Frfattare mne: Brottsoffers bäbis överlämnas ej till sina släktningar utan till kommunanställda  (lst 8542 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2014-09-24
http://www.weatherpal.se/?utm_source=DN&utm_medium=referral&utm_campaign=dnsemobil
Tvångsvårdad kvinna placerades med mördaren Mijailovic

Publicerad i dag 07:43

Unga kvinnor som inte har dömts för brott tvångsvårdas med grovt kriminella män. En 24-årig kvinna hamnade på samma avdelning som Anna Lindhs mördare Mijailovic, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Annons:
 
Vården av unga kvinnor med självskadebeteende har kritiserats för att man blandar kriminella och psykiskt sjuka personer som inte har begått något brott. Svårt sjuka unga kvinnor placeras i en miljö anpassad för mördare och våldtäktsmän.

Under förra året valde åtta landsting att placera sammanlagt 15 kvinnor, omhändertagna enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), på Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö, uppger Uppdrag granskning som sänds klockan 20 i SVT i kväll.

”Anna” var bara 16 år när hon togs in på kliniken för att vårdas för sitt självskadebeteende. Redan under sin första dag blir hon fastspänd, bältad, i en säng i åtta timmar, enligt Uppdrag granskning. På samma klinik tvingades en 24-årig kvinna dela avdelning med Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic.

Han hade först suttit isolerad på Kumlaanstalten efter att ha huggit en intern med en skruvmejsel 2011. Skälet var att man ansåg att det ”föreligger fara för annans säkerhet till liv eller hälsa”, skriver SVT. Trots det placerades Mijailovic på samma avdelning som den 24-åriga kvinnan när han tre månader senare remitterades till rättspsyk i Växjö.

Kvinnan tvingades även dela matbord och tv-soffa med en man som hade våldtagit en 14-årig flicka, och dela vardagsrum med en man som tidigare hade strypt en medpatient med ett skärp.

Även Johanna Rasmussen tvångsvårdades för sitt självskadebeteende tillsammans med grova brottslingar på Växjö rättspsyk.

– Jag är inte en person att döma vem som är ond eller farlig och inte. Men att sedan sova på den här avdelningen... Jag var tvungen att ha dörren halvöppen för jag hade så kallad tillsyn, personalen ska kunna titta till dig. Man kan inte freda sig, man kan inte stänga om sig. Man kan inte lita på att personalen har koll på alla de här killarna samtidigt, säger hon till SVT.

Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö har beslutat att sluta ta emot patienter med självskadebeteende från den 1 oktober, enligt SVT.

Ytterligare en förändring av vården införs. Enligt Dagens Medicin ska nya högspecialiserade enheter ta över vården av självskadepatienter. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar med ett förslag där patienterna ska vårdas på ett antal högspecialiserade slutenvårdsenheter på några få orter i stället. Tanken har funnits länge men tiden har inte ansetts mogen förrän nu, enligt Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på SKL.

– Vi har varit rädda för att få något som inte är tillräckligt bra – vi ska inte byta en dålig vårdform mot en annan, säger hon till tidningen.

Förslaget ska förankras hos bland annat hälso– och sjukvårdsdirektörerna i de olika landstingen. Därefter får landstingen frågan om de vill bygga upp den nya vårdformen.

Någon huggsexa lär det inte bli, erfar Dagens Medicin, eftersom vården anses svår och kritiken från massmedier har varit hård. Wieselgren är dock hoppfull.

– Vi hoppas på flera att välja på.

Katarina Lagerwall

katarina.lagerwall@dn.se
2.
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17437212.ab
2013-09-09
Attack mot pappan och ettåriga sonen

Hotade döda sonen – gruppmisshandlade pappan

FÖRSÖKTE KASTA NER PAPPAN FRÅN BRO Pappan och hans ettårige son överfölls på en bro över Hyllievångsvägen i Malmö. Både pappan och hans son blev misshandlade.  FÖRSÖKTE KASTA NER PAPPAN FRÅN BRO  Pappan och hans ettårige son överfölls på en bro över Hyllievångsvägen i Malmö. Både pappan och hans son blev misshandlade. Foto: PATRICK PERSSON

En pappa misshandlades svårt av uppemot tio personer som försökte kasta ner honom från bro ner i biltrafiken. Även mannens 1,5-årige son slängdes i marken, enligt en polisanmälan.

Polisen ser händelsen som ett hatbrott.

Den 32-åriga pappan och hans 1,5-åriga son promenerade genom Malmö vid 19-tiden i söndags kväll när de angreps. Pappan och sonen kom gående över bron Mellanbäcksgången när de mötte ett sällskap med en man och tre kvinnor.

– En i gruppen går fram till pojken som i sin hand har en pinne med ett hjul på och sparkar undan den, säger Thomas Bull som är chef för Malmöpolisens hatbrottsgrupp.

Hotade att döda sonen

När pappan ifrågasatte den okända mannens beteende tar mannen tag i pojkens huvud och slänger honom till marken medan hela sällskapet ger sig på pappans hudfärg och etnicitet. Sedan började slagen.

Medan pappan misshandlas hotas hans son till livet. Samtidigt kom runt tio personer springande till platsen – även de började slå och sparka pappan som föll till marken.

– När han faller till marken lyfter de upp honom och försöker slänga ner honom från broräcket, säger Thomas Bull.

Kastade cykel

Fem meter nedanför bron väntar asfalt och förbipasserande bilar och bussar. Pappan klamrar sig fast i bara händerna, hängandes från räcket. Männen fortsätter slå på pappans händer, till slut lyckas han dra sig upp till bron igen – då får han en cykel slängd på sig.

– Detta görs med en otroligt stor likgiltighet, säger Thomas Bull.

Misshandeln slutar först när polisens sirener hörs och sällskapet springer från platsen. Kvar ligger pappan blodig, med sönderslagna tänder, spräckt läpp och ögonbryn och sår över armar och ben. Bredvid står hans skrikande 1,5-åriga son som en förbipasserande tagit hand om.

DNA och ögonvittnen

Sedan måndag morgon utreder Malmöpolisens hatbrottsgrupp fallet, samtidigt som polisens enhet för grova brott arbetar för att identifiera gärningsmännen.

Än så länge har ingen gripits.

– Rubriceringen är nu grov misshandel. men den kan mycket väl ändras på vägen här. Tittar man på likgiltigheten kan det landa på synnerligen grov misshandel eller mordförsök, säger Thomas Bull som avslöjar att polisen troligtvis säkrat både ögonvittnen och DNA-spår.

Nu arbetar tio polisen med fallet. Än så länge vill polisen inte gå ut med signalement på förövarna för att undvika att påverka vittnen.
 Anders Clark
« Senast ndrad: 24 september 2014, 15:30:53 PM av Alina »