Frfattare mne: Psykiskt sjuka brottsliga läkarna anställda av Landstinget  (lst 9663 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
Psykiskt sjuka brottsliga läkarna anställda av Landstinget
« skrivet: 23 augusti 2013, 13:30:53 PM »
1.
2015-08-29
http://www.expressen.se/kvallsposten/chef-och-lakare-utreds-for-brott/
Chef och läkare utreds för brott
Två läkare och en tidigare verksamhetschef vid rättspsykiatriska kliniken i Växjö utreds av polis och åklagare för att ha använt otillåtna tvångsåtgärder när en patients armar spändes fast i skenor, skriver Smålandsposten. Klinikledningen menade att det var nödvändigt för att skydda patienten från sig själv.
För detta blev de anmälda av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, redan för ett år sedan. IVO kallade metoderna för olagliga och har lämnat fallet vidare till åklagarkammaren i Malmö.
Kammaråklagare Elena Severin har inlett en förundersökning om brott. Det kommer dock att dröja innan åtalet blir klart.
– Det beror helt på hur resurserna ser ut för Växjöpolisen, men jag har svårt att se att det blir klart i höst, säger hon.
2.
2015-02-22
ekuriren.se
Ettåring fick hjärnskada efter operation

Eskilstuna En pojke på snart ett och ett halvt år skulle sys med några stygn i läppen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, men något gick fel vid ingreppet, enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Det var när pojken skulle sys med ett par stygn i läppen som något gick snett. Under ingreppet, som utfördes på Mälarsjukhuset, fick han hjärtstillestånd vilket orsakade en hjärnskada hos den tidigare friska pojken. En anmälan om händelsen har gjorts till IVO.
Publicerad 21 februari 2015Uppdaterad 21 februari 2015

3.
2014-10-22
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19737191.ab

Stora brister i sköterskeutbildning
STOCKHOLM. Landets utbildningar till specialistsjuksköterska är i kris.
I en ny utvärdering underkänns merparten av utbildningarna och universitetskansler Harriet Wallberg vill att regeringen agerar:
– Annars finns det risk att flera utbildningar läggs ned och det vore katastrofalt.
Universitetskanslersämbetets experter har granskat landets 105 påbyggnadsutbildningar för sjuksköterskor. Av dem får 74 stycken, eller 70 procent, underbetyget "bristande kvalitet". Det är sannolikt den mest massiva kritik som riktats mot någon högskoleutbildning.
– Det är inte ett lärosäte eller ett landsting som har slarvat, utan det är ett systemfel på nationell nivå. Mot bakgrund av det är läget allvarligt, eftersom det är sådan brist på specialistsjuksköterskor, säger Harriet Wallberg.
Bedömarna pekar främst på stora problem med studenternas praktik.
– Väldigt många specialistsjuksköterskor arbetar i team, så det behöver inte betyda det. Men distriktssköterskor arbetar oftast självständigt och där kan man tänka sig att patientsäkerheten skulle kunna påverkas, säger Harriet Wallberg.
UKÄ:s experter bedömer att utbildningarna behöver både moderniseras och förlängas.
– Jag efterlyser krafttag från regeringen som bör säkerställa både antal platser och ekonomiska förutsättningar för att höja kvaliteten på specialistsjuksköterskeutbildningarna, säger Harriet Wallberg.
Den stora risken finns annars att några lärosäten inte anser sig ha kraft att åtgärda bristerna, och lägger ned en eller flera utbildningar.
– Det behöver inte gå så långt, men jag tror att man måste ta ett nationellt grepp om problemet. Börjar man lägga ned utbildningar får det stora negativa konsekvenser för hälso- och sjukvården, säger Harriet Wallberg.
Regeringen ger universitetskansler Harriet Wallberg rätt i att det inte får bli färre platser på specialistsjuksköterskeutbildningarna.
– Vi är i ett läge där man verkligen behöver bygga ut specialistsjuksköterskeutbildningarna och här avser regeringen att vidta åtgärder, säger Anders Lönn, statssekreterare hos högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S).
Antalet platser kommer alltså att utökas.
– Vi får återkomma till det i morgon (då budgetpropsitionen presenteras), men vi ser ju behovet, säger Anders Lönn.
Frågan är hur det ska ske i ett läge då flertalet av utbildningarna inte håller måttet, och några lärosäten kanske överväger att lägga ned någon av sina inriktningar.
– Det måste motverkas av att man bygger ut utbildningarna på andra orter, och framförallt där man håller hög kvalitet. Men UKÄ ser ju ganska goda förutsättningar för att komma tillrätta med problemen.
TT
22 oktober 2014  16:14

