Frfattare mne: Svårtskadat barn ligger ensam på skolans parkering.Intill vårdcentralen.Dagtid.  (lst 5633 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2015-10-04
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21519504.ab
Svårt diabetessjuk nekades ambulans
Diabetikern Mickaela, 25, spydde galla och kunde knappt röra sig.
Men när ambulansen kom sa de att hon själv kunde ta sig till sjukhus.
Inte nog med det.
Den ena ambulanssjukvårdaren var en bluffmakare utan utbildning.
Redan klockan fem på morgonen märkte Mickaela Larsson, 25, att något inte stod rätt till. Hon mådde illa och kräktes. Några timmar senare kunde hon inte lyfta sina armar. Hon var oerhört törstig men behövde ändå gå på toa och kissa hela tiden.
Mickaelas blod var surt
Mickaela är diabetiker så hon förstod att det berodde på att hennes blodsocker var för högt. Hon ringde sjukvårdsupplysningen, men personen som svarade visste inte mycket om diabetes och kunde inte ge några svar.
– När man är magsjuk som diabetiker brukar man behöva mer insulin, så jag trodde det var det som behövdes. Men jag ringde min diabetessköterska och hon sa att det lät som ketoacidos, säger Mickaela.
Det visade sig stämma. Mickaelas kropp kunde inte ta upp blodsockret. Istället blev blodet surt och risken var stor att hon skulle hamna i koma. När hon testade det så kallade ketonvärdet så var det skyhögt. Ketacidos är ett livshotande tillstånd.
– Det var som att jag inte hade ätit på flera dagar. Man orkar verkligen ingenting. Munnen är torr som en Saharaöken. Så fort jag rörde mig så kräktes jag, så fort jag åt eller drack så kräktes jag.
Hon var nära koma
Ambulans tillkallades. Men väl på plats så tyckte ambulanspersonalen att hon kunde ta sig till sjukhuset på egen hand. De menade att sjukhuset låg så nära. Mickaela kunde sitta upp och ge sig själv insulin, så ambulanspersonalen bedömde att hon var frisk nog.
Mickaela fick istället skjuts till akuten av sin familj. Där hon snabbt lades in på intensivvårdsavdelningen. Hon vårdades på intensiven i två dagar.
– De sa att det var ren tur att min kropp hanterade det så bra. Det handlade om minuter eller timmar innan jag hamnade i koma. Jag hade rent tur som var vid medvetande när jag kom till sjukhuset, säger Mickaela.
Det var i Sollefteå i december 2014 som hon blev sjuk. I år anmälde Mickaela till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har utrett vad som hänt. IVO konstaterar att det handlar om en ”fördröjd behandling” med ”betydande allvarlighetsgrad”.
Ambulanssjukvårdaren var en bedragare
Men det slutar inte där. IVO-anmälan avslöjade att en av ambulanssjukvårdarna som bedömde att hon inte behövde ambulans är en bedragare. Han har fått sluta sin tjänst och blivit polisanmäld. Mannen har förfalskat både sin yrkeslegitimation och sitt examensbevis och på sätt lyckas ljuga om att han är ambulanssjukvårdare i flera års tid, skriver tidningen Vårdfokus.
– Jag är väldigt chockad. Jag trodde att det skulle finnas kontroller som förhindrade att sådant här händer, men tydligen inte, säger Mickaela Larsson.
Men det är inte säkert att det gjorde någon skillnad eftersom den andra personen i ambulansen höll med om beslutet, menar Mickaela. Hon är dock besviken på att varken ambulanspersonalen eller sjukvårdsupplysningen hade tillräcklig kunskap om hennes diabetes.
– Jag hoppas att landstinget skärper sina kontroller och att de utbildar personalen i diabetessjukdomar.
Rutinerna ändras
Rutinerna för alla nyanställda ska ändras uppger Anders Lundin, länsverksamhetschef vid ambulansen i Västernorrland, för tidningen Vårdfokus.
– Vi måste hitta en rutin så att vi inte hamnar i den här situationen igen.
Sollefteå
 Anton Kasurinen

2.
2014-09-22
http://www.expressen.se/gt/lexgt/mikael-avled-i-cancer-efter-ar-av-vardmissar/
Mikael avled i cancer efter år av vårdmissar

