Frfattare mne: Svensk psykiatri:övergepp på politikernas och på tjänstemannens beställning  (lst 4212 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
Om hur kommunalsanarbete mellan Socialen och andra offentligt anställda i kommunen ser ut, när Socislnämnden rentvättar sig efter ha begått tjänstefel, förstört liv på familjer och hittad en syndabock. I detta fall syndabock för sicialens fel blev skolrektor.
2014-11-26
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/rektorn-sokte-hjalp-hos-psykiatrin/
Misstänkta mordet på 8-åringen
Rektorn sökte hjälp hos psykiatrin

Publicerad i dag 07:19

Rektorn på Yaras skola, som ensam fick ta ansvaret för bristerna i hanteringen och stängdes av kort efter den åttaåriga flickans död, sökte hjälp hos psykiatrin men blev skickad tillbaka till primärvården, uppger Sydöstran.

Annons:
 
Mannen var djupt deprimerad och nu har en lex Maria-anmälan gjorts och händelserna utreds även av IVO.

I somras var rektorn inblandad i en trafikolycka där han körde av vägen och vårdas nu på sjukhus med svåra hjärnskador.

2.
2014-10-30
Bröderna hade dyslexi – men sattes i särskola

http://www.expressen.se/kvallsposten/broderna-hade-dyslexi--men-sattes-i-sarskola/

De två tvillingbröderna Robin och Rasmus Sjöholm Fotograf: Christer Wahlgren
1/2
De tvingades slåss för sin rätt i sju år. Nu har de äntligen vunnit sitt livs seger.
- Nu väntar ersättning, det handlar om ett sexsiffrigt belopp, säger ombudet, juristen Edgar Nissen
26-åriga tvillingarna Robin och Rasmus Sjöholm sattes mot bättre vetande i särskola av både Vellinge och Trelleborgs kommuner.
Men det enda "felet" på tvillingarna var att båda lider av dyslexi.
Dela
Tweeta
Mejla
Robin och Rasmus Sjöholm från Anderslöv har tillsammans med sina föräldrar fört en envis kamp för personlig upprättelse efter det de varit med om i skolan.
Men det handlar lika mycket om att andra i liknande inte ska behöva drabbas av samma behandling på grund av okunskap och slarv.
- Det är skönt att det är över för vår del. Men det känns fortfarande bittert när man tänker på hur fel behandlade vi blev, säger Robin.
Han läser just nu matematik C för att senare kunna läsa till geolog på Lunds universitet. Brodern Rasmus jobbar som bagare i Falsterbo och är expert på både matbröd och bakelser.
Slutgiltiga domen
Tvillingarna Sjöholms öde har uppmärksammats i media i flera år.
Familjen började driva rättsprocessen mot först Vellinge kommun 2007. Först 2012 kom den slutgiltiga domen om att kommunen gjorde fel som placerade barnen i särskola från årskurs fyra.
- Vi förlitade oss på lärarna och vad de sa, vi trodde de hade kunskapen. Men så var det ju inte alls, säger mamman Christina Sjöholm.
När pojkarna var små hade de svårt att hänga med i skolan. Båda lider av dyslexi, Robin har dessutom ett synfel som gör att han har svårt att läsa eftersom bokstäverna flyter ihop.
Inför fjärde årskurs bestämdes att tvillingarna skulle placeras i särskola. Föräldrarna ombads skriva på ett papper för att godkänna omplaceringen.
När familjen året efter flyttade till Trelleborg fortsatte tvillingarna i särskolan. Inte vid något tillfälle gjordes en ordentlig utredning av pojkarnas status. Sammanlagt tvingades barnen gå i särskola i fem år.
Först när Robin Sjöholm ville söka till en gymnasieutbildning i Hässleholm kom begåvningen upp på bordet. En psykolog frågade om hon fick göra en ny utredning. Den visade att båda tvillingarna var normalbegåvade.
- Det var ju ett väldigt omtumlande besked, säger Christina Sjöholm.
Familjen stämde Vellinge kommun och vann i först tingsrätten och sedan hovrätten. Men kommunen gav sig inte och begärde prövningstillstånd i Högsta domstolen. 2012 kom dock beskedet att Högsta domstolen inte beviljade prövningstillstånd och därmed stod domen fast.
Sexsiffrigt belopp
På samma sätt var det meningen att man skulle vinna en seger över Trelleborgs kommun. Rättegången skulle ha inletts på tisdagen.
Men fem i tolv kom parterna överens i en förlikning. De båda kommunerna erkände gemensamt att de förlorat slaget och var beredda att betala ersättning för de lidande man åsamkat syskonen genom den felaktiga placeringen.
Familjen har hittills inte själv velat offentliggöra storleken av ersättningen. Men ombudet Edgar Nissen bekräftar att det handar om ett sexsiffrigt belopp.
Christina Sjöholm säger dock att det primärt inte handlat om pengarna, utan mer om en allmän upprättelse för Robin och Rasmus.
- Der är viktigt för dem att få detta för att orka gå vidare i livet. Pengarna kan visserligen bli plåster på såren, men det är osäkert om såret någonsin läker ihop helt och hållet.
Av Lars-Olof Strömberg
Publicerad 30 okt 2014 09:42
Dela
5
Tweeta
3

