Författare Ämne: Svensk polis skriver i sociala medier kränkande inlägg/mobbar svenska ungdomar  (läst 1944 gånger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlägg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2014-12-16
Hjälpregister kränkande mot kvinnor
    Dela   
    Tweeta


STOCKHOLM. I registret som skulle hjälpa våldsutsatta kvinnor noterades nedsättande och integritetskränkande uppgifter.
– Det är som om polisen tagit över de misshandlande männens syn på kvinnan, säger Anna Holmqvist vid Roks.
Formuleringar som andas att missbrukande kvinnor får skylla sig själva. Klassningar av kvinnor som svaga. Gissningar angående psykiska diagnoser och eventuella förståndshandikapp. Nedsättande kommentarer av typen "en liten flicka med problem" (om en 22-årig kvinna) och dömande kommentarer som "Hon har tidigare haft missbruksproblem. De ska låta bli alkoholen, för då blir det inga problem".
När Stockholmspolisen i Södertörn upprättade ett register för att kunna ge stöd och skydd till särskilt utsatta brottsoffer skrevs uppgifter in som Datainspektionen på tisdagen beslutade ska bli föremål för omedelbar granskning. Detta sedan Sveriges Radio (SR) publicerat utdrag ur registret som innehåller över 2 000 namn.
Lyft ur sammanhang
Registret är även föremål för polisens internutredning. Men Christan Agdur, polismästare i Södertörn, tar det ändå i försvar.
– Lyfter man uppgifter ur sitt sammanhang kan man uppleva det som kränkande. Syftet har varit att hantera ärenden med de män som hotar och begår våldsbrott mot kvinnorna. Att bedöma farligheten hos männen och sårbarheten hos kvinnorna, säger han.
Tillstånd för ett register ska ha funnits 2005-2010. Men det ska ha gällt uppgifter om gärningsmän, inte målsägande. Först förra året ska användningen av registret ha upphört och bara helt nyligen stängdes det helt.
Personliga omdömen
Registret har även innehållit uppgifter om vissa kvinnors etnicitet, religion och barn. Men en av de saker som man reagerat starkast på vid Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) är, enligt pressekreteraren Anna Holmqvist, formuleringarna kring kvinnornas alkohol- eller drogproblem, psykiska besvär samt omdömen som "mytoman", "krånglig" och "speciell".
– Det är som att polisen tagit över männens syn på kvinnan. Precis det hon fått höra av mannen, att hon är psyksjuk, omöjlig att leva med, att det är hennes fel att han slår henne, de värderingarna går ju igen i registret, säger hon.
TT
16 december 2014  16:22
1
    Dela   
0
    Tweeta

2.
Poliser med politikerna spärrade av hela Stockholm och kallade människan för "bombmannen",för att kunna fånga in 1 asylsökande som uttryckte sitt missnöje personligt till politikerna,både till M och till S.
2014-06-20
”Mannen är en missnöjd asylsökande”

Uppdaterad i dag 09:02. Publicerad i dag 06:40


”Mannen är en missnöjd asylsökande”
 

Polisen har hållit ett första förhör med mannen som hotade att spränga Moderaternas och Socialdemokraternas högkvarter. ”Han ska vara asylsökande och missnöjd med hur han behandlats”, uppger en poliskälla till DN.


Polisen har hållit ett första förhör med mannen som hotade att spränga Moderaternas och Socialdemokraternas högkvarter. ”Han ska vara asylsökande och missnöjd med hur han behandlats”, uppger en poliskälla till DN.

Efter fem timmars förhandling gav den misstänkte bombmannen till slut upp. Dramat började på eftermiddagen med att han tog sig till kontoret för Civil rights defenders.

– Han tog sig till kontoret för en människorättsorganisation och hotade att spränga både Moderaterna och Socialdemokraterna i luften. Han ska vara asylsökande och missnöjd med hur han behandlats och när polisen kom till platsen framförde han krav riktade mot oss, samhället och riksdagspartierna, framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna, uppger en poliskälla till DN.

  
Den misstänkte ska också ha framfört krav om att få träffa en journalist.

Efter att han överlämnat sig själv till polisen kunde de konstatera att han inte hade en riktig bomb på sig.

– Han hade något som såg ut som ett bombbälte, men det var inte skarpt. Det var hemmagjort med vad som såg ut som någon typ av patronhylsor och på håll såg det ut som ett riktigt bombbälte, säger poliskällan.

Mannen fördes till Norrmalms polisstation, där han anhölls efter beslut av åklagare klockan 00.30 natten mot fredagen. Att mannen skulle vara en asylsökande som är missnöjd med hur han behandlats är inget som Stockholmspolisens presstalesman Towe Hägg vill kommentera.

– Vi utreder ett grovt olaga hot och den misstänkte är inte klar i förhör. Vi kommenterar inte arbetet, vad som sagts och inte sagts. Det jag kan säga är att vi har haft en förhandling som gått väldigt bra och att han greps utan dramatik.

– Han har haft ett föremål med sig och det föremålet har visat sig vara ofarligt.

Enligt Towe Hägg har polisen gjort husrannsakan under torsdagen.

Tidigt på fredagsmorgonen uppgav Stockholmspolisen att mannens identitet var fastställd. Polisen har hållit ett första förhör och delgivit mannen misstanke om brott. Han misstänks för grovt olaga hot och grovt falskt larm.

– Det har gjorts en begäran om offentlig försvarare, och han kommer att tilldelas en under dagen. Åklagaren kommer att ta ställning till fortsatt frihetsberövande under dagen, säger Towe Hägg.

