Frfattare mne: Dagispersonal lämnar en bäbis sova ensam ute i barnvagn.Och den blir bortrövad.  (lst 3410 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2016-05-13
www.aftonbladet.se

Aida och hennes barn släpades efter bussen

Barnvagnen fastnade i bussdörrarna och Aida släpades efter med sitt barn, allt hon kunde tänka på var att skydda sin dotter.

Bussdörrarna klämde fast vagnen och 27-åriga Aida och hennes tio månader gamla dotter släpades flera meter med bussen innan de kom loss.
– Det enda jag tänkte var ”snälla låt inget ha hänt henne, låt mig bryta varenda ben i kroppen istället”, säger hon.
I tisdags kväll vid 22-tiden hoppade Aida på en buss söder om Stockholm med sin tio månader gamla dotter sovandes i sin barnvagn. När hon var framme vid sin station var hon den sista att stiga av. Aida hann knappt ut innan bussdörrarna stängdes och vagnen fastnade i dörrarna.
– Jag och min dotter släpades flera meter med bussen som gasar iväg, säger hon.
Aida åkte i marken där hon gjorde flera volter innan hon fick loss vagnen som hamnade över henne upp och ner – bussen åkte iväg utan att stanna. Det enda hon hade i åtanke var hennes dotter. 
– Jag trodde att jag skulle hitta min dotters kropp på marken, säger hon och fortsätter:
– Det enda jag tänkte var ”snälla låt inget ha hänt henne, låt mig bryta varenda ben i kroppen istället”.
-
Filmar bussförares livsfarliga beteende
"Andas hon, lever hon?"
Som tur är var dottern oskadd. Aida själv kunde dock knappt gå på sitt ena ben och hennes knän och armbågar blödde – men hon var bara glad över att hennes dotter klarat sig.
–  Tack gode gud att jag använde bälte på henne, jag hade nyss köpt det. Nu förstår jag vikten av hur viktigt det är att använda det.
Aida är i dag svullen och blå, dessutom har hon hjärnskakning och mår psykiskt dåligt av händelsen.
"Vad ska kunna ersätta min förstörda axel?"
Hon har varit i kontakt med bussbolaget Nobina, som opererar SL:s bussar. De har hänvisat henne till deras försäkringsbolag så att hon kan få ersättning – ett svar Aida inte är nöjd med. Hon känner att hon inte kommer vilja åka buss igen.
– Jag har ibland känt mig otrygg innan och nu försvann min trygghet när jag klev ur bussen.
"Extremt ovanlig händelse"
Jens Råsten som jobbar för Nobinas pressjour vet om händelsen och enligt honom är denna typ av händelse extremt ovanlig.
– Tack och lov gick det bra med barnet, vi har uppmanat henne att ta kontakt med försäkringsbolaget.
De håller just nu på att utreder händelsen och har en dialog med chauffören för att få klart för sig vad som har inträffat och varför.
Hur ser ni på att kunden inte vill åka buss igen?
– Det är jättetråkigt att hon upplever det så, buss är generellt ett av de tryggaste sättet att resa på. Jag har förståelse för att man blir uppskakad, men det är inte bussen som orsakat detta utan dessvärre människan.
Aida har polisanmält händelsen och enligt polisen Polisområde Stockholms syd pågår en utredning om vållande till annans kroppsskada.

2.
2015-05-17
Ilskan efter att dottern kastats av Pågatåget

Pernilla Wallins 14-åriga dotter kastades av från Pågatåget mellan Tomelilla och Malmö.

Pernilla Wallin är upprörd.
Hennes 14-åriga dotter kastades av från Pågatåget mellan Tomelilla och Malmö.
Tillsammans med en kompis var hon fast i lilla Köpingebro, utan pengar och med bara några procents batteri kvar på mobiltelefonen.
– Tänk om någonting hade hänt. Var skulle jag börja leta? säger Pernilla Wallin.