2.
2014-08-21
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/otillracklig/article19397516.ab
Folk dör - på grund av brister i psykvården
I kvällens avsnitt av "Partiprogrammet" diskuteras den psykiska ohälsan.
Journalisten Josephine Freje riktar skarp kritik mot den svenska psykiatrin - som hon beskriver som direkt farlig.
– Säkerhetsbristerna är så stora att folk kommer till skada, säger hon.
    Dela   
    Tweeta   
Kommentera


I går sjösatte Nöjesbladet artikelserien #otillräcklig för att uppmärksamma den växande psykiska ohälsan i Sverige.
I kvällens avsnitt av "Partiprogrammet" debatterades ämnet, och kritiken var bitvis hård.
Josephine Freje, grävchef på gatutidningen Faktum, granskar psykiatrin i en pågående artikelserie. Hon beskriver stora brister i behandlingen av patienter med självskadebeteende.
– De som kommer in i psykiatrin för att bli skyddade mot sig själva. Där är säkerhetsbristerna så stora att folk kommer till skada och till och med dör inne på psykiatrin, säger hon.
”Hot mot patienterna”
Hon kritiserar bland annat det hon beskriver som stora brister i rutinerna. Bland annat nämner hon exempel där rakblad lånats ut till tjejer som sagt att de behöver raka sig, jaktknivar på 40 centimeter som kommit in på psykakuten och toaletter där det går att låsa om sig.
– Det innebär hot mot patienterna, mot personalen och mot medpatienter, säger hon.
”Följer inte rutinerna”
Hon berättar om flera fall som tidningen Faktum uppmärksammat där patienter tagit sina liv när de varit inlagda.
– Först tänker man att det handlar om pengar och personalbrist, men i många fall är ju personalen där, fast de sitter i kafferummet. Eller så följer man inte rutinerna. Det är jättebra med rutiner för att skydda patienter, men vad är det för poäng om man inte följer dem över huvud taget?
Hägglund kritisk
Socialminister Göran Hägglund (Kd) svarar på frågan om vården i en förinspelad intervju.
– Jag har fört många samtal med landstingen om det här att jag vill se en prioritering av psykiatrin, för det här är ett område där vi lyckas mindre bra än vi gör i den kroppsliga vården, säger han.
Övriga gäster i programmet är skådespelaren Cissi Forss och regissören Paul Jerndal, Kattis Ahlström från BRIS och författaren Christian Dahlström, samt Ludmila Rosengren som driver organisationen Suicide Zero.

