Frfattare mne: Demonstration mot tvångsomhändertagande LVU utanför Eskilstunas socialnämnd  (lst 3219 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2015-05-19
http://www.dn.se/nyheter/sverige/barn-angrep-busschauffor/
Jag åker buss varje dag några gånger. Nästan varje gång bevittnar jag hur busschaufförer trakasserar barnen. På olika sätt och rentav terroriserar. Barnen tvingas ju ändå åka med de busschaffisar till skolor, pga skolplikt. Jag klagade till bussbolag kanske hundra gånger om chaufförernas itrevlugheter, barntrakasserier och tjänstefel.
Jag tipsar, enligt praktisk erfarenhet, att chaufför knuffade , hotade, trakasserade, kränkte eller slog någon ungdom och fick motstånd för en gångs skull, kanske i självförsvar.
Men det är ungdomar som jagas och stalkas och hotas, av socialen och poliser, inte kommunanställda - busschaufförer. Eller hur?

Barn angrep busschaufför

Bokmärk artikel Uppdaterad 2015-05-18 20:35. Publicerad 2015-05-18 19:41
En busschaufför överfölls på måndagen av en grupp ungdomar i Högsbo i Göteborg.

– Chauffören har blivit tilldelad någon spark, men det har inte tagit så illa, säger Dennis Nilsson, yttre trafikledare vid bussbolaget Transdev som kör på uppdrag av Västtrafik.

Han uppger att chauffören inte fördes till sjukhus och heller inte är sjukskriven.

Enligt polisen krossade ungdomarna flera rutor i bussen.

– Vi fick in larm klockan 15.51 om att det var bråk på en buss på Växelmyntsvägen i Högsbohöjd. Chauffören ska ha blivit sparkad och flera av bussrutorna krossades, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland, till DN.

Efter att ha lämnat bussen sprang ungdomarna in i området runt Pennygången i Högsbyhöjd, där vittnen uppges ha sett dem kasta sten mot bilar och personer.

Polisen lyckades få tag på tre av pojkarna, alla yngre än 15 år. Ärendet lämnas nu över till socialtjänsten.

Situationen i området uppges på måndagskvällen vara lugn. Upprinnelsen till bråket ombord på bussen är ännu oklar.

TT
Erik de la Reguera
erik.delareguera@dn.se

2.
2015-03-03
http://www.expressen.se/gt/kommunchef-infor-ratta-for-miljonfiffel/
Socialchef lurade kommunen på 6 miljoner