Mannen kommer att höras ytterligare under dagen. Polisen ska även genomföra andra förhör, men vill inte avslöja med vilka.

Polisen vill inte gå in närmare på mannens motiv.

– Han har visat missnöje med riksdagspartier. Men vi är inte klara med hela utredningen än utan måste ta reda på mer.

Paul Hansson, som är chef för polisens förhandlingsgrupp, säger till SVT att det tog tid innan förhandlarna fick klartecken att ringa mannen. Förhandlare ska ha suttit redo i 50 minuter innan de fick klartecken – trots att de hade telefonnumret.

– Och det är farligt eftersom vi då inte har någon kontroll. Det kan sluta med att han spränger sig själv, eller – ännu värre – springer ut därifrån, säger Paul Hansson till SVT.

Towe Hägg säger att polisen kommer att göra en ”reflektion över ärendet senare i veckan”.

– Då får vi även titta på hans utsagor. Insatsen är inte färdigutredd. Varje verksamhet gör en erfarenhetsberättelse.

Senast klockan 12 på måndag ska åklagare besluta om frisläppande eller häktning.

Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna vill kommentera händelsen på fredagen.

– Vi hänvisar alla ärenden som gäller säkerhet till polisen, säger Oscar Karlflo på Moderaternas pressjour.

Håkan Gestrin, pressamordnare hos Socialdemokraterna, uppger att partitet avvaktar polisutredningen och har som policy att inte kommentera deras säkerhetsarbete.

Säkerhetspolisen (säpo) vill inte gå in på om gårdagens bombdrama har påverkat säkerhetsarbetet kring de politiska partierna, eller om man har skärpt personskyddet för statsledningen.

– Hur vi jobbar med skyddspersoner går vi inte in på eftersom vi då riskerar att inte kunna skydda dem på ett bra sätt, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på säpo.

Enligt säkerhetspolisens egen analys har hotbilden mot Sverige höjts sedan valet 2009. Valrörelsen har hittills inneburit en del oroligheter med stökiga demonstrationer och sammandrabbningar mellan höger- och vänsterextrema grupper. I år kommer även nazister att närvara under Almedalsveckan.

Mark Vadasz vill dock inte kommentera hur säpo agerar i de frågorna.

– Vi är inne i supervalåret och svensk polis i allmänhet har aldrig varit så väl föreberedda som i år. Det finns ett bra samarbete med andra polismyndigheter, och vi samarbetar även med partier och kommuner, för att lyfta det allmänna säkerhetsmedvetandet bland våra förtroendevalda, säger Mark Vadasz.

– Svensk polis i allmänhet gör otroligt viktiga insatser för att valrörelsen ska kunna fortskrida tryggt och säkert, säger han. Marijana Dragic

 marijana.dragic@dn.se

 Marit Sundberg

 marit.sundberg@dn.se


 Katarina Lagerwall

 katarina.lagerwall@dn.se2.
2013-08-31

http://www.expressen.se/kvp/poliserna-hanade-17-aring-pa-facebook/

Poliserna hånade 17-åring på Facebook


Polismannen grep en berusad tonåring på moped och hånade honom sedan på nätet.

I raljanta formuleringar kallade polismannen den gripne för "snorunge som fick tugga asfalt".

–Det här är för jävligt, så här ska vi verkligen inte uppföra oss, säger Ulf Bejrum, närpolischef i Halmstad.
 


 


 

Mejla  Inlägget om den berusade 17-åringen gjordes på polismannens privata Facebooksida, skriver Hallandposten.

Polismannen berättar hur den 17-årige mopedisten först gav patrullen fingret och flydde in på en cykelbana där han senare omhändertogs och delgavs misstanke om rattfylleri.

"Tuggade asfalt"

–Ca 10 min senare tuggade han asfalt, skriver polismannen enligt HP.

Facebooksidan är privat och kan bara läsas av polismannens vänner, varav flera är poliser. Det raljanta inlägget fick genast många "likes" och kommentarer av mannens vänner. Minst ett dussin av dem jobbar som yttre befäl i Halland, rapporterar Hallandsposten.

Publiceringen får nu hård kritik av närpolischefen Ulf Bejrum.

–Jag tycker inte om det och för mig framstår det som för jävligt. Det förväntas helt andra saker av poliser än sådana här uttalanden, säger han till Kvällsposten.

Han hänvisar till att polismyndigheten ständigt arbetar med värdegrundsarbete och policys som tydlig anger hur en polisman ska agera.

–Vi jobbar ju med de här frågorna hela tiden där vi försöker visa vilket ansvar vi har och vilka krav som ställs på oss. Men man blir aldrig klar med ett sådant arbete, det är en ständig pågående process.

Påminner om policyn

Efter att publiceringen blev känd har polisen i Halland gått ut med ett internmeddelande där ledningen återigen lyfter frågan om policyn för uppförande och bemötande.

–Det spelar ingen roll var de här uttalande görs, om det är på nätet, i fikarummet eller i radiobilen. Det är lika olyckligt var någonstans de än görs. Vi har höga krav på oss, med rätta, och vi måste värna om vårt förtroende.

–Vi ska helt enkelt inte uttala oss så här, säger Ulf Bejrum.

Ärendet med Facebookinlägget är anmält för internutredning i Halland. Bland annat ska man utreda om polisen som skrev det begick något brott, till exempel mot sekretessen.
.
Av Magnus Andersson Av Magnus Andersson
 magnus.andersson@kvp.se  
« Senast ändrad: 16 december 2014, 17:22:37 PM av Alina »