4.
2014-10-03
Bebis fick fel diagnos – dog ett dygn senare
http://www.expressen.se/gt/tidlost/bebis-fick-fel-diagnos--dog-ett
På vårdcentralen fick det 4 månader gamla barnet diagnosen övre luftvägsinfektion och skickades hem.
Ett dygn senare dog bebisen till följd av den lunginflammation som läkaren missat och en lex Maria-anmälan gjordes.
Överläkare Monica Radeberg har utrett ärendet och menar att en korrekt undersökning genomförts, men att man brustit i tydligheten till föräldrarna.
Bebisen var bara 4 månader gammal när den miste livet i december 2013. Dagen innan föräldrarna fick uppleva det värsta som kan hända hade de tagit med sitt barn till en vårdcentral i Bengtsfors på grund av att barnet var ordentligt förkylt.
Efter undersökning blev sjukdomen bedömd som akut övre luftvägsinfektion. Ett dygn senare avled det lilla barnet och obduktionen visade att det var lunginflammation som tog bebisens liv.
"Väldigt tragiskt"
Efter att det tragiska inträffat anmälde landstinget det enligt lex Maria.
– Vi ser väldigt allvarligt på detta och det är väldigt tragiskt. Vi beklagar det och har även gjort det direkt till föräldrarna, säger säger chefsläkare Monica Radeberg.
Hon har utrett fallet som också lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg.
Monica Radeberg uppger att man i utredningen kommit fram till att man, för att undvika liknande händelser i framtiden, måste arbeta med större tydlighet.
– Det som har framkommit är att föräldrarna fick sagt till sig att höra av sig om symptomen förändrades eller förvärrades, men det som jag poängterar i utredningen är att man måste vara tydligare med att ange vilka symptom det handlar om.
Hon fortsätter:
– Man måste vara jättetydlig. När det gäller små barn så kan det gå väldigt snabbt, det kan vara att man behöver komma tillbaka inom en timme, eller om tre timmar. Vi måste bli bättre på att ge tydlig information till patienter.
Korrekt undersökning
Angående att läkaren gav en diagnos som inte överrensstämmer med obduktionen förklarar hon att det skett en regelrätt undersökning, men att det är svårt att sätta diagnoser på små barn.
– Det finns en ordentlig dokumentation och det är en specialist som undersökt barnet. Det är svårt med små barn när det är sådana här ospecifika symptom med infektionsymptom. Doktorn bedömde det som en övre luftvägsinfektion, säger Monica Radeberg.
Av Maya Dahlén Persson
Publicerad 02 okt 2014 15:44

5.
2014-07-10
http://www.dn.se/nyheter/sverige/pojkes-dod-anmals-av-sjukhus/
Pojkes död anmäls av sjukhus
Publicerad i dag 11:52

Det dröjde sex timmar innan en elva månader gammal pojke med urinvägsinfektion fick vätska och antibiotika intravenöst, något som kan ha påverkat att barnet senare avled.

Hallands sjukhus i Halmstad anmäler nu dödsfallet enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. Pojken kom till sjukhuset efter att ha haft kräkningar och lös avföring i två dygn. Provtagningarna visade förhöjda infektionsvärden och misstänkt urinvägsinfektion. Han lades in och ordinerades vätska och antibiotika, men på grund av svårigheten att sätta en venkateter dröjde det sex timmar innan pojken fick dropp. Barnets tillstånd försämrades, han fick andnings- och hjärtstillestånd och avled någon timme senare.

