Frfattare mne: Pedofil Sveriges Polis och pedofila åklagarna på Tingsrätten friar pedofil Polis  (lst 3238 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2015-05-14

http://www.expressen.se/nyheter/aklagaren-haktad-for-barnvaldtakt/
Åklagaren häktad för barnvåldtäkt

Misstänkte åklagaren (under filten) vid häktningsförhandlingarna under torsdagen. Foto: Henrik Hansson
Under många år har mannen jobbat med utredningar som rör ungdomar – och bland annat utrett sexualbrott mot flickor.
Nu har han häktats misstänkt för barnvåldtäkt.
– Det krävs inte mycket för att bli häktad vid den här typen av brottsmisstankar. Men min klient nekar till brott så naturligtvis är det en tuff situation för honom, säger Anders Ericson, advokat.
Klockan två under torsdagseftermiddagen startade häktningsförhandlingen som hölls i ett polishus i Mellansverige.
Åklagaren, som ägnat en stor del av sin karriär åt ungdomsärenden, slog sig för första gången ner på de misstänktas stol.
Anders Jakobsson, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, yrkade på att hans åklagarkollega skulle häktas som på sannolika skäl misstänkt för barnvåldtäkt och sexuellt ofredande.
Han fick sin vilja igenom.
Åklagaren häktades, mot sitt nekande, på sannolika skäl med restriktioner.
Åtal ska vara väckt inom två veckor.
Hade hand om känsliga ärenden
Brottsligheten ska bland annat ha ägt rum under större delen av 2009 och sista halvåret 2012.
Under den perioden har åklagaren haft hand om rad känsliga ärenden som rör ungdomar – bland annat där utsatta flickor varit målsägare.
Det är oklart om utredningarna eller mannens yrkesroll har någon koppling till misstankarna som nu riktas mot honom.
– Det vill jag inte gå in på. Och det kan jag inte heller svara på med hänsyn till förundersökningssekretessen, säger Anders Jakobsson.
Utredningen pågick i drygt två månader
Utredningen mot åklagaren hade pågått i drygt två månader när han under tisdagen hämtades in, delgavs misstanke om barnvåldtäkt och senare under dagen anhölls.
På grund av den möjliga jävssituationen har inte poliser från åklagarens geografiska ansvarsområde deltagit i utredningen.
Hur är det att försvara en utbildad åklagare, diskuterar ni juridiska omständigheter kring försvaret?
– Alla klienter man försvarar har ju sina yrkesbakgrunder och erfarenheter. Mer än så kan jag inte säga, säger Anders Ericson, som hoppade in för åklagarens ordinarie försvarare: Per Borgblad, som var bortrest.
Av Johan Ronge
Publicerad 14 maj 2015 15:56

2.
2014-07-10
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19201939.ab
Pedofil får sänkt straff
 
Han dömdes till två års fängelse för att ha försökt förmå 26 minderåriga flickor att ta av sig kläderna framför sin webbkamera.
Den 32-årige tidigare väktaren överklagade och i dag kom hovrättens dom:
Ett år och nio månader. Flera åtalspunkter ogillas.


När utredningen inleddes i slutet av förra året upptäcktes att mannen varit mycket enträgen i sina kontakter med minderåriga flickor.
I hans Skype-konto fanns 185 kontakter med flickor, de yngsta hade angett att de var tolv år. Det visade sig också att han börjat kontakta flickorna bara en månad efter att han frigetts villkorligt för ett straff på två år och åtta månader för våldtäkt mot barn.
Sänker skadeståndet
När utredningen var klar och åtal väcktes framgick att den yngsta flickan han nu kontaktat bara var nio år.
Han fälldes i Malmö tingsrätt för bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Utöver fängelsestraffet dömdes han även att betala skadestånd till 26 flickor.
Hovrätten gör nu en annan bedömning och sänker skadestånden för tio av flickorna. Två får inget alls.
Den som kallas målsägande A får skadeståndet nästan halverat, från 17 000 kronor till 10 000. Övriga som fått mellan 8000 och 1000 får sänkt till 5000 kronor.
Antalet brott som han fälls för är:
• Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering i nio fall
• Utnyttjande av barn för sexuell posering i sex fall
• Försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering i fyra fall
• Försök till utnyttjande av barn för sexuell posering i 27 fall;
• Sexuellt ofredande i 50 fall
• Olaga hot i två fall.
 
När det gäller straffet skriver Hovrätten över Skåne och Blekinge i domen:
De olika brottens straffvärde varierar på en skala mellan ett modest bötesstraff – hit hör flertalet av de sexuella ofredandena – och fängelse i drygt sex månader beträffande brottet under åtalspunkten 14. Med dessa straffvärden som utgångspunkt bedömer hovrätten att det samlade straffvärdet av de brott som  N N nu döms för av hovrätten motsvarar fängelse ett år och nio månader. Påföljden kan mot bakgrund härav inte bli annan än fängelse.
 Anders Johansson

3.
2013-09-13
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17466581.ab
Polis skickade sex-sms – får behålla jobbet


Sms:en från polisutredaren till en socialt utsatt 17-årig flicka som var hans klient handlade om huruvida de skulle bli knullkompisar.

Polismannen som är i 30-årsåldern sa i ett samtal med arbetsgivaren att sådana relationer borde vara okej i hans privatliv.

