Frfattare mne: Kommunanställda på skolorna/Utbildningsförvaltning struntar i elevernas skolgång  (lst 2007 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
2013.08-20
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17323846.ab

Skolkade i två år - utan utredning


Stockholm. En flicka slutade att gå till Hässelby villastads skola. Trots det gjordes ingen utredning förrän hon hade varit frånvarande i två år, skriver Metro.

Skolan, som ligger i nordvästra Stockholm, uppger att det inte gick att utreda flickans frånvaro eftersom hon bara var i skolan några timmar under de två åren. Först under vårterminen förra året gjordes utredningen, och då kontaktade skolan även socialtjänsten.

Skolans rektor Guido Pillola medger att utredningen startade för sent.

– Men vi genomförde alla åtgärder som skulle gjorts ändå. Den enda skillnaden är att vi inte kontaktade huvudmannen direkt, säger han.

Missförhållandet upptäcktes under Skolinspektionens kvalitetsgranskning. Skolan ska nu redovisa varför det tog två år innan skolket började utredas.

– Det fanns inga klara direktiv för hur mycket frånvaro en elev ska ha innan en utredning startas. Men nu har Stockholms stad fattat beslut, om en elev är frånvarande mer än 40 procent under en månad så anmäls det, fortsätter Pillola.

Hässelby villastads skola var en av 20 skolor som undersöktes i kvalitetsgranskningen.

– Eleven har redan slutat, men skolan får se till att rätta till rutinerna så det inte händer igen, säger Skolinspektionens utredare Jenny Engberg till TT.

Skolan uppger att man försökt hjälpa eleven genom enskild undervisning och särskild undervisning i hemmet. Men flickan har inte velat delta.

– De gjorde försök att prata med föräldrarna också, säger Jenny Engberg.