  Anton Assarsson
20 augusti 2014  21:09

3.
2014-07-27
Freud hade fel om förträngda minnen
Publicerad 25 juli 2014 kl 16.52
VETENSKAP.Att vi inte minns vår tidiga barndom har ingenting med "bortträngning" att göra, utan beror helt enkelt på en stark tillväxt av nervceller under de första levnadsåren. Det visar ny forskning.

En viktig komponent i Sigmund Freuds klassiska pseudovetenskapliga teorier om det mänskliga psyket är idén om att små barn tränger bort minnen på grund av deras sexuella laddning.

Enligt den psykoanalytiska metoden skulle psykiskt sjuka patienter kunna "botas" genom att traumatiska barndomsminnen åter väcktes till liv.

Men nu har ett kanadensiskt forskarlag genom experiment på möss visat att det är en snabb nybildning av nervceller, det som kallas neurogenes, som leder till att små barn så snabbt glömmer, rapporterar Svenska Dagbladet.

Experimentet visar att musungar som utsätts för obehagliga upplevelser som elstötar glömmer händelsen betydligt snabbare än de äldre mössen. När de äldre mössen utsattes för ökad aktivitet och träning ökade neurogenes, vilket fick som följd att de blev mer glömska.

Kort sagt visar studien att ju mer intensivt vi lär oss nya saker, desto mer glömska blir vi. Eftersom nybildningen av nervceller är som mest intensiv hos små barn så glömmer de allra snabbast.

Germund Hesslow, professor i neurofysiologi vid Lunds universitet, har länge tillbakavisat idén om bortträngda minnen och avfärdat hela teorin som "humbug".

4.
2014-07-11

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19210374.ab

Psykiatriläkare kritiseras av JO

MALMÖ. Justitieombudsmannen (JO) riktar kritik mot en läkare vid Psykiatri Skåne för att denne har lämnat ut en hel sjukjournal om en person till en socialnämnd.
Bakgrunden till varför nämnden begärde ut journalen var en pågående barnavårdsutredning.
JO anser att det visserligen var fel av nämnden att begära ut hela journalen, dock är det läkarens ansvar att pröva vilka uppgifter som är relevanta att lämna ut.
I det här fallet lämnades hela journalen ut med omfattande sekretessbelagd information sedan flera decennier tillbaka. Informationen rörde inte heller bara föräldern utan även släkt, vänner och bekanta.
Socialnämnden återgav sedan vissa känsliga uppgifter från journalen i utredningen.
TT

5.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sture-bergwall-anmaler-lakare/

Sture Bergwall anmäler läkare

Publicerad 2013-07-30 10:49

Thomas Quick

Debatt
”Lambertz granskning bör också prövas”
”Låt en kommission utreda frågetecknen i Quick-fallet”
”Lambertz okunnig i fallet Therese”
”Quickfallet ingen rättsskandal”
”Lambertz tio punkter är prövade och motbevisade”
Senaste nytt
Ask: Ett väldigt unikt beslut
Bergwall frias för alla mord
Bergwall: I dag är en glädjens dag
DN:s reporter: Inte självklart att han blir fri
Vem är Thomas Quick?
Säter får hård kritik för vård av Bergwall
Ask redo att starta Quickutredning
Näst sista Quick-åtalet nedlagt
Fortsatt vård för Bergwall
Analys/Krönika
Detaljer fällde Quick
Bakgrund
Quick fälld för åtta mord
Ledare
Fallet Quick: Utom rimligt tvivel en rättsskandal
Fallet Quick: Domstolar i försvarets skugga
Fatal felbehandling
Journalistikens Göteborgsanda
Psykiatri bakom murar


Allt om:Thomas Quick

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, lämnade under tisdagen in en anmälan mot en överläkare vid rättspsykiatriska kliniken Säter, där han vårdas, till Socialstyrelsen.

Enligt Bergwall har överläkaren medvetet lämnat in felaktiga uppgifter till förvaltningsrätten i Falun, vilket har fått betydelse för domstolens prövning i frågan om utskrivning av honom.