Tommy Ivarsson är kritisk till hur hans lillebror Mikael behandlades av vården. Allt började med att de inte tog hans smärta på allvar.
– Han kanske skulle ha tagit det vidare och krävt en andra och tredje åsikt men man måste kunna lita på vården, säger Tommy. Fotograf: Christian Örnberg
SÄFFLE. Mikael Ivarsson misstänkte att hans växande och smärtande analknöl var cancer men vårdcentralen sa att det var hemorrojder och gav honom en receptfri salva.
Men Mikael hade rätt. Han hade en tumör i ändtarmen.
Detta blev början på två mardrömsår med en lång rad av vårdmissar. Och till slut gick hans liv inte att rädda.
– Att se någon som man tycker väldigt mycket om mer eller mindre torteras till döds. Det är så svårt att sätta ord på det, säger Tommy Ivarsson, Mikaels storebror.
Knölen på utsidan av ringmuskeln var stor som en ärta och ömmade kraftigt. I början av maj 2011 ringde Mikael Ivarsson, då 44 år, Svea vårdcentral i Säffle och uttryckte sin oro över att det kunde vara analcancer.
– De skrattade åt honom på vårdcentralen när han ringde första gången och sa att han inte skulle ställa en diagnos utefter vad han läst på internet, säger Tommy Ivarsson, Mikaels bror.
Sköterskan ska också ha sagt att det skulle dröja 10-20 år innan han kunde få den typ av cancer. Hon sa att det var hemorrojder och att Mikael skulle testa en receptfri salva i tre-fyra veckor. Någon undersökning var inte aktuellt.
– Hur kan man neka någon en undersökning? Det är så vansinnigt. Det som är så viktigt när det gäller cancer är att den ska upptäckas i tid, säger Tommy.
Svimmade av smärtan
Mikael gjorde som han blev tillsagd men salvan gjorde honom bara sämre. Knölen växte och värken blev allt värre. Toalettbesöken kunde ta tre timmar och vid flera tillfällen svimmade han av smärtan. Han kontaktade vårdcentralen flera gånger men först i september fick han träffa en läkare. Eftersom Mikael hade så ont kunde läkaren inte genomföra undersökningen. Lösningen blev ytterligare en hemorrojdsalva.
Det skulle bli ytterligare ett besök på vårdcentralen innan Mikael skickades vidare till sjukhus. Drygt fem månader efter första vårdkontakten fick Mikael sin oro bekräftad - han hade en ändtarmstumör. Den ärtstora knölen hade blivit sju centimeter.
Mikael akutopererades och sedan började nästa serie av vårdmisstag.
På grund av oklarheter i dokumentationen och bristande kommunikation mellan sjukhus föll Mikael mellan stolar. Det dröjde nästan två månader innan han fick cellgifter och när strålbehandlingen sattes in i januari hade cancern spridit sig.
– Det är så tragiskt eftersom de visste från början att detta är en så aggressiv och elakartad cancerform, säger Tommy.
"Luktade infektion och ruttet"
Behandlingen tycktes ändå till en början ha gett resultat. Men i juni fick han veta att cancern var kvar. I ett sista försök att besegra sjukdomen beslöt läkarna att göra en total bäckentömning.
Men innan det skulle ändtarmen tas bort och Mikael skulle få en kateter inopererad, detta vid centralsjukhuset i Karlstad. Men av misstag plockade sjuksköterskorna bort katetern när operationen var klar. Detta ledde till att allt urin blev kvar i kroppen vilket orsakade fruktansvärd smärta. Efter en vecka upptäcktes misstaget. I stället satte man in två njurkatetrar men dessa glömde vårdpersonalen att tömma. Vid flera tillfällen gick de sönder och vätska läckte ut genom ett dräneringshål i ljumsken.
– Smärtan och vidrigheten i detta... Tänk situationen där man ligger i sitt eget urin och sårvätska. Det luktade infektion och ruttet, berättar Tommy.
Det ledde även till infektioner och operationen med bäckentömningen fick flyttas fram. Först i oktober kunde han opereras. En operation som tog ungefär 15 timmar då de tvingades sanera infektionerna först.
Cancern var obotlig
Detta efterföljdes av en period där Mikael fick slåss mot infektion efter infektion.
– Jag var så säker på att det bara handlade om att ta sig igenom detta. Sedan skulle vi laga kroppen så gott det gick, säger Tommy.
Men i februari kom beskedet om att cancern var obotlig.
– Jag blev chockad. Vi andra klarade det sämre än vad han gjorde. Mikael har under hela tiden tagit allt med fattning. Han tog tag i allt det praktiska och planerade för sin död. Han tänkte på sina söner och sin sambo, säger Tommy.
I oktober 2013 somnade Mikael Ivarsson in efter två och ett halvt års olidlig smärta och kamp mot både cancern och för att sjukvården skulle ge honom rätt vård.
Han var 46 år och lämnade kvar en tonårsson, en treåring som tvingas växa upp utan sin pappa och kvinnan han planerade att gifta sig med.
"Frustrerande att se"
Och Tommy förlorade sin lillebror.
– Vi har alltid varit mer än bröder. Vi har alltid funnits där för varandra, säger han och berättar om en glad, och energisk man.
– Han hade en "allt är möjligt"-mentalitet och var en väldigt stark och kraftfull person.
Hur var det att se hur han blev allt sjukare?
– Att se någon som man tycker väldigt mycket om mer eller mindre torteras till döds... Det är så svårt att sätta ord på det. Det har gjorts så otroligt många misstag under den här resan. Du står bredvid och ser att det blir sämre utan att kunna göra något. Det var så fruktansvärt frustrerande att se.
Misstagen har anmälts till inspektionen för vård och omsorg. Tommy driver processen för att detta inte ska drabba någon annan för han vet att han aldrig kommer få tillbaka sin lillebror och kräver inte att de ska be om förlåtelse.
– Det finns ingen ursäkt i världen för det här.
Erkänner misstag
Vårdcentralen som via telefon bedömde Mikaels cancer som hemorrojder säger att de inte agerade fel.
– Vi har följt de rutiner som vi hade då, säger Ulrica Törnings, pressansvarig på Praktikertjänst hälso- och sjukvård som driver den privata vårdcentralen.
Sjukhuset däremot erkänner att en rad misstag begicks i Mikaels fall. De har nu ändrat sina rutiner så att det inte ska hända igen.
– Det är något som vi verkligen har tagit på allvar, säger Thomas Hallgren, överläkare på sjukhuset.
Läs mer om sjukhusets och vårdcentralens kommentarer här.
Av Sandra Divinyi
Publicerad 22 sep 2014 19:04
ANALCANCER
■ Ändtarmscancer är vanligt och drabbar 2 000 svenskar varje år. Analcancer, när tumören sitter i yttersta delen av ändtarmen, är en annan och ovanligare typ av cancer. Den diagnosen får 100-150 personer per år. Många av symtomen är likartade.
■ Symtom på analcancer är:
✓ Blod i avföringen.
✓ Ändrade avföringsvanor.
✓ Knöl vid ändtarmsöppningen.
✓ Smärta.
■ Har man sådana symtom ska man alltid bedömas av läkare. Det är viktigt att hitta och behandla all slags cancer i tid, då är chansen att bli helt frisk oftast mycket stor. Nio av tio fall av analcancer upptäcks tidigt. Av dessa kan man bota tre av fyra.
■ Analcancer behandlas med strålning, ibland även med cellgifter och operation.
Källor: Onkologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset, Vårdguiden.

