1.
2015-05-19
http://www.expressen.se/nyheter/sd-man-atalas-for-valdtakt-av-barn/SD-man åtalas för våldtäkt av barn
En nämndeman som var vikarie på ett behandlingshem för ungdomar misstänks för brott.
Nu åtalas mannen som är politisk engagerad i Sverigedemokraterna - misstänkt för att ha våldtagit en 17-årig flicka som vårdades på hemmet.
– Han förnekar brott, säger mannens advokat.
Det var i början av januari i år som nämndemannen arbetade som vikarie på ett behandlingshem för ungdomar i en kommun i Mellansverige.
Personalen på boendet uppger enligt åtalet att mannen var väl medveten om ungdomarnas utsatta situation, men att han trots det visade "ett visst gränslöst beteende i sitt arbete med ungdomarna".
En natt då nämndemannen var i tjänst misstänks han ha våldtagit en 17-årig flicka som var intagen på hemmet. Han åtalas nu vid en tingsrätt i Mellansverige för våldtäkt av barn efter att målet utretts vid Särskilda åklagarkammaren som utreder poliser, åklagare, domare och andra befattningshavare.
Avstängd som nämndeman
Rättegången kommer att ske vid samma tingsrätt som den där han sedan årsskiftet innehar en tjänst som nämndeman. Mannen är även politiskt engagerad för Sverigedemokraterna.
Trots att mannen ännu inte är dömd är han avstängd som nämndeman vid tingsrätten han har arbetat vid.
En lagman vid tingsrätten säger till lokala medier att han är avstängd i och med att det pågår en förundersökning mot mannen.
Nämndemannen har även fått kontaktförbud mot den 17-åriga flickan. Särskilda åklagarkammaren skriver att det på grund av särskilda omständigheter finns risk att mannen "kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera" flickan, och han ska redan tidigare ha skickat en stor mängd sms till henne.
Nekar till brott
Det här är inte första gången nämndemän misstänks för allvarliga brott.
Expressens reporter David Baas har tidigare i år kartlagt ett stort antal nämndemän som uttryckt sig grovt rasistiskt på internet. Flera av dem valde senare att lämna sina uppdrag.
Den nu brottsmisstänkte nämndemannen är åtalad för våldtäkt mot barn. Brottsrubriceringen "mot barn" beror på att den 17-åriga flickan var intagen för vård efter myndighetsbeslut och nämndemannen ansvarade för vården, vilket innebär att lagen innefattar personer upp till 18 år.
Nämndemannen nekar till brott och hävdar att han inte kände till att den 17-åriga flickan var intagen på behandlingshemmet enligt LVU, lagen om vård av unga.
– Han menar att det förekommit sex men att det inte handlar om våldtäkt av barn. Han förnekar brott, säger mannens advokat.
Nämndemannen sitter fortfarande häktade för brottet. Rättegången är beräknad till slutet av maj.
Av Åsa Asplid
Publicerad 19 maj 2015 18:41
2.
2015-04-30
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/elev-bodde-i-kallare-under-odragliga-forhallanden/Elev bodde i källare ”under odrägliga förhållanden”
Uppdaterad i dag 10:02. Publicerad i dag 07:34
En elev på ett gymnasium utanför Umeå bodde under flera månader i sin egen avföring i ett källarutrymme utan att någon ingrep, rapporterar SVT Västerbotten. ”Det är inte första gången något sådant händer”, säger en elev på skolan.
Stanken från elevboendets källarutrymme är outhärdlig – det är urin på golvet och avföring i en hink, berättar Liv Sundkvist, 18, och Love Sjögren, 17.
– Det är helt förfärligt att någon ska bo under sådana här förhållanden, säger Liv Sundkvist till DN.
Maria Öhgren är tillförordnad gymansiechef i Vännäs och den högsta ansvariga för verksamheten. Hon säger sig inte ha något svar på hur det kommer sig att en elev på skolan tillåtits att bo i misär på ett av elevboendena.
– Absolut ingen ska få bo där nere i källaren i fortsättningen, säger hon till SVT.
En elev som bott i källaren har blivit avstängd från skolan.
Robert Holender
robert.holender@dn.se
3.
2015-03-11
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20449062.abUnga våldsverkare mår psykiskt dåligt
HÄLSA. Den psykiska ohälsan hos unga våldsbrottslingar är betydligt större än vad man tidigare trott. Barn i riskzonen måste hittas tidigare än vad de gör i dag, säger forskare till Dagens Medicin.
En procent av befolkningen förekommer i 63 procent av alla våldsbrottsdomar. I en nyligen avslutad men ännu opublicerad studie har forskare vid Lunds och Göteborgs universitet kartlagt den psykiska ohälsan bland unga manliga våldsbrottslingar.
Hälften av de 270 män i åldrarna 18-25 år som ingick i studien hade någon gång haft en depression som normalt kräver behandling. Åtta av tio uppfyllde kriterierna för en missbruksdiagnos och fyra av tio för adhd.
