Frfattare mne: Alla vuxna boende i Nacka protesterar mot hjälpen för fattiga ensamma barn.  (lst 4925 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
2013-08-22
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17330930.ab
Grannar vill stoppa flyktingboende

Ett nyöppnat boende för ensamkommande flyktingbarn upprör grannarna i Nacka.

Beslutet att tillåta boendet har överklagats flera gånger om – och grannarna oroar sig för att verksamheten kan utvecklas till exempelvis vård av narkotikaberoende.

– Vi har ingen sådan verksamhet och planerar inte att ha det. Oron är obefogad, säger Christer Halldelius, vd för AB Vårljus som driver boendet.


I måndags flyttade de första ensamkommande flyktingbarnen in i boendet i Saltsjö-Boo i Nacka.

Men boende i området är inte nöjda över kommunens beslut att tillåta ett Hem för vård och boende (HVB) i området och hävdar att detaljplanen för området inte tillåter sådan verksamhet.

– Vi är inte emot att flyktingbarnen flyttar in. Problemet är vad boendet kan användas till i framtiden. I och med att det drivs som ett HVB-hem finns det en risk att boendet i framtiden omvandlas till ett vårdhem för exempelvis narkomaner, säger Anders Stjärnfeldt, en av tre grannar som överklagat beslutet, till Metro.

”Målar upp skräckbilder”

Tillståndet att etablera HVB-hem utfärdades av miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun och överklagades av grannarna till länsstyrelsen. När även länstyrelsen gick på kommunens linje har grannarna nu överklagat till mark- och miljödomstolen.

De avgör nu ärendet och Christer Halldelius, vd för AB Vårljus som driver boendet, är säker på att den sista instansen går på boendets linje.

– De som överklagat målar upp skräckbilder, men vi har inga planer på att arbeta med någon annan målgrupp. Vi har till 30 augusti att yttra oss i ärendet, men det är tveksamt om vi behöver det. Både kommunen och länsstyrelsen har agerat klokt när de behandlat frågan, säger han till Aftonbladet.

Han tror att tiden kommer att tina upp de frostiga relationerna mellan de överklagande grannarna och boendet.

– Det är inte ovanligt att vi får den här typen av reaktioner när vi rör oss i villaområden och jag kan förstå att folk är undrande och oroliga. Men när vi väl är på plats och verksamheten är i gång har vi aldrig haft några bekymmer.

”Storm i vattenglas”

Mikael Lönnborg bor i huset precis bredvid det nya gruppboendet och har själv inget emot att ensamkommande flyktingbarn nu får flytta in i området. Han var inte en av dem som överklagade, men tror att deras syfte missuppfattats.

– Jag tycker att det är lite av en storm i ett vattenglas eftersom det mer handlar om definitioner av vad det är för någonting, säger Mikael Lönnborg.

Han fortsätter:

– Nu definieras det som HVB-boende och då är en del oroade för att man utan större problem kan ändra det till en annan typ av boende, som kanske rör vård av till exempel psykiskt sjuka eller narkomaner, när det finns många mindre barn i området.

 

Fotnot: Aftonbladet har sökt de tre grannar som överklagat beslutet.
Victor Stenquist