Frfattare mne: Politiker&tjänstemän stjäl biståndspengar avsedda för att bekämpa barnfattigdom  (lst 9890 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2015-04-14
dn.se
Amanda Björkman: Barn försvinner och ingen bryr sig
Publicerad 2015-02-25 00:05

MER LÄSNING
Så många barn har försvunnit i Stockholm 2015-03-18
Ensamkommande barn kan vara utsatta för människohandel 2015-03-10
Så ska barnens rättigheter stärkas 2015-03-30
Porr och hot på nätet skrämmer 00:32
Niklas Orrenius: Jag känner inte igen Sverige 2015-02-13
Vissa saker känns för självklara för att ens uttala. Att ett barn är ett barn, till exempel. Oavsett om det är ensamkommande eller omhuldat av en familj.

Principiellt är det lika självklart att samhället har ett ansvar för att barn inte ska fara illa. Men hur det ska gå till är inte alltid lika givet.


När Katia Wagners och Jens Mikkelsens ”De förlorade barnen” kom ut 2013 blev den en ögonöppnare. De hade letat upp några av de barn som obemärkt rört sig ut ur samhällets synfält. I reportagen framkommer en sorglig bild av hur ensamkommande barn försvinner, och hur svenska myndigheter ignorerar det. Detta även när brott misstänks ligga bakom försvinnandena.

Sedan 2010 har antalet ensamkommande flyktingbarn tredubblats – förra året kom 7.049 till Sverige. Det innebär också att skälen att se över hanteringen av dessa fall ökar.

”Man blir lätt sargad som polis. Om en svensk 13-åring försvinner ordnas det skallgångskedjor och skrivs stora löp. Men dessa barn försvinner ut i ingenstans, faller mellan stolarna. De blir aldrig några rubriker”, berättade polisassistent Christian Frödén i måndagens DN.

Han uppskattar att det rör sig om ett par hundra ensamkommande barn och ungdomar som driver runt bara på Stockholms gator. Och enligt Migrationsverket försvann förra året 374 minderåriga, varav de allra flesta aldrig hittades. En tredjedel var under 15 år.

Wagner, Mikkelsen och Frödén pekar alla på hur barnen dras in i missbruk, prostitution och människohandel. Vissa är inte äldre än nio tio år, berättar polisassistenten.

Självskadebeteenden är inte ovanliga. Frödén menar att man därför i högre utsträckning borde placera dessa barn på låsta hem så länge de utgör en fara för sig själva.

Det är en rimlig slutsats. Även om orden inlåst och barn inte är vackra ihop, och även om det är helt avgörande att sådana frihetsberövande insatser görs med tydliga mål om vård och rehabilitering, så är det i vissa fall nödvändigt.

För en sak är säker: att passivt se på när barn försvinner ut på samhällets bakgård är ett större svek än att inte släppa taget om dem.


Amanda Björkman
amanda.bjorkman@dn.se

2.
2014-04-10
aftonbladet.se Röda korset-kvinna kränkte invandrare

Familjefar sökte hjälp hos Röda Korset-men blev förnedrad i stället

Röda korset-kvinna kränkte invandrare

Daban Ibrahim gick till Röda Korset för att be om hjälp till sin familj.

I stället möttes han av rasistiska svar från en av de anställda.

Nu har kvinnan bakom uttalandena lämnat Röda korset.

Daban Ibrahim bad Röda Korset om hjälp eftersom hans familj mår dåligt. När mannen som skulle hjälpa honom gick iväg för att hämta ett telefonnummer började Dabran Ibrahim diskutera med en kvinnlig Röda Korset-medarbetare.

Reagerar på uttalanden

Efter flera uttalanden från kvinnan som fått Daban Ibrahim att reagera, plockar han upp mobilen och börjar smygfilma diskussionen. På filmen säger kvinnan ”jag tycker vi ska hjälpa er där ni är, inte här i Sverige. Jag tycker man ska hjälpa våra ungdomar i första hand. Hur ska vi kunna hjälpa er om vi inte kan hjälpa våra egna ungdomar?”

– Jag blev väldigt ledsen faktiskt, jag blev väldigt kränkt, säger Daban Ibrahim.

Filmen lade han upp på Röda Korsets Facebooksida och där har kommentarerna inte låtit vänta på sig. Röda Korset var snabba med att tydligt ta avstånd från uttalandet och menar att man jobbar för att den här attityden inte ska finnas inom organisationen.

– Vi står för en medmänsklighet och ett inkluderande samhälle, absolut inte det som speglas här med ”de och vi”, säger Karin Tengby, pressekreterare på Röda Korset.

Har lämnat Röda Korset

Kvinnan som filmats har i dag lämnat sin position på Röda Korset.

– Man måste hela tiden arbeta med värdefrågor och visa att det här är inte okej. Är man engagerad inom Röda Korset så måste Röda Korsets värderingar gälla och annars är man inte välkommen, säger Karin Tengby.


