Författare Ämne: Kommunanställda pÃ¥ skolor/förskolor/Utbildningsförvaltning främjar barnmobbning  (läst 3400 gånger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlägg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2015-07-16
http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.3315562-trearing-stangdes-in-i-torkskap-pa-forskola
Treåring stängdes in i torkskåp på förskola
Eskilstuna I slutet av januari upptäcktes flickan i det påslagna värmeskåpet och incidenten var inte den första.
Kränkningarna på en förskola i Eskilstuna mot treåringen började hösten 2014. Flickan blev då slagen vid flera tillfällen av jämngamla barn utan att personalen märkt något. I februari fick skolinspektionen in en anmälan från flickans föräldrar om kränkningarna mot dottern. Ingen i personalen hade uppmärksammat händelserna förutom vid ett tillfälle då flickan blev puttad och fick ett blåmärke på foten.
Dagen innan flickan stängdes in i torkskåpet hittade en av föräldrarna dottern under en rutschkana på förskolans gård. När en av pedagogerna såg de äldre barnen utanför torkskåpet frågade hen om någon fanns i skåpet och barnen nekade. Till slut sade ett av barnen att någon var där inne. Förskolan bytte ut låsmekanismen till ett magnetlås.
Föräldrarna blev lovade att få hjälp av förskolans personal att tillsammans bygga upp dotterns tillit och förtroende. Dock var personalen underbemannad och till slut fanns ingen tid till detta. Förskolan erbjöd även stöd från psykolog men även detta gick i stöpet.
I beslutet står det att förskolan inte förstått att flickan blivit kränkt av skåpsincidenten men när föräldrarna påtalat detta började de utreda händelsen. Skolinspektionen anser inte att förskolan tillräckligt utrett torkskåpsincidenten och inte haft tillräcklig uppsikt över barnet.
– Personalen har brustit och även i säkerhetsfrågan, att det ens var möjligt att skåpet gick i lås. Det som är svårt är att komma fram till att det ska vara kränkande behandling. Skedde det oavsiktligt under lek eller gjorde barnen det för att kränka flickan.
– Det är svårt för oss med kommunikation när barnen är så små. Men oavsett är det en väldigt allvarlig händelse och det räcker inte att barnen bara är på hörbart avstånd, säger Carin Holtz, jurist på Skolinspektionen.
Senast 9 september måste förskolan redovisa sina rutiner för tillsynsansvaret och utreda omständigheterna kring torkskåpshändelsen.
PERNILLA SIDÉN
pernilla.siden@ekuriren.se
Publicerad 15 juli 2015Uppdaterad 15 juli 2015


2.
2014-08-14
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19361859.ab
Dom mot lärare som slog överklagas
SVENLJUNGA. Domen mot en lärare i Svenljunga som gav en sjuåring en örfil sedan förstaklassaren spottat henne i ansiktet överklagas av Barn- och elevombudet.
Tingsrätten ansåg brottet som ringa och läraren dömdes till 500 kronor i böter, skriver Borås Tidning på nätet. I överklagan till hovrätten krävs ett skadestånd på 20 000 kronor, eftersom händelsen bidrog till sveda och värk samt att eleven blev utsatt för en kränkning.
TT
14 augusti 2014  07:58

3.
2014-12-18
http://www.expressen.se/kvallsposten/synskadad-flicka-blev-mobbad-av-sina-larare/
Synskadad flicka blev  mobbad av sina lärare