Han fick behålla jobbet.Jerzy Sarnecki tycker att polismål borde utredas av en fristående myndighet.    Jerzy Sarnecki tycker att polismål borde utredas av en fristående myndighet.

Polismannen var ledig och på fiskeresa när han skickade sms från sin tjänstemobil. Meddelandena gick till en flicka som varit klient i flera ärenden på roteln. Flickan har enligt ett yttrande från myndigheten en diagnos och levde i en socialt besvärlig situation.

Mannen hade druckit både whisky och öl. Enligt vad han själv säger var han berusad men inte aspackad när han först kontaktade flickan via sms för att få uppgifter från henne kring ett ärende, har han berättat.

Men meddelandena blev snabbt grövre. Till sist kom konversationen att handla om ifall de skulle inleda en sexuell relation och vilka sexuella preferenser hon hade i sängen.

– Jag kan förstå att det sticker i ögonen och att man kan få en bild av en riktig typ som inte ska vara polis. Men vi måste se till händelsen och gärningen som sådan och det är en svår balansgång att göra bedömningar ibland, säger Stefan Karlsson på Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd.

 

Ärendet lades ner

Enligt polisutredaren var sms:en ett sätt att utröna hur flickan kände för honom så att han visste hur han skulle agera i tjänsten. Men medger att han efter en stund blev nyfiken och smickrad och hakade på sexsnacket.

Efteråt kom han på att det var olämpligt och pratade med flickan. Hon polisanmälde honom.

Vid Riksenheten för polismål lades målet ner eftersom sms-trafiken bedömdes som ömsesidig och inte ansågs vara ett brott.

– Det är många anmälningar som inte är brottsliga. Vi bedömer brott, inte olämpligt beteende hos en polis, säger överåklagare Mats Åhlund vid Riksenheten för polismål.Tycker inte han gjort något fel

Efter att ärendet avskrivits hos åklagare utredde arbetsgivaren möjligheten att omplacera polisutredaren. Polismannen medgav att han skickat sms:en men hade svårt att inse att han gjort något fel.

– Han ansåg att han borde ha ett utrymme att inleda privata relationer med de han träffar genom sitt arbete, säger en myndighetsanställd.

Polismannen hade tidigare fått en erinran eftersom han i berusat tillstånd åberopat sin tjänsteställning. Han hade även haft en sexuell relation med en klients mamma och gjort olagliga dataslagningar om en 16-årig flicka.

Polismyndigheten ansåg att han grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren och borde få sparken.

– Vi respekterar självklart PAN:s beslut även om vi inte tycker som dem. Sådana här ärenden handlar om olika bedömningar. Vi tyckte att det han gjort var skäl nog för att han skulle gå men det ansåg inte PAN, säger myndighetsjuristen på polismyndigheten.Led av sexmissbruk

Rikspolisstyrelsens personlansvarsnämnd, PAN, utfärdade en varning men polisutredaren som jobbar i Mellansverige är välkommen tillbaka till jobbet.

­ Förundersökningen var nedlagd och flickan var med på det hon skrev. Det är inte straffbart att sms:a med en 17-åring även om det är exceptionellt olämpligt och förkastligt, säger Stefan Karlsson, kommissarie och föredragande i PAN.

I ett samtal med arbetsgivaren sa polisen att han varken var sjuk eller hade något missbruk. Men inför beslutet i PAN hävdade han att han led ett sexmissbruk och lämnade in ett läkarintyg.

– Hans missbruk blev en förmildrande omständighet som påverkade hur vi dömde i ärendet, Stefan Karlsson.

Flickans utsatthet och beroendeställningen mellan dem vägde inte lika tungt. Mannen fick en varning vilket kan jämställas med en tillrättavisning.

För att en polis ska förlora jobbet går skiljelinjen vid ett uppsåt.

– Det kan handla om misshandel, som inte är ringa, bedrägeri, stöld, våldsbrott eller att man grovt åsidosatt sina ålägganden mot arbetsgivaren. Går det inte att bevisa brott är det väldigt sällsynt att vi avskedar någon, säger Stefan Karlsson.”Omöjligt få rätt mot makten”

Att så få polisärenden går till rättslig prövning beror, enligt kriminolog Jerzy Sarnecki, på att man inte anser att det kan leda till en fällande dom.

– Det är en omöjlig situation när den enskilda människan försöker få rätt mot makten. Dels har polisen legitima befogenheter att utöva våld och oftast en anledning att vara där. Den som anmäler är däremot nästan alltid på fel plats, kanske berusad och blir inte trodd.

Hur påverkas allmänhets förtroende för polisen när så många ärenden läggs ner?

– Självklart undergräver det polisens trovärdighet när man har legitima krav men ändå inte får rätt.

Jerzy Sarnecki tycker att polismål borde utredas av en fristående myndighet:

– Jag är inte säker på att det skulle ge mer fällande domar men det kan öka trovärdigheten för systemet och det är viktigt.

Polisutredaren som skickade sex-sms är tjänstledig.
Annika Sohlander  
 

Personalansvarsnämnden vid Rikspolisstyrelsen, PAN, avgör om en polis ska avskedas, sägas upp, få disciplinpåföljd eller stängas av från sin tjänst. PAN prövar också överklagade beslut om avstängning från polisutbildningen.

Källa: Riksenheten för polismål
« Senast ndrad: 14 maj 2015, 18:11:21 PM av Alina »