6.
2014-07-07
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19182096.ab
Linda plågades av en skruv i ryggen – i över tio år
SUNDSVALL. En felplacerad skruv i ryggraden kom att plåga Linda Wikman, 24, i tio år.
Hon är stelopererad för skolios men fick själv övertyga läkarna om att skruven som satt i disken måste bort.
– I dag är jag smärtfri. Jag har fått ett nytt liv, säger hon.
Linda Wikman var åtta år när hon fick ont i ryggen. Hon hade en krök på ryggraden.
– Läkarna trodde att den skulle räta ut sig när jag växte.
Men hon följdes inte upp. Som elvaåring hade hon grav skolios med en dubbelkrök - och tvingades bära helgjuten korsett i hårdplast 23 timmar per dygn.
– Jag fick inte plats i den. Den tryckte mot magen hela tiden. Det var plågsamt, säger Linda, som bor med sin mamma i en lägenhet i Sundsvall.
Korsetten hjälpte inte, så vid tolv års ålder blev Linda stelopererad. Hennes ryggrad stagades upp med flera långa stänglar och skruvar i titan vid universitetssjukhuset i Umeå. Det blev början på en tio år lång smärtproblematik.
– Efter min första operation fick jag ständig värk i benen och i ländryggen. Det strålade ut i benen. Jag hade aldrig haft ont i benen. Jag fick mycket kramper också.
Blev inte trodd
Linda var 14 år när hon opererades för andra gången. Stagen och skruvarna irriterade mjukdelarna. Då drabbades hon av ryggmärgsläckage.
Smärtorna kvarstod. Hon uppmanades träna, men mådde bara sämre. Smärtstillande mediciner hjälpte inte.
– Min kirurg sa att min smärta var psykisk. Att inte bli trodd har varit fruktansvärt. Men jag gav aldrig upp mitt hopp om att någon skulle kunna hjälpa mig.
Linda började på naturvetenskapliga programmet på gymnasiet.
– Jag grät ofta i skolan och fick ligga i vilorummet. Vid ett prov kunde jag ha glömt bort allt jag pluggat in för jag hade så ont.
Lindas mamma såg hur dottern led och började desperat leta privatläkare. Sedan 2007 har Birgit Sjölander, specialist i ryggkirurgi och neurokirurgi, följt Linda.

Tappade känseln
När Linda var 19 år fixerades de båda kotorna i en ny steloperation, men skruven lämnades kvar.
– Operationen gav ingen effekt alls. Läkaren sa att han inte kunde hjälpa mig mer och att jag skulle ha det så här resten av livet.
Efter stor kamp fick Linda 2010 göra en diskblockad för att utröna var smärtan kom ifrån. Bedövning sprutades in i den disk där skruven satt.
– Då släppte min smärta i benen direkt.
För Linda var det bevis nog. Hon krävde att skruven och disken skulle bort. Men läkarna ville pröva att operera in nya stag och skruvar. Linda var 21 år när hon opererades för fjärde gången 2011, nu på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Skruven i disken satt kvar.
Efter operationen fick Linda nya obehagliga problem.
Hon lyckades nu övertyga sin nya läkare i Umeå.
– Jag och min läkare gick igenom varenda skruv i ryggen tillsammans. Han lade över ansvaret på mig för vilka skruvar som skulle bort.
Linda har nekats ersättning från patientförsäkringen, delvis beroende på preskriptionstiden. LÖF, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, anser att alla ingrepp utförts korrekt.
Inte kunnat jobba.
Linda har förlorat tio år av sitt liv och lever på aktivitetsersättning.
– Jag har inte studerat, jobbat eller praktiserat sedan studenten. Jag har haft för ont. Jag bor fortfarande hemma. Det enda jag gjort är att kämpa med min smärta och för att få ta bort den här
 Mary Mårtensson

7.
2013-08-23
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17198229.ab

Läkare häktad för grov mordbrand

Kan ha hämnats för portning från krog
En kvinnlig läkare har häktats på Gotland misstänkt för grov mordbrand.
Hon ska ha blivit utkastad från en krog i Visby och ska senare ha dykt upp hemma hos krögaren för att hämnas.

– Det är många krögare i Visby som utsätts för hot och trakasserier, säger krögaren till helagotland.se.


Branden utbröt vid 04.30-tiden i onsdags på Hästgatan i Visby.

Timmarna tidigare ska hon ha blivit portad för att hon varit stökig, och krögaren kände därför igen henne när hon plötsligt stod utanför hans hem och skrek.

