Frfattare mne: Sveriges idrottsverksamhet till barn/ungdomar är sektliknande  (lst 3521 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
Sveriges idrottsverksamhet till barn/ungdomar är sektliknande
« skrivet: 15 september 2013, 19:01:38 PM »
2013-09-15

http://www.dn.se/sport/tranarens-relationer-blev-for-mycket-maste-sluta/

Tränarens relationer blev för mycket – måste sluta

Publicerad 2013-09-14 06:00

Huvudpersonerna i gymnastikhärvan

Staffan Söderberg, tränare
En av gymnastik-Sveriges allra största tränarprofiler. Har tidigare varit förbundskapten och fram till årsskiftet landslagstränare. Har lämnat sin tjänst hos toppklubben Stockholm Top Gymnastics (STG) efter drygt 20 år.
Patrik Tengwall, ordförande STG
Ordförande i klubben som ihop med Eskilstuna GF är elitgymnastikens främsta säte i Sverige. Tengwall sitter även i Gymnastikförbundets styrelse.
Malin Eggertz Forsmark, ordförande Svenska Gymnastikförbundet
Ordförande sedan 2004. Sitter kvar på sin post trots tidigare mediestorm. Vd för World Village of Women Sports – ett bolag som ställer forskning och kvinnligt idrottande i centrum.
Stefan Bengtsson, generalsekreterare Gymnastikförbundet
Förbundets högste tjänsteman sedan 2006.
Niklas Heckscher, tidigare landslagschef
God vän med Söderberg, tidigare tränare i STG och tidigare assisterande förbundskapten som i vintras anställdes för att leda Gymnastikförbundet mot en bättre ledarkultur. Lämnar nu sin post. (DN)


Stormen kring svensk elitgymnastik fort­sätter. Tränarprofilen och förre förbundskaptenen Staffan Söderberg har lämnat toppklubben Stockholm Top Gymnastics. Anledningen: Olämpligt nära relationer med flera unga gymnaster.

En sektliknande verksamhet med straff- och belöningssystem. Psykisk manipulation och fysisk beröring. Och en osund idoldyrkan av tränaren.

När den tidigare landslagsgymnasten Marisa da Silva för snart två år sedan skapade debatt kring träningsklimatet inom Stockholm Top Gymnastics (STG) och hårt kritiserade förre förbundskaptenen Staffan Söderberg, 47 år, tillbakavisades hennes kritik från alla håll.
Gymnastik-Sverige sade sig inte känna igen bilden – och både förbund och klubb backade upp Söderberg.
     
I augusti i år har Söderberg plötsligt lämnat STG.

Enligt DN:s källor ska den kände tränaren mer eller mindre ha tvingats bort – efter ”otillbörliga relationer” med gymnaster.

Vad det handlar om är tydlig favorisering i gymnastikhallen. Intensiv sms-kontakt med tonårstjejer. Och olämpliga relationer med flera gymnaster.

På ett föräldramöte i onsdags informerade klubbstyrelsen föräldrar till gymnaster i tävlingsgrupperna att det just är dessa relationer som är anledningen till att Söderberg lämnar klubben.

Redan före mötet hade informationen läckt ut i gymnastikkretsar. Efter mötet har upprörda föräldrar hört av sig till DN.

– Vissa föräldrar blev helt stumma, säger en källa.

– Det är djupt upprörande och det är osmakligt. Särskilt med tanke på den debatt som varit.

Det är nämligen inte bara Marisa da Silva som kritiserat Söderberg och elitgymnastiken. I vintras nådde gymnastikskandalen sin kulmen med en extern utredning av sociologiprofessorn Jonas Stier.

Stier fastlog att delar av landslagsverksamheten inte följer FN:s barnkonvention. Att vissa tränare inte följer samhällets normer och värderingar. Och att ledarkulturen inom artistisk gymnastik till sin helhet är ”oetisk”.

I några månader svarade Riksidrottsförbundet (RF) med att frysa elitstödet till Gymnastikförbundet, men sedan gymnastiken i april presenterat en åtgärdsplan fick sporten tillbaka sitt miljonstöd.