Klassrummet på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Per Wissing
Den synskadade flickan fick sina kläder sönderklippta, sina hjälpmedel stulna och hängdes ut på nätet. Även lärarna ifrågasatte och gjorde sig lustiga över hennes synskada. Skolinspektionen konstaterar nu att den aktuella skolan och Oskarshamns kommun brustit på flera punkter.
I anmälan till Skolinspektionen framgår det att kränkningarna av flickan började redan i första klass och pågick i sex år. Det framgår också att flickan under det första året valde att berätta om sin synskada för klassen i förhoppning om att detta skulle bli något positivt, men effekten blev i stället den motsatta. Eleverna kränkte flickan med skällsord och stal saker från hennes skolväska. Enligt anmälan svarade flickan tillbaka vid ett tillfälle när de andra eleverna kommenterade hennes syn, varefter skolan skuldbelade flickan för den uppkomna situationen.
Fick sitt förstoringsglas stulet
I tredje klass fick flickan sina kläder sönderklippta och sitt förstoringsglas stulna. Flickan mådde då så dåligt av mobbningen att hon inte gick till skolan på närmare två månader, utan att skolan vidtog några åtgärder. Situationen ledde också till att flickan gick ner i vikt.
– Hon var alltid ledsen, rädd för att gå till skolan och kom efter i ämnena, skriver flickans vårdnadshavare i sin anmälan.
Hängdes ut på nätet och kränktes av lärare
Året därpå förvärrades kränkningarna när en av eleverna hängde ut flickan på internet och skrev nedvärderande saker om henne. Men flickan fick inte bara utstå elakheter från skolkamraterna utan även från lärarna.
– Lärare har sagt "klart du ser" och inte varit lyhörda, skriver anmälaren.
Skolinspektionen har konstaterat att flickan utsatts för kränkningar av både andra elever och lärare.
"Det har varit fråga om märkbara och tydliga kränkningar och det råder ingen tvekan om att den behandling eleven X har fått utså har förminskat eleven som personen och skadat X:s självkänsla", skriver Skolinspektionen i sitt beslut.
Skolan har brustit i sitt arbete
Den aktuella skolan har enligt Skolinspektionen brustit i sitt arbete mot kränkningarna genom att bland annat inte ha utrett händelserna i den utsträckning som krävs och inte förhindrat ytterligare kränkningar av flickan. Rektorn vid den aktuella skolan anses också ha brustit i sin skyldighet att anmäla kränkningarna.
Barn- och elevombudet kommer att utreda förutsättningarna för ett skadestånd för flickan.
Flickan har bytt klass och har nu enligt sin vårdnadshavare en bra och fungerande skolsituation.
Av Evelina Olsson
Publicerad 17 dec 2014 13:44
Dela
94
Tweeta
7
Till Kvällspostens startsida

4.
2014-06-09
http://www.expressen.se/kvallsposten/8-aring-hemskickad-for-tidigt---hittad-frusen/
Fritidspersonal släppte iväg flickan flera timmar för tidigt
8-åring hemskickad för tidigt - hittad frusen
Vid två olika tillfällen släppte fritidspersonalen hem den 8-åriga flickan helt utan tillsyn flera timmar för tidigt.

Den ena gången hittades hon frusen utomhus av en granne, den andra mötte flickans mamma dottern av en slump på parkeringsplatsen.

Nu utreds händelsen av Skolinspektionen.
Den första incidenten inträffade i vintras. När mamman kom hem vid 16.30-tiden möttes hon av en lapp på dörren från en granne.

Tidigare samma eftermiddag ska grannen ha hittat 8-åringen ensam och frusen utomhus. När grannen frågade henne vad hon gjorde där förklarade flickan att hon väntade på sin mamma. Grannen tog då med flickan hem till sig i väntan på att mamman skulle komma hem.

Men i maj återupprepade sig historien.

Enligt den anmälan som mamman gjort till Skolinspektionen hade flickans pappa och fritidspersonalen kommit överens om att mamman skulle hämta 8-åringen under eftermiddagen. Men när mamman kom hem vid tvåtiden på eftermiddagen mötte hon flickan på parkeringsplatsen.

När hon frågade dottern vad hon gjorde där fick hon till svar att personalen hade skickat hem henne eftersom "hon inte hade fritids den eftermiddagen".

"Helt oacceptabelt"

På vägen hem ska flickan ha berättat att hon hade väntat på lekplatsen eftersom hon inte hade någon nyckel. Men med tiden hade hon blivit hungrig och törstig och då bett en förbipasserande kvinna om vatten eftersom ingen av de närmaste grannarna var hemma.

Kvinnan ska då ha erbjudit sig att följa flickan till en förskola i närheten där hon fick både mat och dryck innan hon återvände till lekplatsen.

"Jag blev helt skräckslagen! Tänk om det var någon annan!" skriver mamman i sin anmälan.

I samband med den andra incidenten ringde mamman till fritidset och fritidspedagogen som svarade ska då ha erkänt att det var hon som släppt i väg 8-åringen. Kort därefter ska en annan fritidspedagog börjat fråga runt i området efter flickan.

