Frfattare mne: Vårdpersonal låter föderskan till tvillingarna dö&socialen vill ta dem ifrån far  (lst 8567 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.2014-11-06
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/maria-jag-vill-ha-hem-min-flicka/
Maria: Jag vill ha hem min flicka

Publicerad i dag 06:00


Maria har i två års tid fört en kamp mot socialtjänsten för att få återförenas med sin dotter. Foto: Anders Hansson
Under två år har Maria kämpat för att få tillbaka sitt barn. Hon har lämnat maken som misshandlade flickan. Nu får kommunen kritik för att den motarbetar återföreningen mellan mor och dotter.

Annons:
  
– Jag vill flickans bästa och vill att hon ska komma hem så fort som möjligt. Men socialtjänsten har motarbetat mig, säger Maria.

Det är inte bara hon som är kritisk. I flera domar får socialnämnden i Svalöv kritik för att den har hindrat Maria från att bygga upp kontakten med sin dotter.

”Det står dock klart att nämnden [...] inte har haft det fokus på återförening mellan vårdnadshavare och barn som är avsett” heter det i en dom som kom förra veckan från förvaltningsrätten i Malmö.

Domstolen bestämmer att umgänget mellan Maria och dottern ska återupptas. Flickan ska bo kvar i familjehemmet ett halvt år, medan kontakten med Maria ska byggas upp.

Socialnämnden i Svalöv vill annorlunda och har arbetat för att vårdnaden av dottern ska flyttas till familjehemmet. Under tiden har kommunen stoppat kontakt mellan Maria och hennes dotter.

Bakgrunden är att flickan blev slagen och skadad av fadern när hon var nyfödd. Han dömdes till fängelse i två och ett halvt år. Men även Maria dömdes. Domstolen ansåg att hon inte hade ingripit mot misshandeln.

– Jag var rädd att han skulle skada flickan ännu mer, säger Maria.

Nu har hon brutit med maken. Hon lever på hemlig ort och domstolen anser att det inte finns någon risk för att hon skulle vanvårda flickan.

Men socialnämnden i Svalöv har ändå inte velat bygga upp kontakten mellan mor och dotter. Under en period fick de två träffas under bevakning av socialtjänstemän och familjehemsföräldrarna.

Den senaste gången hon träffade dottern var den 15 september, sedan avbröts umgänget.

Nu har alltså förvaltningsrätten gett Svalöv bakläxa. Men än så länge, en dryg vecka efter den senaste domen, har kommunen inte låtit henne träffa flickan.

– Jag vill ha tid med min flicka så fort som möjligt, att vi ska äta och sova tillsammans. Om min dotter vill fortsätta att ha kontakt med familjehemmet så ska hon få det, säger Maria.

Vid några tillfällen har hon misstänkts för att vilja gå tillbaka till sin make. Han har nyss avtjänat sitt straff.

– Aldrig i livet att jag går tillbaka till honom. Det är slut, säger hon.

DN har förgäves sökt social­chefen i Svalöv.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

2.2013-09-15

http://www.expressen.se/kvp/hans-kara-linda-dog-efter-forlossningen/

Hans kära Linda dog efter förlossningen

Överläkaren: Vården avvek från rutinerna| 10:06

LANDSKRONA. Hans kärlek till Linda visste inga gränser när hon berättade att de skulle få barn, två stycken dessutom. Dubbel glädje!

Men vid förlossningen kullkastades Sejad Cirics lycka fullkomligt. Hans älskade Linda, 41, avled efter att ha fött deras två flickor, ingen har ännu kunnat förklara varför.

I dag är 46-årige Sejad Ciric ensam förälder till tvillingarna Dalinda och Ilda.

- En dag måste jag berätta för dem vad som hände. Därför är det viktigt att vi får alla svar, säger han allvarsamt.
 

Det har snart gått fem månader sedan familjen så tragiskt slogs sönder på kvinnokliniken på Kristianstads lasarett.

Flickorna föddes sju veckor för tidigt och efter förlossningen fick de vara 36 dagar på neonatalvården, en klinik som Sejad inte har något ont att säga om.

