård och omsorg, eftersom ett annat agerande skulle ha kunnat rädda barnets liv, och händelseförloppet slutat annorlunda.
.
Av Johanna Rapp Av Johanna Rapp
 johanna.rapp@gt.se