"Hon ringde på vår dörr och var orolig för flickan. Ville de blidka mig? Hon 'var orolig' cirka en och en halv timme efter att de släppt i väg henne", skriver mamman i sin anmälan.

Hon frågar sig nu hur fritidset kunnat släppa i väg flickan helt utan tillsyn vid olika två tillfällen.

"Det är helt oacceptabelt! Jag är förtvivlad och vet inte hur vi ska lösa det".

Utreds vidare

Efter anmälan har Skolinspektionen nu valt att utreda händelsen vidare. Myndigheten har begärt in ett yttrande från Landskrona kommun, som är ansvarig för det kommunala fritidset. I sitt yttrande ska kommunen redovisa sin syn på händelseförloppet och vilka eventuella åtgärder som vidtagits.

Landskrona kommunen har fram till den 16 juni på sig att komma in med ett yttrande.


5.
2014-05-01

http://www.expressen.se/nyheter/deras-barn-forsvann--forskolan-ringde-inte/

Femåriga Gabriella (höger) och Marta (vänster) rymde från sin förskola och var försvunna i Tensta centrum i flera timmar. Fotograf:Theo Elias Lundgren
Deras barn försvann – förskolan ringde inte
ANNONS:

Femåriga Gabriella och Marta rymde från sin förskola och var försvunna i Tensta centrum i flera timmar.
Föräldrarna fick inte veta något förrän de skulle hämta sina döttrar.
– Jag kunde inte andas. Jag fick en chock. Dagiset ringde inga föräldrar, de försökte tysta ner händelsen, säger Gabriellas mamma Emelie Nilsson, 30.
 Mejla
Förskolekompisarna Gabriella och Marta cyklade i väg från Björinge förskola i Tensta väster om Stockholm någon gång runt halv två på onsdagseftermiddagen.
Först runt tre timmar senare, klockan 16.43, hittades de av en polispatrull.
Gabriellas och Martas föräldrar säger att förskolan inte ringde dem och berättade vad som hänt - och att de inte heller ringde polisen förrän flickorna varit borta i runt två timmar.
– Jag kom vid tjugo i fyra för att hämta min dotter. Då var det bara en ung kille som jobbade där som letade efter dem. De hade varken ringt polisen eller mig. Jag är väldigt besviken på att de inte följde sina rutiner, säger Martas pappa Baagii, 38.
"Är för jävligt"
När Emelie Nilsson kom till förskolan en timme möttes hon av polisen. Först när hon sa att hon var Gabriellas mamma fick hon veta att hennes dotter varit försvunnen i Tensta centrum i runt tre timmar.
– Jag är chockad, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Ingen på dagiset har ringt till mig eller till pappan, säger hon och berättar att hon fick svårt att andas när polisen berättade vad som hänt.
Hon och andra föräldrar blev rasande på förskolans hantering.
– Jag reagerade på att ingen meddelat mig under tre timmar. De vill tysta ner det här. Alla chefer hade gått från dagiset. Det var bara en ung kille där som letade efter dem. Det är för jävligt att de inte ringde föräldrarna. Jag hoppas de ber om ursäkt, säger Emelie Nilsson.
– Det gjorde ett jättestort misstag, det går inte. Om ett barn är borta måste de säga till föräldrarna och ringa polisen. Vad skulle ha hänt om barnen blev påkörda. De ville göra allt i hemlighet, säger Martas mamma Lkhagvasuren Barbaatar, 33.
"Personalen måste ha ansvar"
Emelie Nilsson säger att hennes dotter chockades av händelsen.
– Hon grät och tog på sig själv skulden. Hon bad om ursäkt för att de gick från dagiset. Men det är ju personalen som måste ha ansvar för att barnen inte försvinner.
Polisen uppger att de fick larmet klockan från förskolan klockan 16.17.
Elisabeth Westberg, biträdande förskolechef på Björinge förskola vill inte kommentera händelsen.
– Det är så klart inte bra när något sådant händer. Jag ska gå igenom det här med personalen på fredag och innan dess vill jag inte uttala mig, säger hon.