- Där har personalen varit ett litet ljus i mörkret, säger han.

Vi träffas hemma hos Sejads mamma i Landskrona. Sejad och hans små döttrar bor där för tillfället, han hoppas snart hitta något eget, men inser att det kan bli svårt att vara ensam förälder, han behöver allt stöd han kan få.

- Vården tog livet av min Linda och jag har inte hunnit sörja. Det känns som om min process aldrig ska ta slut, säger han.

Samtidigt som han ger lilla Idla mat i nappflaska klappar han lätt den nyss matade Dalinda som ligger bredvid honom i soffan. De är förtjusande välmående små töser och deras pappa kommer att betyda allt för dem. Hans stolthet går inte att ta miste på.

"Hade svårt att andas"

- De är jätteduktiga redan och de växer bra. "Papsi" älskar er, säger han och pussar lilla Idla på kinden.

Sejads minnen från dygnet när han och Linda åkte in till lasarettet i Kristianstad den 9 juni i år är fragmentariska men tydliga.

- Linda hade fått för högt blodtryck och hon svullnade upp väldigt, det märktes att hon inte var okej. Hon hade svårt att andas också.

- Vi undrade flera gånger om de inte kunde göra kejsarsnitt, men vi fick nej. Någon i salen kontrade med att "Vem vill gå med ett fult ärr på magen när det är sommar", berättar Sejad och skakar indignerat på huvudet.

De kom in till kliniken vid halv 4 på morgonen. 13.04 föddes Ilda. Fyra minuter senare kom Dalinda.

"Blev alldeles desperat"

Kort efter fick Linda väldiga magplågor som hon efter flera påtryckningar fick smärtlindring för, utan att det hjälpte.

- Sen fick hon en hemsk värk i huvudet och verkade försvinna mer och mer. Hennes blodtryck steg ytterligare och jag blev alldeles desperat, och undrade varför de inte gjorde mer, en röntgen, prover eller tog henne till specialistvård i Lund, någonting för att reda ut vad det var som hände med min Linda...

Sejad blir tyst, lägger de små tillrätta i var sin babysitter, harklar sig lite. Sejads mamma har tårar i ögonen när sonen berättar.

Inte förrän nästa morgon togs Linda med ambulans till universitetssjukhuset i Lund. En datortomografi under natten hade visat att hon hade en utbredd hjärnblödning. Ett blodprov, taget alldeles för sent enligt Sejad, bekräftade också en misstanke om att Linda hade fått en havandeskapsförgiftning.

Sejad frågade varför de inte tog henne till Lund i helikopter, alla insåg ju vid det laget att Lindas tillstånd var akut.

- Ambulans gick fortare än helikopter fick jag veta, säger Sejad.

Skrämmande attityd

Linda förklarades död några timmar senare på Lunds lasarett. När läkaren ville lägga in de små flickorna på Lindas livlösa kropp reagerade Sejad bestämt.

- Det var som om läkarna lekte Gud eller nåt, säger han tungt.

Hela hans liv förändrades i och med Lindas bortgång, och tre flickor miste sin mamma. Sajed talar om Lindas 15-åriga dotter.

- Jag vet att hon sörjer allra mest av oss alla, det är förståeligt, hon är en så klok och fin flicka, mina döttrars storasyster, säger han.

De senaste månaderna har på många sätt varit svåra. Förutom förlusten och sorgen har han mött skrämmande attityder från myndigheternas sida. Han har fått konstiga kränkande frågor om faderskapet.

- Någon undrade om jag ville ha mina flickor! Kan ni tänka er hur det känns att få en sådan fråga? Jag blev mållös.

Nu är Sejad tacksam över att hans mamma finns och kan hjälpa honom med Ilda och Dalinda. Han är också glad att han har fotbollen, han tränar Landskrona Bois ungdomar.

- Det ger mig också stöd, säger han och lyfter upp flickorna igen.

Som om han inte kan få nog av dem. Som för att lova dem att han ska kämpa för att ge deras mamma rättvisa.