Tidigt utanförskap präglade också dem som ingick i studien. En stor del av de undersökta hade redan lång tid innan sin anstaltsvistelse fått någon form av ungdomsvård. 40 procent hade varit i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin.
TT
11 MARS 2015 09:28
4.
2014-11-07
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/anstalld-pa-ungdomshem-overnattade-med-intagen/Anställd på ungdomshem övernattade med intagen
Publicerad 2014-11-06 17:19
En medarbetare på HVB-hemmet Jan Emanuelsgården tog med sig en av de intagna ungdomarna hem. Enligt pojken hade de därefter sex, vilket medarbetaren nekar till. Händelsen är polisanmäld och utreds även internt.
Jan Emanuelsgården är ett HVB-hem, hem för vård eller boende, som startades av den tidigare riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson (S). Det har tidigare kritiserats för sina metoder, både av myndigheter och före detta anställda. Hemmet tar emot pojkar mellan 15 och 21 år med psykosociala problem och måttlig kriminell belastning.
En medarbetare hade tidigare i år fått i uppgift att hämta en av pojkarna på Stockholm central, för vidare färd till Jan Emanuelsgården. Men i stället för att åka dit tog medarbetaren med sig pojken hem, där de övernattade. Enligt pojken hade de också sex.
Detta framgår av lex-Sarah-anmälan som gjorts i ärendet, som också är polisanmält. Medarbetaren, som nekar till anklagelserna, ska omedelbart ha stängts av från sitt arbete.
Jan Emanuelgården är under avveckling och den aktuella pojken var vid tillfället den enda placerade på HVB-hemmet. Avvecklingen beror enligt Anne-Lie Granroth, affärsområdeschef på Frösunda, som driver hemmet, på för dålig beläggning. Kritiken har inte spelat in i beslutet.
– Nej det har den inte. Det är väldigt viktigt, tror vi, att få kritik. Det tillhör vår vardag att se över våra rutiner och arbetsmodeller och ibland behöver man ta till åtgärder, säger Granroth till DN.
Emma Löfgren
emma.lofgren@dn.se
5.
2014-10-14
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19701941.abDonia, 15, vanvårdades till döds
Hennes liv hade gått att rädda med vanlig antibiotika
Donia Hassan, 15, dog i sin säng på familjehemmet och begravdes under en omärkt anonym sten.
Efter hård kritik mot hanteringen av fallet backar kommunen och öppnar för att bekosta en riktig grav.
– Vi är beredda att vara positiva i det här för att kunna få ett avslut, säger socialchefen i Simrishamn till TV4:s Kalla Fakta.
Donia Hassan dog i sin säng på familjehemmet i slutet av april 2012 efter att ha varit sjuk i en månad.
Det började som halsont redan i slutet av mars men blev snabbt värre. Hon dog av dubbelsidig lunginflammation med omfattande vävnadsdöd och varbildning i lungorna.
Anonym grav
Hennes liv hade sannolikt gått att rädda med vanlig antibiotika.
Men trots att hon var uppenbart och akut sjuk under så lång tid fick hon aldrig ordentlig läkarvård.
Donia begravdes under en återanvänd anonym gravsten utan inskription.
Hennes anhöriga polisanmälde kommunen för vållande till annans död, men utredningen lades ner.
Däremot har Socialstyrelsen senare riktat skarp kritik mot kommunen för hanteringen av fallet. Och Donias anhöriga har fortsatt att kämpa för upprättelse.
– Jag tycker dom ska betala gravskötsel för 50 år framåt minst, och sätta text på den. Det tycker jag. Det är väl den minsta ursäkt de kan ge, säger Donias mamma Annina Karlsson till TV4:s Kalla fakta, som i ett långt reportage i gårdagens program granskade fallet.
”Få ett avslut”
Och nu backar kommunen och öppnar nu för att gå familjen till mötes.
– Vi beklagar naturligtvis det som hänt och är beredda att vara positiva i det här för att kunna få ett avslut. Men samtidigt måste vi få in en ansökan och pröva den. Jag kan inte stå här och lova rakt av, säger Roland Persson, socialchef i Simrishamn, till TV4.
Granskningen ha visat på en rad brister i handläggningen av fallet.
Kommunen var ytterst ansvarig för flickans vård men hade anlitat vårdbolaget Attendo Care för att hitta ett lämpligt familjehem.
Någon särskilt utredning av den utvalda familjen gjordes dock aldrig.
Trots att Attendos personal mejlade kommunen om flickans akuta hälsotillstånd i mitten av april vidtogs inga åtgärder för att se till att hon fick den vård hon behövde.
Fredrik Rundkvist
16 oktober 2014 08:24
6.