Hon tog sig sedan över ett staket och in till altanen och tände på. Krögaren kunde själv omedelbart börja släcka med hinkar.

– Hade vi inte gjort det hade branden snabbt spridit sig in i lägenheten, säger han till helagotland.se.

Chefsåklagare Per Nichols vill av utredningsskäl inte uppge vad kvinnan sagt i förhören.

Hur ställer hon sig till det hela?

– Det är inte helt lätt att svara på den frågan, säger Per Nichols till Aftonbladet.

Är det så illa?

– Ja, det är det nog, kan man säga. Det beror på hur man ser det. I formell mening finns det ett förnekande. Men, men, jag tror jag måste stanna där, annars kommer man in på innehållet i utredningen och det vill jag inte ta i media.

Är det så att hon har vaga minnesbilder?

– Jag vill inte diskutera vad hon har för minnesbilder eller vad hon har sagt. Det finns berättelse om hur det ska ha gått till. Men det återstår att se vad vi kan få fram om sanningen.

Kvinnan som är bördig från en annan del av Sverige häktades av Gotlands tingsrätt på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Hon sitter därmed inlåst i en första period om 14 dagar.
 Anders Johansson  
_____________________________________________________
Persbrandt kallad att vittna om mordbrand

En kvinnlig läkare åtalas nu för mordbrand sedan hon anlagt eld vid en fastighet i Visby i somras.

Bland de vittnen som chefsåklagare Per Nichols vill höra vid den kommande rättegången finns skådespelaren Mikael Persbrandt.

Han befann sig i lägenheten på Hästgatan där branden utbröt tidigt på morgonen den 24 juli.

I lägenheten bor en känd Visby-krögare som hade ordnat efterfest.

Enligt vad han uppgett i tidigare intervjuer hade den kvinnliga läkaren blivit portad från hans krog timmarna innan.

Läkaren vårdas på en rättspsykiatrisk klinik.

Enligt åtalet anlade hon branden på den möblerade terassen genom att först tända eld på olika mindre föremål. När de slocknade tände hon eld på en jacka. Därefter hällde hon på brännbar vätska som gjorde att branden spreds till utemöbler och byggnad.

Filmer som bevis

Chefsåklagaren skriver att Persbrandt ska "höras om sina iakttagelser innan och under branden samt om sina kontakter med NN, (läkarens namn), allt till styrkande av att den åtalade gärningen begåtts uppsåtligen."

Bland bevisningen finns två videofilmer som visar förloppet.

Den ena filmen är tagen av ett vittne som stod i ett fönster intill brandplatsen.

Den andra filmen är tagen av läkaren själv.

Utdrag av sms-trafik som hon haft med sin sambo före branden styrker också, enligt åtalet, att hon anlade branden uppsåtligen.

Läkaren åtalas även för ringa narkotikabrott. Blodprovet visade att hon använt cannabis.

Duschade före dådet

Mikael Persbrandt uppger i förhören att han träffat läkaren några gånger tidigare på den krog som ägs av hans vän. Hon ska också tidigare ha besök honom på Älgö tillsammans med en annan vän.

Persbrandt säger att läkaren verkar ha blivit psykiskt sjuk. Han uppger att han precis hade tagit en dusch när hon dök upp hemma hos krögaren och därför bara hade en handduk på sig. Han berättar att de föste ut henne och sedan lämnade lägenheten genom en annan dörr.

– Hon trängde sig på och sa okvädningsord, säger Persbrandt.

Han berättar också att hon skrev hotfulla sms till honom dagarna innan.