6.
2014-01

http://www.expressen.se/gt/ali-15-forsvann-fran-dagis---satt-fast-i-grop/
Ali, 1,5, försvann från dagis - satt fast i grop
ANNONS:

TIDIGARE ARTIKLAR

Mario och Jonathan räddade Ali ur gropen| 15 jan
Ali, 1,5 år gammal, försvann på förmiddagen från Kalvhagens förskola på Öxnehaga i Huskvarna.
Det blev ett stort sökpådrag under flera timmars tid.
Vid 15-tiden hittades pojken - i en grop på förskolans område.
– Nu är vi väldigt lättade, säger Alis föräldrar Tamam och Nabil till GT på onsdagseftermiddagen.
 Mejla
Det var strax innan klockan halv tolv på onsdagsförmiddagen som polisen fick larmet om att en 1,5-årig pojke försvunnit från en förskola i Huskvarna.
– Han sågs senast av personalen när de åkte pulka på gården till förskolan, men sedan upptäckte de att han var borta, säger Bo Gunnarsson vid Jönköpingspolisen.
Vid 15-tiden på onsdagen hittades Ali - inne i ett buskage på förskolans område.
– Pojken har hittats inne på förskolans område, buskaget ligger i en slänt. I buskpartiet finns ett hål som är cirka 30 centimeter brett och cirka en meter djupt. Pojken har trillat ner, inte med huvudet först utan han har stått i detta hål, säger Göran Gunnarsson, presstalesman vid polisen i Jönköpings län.
Fast i slukhål
Enligt polisen finns det varken några markarbeten eller rör kring hålet.
– Utan här har vi nog med naturkrafter att göra, som påverkat jordlagret. Det här är bitvis gammal åkermark och det är uppfyllt så vi tror att det myckna regnandet och grundvattnet har släpat bort jordmassor och skapat det här, så att det blir ett så kallat slukhål. Det är inget hål som någon har grävt eller så, utan ett hål som naturen helt själv har gjort, säger Göran Gunnarsson.
Så det är ett slukhål?
– Ja, helt klart. Det är något i den stilen, säger Göran Gunnarsson.
GT träffade familjen när de kom ut från sjukhuset strax innan 18-tiden på onsdagseftermiddagen. Det var märkbart lättade föräldrar till Ali som via GT passade på att skicka en hälsning:
– Vi vill tacka polisen och allmänheten och passa på att rikta ett särskilt tack till kvinnan som hittade Ali och till killarna som lyfte upp honom ur gropen. Nu är vi väldigt lättade, hälsar mamma Tamam och pappa Nabil via GT.
Blev inte knuffad
Det finns ingen misstanke om att någon skulle ha knuffat ner pojken i håret.
– Han har nog själv tittat lite för djupt i det här hålet och kanat ner i det, säger Göran Gunnarsson.
Det tog fyra timmar att hitta pojken, och han upptäcktes då av en slump när en kvinna upptäckte hålet.
– Trots att personal och polis sökt i området två gånger har man inte sett hålet utifrån. Jag pratade med presstalesmannen som var på plats och han stod en och en halv meter ifrån och tittade in i buskaget, men då ser man faktiskt inte det här hålet, säger Göran Gunnarsson.
– Får man inte in några tips när man går ut så brett som vi gjorde i sociala medier och sprider fotografer, men ändå inte får några heta tips, då förstår man att han måste finnas någonstans i närheten, då kan han inte ha kommit speciellt långt.
Borde man inte ha sökt igenom området mer grundligt?
– Det har man gjort. Man sökte igenom hela förskolan. Men presstalesmannen som var på plats stod en och en halv meter ifrån men man ser inte hålet. Du ser det knappt, 30 centimeter, hur brett är det? Det är mycket svårupptäckt, det här hålet.
Hur mår pojken?
– Han ska vara vid god vigör. Han ska ha skrikit och gråtit så att de funktionerna är i gång på honom, säger Göran Gunnarsson.
Pojken ska ha undersökts av läkare och återförenats med sin familj.
En anmälan om framkallande av fara för annan har upprättats.
Gropen ska utredas
Peter Lindström, chef för för- och grundskola i Jönköpings kommun, har varit på plats vid förskolan.
– Vi är väldigt lättade över att det här fick ett lyckligt slut. Nästa fundering är hur det här hålet inne på gården har kunnat uppstå. Det där kommer det att göra sen polisutredning på och vi kommer att anmäla det till arbetsmiljöverket.
Området kring gropen har spärrats av och ska åtgärdas.
– Det tycks vara någon form av sättning i marken som har gjort att det här hålet har uppstått. Man ser det mer eller mindre inte om man inte är precis där hålet är, det är mitt inne i ett buskage, säger Peter Lindström, chef för för- och grundskola i Jönköpings kommun.
Man reagerar på att pojken har kunnat vara där så länge utan att bli upptäckt?
– Ja, och jag tolkar det som att han helt enkelt inte har hört. Vi har varit där och ropat, men inte hört några tecken. Men när han kom upp tolkade vi det ändå som att han var vid god vigör. Han var ledsen och skrek, säger Peter Lindström.
Stor pådrag
Försvinnande av pojken ledde till ett intensivt sökpådrag i Huskvarna på onsdagen. Minst tio patruller var ute och sökte, liksom en helikopter. Både buss- och taxibolag kontaktades kring pojkens försvinnande och en bild på Ali tillsammans med en beskrivning av hans klädsel för dagen skickades ut.
Polisen vädjade allmänheten om tips men hade länge inga spår efter pojken, som hittades först efter fyra timmar.
Den aktuella förskolan ligger i närheten av en sporthall, en skola, en kyrka och en vårdcentral i Öxnehaga. Det finns också bostäder i området. Vid 14-tiden söker en helikopter i området och den omfattande sökinsatsen fortsätter. Kommunens krisgrupp tillkallades medan sökandet efter pojken pågick