3.
2014-07-02

Förskoleplacering prövas i domstol
Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) ska pröva frågan om en kommuns beslut att placera en elev i en förskoleklass i en annan skola än den önskade, ska upphävas.
Ärendet gäller placeringen av en elev i Lund. Kommunen har tagit hänsyn till avståndet mellan de sökande elevernas adresser och skolan. Samtliga som har fått en placering till hösten bor närmare skolan än den aktuella eleven.
Föräldrarna har överklagat beslutet och fick rätt i förvaltningsrätten som upphävde kommunens beslut. Lunds kommun klagade då till kammarrätten som avslår överklagandet. Kommunen går nu vidare till HFD.
Av TT

4.
Påkörd pojke låg mitt på dagen på skolans och vårdcentralens stora parkeringen tills han dog. Kommunens tingsrätt beslutade att lastbilschaufför som körd på pojken och smet från olycksplatsen gjorde också allt rätt.
2014-05-08
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18846188.ab
Inget brott bakom nioårig pojkes död
Nioåringen dog efter att ha blivit påkörd på en parkeringsplats i Kramfors.
Nu läggs utredningen ner.
– Jag kan inte styrka brott från chaufförens sida, säger åklagare Daniel Brodén i ett pressmeddelande.
"Utredningen pekar på att det hela rör sig om en mycket ovanlig och tragisk olycka", står det vidare i pressmeddelandet från polisen i Västernorrland.
Avled på sjukhus
Det var i februari som en förbipasserande kvinna såg hur pojken låg skadad på parkeringsplatsen i centrala Kramfors. Han kunde berätta för henne att han blivit påkörd och polis och ambulans larmades till platsen.
Pojken hade svåra inre skador och fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han opererades. Men hans liv gick inte att rädda. Tre dagar efter olyckan meddelade sjukhuset att nioåringen avlidit av sina skador.
Polisen har utrett händelsen och det visade sig att pojken blev påkörd av ett tyngre fordon.
Chaufför var misstänkt
Många personer har förhörts under utredningen, bland annat en lastbilschaufför som arbetade vid olycksplatsen vid den aktuella tidpunkten. Mannen var skäligen misstänkt för vållande till annans död, men frihetsberövades aldrig. Och förundersökningen läggs nu alltså ner eftersom brott inte kan styrkas.
Den tragiska olyckan har påverkat Kramfors och Aftonbladet har också tidigare berättat att den påkörde pojkens mamma och bror ska utvisas från Sverige.
– Det är inte möjligt. Hur ska jag kunna lämna mitt barn? Jag vill kunna besöka hans grav och vårda hans minne, sa mamman Racheal Lugard, 40, då.
 Sofia Roström Andersson
8 maj 2014  11:17