8.
2014-09-02
http://www.aftonbladet.se/incoming/article19463157.ab
Sjukvården tog hans liv’
John Ulf bröt lårbenet - dog efter 16 månader i vården

Musikern John Ulf Andersson, 78, halkade och bröt lårbenet.
Efter 16 månader i vården vägde han 43 kilo och dog i komplikationer av svält och vanvård.
– Sjukvården tog hans liv, säger systern Mona i ”Kalla fakta” i TV4 i kväll.
Bildspel: Klicka för att starta
John Ulf Andersson var tonsättare, sångare och radioproducent och hade skrivit musik med Sven-Bertil Taube. John Ulf hade parkinson, men klarade sig bra i livet.
Vid 78 års ålder planerade han en ny skiva.
Men en majkväll 2012 trampade han snett på en trottoar­kant, ramlade och bröt lårbenet.
Det blev början på en 16 månader lång helvetes­tillvaro i vården som slutade med att John Ulf dog, berättar kvällens ”Kalla fakta” i TV4.
Tappade 15 kilo
John Ulf är ett av de drygt 400 dödsfall som anmälts enligt lex Maria de senaste fem åren - med undantag för självmord och psykiatrisk vård - och som ansvariga misstänker hade kunnat undvikas. ”Kalla fakta” har granskat dem alla.
Efter operation på Karolinska och geriatrisk vård på Danderyd fick John Ulf komma till ett korttids­boende i Solna. Där fanns en enda läkare - på hundra patienter - som tjänst­gjorde en dag i veckan.
John Ulf vägde 64 kilo innan han kom dit. Han åt allt sämre. Men matportionerna dokumenterades inte, vårdplan saknades liksom åtgärdsplan för att undvika viktförlust.
När John Ulf vägdes - först efter tre månader - hade han tappat 15 kilo. Hans immunförsvar var kraftigt försvagat.
Inget helhetsansvar
Han drog på sig urinvägsinfektioner, lunginflammationer, blodförgiftning, multiresistenta bakterier, liggsår och svamp i munnen.
Hans tänder var så skadade att nästan alla behövde dras ut. Han genomgick sju misslyckade höftoperationer.
60 gånger skickades han mellan olika sjukhus, vårdinrättningar och korttidsboendet.
Men ingen läkare hade helhetsansvaret för hans vård - det är därför oklart exakt vem som bär ansvaret för John Ulfs öde.
Stora systemfel
Till slut vägde John Ulf 43 kilo. Han blev förlamad av svaghet och klarade inte ens att trycka på larmknappen.
– Han sa: ”Jag kommer väl att dö av vanvård”, säger hans syster Mona i ”Kalla fakta”.
John Ulf Andersson dog 79 år gammal i september förra året.
– Det är hemskt att allt detta händer i vården, när man tror att han ska bli bättre. Det som är så svårt är att han de sista 16 månaderna i livet skulle behöva göra denna hemska resa. Man kan ju säga att det var sjukvården som tog hans liv på något sätt, säger systern.
”Kalla fakta” hittade vid sin granskning omfattande organisatoriska problem och systemfel i vården.
Bristande rutiner var det i särklass vanligaste, men även brister i bemanning, kunskap, kommunikation och antal platser.

9.
2015-09-21
http://www.expressen.se/kvallsposten/lakare-holl-kvinna-i-30-arsaldern-fangen/
Läkare höll kvinna i 30-årsåldern fången

En kvinna i 30-årsåldern ska ha hållits inspärrad på en gård under en vecka i nordöstra Skåne. Fotograf: Lasse Ottosson, Kristianstadsbladet
En kvinna i 30-årsåldern ska ha hållits inspärrad på en gård under en vecka i nordöstra Skåne.
Gripen misstänkt för brottet är en man i 35-årsåldern, skriver Kristianstadsbladet.
Kvinnan ska vara hemmahörande i Stockholm och ha förts bort därifrån av mannen, som misstänks ha hållit henne inspärrad på sin gård i nordöstra Skåne, enligt Kristianstadsbladet.
Hon ska ha hållits inspärrad i en vecka. Mannen är utbildad läkare och greps i Stockholm i fredags kväll.
Han ska ha kommit till polisstationen med kvinnan i ett annat ärende och gripits efter att polisen fått uppgifter från kvinnan.
Gården avspärrad
Tidningen har också fått en uppgift om att kvinnan ska ha hållits inspärrad i ett "bunkerliknande hus, inrett för att hålla någon fången".
Gården ska vara avspärrad sen i lördags.
Polisen säger till Expressen att ärendet har lämnats över till enheten för grova brott.
Mer information kommer.
Av Matias Rankinen
Publicerad 21 sep 2015 07:52
« Senast ndrad: 29 september 2015, 10:05:15 AM av Alina »