Bergwall kallar i anmälan agerandet för "maktmissbruk" och ifrågasätter om överläkaren är lämplig att inneha en läkarlegitimation.


  
Bergwall (tidigare Thomas Quick) har i praktiken friats från sju morddomar, och får på onsdagen besked om hur myndigheterna ställer sig till den åttonde.TT

6.
http://www.dn.se/ledare/signerat/psykiatri-bakom-murar/

Psykiatri bakom murar

Publicerad 2012-08-25 00:05

 Thomas Quick

Debatt
”Lambertz granskning bör också prövas”
”Låt en kommission utreda frågetecknen i Quick-fallet”
”Lambertz okunnig i fallet Therese”
”Quickfallet ingen rättsskandal”
”Lambertz tio punkter är prövade och motbevisade”
Senaste nytt
Ask: Ett väldigt unikt beslut
Bergwall frias för alla mord
Bergwall: I dag är en glädjens dag
DN:s reporter: Inte självklart att han blir fri
Vem är Thomas Quick?
Säter får hård kritik för vård av Bergwall
Sture Bergwall anmäler läkare
Ask redo att starta Quickutredning
Näst sista Quick-åtalet nedlagt
Fortsatt vård för Bergwall
Analys/Krönika
Detaljer fällde Quick
Bakgrund
Quick fälld för åtta mord
Ledare
Fallet Quick: Utom rimligt tvivel en rättsskandal
Fallet Quick: Domstolar i försvarets skugga
Fatal felbehandling
Journalistikens Göteborgsanda


Allt om:Thomas Quick

Signerat – Erik Helmerson.

Ett av de mest intressanta inslagen i ”Studio etts” utmärkta Thomas Quick-special i veckan handlade om psykvården. Först var det Quick/Sture Bergwall själv som berättade om den behandling han genomgått bakom murarna på Säters sjukhus.

Det kallas för återgestaltningsterapi. Grundtanken är att de våldsdåd som en brottsling begår är en sorts dramatiseringar av övergrepp som denne själv utsatts för i sin barndom. Men sedan förträngt.

      
Enligt Bergwall gick det till så här: Han fejkerkände ett brott. Terapeuten nystade bakåt tills Bergwall hittat på någon fasansfull barndomshändelse som förklarade brottet. Han berättade något annat om sin barndom, vilket enligt terapeuten måste ha lett till ett nytt brott. Som Bergwall då var tvungen att hitta på och erkänna.

”Och så”, säger Bergwall i radio, ”gick berättelserna framåt”.

En annan medverkande, filosofie doktorn i rättspsykiatri Anna Dåderman, angrep återgestaltningsterapin kraftfullt. Hon kallade metoden ”mycket ovanlig” och sade att den i kombination med starka droger, vilket Bergwall mycket riktigt fick, passar utmärkt för att plantera falska minnen hos människor. Till medicinens sido- effekter, då okända, hör hallucinationer och dubbla identiteter. ”Biverkningarna tolkades som framsteg i terapin”, enligt Dåderman.

Om Bergwalls och Dådermans beskrivningar är riktiga finns all anledning att hårt granska psykiatrins roll i vården av kriminella – och inte minst i förundersökningarna av misstänkta brott. Man minns med fasa vågen av incestanklagelser under 1980-talet, där ”bortträngda minnen” av övergrepp ansågs sannare än verkliga minnen, och den tidvis stora tilltron till diverse obskyra vittnespsykologer.

Att rättspsykiatrin inte är någon exakt vetenskap bevisas tydligt även i fallet Breivik, som än var tillräknelig, än inte. Oslorättegången visar hur viktigt det är för rättssäkerheten med stor transparens och en pågående offentlig dialog om psykiatrins roll.

Trendkänslighet och stark övertygelse kan vara en farlig kombination, inte minst inom psykiatrin. Lägg till stor makt, och mixen kan bli direkt förödande.Erik Helmerson
« Senast ndrad: 26 november 2014, 09:44:02 AM av Alina »