Under mer än tio års tid stoppade en socialchef i Bollebygd sex miljoner kronor i egen ficka utan att någon upptäckte det. I morgon, tisdag, inleds rättegången mot henne.
Den 49-åriga före detta socialchefen åtalas för att ha betalat ut nästan sex miljoner kronor till tre personer för att sedan begära tillbaka pengarna och stoppa dem i egen ficka.
Enligt åklagaren har socialchefen byggt upp ett förtroendeförhållande till de tre för att sedan regelmässigt be att få dem tillbaka och då fått dem kontant i handen. Ett förfarande som pågick i mer än tio år.
Det var först i april 2014 som en handläggare började ana att något inte stod rätt till och vände sig till kommunchefen Anders Einarsson:
– Jag hade tidigare arbetat som socialchef i Partille i sju år och såg snabbt att det var något som inte stämde med utbetalningarna, berättar Anders Einarsson som börjat sin tjänst i kommunen den 10 januari 2014.
Einarsson kallade upp socialchefen till sitt kontor där hon fick svara på frågor om de tveksamma siffrorna. Med vid mötet var också kommunens personalchef:
– Efter en stund erkände hon. Det var mycket känslor, säger Einarsson som omedelbart polisanmälde händelsen.
Hur kunde det pågå så länge utan att upptäckas?
– Socialchefen hade ett jättestort förtroende och fick bygga upp sin verksamhet utan insyn. Eftersom det var en liten kommun fungerade hon dessutom både som förvaltningschef och handläggare samt skötte om utbetalningarna, säger Anders Einarsson. Men det har vi ändrat på nu.
Vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Borås, Ove Jäverfelt, säger till DN att kvinnan bland annat använt pengarna för att finansiera sitt eget spel- och alkoholmissbruk:
– Hon har även varit frikostig med pengar till sina barn och vänner men hon har också sagt att hon hade krediter som växte henne över huvudet och som hon var tvungna att reglera.
Brotten ska ha pågått sedan 2002 men flera av dem är i dag preskriberade. Åtalet gäller tiden 1 januari 2005 fram till upptäckten den 14 april förra året.
För åklagaren är det inte det faktum att socialchefen berikat sig själv som är grund för åtalet, trots att det i sig är straffbart. Istället är det misstanken att pengarna betalats ut till personer som inte var berättigade till någon ersättning under huvuddelen av tiden. Dessutom gjordes aldrig någon ekonomisk utredning av personernas behov av ekonomiska förmåner innan socialchefen betalade ut pengarna till dem:
– Det verkar inte som att de här personerna varit berättigade till några pengar överhuvud taget. Två av dem hade till exempel ersättningen från Försäkringskassan och en av dem hade en stor inkomst efter en lägenhetsförsäljning, säger Ove Jäverfelt.
Stämningsansökan gäller grov trolöshet mot huvudman, Bollebygds kommun, och i förlängningen dess invånare.
– Det handlar om våra medborgares pengar och jag hoppas att vi kan få tillbaka så mycket som möjligt av dem, säger kommunchefen Anders Einarsson.
Rättegången mot den tidigare socialchefen inleds i morgon, tisdag, i Borås tingsrätt.
Clas Svahn
clas.svahn@dn.se

3.
2014-11-29
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article19939227.ab
Politiker somnar - vill ha gymkort
EKSJÖ. Socialdemokraterna i Eksjö vill att alla fritidspolitiker ska få frikort till kommunens gym och simhall, uppger Smålands-Tidningen.
Frikorten ska ses som uppmuntran till det arbete som politikerna lägger ner, men också se till att politikerna inte somnar vid viktiga sammanträden.
– Det är inte ett stort problem och jag säger inte att alla gör det, men det händer då och då att någon nickar till under mötena, berättar Bertil Granman (S) som undertecknat motionen tillsammans med partikollegan och oppositionsrådet Diana Laitinen Carlsson.
TT
29 november 2014  09:24

4.
2014
http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.1883209-stora-protester-mot-socialen-i-froslunda

Stora protester mot  socialen i Fröslunda
Eskilstuna

Över 100 demonstranter samlades under onsdagen utanför socialtjänstens kontor i Fröslunda för att protestera mot ett tvångsomhändertagande.
 
(Uppdaterad 18.18)

Det var i våras som arbetsmarknads- och familjenämnden beslutade om ett omedelbart tvångsomhändertagande av två minderåriga pojkar.

Orsaken är misstänkt misshandel i hemmet och larmet kom från barnens skola.

Demonstranterna som samlades utanför socialkontoret menar att socialens agerande färgats av kulturella missförstånd, och att det var fel att tvångsomhänderta de båda barnen.

De drygt 100 personerna ropade slagord utanför socialkontoret i en timme innan de tågade ner mot arbetsmarknads- och familjeförvaltningens centrala kontor i centrum, eskorterade av tre polispatruller.

– De har lämnat in en lista med namnunderskrifter till socialtjänsten. Visst var det lite hätsk stämning i sakfrågan, men som helhet gick det ganska lugnt till, säger Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

Demonstrationen var anmäld i förväg och har tillstånd av polismyndigheten.

Förundersökningen om den misstänkta barnmisshandeln pågår fortfarande, parallellt med de sociala myndigheternas utredning om de båda pojkarnas situation.


 Mathias Ståhle016 - 15 62 08 mathias.stahle@ekuriren.se

Publicerad 16:26Uppdaterad 18:18.
« Senast ndrad: 19 maj 2015, 14:05:48 PM av Alina »