2013-09-20
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17514207.abÅtalas för felaktig inlåsning
Uppsala. En ung man skrevs in på ett ungdomshem i Uppsala kommun och placerades på en låst avdelning från juli till oktober förra året. Nu åtalas chefen som tog beslutet om inskrivningen för tjänstefel eftersom detta var felaktigt, skriver unt.se.
Tidigare hade förvaltningsrätten avslagit en ansökan från kommunen om att få placera ynglingen vid hemmet. Den domen tog aldrig chefen vid hemmet reda på innan sitt beslut om placeringen av mannen, vilket är ett brott mot gällande föreskrifter.
TT
7.
2014-11-07
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19817314.abKvinna skulle få hjälp mot missbruk – dog på boende
Källa: Personalen gjorde ingenting
På stödboendet Magnolia i Örebro skulle den 22-åriga kvinnan få stöd att komma ur sitt narkotikamissbruk.
Men när andra boende slog larm en kväll om att kvinnan var påverkad av droger – så lät personalen det bero till nästa dag.
Då var kvinnan död.
SVT:s "Uppdrag Granskning” berättade i onsdags om Leon, 21. I väntan på att få komma till ett behandlingshem för sitt drogmissbruk placerades han av Stockholms kommun på stödboendet Skarpnäck Care Herrgården.
Där kunde han – utan att personalen märkte något – fortsätta sitt missbruk. Tillsyn skedde endast en gång per dygn.
I början av januari hittades Leon död i en överdos på boendet.
Men Leon är inte den enda som dött på ett så kallat stödboende.
I slutet av september dog en 22-årig kvinna på stödboendet Magnolia i Örebro. Det har plats för sex kvinnor med missbruksproblematik och drivs av kamratföreningen Fenix019.
”Har gjort Lex Sarah-anmälan”
Den 22-åriga kvinnan var där frivilligt. Socialtjänsten i Örebro kommun betalade platsen. Men den 30 september klockan sju på morgonen hittades hon död på sitt rum.
– Vi har gjort en Lex Sarah-anmälan och kan inte uttala oss innan den är klar, säger Peter Holmqvist, verksamhetsansvarig på Fenix019.
I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver föreningens ordförande Mikael Österberg om vad som hände kvällen innan den 22-åriga kvinnan hittades död.
• Att nattpersonalen hade fått höra av andra boende att den 22-åriga kvinnan hade tagit droger.
• Att nattpersonalen hade ringt sin chef som beslutat att urinprov skulle tas och att "vidare åtgärder i fallet skulle utredas" – men först morgonen därpå. Skälet till att avvakta var att den 22-åriga kvinnan hade gått och lagt sig.
”De gjorde ingenting”
I kamratföreningen Fenix019 är upprördheten stor över personalens agerande.
– De gjorde ingenting. Personalen hade kunnat gå en trappa upp, kollat hur hon mådde, ringt ambulansen som skulle ha kört henne till sjukhus, säger en källa till Aftonbladet.
– Vi i kamratföreningen vill ju ha klarhet i det här. Inga droger ska finnas i huset. Personalen försökte mörka, skyllde dödsfallet på allt möjligt. De ville att vi skulle hålla käften. Men det här är en försummelse.
Magnolia har fyra anställda på rullande schema, dygnet runt. De boende erbjuds, enligt hemsidan för Fenix019, "ett skyddat och strukturerat boende i hemmiljö". Alla som jobbar på boendena har erfarenhet av kriminalitet och missbruk och "vet vad som krävs för att lyckas bryta med det här livet".
Ingen brottsmisstanke
Anhöriga till den döda kvinnan polisanmälde personalen för tjänstefel, men ärendet är nedlagt.
– Det kan inte vara frågan om tjänstefel eftersom boendet inte är att jämföra med myndighetsutövning. Så någon brottsmisstanke finns inte, säger Peter Springare, förundersökningsledare vid polisen i Örebro.
Vad som orsakade den 22-åriga kvinnans död är dock inte fastställt än – om det berodde på narkotika eller något annat.
– Det brukar som regel ta minst två månader innan rättsmedicin lämnar sitt slutgiltiga besked, säger poliskommissarie Jonas Rydén.
Socialtjänsten i Örebro kommun beviljade boendet för den 22-åriga kvinnan.
Vilket ansvar har ni för det som hände henne på boendet?
– Vårt konkreta ansvar är att följa upp beslutet. Vi kommer att följa IVO:s utredning och vad de kommer fram till. Det är väldigt tragiskt när sådant här inträffar. Det var ju inte detta som klienten hade tänkt sig, säger Susanne Bergström, socialchef.
Örebro kommun har flera klienter placerade på boendet och betalar årligen 450 000 kronor till Fenix019.
– Vi avvaktar IVO:s utlåtande. Om det framkommer väldigt stark kritik från IVO så får vi fundera över hur vårt åtagande ser ut i framtiden, säger Susanne Bergström.
Mary Mårtensson
7 november 2014 13:39