Författare Ämne: Kommunanställda renoverar VA-ledning:använder plast med hormonstörande giftämne  (läst 1384 gånger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlägg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2015-06-09
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20932922.ab
Kritikstorm mot svastikajämförelse
POLITIK. Om flaggning med regnbågsflaggan ska tillåtas vid kommunhuset i Västerås, då bör även nazisternas hakkorsflagga godkännas.
Med den motiveringen ville Kristdemokraten Morgan Emgardsson avslå en motion i Västerås kommunfullmäktige, något som har väckt stark kritik. Nu försöker han att försvara sig.
– Jag ville bara säga att om vi tillåter flaggning med en organisations flagga, då måste vi tillåta andras, säger han till Vestmanlands Läns Tidning.
Kommunfullmäktige beslutade med överväldigande majoritet att det ska flaggas med regnbågsflaggan utanför kommunhuset under Pridefestivalen. Morgan Emgardsson reserverade sig mot beslutet.
TT
9 juni 2015  07:17


2.
2013-09-07

http://www.dn.se/nyheter/sverige/bisfenol-a-hittat-i-vattenledningar/

Bisfenol A hittat i vattenledningar

Publicerad i dag 09:46

 Bisfenol A

Bisfenol A finns i plastprodukter som CD- och DVD-skivor, tandfyllningsmaterial, kameraskal, epoxyfärger, epoxylim, tryckfärger och kopieringspapper.

 

Det finns även i förvaringskärl för livsmedel som konservburkar, genomskinliga pipmuggar och vattenflaskor.

 

Ämnet är förbjudet i nappflaskor eller i förpackningar med lack för barn upp till tre års ålder.

 

Det dagliga intaget av bisfenol A från mat och dryck i Sverige uppgår till några få mikrogram per kilo kroppsvikt, både för barn och vuxna.

 

Källa: Livsmedelsverket
Det giftiga ämnet bisfenol A har hittats i renoverade vattenledningar i bostadshus. Nu varnar Kemikalieinspektionen för att det kan finnas i dricksvattnet, rapporterar SVT.
– Det är givetvis oacceptabelt om det förekommer giftiga ämnen i dricksvatten, säger Erik Gravenfors, utredare och kemist på Kemikalieinspektionen till SVT.

Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som kan skada fortplantningsförmågan hos människor. Studier visar att det finns ett samband mellan bisfenol A och fetma samt cancer. Ämnet är vanligt förekommande i vår vardag och finns bland annat i plastprodukter och konserver. Inom EU är det numera förbjudet i nappflaskor och flera andra plastprodukter som riktas mot främst barn.
      
Nu visar en granskning av Kemikalieinspektionen att ämnet kan finnas i dricksvatten, uppger SVT.

Mellan 2007 och 2011 renoverades vattenledningar i cirka 3.000 lägenheter i Sverige med en så kallad reliningmetod där plasten som användes innehöll bisfenol A. Relining innebär att man ger ledningsrör en ny invändig beläggning i stället för att göra ett helt stambyte.

Kemikalieinspektionen har undersökt 22 av bostäderna efter renoveringen i Stockholm, Göteborg och Malmö och funnit spår av bisfenol A i dricksvattnet i åtta av dem. Fynden kan tyda på att det giftiga ämnet har läckt ut i kranvattnet.

Erik Gravenfors säger till SVT att det är oroande eftersom bisfenol A betraktas som ett misstänkt hormonstörande ämne, och att det därför inte borde finnas alls i vattenledningsvatten. Barn är särskilt utsatta.

Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket står bakom utredningen och ska lämna förslag på åtgärder till miljödepartementet i december. Vilka är ännu oklart, men Gravenfors utesluter inte att det kan landa i ett förbud mot att använda reliningmetoden.

 Katarina Lagerwall

 katarina.lagerwall@dn.se
« Senast ändrad: 09 juni 2015, 09:07:28 AM av Alina »