Frfattare mne: Kommunanställda inkl. Polis struntar i att skolanställda tillåter barnpennalism  (lst 2103 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
2013-08-29
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15733235.ab

Polisen struntar i brott på Lundsberg


Kränkningarna fortsätter på Lundsberg


När Lundsberg till slut anmäler en misshandel på internatskolan — då struntar polisen i att utreda den.

Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

– Vi har annat som är mer bråttom helt enkelt, säger polisassistent Josef Duvenfeldt.
 


Misshandeln inträffade på ett av internatskolan Lundsbergs elevhem natten till den 2 juni i år. Gärningsmännen — två 20-åriga pojkar — misshandlade fyra 17-åriga pojkar med knytnävsslag mot överarmarna. I incidentrapporten till skolledningen skrev anmälaren:

"Jag är JÄVLIGT trött på att sånt händer! Om dessa personer inte blir relegerade direkt kommer jag göra en personlig polisanmälan och lösa problemet själv. Ta nu huvudet ur sanden och gör något åt situationen och sluta vara så naiva."

Enligt Uppdrag granskning erkände 20-åringarna misshandeln för rektorn. De skickades hem resten av veckan fram till skolavslutningen. Två dagar efter händelsen polisanmälde skolan misshandeln hos Kristinehamnspolisen.

Ungdomsbrott ska handläggas skyndsamt — utredningen ska vara klar inom tre månader när minderåriga är inblandade. Nu har det gått fyra månader och de misstänkta gärningsmännen har inte ens förhörts. Polisen i Kristinehamn skyller på tidsbrist:

- Vi har ju alltså massvis med utredningar med ungdomar som far illa på riktigt och som mår dåligt, säger polisassistent Josef Duvenfeldt.

Får de här eleverna tåla det här då, eller?

- Nej, absolut inte. Ingen ska behöva utstå sånt här, men vi har annat som är mer bråttom helt enkelt. Vi kan ju inte jobba snabbare bara för att det har hänt på Lundsberg. Det händer ju brott, misshandel, stölder, på alla skolor vi har, som vi jobbar med. Händelsen i sig är allvarlig, givetvis. Men de har inga allvarliga skador och de har ett fungerande system där de tas om hand och får hjälp, säger Duvenfeldt till Uppdrag granskning.

 

Uppdrag granskning, SVT1, klockan 20:00
Joachim Kerpner