 Karin Moberg  


3.
2013-09-24
http://www.dn.se/nyheter/politik/minister-fick-bistandspengar-i-lon/

Minister fick biståndspengar i lön

Uppdaterad i dag 07:59. Publicerad i dag 07:07

Biståndspengar gick till Gunilla Carlssons lön.
Foto: Henrik Montgomery/TT Biståndspengar gick till Gunilla Carlssons lön.

 Biståndsminister Gunilla Carlsson, som avgick förra veckan, har under fyra års tid fått sin lön betald med biståndspengar. Totalt rör det sig om över 20 miljoner kronor, rapporterar Ekot.


Beslutet kom 2009, då Utrikesdepartementet tittade på vilka avräkningar som skulle kunna göras från biståndsbudgeten eftersom anslaget skurits ned. Enligt Utrikesminister Carl Bildt (M) är det inget konstigt, han säger att det handlar om en rad kostnader som räknas av mot biståndsbudgeten.

Under fyra år 2009, 2010, 2011 och 2012, ska Carlssons och även hennes statssekreterares löner ha betalats med biståndspengar. Det rör sig om mellan fem och sex miljoner kronor om året.

Enligt Ekot har det aldrig förut skett att en ministers lön betalas med biståndspengar – pengar som ska gå till att bekämpa fattigdom. Inga andra ministrars löner betalas ur deras budgetanslag.

– När man är minister bör man vara betald som alla andra ministrar. Det är regeringskansliet, betald ur utgiftsområde ett som är rikets styrelse, säger Bodil Ceballos, biståndspolitisk talesperson för Miljöpartiet till Ekot.

Enligt Ceballos innebär den här typen av löneutbetalningar att det blir mindre pengar som går till fattiga människor ute i världen.

Gunilla Carlssons lön var 121.000 kronor i månaden, hennes statssekreterare lön är 91.800 kronor i månaden. Sedan januari i år betalas deras löner inte längre med biståndspengar.

 TT-DN
Läs mer:  

 Ministern: Jag bad att få gå  

 Reinfeldt sparkar minister

4.
20144-06-05
http://www.expressen.se/nyheter/man-greps-for-valdtakt-pa-t-banetag-i-stockholm/
Passagerarna blundade medan flickan våldtogs
TIDIGARE ARTIKLAR
Man greps för våldtäkt på t-banetåg i Stockholm| 12 feb 2006
OBS! Följande artikel publicerades 13 februari 2006 och är alltså över åtta år gammal. I dag sprids den som ny på sociala medier, framförallt Facebook och Expressen vill uppmärksamma på detta.
Mejla
Den 15-åriga flickan våldtogs mitt i tunnelbanevagnen.
Direkt efteråt greps en nygift 25-åring man.
- Flickan ropade på hjälp. Men de andra passagerarna satt bara kvar och blundade, säger Janina Przybylski, inspektör vid Västerortspolisen.
 
15-åringen och en jämnårig väninna skulle följa en tredje flicka hem. De ville inte att kompisen skulle åka tunnelbanan ensam mitt i natten.
Började tafsa på dem
Strax före klockan tre lämnade flickorna av sin vän vid Hässelby strand utanför Stockholm och tog t-banan tillbaka mot stan. - Då började en 25-åring antasta och tafsa på dem, mitt i vagnen där det satt massor av folk, säger Janina Prsybylski. Den ena flickan lyckades ta sig bort från mannen. Men inte den andra. - Hon var rädd. Hon försökte resa sig men mannen höll henne kvar. Han våldtog henne, säger Janina Prsybylski.
Ropade på hjälp
Flickan ropade förgäves på hjälp. - Det är hemskt men tyvärr inte särskilt ovanligt att ingen vågar ingripa, säger Janina Przybylski. När vagnen stannade vid Vällingby station sprang kompisen ut och ropade på föraren. - Han tog sig in i vagnen, grep tag i 25-åringen och lyckades få bort honom från flickan, säger Janina Prsybylski.
Registrerades av kamera
Polisen larmades. En halvtimme senare greps 25-åringen på tunnelbanestationen. Flickan fördes till Södersjukhuset. Övergreppen registrerades av tågets övervakningskamera. I går anhölls 25-åringen på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av den ena flickan och ofredande av den andra. Några timmar senare åker Jenny Samuelsson, 19, som vanligt med tunnelbanan från Hässelby strand. Hon blir chockad när hon hör vad som har inträffat. - Det är nästan alltid lugnt här. Det är många som åker just den här linjen när de tar sig hem från stan på kvällar och nätter, säger hon.
Mejla Skriv ut
Andra läser just nu
Saknad 17-åring hittad död i flygplans hjulhus
Här räddas ettåringen - barnvagn föll i vattnet
Döda dotterns hemliga brev till familjen
Av Jill Sjölund
« Senast ndrad: 14 april 2015, 15:39:02 PM av Alina »