- Jag menar att sjukvården tog livet av min älskade, säger han.
.
Av Eva Sternäng Av Eva Sternäng
 eva.sternang@kvp.se  
3.
2014-11-06
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/tryggheten-for-tvangsplacerade-barn-ska-bli-battre/
Tryggheten för tvångsplacerade barn ska bli bättre

Publicerad i dag 06:00

Tvångsplacerade barn ska oftare få stanna i det familjehem där de vårdas. Det kommer en utredning som läggs fram i sommar att föreslå. Men frågan är känslig. De biologiska föräldrarna hamnar ofta i konflikt med familjehemmen och känner sig motarbetade.

Annons:
 
– Det är hög tid att se över lagarna om tvångsvård för barn och unga. I Sverige har det inte hänt något med lagarna under de senaste 30 åren, säger utredaren Håkan Ceder.

Nyligen fick han regeringens uppdrag att undersöka om familjehem oftare ska kunna ta över vårdnaden av barnen.

Socialtjänsterna i landets kommuner placerar varje år tusentals barn i hem utanför familjen.

Det kan bero på att föräldrarna misshandlar barnen eller att de på grund av psykiska besvär eller missbruksproblem inte klarar att ge dem den omvårdnad de behöver.

I andra fall, oftast när det gäller äldre barn, kan det vara problem hos barnet, exempelvis att de ­missbrukar alkohol eller andra droger.

I de flesta fall är vårdnadstiden ganska kort och barnen återvänder snart till sina föräldrar. Men det finns också flera fall där barnen vårdas under lång tid, ibland under hela sin uppväxt.

Om barnen var små, kanske nyfödda, när de kom till familjehemmet är det inte ovanligt att de betraktar familjehemmet som sitt verkliga hem.

Men eftersom LVU-placeringen ska omprövas regelbundet innebär det att barnen tvingas växa upp med ovissheten om var de ska bo och vem som ska ta hand om dem. Det är detta som utredningen ska försöka råda bot på.

– Utgångspunkten är att minska otryggheten och osäkerheten för barnet, säger Håkan Ceder.

Han ska bland annat undersöka hur familjehemmen oftare ska kunna överta vårdnaden av barnen. Frågan är känslig eftersom det ofta sker emot de biologiska föräldrarnas vilja.

– Det här gör ju att hela frågan är komplex. Ibland går barnets intresse emot föräldrarnas, säger Håkan Ceder.

Han gör redan nu klart att han som utredare vill vara försiktig med att föreslå tvångsåtgärder och att han i de flesta fall tror på ett ökat samarbete med föräldrarna.

– Ju mindre ingripande åtgärder man kan använda, desto bättre. Det är lätt att säga, men ett bra klimat i kontakten med föräldrarna är det allra viktigaste, anser han.

Det är inte ovanligt att föräldrarna i familjehemmen vill fungera som barnens riktiga föräldrar och att de då hamnar i konflikt med de biologiska föräldrarna.

Det är också vanligt att de senare känner sig motarbetade av socialtjänsten.

Håkan Ceder, som inte är klar med utredningen, uttrycker ändå en viss förståelse för föräldrarna.

– Det finns mycket att göra för att förstärka stödet till föräldrarna. Då kan man minska risken för låsningar. Vi har 290 kommuner och förutsättningarna är olika, men generellt anser jag att stödet till föräldrarna är otillräckligt, säger han.

I uppdraget ingår också att utreda om barnen i vissa fall kan adopteras. Det innebär juridisk att banden med de ursprungliga föräldrarna skulle klippas helt. I dag är det i stort sett omöjligt med adoption om inte de biologiska föräldrarna går med på det.

– Adoption innebär att barnen förlorar alla rättsliga band med släkten. Redan nu kan jag avslöja att vi inte kommer att föreslå möjligheter till tvångsadoption, säger Håkan Ceder.

Den 15 juni 2015 ska utredningen vara klar.

Stefan Lisinski

stefan.lisinski@dn.se

 Omhändertagande av barn
Läs mer:
« Senast ndrad: 06 november 2014, 15:31:27 PM av Alina »