Mitt i det så kallade förändringsarbetet är sporten nu i nytt blåsväder.

Och det är i STG – en av två ledande klubbar i svensk elitgymnastik – som problemen finns.

DN har i sin granskning varit i kontakt med ett flertal personer i och kring Stockholm Top Gymnastics.

Flera uttrycker stor upprördhet kring tränarprofilen och tidigare landslagstränaren Söderbergs agerande. Man pratar om idoldyrkan och utnyttjandet av maktposition. Dessutom finns en besvikelse över att relationerna länge ska ha ”sopats under mattan”.

– Man mår illa av skenheligheten, säger en person med stor insyn både i Stockholm Top Gymnastics och i Gymnastikförbundet.

– Man säger en sak utåt och en annan inåt. Det är en sluten verksamhet.

Personen fortsätter:

– Det här har känts till av en liten klick inom Gymnastikförbundet, bland tränarkollegor och gym­naster. Under många, många år.

Du menar att Gymnastikförbundet har känt till Söderbergs relationer?

– Ja. Självklart. Och det här är inte gamla händelser. Det här har hänt nu. Att säga att man inte känt igen bilden är skitsnack.

Händelserna ska ha inträffat under en längre tid, men också mitt under mediegranskningen av elitgymnastiken.

Enligt DN:s uppgifter ska Söderberg bara sedan granskningen av gymnastiken började ha kallats till fyra möten med delar av STG:s styrelse.

– När vi frågade styrelsen om de vetat om det här svarade de ja. De sa att de vetat om detta i omgångar, att de haft möten med Staffan men att han då förnekat de här relationerna, berättar en förälder.

– Det tyckte vi var oerhört frustrerande. Det är under all kritik.

Föräldern fortsätter:

– Man vill ju inte hänga ut någon, men något måste hända nu. Jag tycker att styrelsen ska avgå.

Apropå DN:s tidigare granskning av elitgymnastiken säger föräldern att mycket i träningsklimatet har blivit bättre, men att ”allt det som Marisa da Silva och andra gymnaster gick ut med stämmer”.

– Nu känner man sig lurad.

– De (STG) gick ut så starkt och sa att kritiken mer eller mindre var trams. Att då sitta med den här informationen... Det är inte acceptabelt.

Personen med stor insyn i föreningen och förbundet tillägger:

– Vad det handlar om är kompisband och en klick människor som håller varandra om ryggen. Det är det som är det värsta.

När DN konfronterar Stockholm Top Gymnastics med uppgifterna väljer klubben först att lägga locket på.

I drygt två veckor säger ordföranden Patrik Tengwall att klubben inte kan kommentera varför Staffan Söderberg lämnat sitt jobb.

Inte heller kan han säga om tränaren lämnat verksamheten frivilligt eller avskedats.

– Han arbetar inte längre i föreningen, säger Tengwall.

– Men vi kommenterar inte anställningsförhållanden.

Enligt DN:s uppgifter handlar det om allt för nära relationer med flera gymnaster?

– Det kan jag inte kommentera.

Först å fredagseftermiddagen valde Tengwall att revidera ett av sina uttalanden – och bekräftar plötsligt DN:s uppgifter.

– Det handlar om olämpligt nära relationer till gymnaster, skriver ordföranden i ett mejl till DN.

– I övrigt har jag inga kommentarer när det gäller detaljerna kring vad som gjort att Staffan inte är kvar.

Tidigare har du sagt att du inte kände igen bilden när Staffan Söderberg kritiserades. Nu hävdas att ni vetat om detta under en längre tid. Hur kunde ni säga att ni inte kände igen bilden?

– Det var så då att vi inte kände igen bilden som Marisa da Silva målade upp, och det stämmer att vi då uttalade förtroende för Staffan, säger Tengwall.

– Men vi har i diskussioner med Staffan kommit fram till att han nu ska lämna föreningen. Beroende på den situation som är nu.

DN har varit i kontakt med Staffan Söderberg, på både telefon och sms.

– Jag har egentligen inga kommentarer just nu, säger Söderberg.

– Vi får se om jag kommer med några uttalanden längre fram. Lisa Edwinsson

 lisa.edwinsson@dn.se