Författare Ämne: Bäbisar brännskadas av personalen i samband med untersökning på Sveriges sjukhus  (läst 1198 gånger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlägg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
2013-09-07

http://www.expressen.se/nyheter/clara-1-svart-brand-efter-sjukhusmissen/


Clara, 1, brännskadades svårt av en sjukhusmiss när hon var nyfödd.

Ärret kommer hon att leva med länge.

Nu får hennes föräldrar 1 288 kronor i ersättning från patientförsäkringen - pengar som knappt har täckt resekostnaderna för alla återbesök.

– Det tycker vi är en väldigt liten summa, säger pappan Jesper Blomkvist.
 

Jesper Blomkvist, 19, och Isabel Anglemark, 18, fick sin första dotter Clara för knappt ett år sedan.

Men babylyckan byttes snabbt ut mot oro när nyfödda Clara skadades svårt redan under sitt andra levnadsdygn.

Enligt pappa Jesper Blomkvist brännskadades den nyfödda flickan när en sjuksköterskepraktikant på Karolinska universitetssjukhuset i Solna skulle ta ett PKU-prov

– Då skulle hon värma armen och använde en vetekudde som hon hade lagt i micron. Den blev väldigt varm och hon la den över hela armen, så hon fick en jättestor brännskada, berättar han.

De unga föräldrarna skakades när de såg skadorna på sin dotter.

– Vi blev nog mest chockade och sedan blev vi väldigt arga över hur de kunde låta något sådant hända. På ett sjukhus känns det som att man ska kunna känna sig trygg och säker, säger Jesper Blomkvist.

Kan inte vara i solen

Under de efterföljande månaderna fick de nyblivna föräldrarna åka från Västerhaninge till sjukhuset i Solna flera gånger i veckan för att lägga om såret.

Nu har det snart gått ett år sedan olyckan och Clara lider fortfarande av skadan. Hon har ett stort ärr på armen och kan inte vara ute i solen utan skydd.

Men i övrigt verkar hon inte allt för bekymrad över brännskadan.

– Det känns som att hon har en rätt hög smärttröskel. Det där var ju det första som hon fick uppleva, säger Jesper Blomkvist.

"Väldigt liten summa"

Jesper berättar att familjen nyligen fick besked från patientförsäkringen om att de skulle få 1 288 kronor för vårdskadan.

– Det tycker vi är en väldigt liten summa. Vi kan få mer ersättning för ärret, eftersom det är ett men för livet, men de kan inte säga när eller hur mycket pengar det rör sig om, säger Jesper Blomkvist.

Helena Olsson, kommunikationschef, Patientförsäkringen LÖF, säger att de inte kan uttala sig om enskilda ärenden.

– En handläggare som handlägger ärendet och sen tar vi hjälp av en medicinsk rådgivare för att se vad som har hänt och vad som är brukligt. Och sedan tar vi ett beslut efter det, säger hon.

Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset, kunde på fredagskvällen inte kommentera ärendet med hänvisning till att det var för gammalt.
.
Av Erik Högström Av Erik Högström
 erik.hogstrom@expressen.se