5.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/pojken-i-kramfors-avliden/

2014-04-17
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18736950.ab

Påkörd pojkes familj utvisas
Kramfors. Familjen till den 9-årige pojke som dog efter att ha blivit påkörd på en parkeringsplats i Kramfors i februari ska utvisas, skriver allehanda.se. Familjen kom till Sverige i augusti förra året. Utvisningen sköts tillfälligt upp efter pojkens död.
En lastbilschaufför är misstänkt för att ha kört på pojken, men ännu har inget åtal väckts.
TT

6.
2014-02-24
www.aftonbladet.se
Svårt skadad pojke hittad på parkering

Frida Lindvall, 35, mammaledig, Kramfors och Dennis Eriksson, 26, drifttekniker, Kramfors med Adrian, 10.
– Det är hemskt. Skolan ligger alldeles bredvid och många barn går där, säger Frida Lindvall. Fotograf:Jonas Forsberg
.
Svårt skadad pojke hittad på parkering

En nioårig pojke hittades i fredags svårt skadad på en parkeringsplats i centrala Kramfors.

Polisen misstänker att pojken har blivit överkörd och efterlyser nu vittnen.

Pojken vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala och hans tillstånd är kritiskt.


Pojken hittades på parkeringen mellan gallerian och vårdcentralen i Kramfors i Ångermanland och polisen larmades klockan 12.52 på fredagen. En kvinna, som polisen nu vill komma i kontakt med, hörde pojken när hon klev ur sin bil.

– Hon hörde någon ropa på hjälp, säger Mikael Bladh vid Kramforspolisen.

Kvinnan gick fram till pojken som då låg på sidan.

– Han var initialt vid medvetande och säger att han har blivit påkörd, säger Robert Öhman vid polisen i Västernorrland.

Ytterligare tre kvinnor kom fram till platsen och en av dem larmade polisen.

– Han var inte helt medvetslös när han hittades, men väldigt illa däran, så det var svårt att få en klar bild av vad som hänt, säger Robert Öhman.

"Famlar i mörker"

Pojken fördes först till sjukhuset i Sollefteå och sedan vidare till Uppsala. Hans skador bedöms som mycket svåra.

– Skadorna är rejäla inre skador på buk och bäcken, vilket gör att skadebilden stämmer väl överens med att han till och med kan ha blivit överkörd av ett fordon, säger Robert Öhman.

Pojkens föräldrar informerades i ett tidigt skede om det inträffade och har varit med pojken på sjukhuset, enligt polisen.

Trots ett intensivt utredningsarbete under helgen har det inte kunnat fastställas vad som hänt pojken.

– Vi har i princip inget att gå på. Vi famlar i mörker, säger Mikael Bladh.

Behöver kartlägga

Ett av polisens huvudspår är att pojken blivit påkörd av någon form av fordon.

– Vår huvudteori att pojken har blivit påkörd och den teorin stärktes i dag efter att hört de som har varit först på plats, säger Robert Öhman.

Under söndagen ville polisen komma i kontakt med den kvinnan som först var på plats vid pojken. På eftermiddagen kontaktade hon polisen.

- Hon har hunnit prata med pojken innan han inte längre är kontaktbar. Han säger då själv att han har blivit påkörd. Kvinnan har två barn med sig som gör att hon måste gå därifrån när andra personer kommer fram dit, säger Robert S Öhman vid polisen i Västernorrland till allehanda.se.

Polisen misstänker i nuläget inte att någon med uppsåt skadat pojken. En förundersökning om vållande till kroppsskada är inledd.

"Man blir orolig"

Händelsen har skakat Kramfors.

Lillemor Stenholm, 42, har en son i samma ålder som den skadade pojken som dessutom går i samma skola.

– Det är fruktansvärt. Hur en människa bara kan köra på ett barn och inte stanna, det begriper jag inte, säger hon.

Hon säger att många i Kramfors nu delar nyhetsartiklar om händelsen på Facebook. Och folk vill ha svar på vad som har hänt.

– Man blir orolig. Jag är också förälder och likväl som att man inte vill att något sådant ska hända sitt eget barn vill man inte att det ska hända någon annans barn heller.

Frida Lindvall, 35, har också barn i samma ålder. Hon säger att många i Kramfors nu spekulerar i vad som han ha hänt.

– Det är hemskt. Skolan ligger alldeles bredvid och många barn går där. Det är klart att man blir orolig, säger hon.
.

 
« Senast ndrad: 04 oktober 2015, 11:37:35 AM av Alina »