Frfattare mne: Kommunanställda stjäl skattemedel avsedda för skolor: förstör barnens skolgång  (lst 2120 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
2013-08-08
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16945152.ab


JB går i konkurs – vd:n drack ett vin för 779 kronor

1/3

Skolkoncernen JB har ansökt om konkurs. Elever har fått byta skola och lärare har blivit arbetslösa.

Mitt under nedläggningen lade vd Anders Hultin upp en bild av en öppnad vinflaska för 779 kronor på Facebook och skrev: ”Because I am worth it”.

– Det är smaklöst, säger läraren Carina Carlsson som nu blivit arbetslös.

För två veckor sedan kom beskedet att friskolekoncernen JB, tidigare John Bauer, lägger ner all sin verksamhet inom grund- och gymnasieskolan. Vuxenutbildningen säljs till Academedia och en ansökan om konkurs lämnas till tingsrätten i dag. Ägarna har lyckats hitta köpare till alla grundskolor och till 19 av 23 gymnasieskolor. Skolor som inte blivit sålda läggs ner.

779 kronor

Den 5 juni, under nedläggningsprocessen, lade JB-koncernens vd Anders Hultin upp en bild på Facebook som upprört flera lärare och tidigare anställda.

”Because I am worth it”, för att jag är värd det, skriver vd:n och visar en öppnad vinflaska av årgång 1999 från Tignanello. Vinet från Toscana av den årgången finns inte att köpa hos Systembolaget men en flaska från 2009 kostar 499 kronor. En flaska från 1999 uppskattas vara värd 779 kronor exklusive moms, enligt sajten wine searcher.

”Omdömeslöst”

Carina Carlsson arbetade fram till i går som lärare på lärare på JB-gymnasiet i Borås. Hon är mindre nöjd med Anders Hultin.

– Jag tycker att det är osmakligt och omdömeslöst att lägga upp en sådan sak på Facebook. Jag har i alla fall inget att fira, säger hon som är en av alla de lärare som blir arbetslös när skolan nu läggs ner.

När Aftonbladet når JB:s vd Anders Hultin förklarar han bilden:

– Jag hade en gammal sparad vinflaska som jag fick för väldigt länge sen som jag delade med en god vän efter att jag hade jobbat väldigt intensivt under en lång period.

”Bisarr tanke”

Han menar att den dyra vinflaskan inte öppnades för att fira något.

– Jag har svårt att se hur man kan göra den kopplingen. Det är en närmast bisarr tanke att tro att jag suttit och firat. Om människor tvivlar på att jag har empati med dem så uppmanar jag dem att ringa till mig.

För Carina Carlsson och många andra lärare innebär konkursen ett hårt slag. Sparad semester och övertid brinner inne och många blir arbetslösa.

Men Anders Hultin är nöjd med sin insats.

”Nöjd i den delen”

– Jag har jobbat dygnet runt i ett halvår med att säkra att så många som möjligt av våra skolor har ett liv efter sommaren och de fall vi inte lyckats med har vi följt upp på individnivå för att säkra att eleverna har en fortsättning efter sommaren. I den delen är jag nöjd med vad jag åstadkommit. Det hade kunnat vara betydligt värre.
Karin Östman   
 

JB ansöker om konkurs

 Ett 30-tal skolor har redan sålts eller lagts ner. I dag kom den slutgiltiga dödsstöten för skolkoncernen JB Education som nu ansöker…

JB lägger ner all skolverksamhet

 Hundratals gymnasieelever står just nu utan skola till hösten. Friskolekoncernen JB Education säljer ut eller lägger ner alla sina…