7.
2013-09-18

http://www.aftonbladet.se/ledare/article17496959.ab

Inte konstigt att barnen mobbar

Eleverna kommer i andra hand och det är det största sveket.    Eleverna kommer i andra hand och det är det största sveket. Foto: Thinkstock


Varje dag anmäls tre nya fall av mobbning till Skolinspektionen. Ja ni läser rätt. På ett år plågas nära 4 000 elever så svårt att det anmäls till den statliga skolmyndigheten.

Totalt beräknas 50 000 barn utsättas för mobbning i grundskolan.

Det avslöjar Aftonbladet i sin granskning av kränkningar i skolan.
 Skriv pÃ¥ ledarsidans upprop för mer pengar till skolan!


Mobbningen sker såväl i den fina friskolan som på toaletten i en sliten förortsskola. Hela svenska skolsystemet är statt i upplösning och i en kaotisk miljö är det inte konstigt att barnen krisar.

En del skolor snålar in för att gå med vinst. Andra tvingas spara för att stat och kommun hellre vill sänka skatten.

Förr fanns det många vuxna i skolan, men under de senaste sju åren har 12 600 lärare försvunnit. Under alliansregeringens tid har var tionde specialpedagog plockats bort.

Många kommuner har sparat in på de assistenter som hjälper barn med särskilda behov.

Även skolsköterskan, kuratorn, fritidsledaren och vaktmästaren har drabbats av besparingsivern. I Stockholm har en genomsnittlig fritidsavdelning i dag nästan 50 barn. I alliansens Sverige har sänkt skatt varit viktigare än satsningar på vuxna i skolan.

I många skolor får en ensam lärare numera hantera allt från matematik till bråk på skolgården - och det ofta samtidigt. Mobbningen sker många gånger utomhus eller i korridorer och omklädningsrum. Enligt en undersökning från Bris är toaletten faktiskt skolans mest otrygga rum.

Det finns ett regelverk mot mobbning. Skolan ska upprätta en likabehandlingsplan och varje misstänkt kränkning måste åtföljas av en kränkningsrapport. Men med den låga bemanningen kan det innebära att läraren sitter och skriver rapporter medan eleverna fortsätter att trakassera varandra i korridorer och mörka prång.

Det behövs fler vuxna i skolan. Så enkelt är det.

Studieresultaten måste bli bättre. Eleverna behöver fler pedagoger för att lära sig mer, men de behöver också personal som garanterar tryggheten. Som ser, sätter gränser och stöttar dem som mobbas.

Aftonbladets granskning visar att var fjärde skola förnekar mobbningen. När varje skola konkurrerar om eleverna vill ingen framstå som mobbarskola. När konkursen är nära blir uppdraget att säkra intäkterna. Eleverna kommer i andra hand och det är det största sveket.
 Eva Franchell  
 



 
« Senast ändrad: 16 juli 2015, 12:37:21 PM av Alina »