Pernilla Wallins 14-åriga dotter var tillsammans med en vän på väg hem till Malmö från Tomelilla där kompisen bor.
Dottern hade ett jojo-kort och skulle trycka in en resa till Malmö, men råkade i stället trycka Tomelilla – och då drogs bara kostnaden för en lokalresa på orten från kortet. När en kontrollant kom för att titta på biljetten uppdagades felet.
– Min dotter och hennes kompis frågade om det inte gick att korrigera felet och köpa en biljett till Malmö, men det gick inte. Kontrollanten var sur och otrevlig och sa att de var tvungna att gå av på nästa station, säger Pernilla Wallin.
"Måste ringa föräldrarna"
Dottern och kompisen går i sjunde klass och har nyss fyllt 14. Plötsligt stod de ensamma i Köpingebro, och på mobiltelefonen fanns bara sex procent batteri kvar.
– De kan ju så klart inte veta om hon har gjort det med vilje eller gjort fel. Jag känner min dotter och vet om att hon gjort det med ovilja. Jag tycker i alla fall att om Skånetrafiken ser att det blivit fel, så måste de kontakta föräldrarna innan de bara kastar av barnen. De får ju ringa och berätta vad som hänt och säga att: "Nu måste vi släppa av barnen på denna stationen".
– För tänk om någonting hade hänt. Var skulle jag börja leta?
Pernilla Wallin berättar att hon ringt till Skånetrafikens kundtjänst och att en vänlig kille där berättat att kontrollanten följt reglerna. Först då blev Wallin riktigt upprörd.
– Då började jag känna: "Herregud, tänk så fel reglerna faktiskt är!". Hur kan de ha sådana regler?
"Kastar inte av barn"
Enligt Jan-Åke Bergmark, på Skånetrafikens presstjänst, är dock reglerna tydliga. Bergmark vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger generellt:
– Vi kastar inte av barn från tåget. Tågpersonalen måste ha en känsla för hur det ser ut.
– Så klart ska man ha en giltig biljett när man åker med tåget. Men om det är barn som av någon anledning inte har en korrekt biljett så är policyn till vår entreprenör att hantera situationen med försiktighet och med känsla för hur det ser ut. Jag kan inte kommentera den här inträffade händelsen, men generellt sett är det så. Har mamman funderingar och frågor så får hon ta kontakt med oss nu under arbetsveckan, så reder vi ut frågan, säger Jan-Åke Bergmark.
Vad menas "med försiktighet"?
– Man måste naturligtvis titta på hur situationen ser ut. I grunden ska du ha en korrekt biljett och då får man försöka lösa det, men om det inte går så är det inte så att vi slänger av barn från tåget. Det gör vi inte. Man måste hantera situationen, men det är också ett föräldraansvar, om du har barn, se till att de har korrekta biljetter, säger Jan-Åke Bergmark på Skånetrafiken.
Till sist kom de två 14-åringarna till Malmö. Pernilla Wallins dotters kompis lyckades ringa till sin mormor, som kunde komma och hämta barnen och sen köra dem till Malmö.
Det kunde ha slutat värre, menar Pernilla Wallin.
– Jag blev upprörd eftersom det var barn det handlade om. Hade det varit vuxna hade det inte varit samma sak, där har du ett eget ansvar på ett helt annat vis, säger hon.
Av Jens Dahlkvist
Publicerad 17 maj 2015 10:01

3.
2013-07-11

http://www.expressen.se/kvp/ettaringen-lag-i-barn--vagnen--kidnappades/

Ettåringen låg i barn- vagnen – kidnappades

Det är varje förälders värsta mardröm.

Den lilla flickan låg och sov i en barnvagn utanför daghemmet när hon kidnappades.

– Jag var helt i chock och ringde omedelbart min man, som arbetar i närheten. Vi grät och grät, säger flickans mamma Avan till Ekstrabladet.
 
Det var på onsdagseftermiddagen som den 12 månader gamla flickan hade lagts i barnvagnen för att sova utanför daghemmet i Köpenhamn.

– Jag blev uppringd av daghemmet vid klockan två. De frågade om jag hade hämtat dottern, säger mamma Avan till Ekstrabladet.

När mamman inte förstod vad daghemspersonalen pratade om fick hon det obehagliga beskedet – dottern var försvunnen. Tillsammans med flera andra familjemedlemmar inledde föräldrarna en jakt efter flickan i området.

– Hon var ju tvungen att vara i närheten, säger Avan till Ekstrabladet.

Hittades i park

Efter en timme kontaktades föräldrarna av polisen. Flickan hade hittats i Lersøparken där en man gick omkring med henne i barnvagnen.

Den 36-åriga mannen är psyksjuk och ska enligt polisen ha dömts för liknande brott tidigare. I februari 2011 tog han en ettårig flicka från en bakgård Østerbro. Bara fem dagar senare tog han ett annat spädbarn från en annan bakgård.

Under torsdagen var det fortfarande oklart exakt hur mannen gått tillväga vid kidnappningen. Enligt personalen på daghemmet var lekplatsen, där barnvagnen stod, omgärdad av stängel och grinden ska även ha varit låst.

"Inte sova"

Den lilla flickan fördes till sjukhus efter dramat, men mår efter omständigheterna bra. Flickans 30-åriga mor är fortfarande djupt skakad av händelsen. Hon säger att hon inte kommer att låta flickan komma tillbaka till daghemmet.

– Jag har inte kunnat sova en blund i natt. Jag har inte kunnat tänka på något annat än att min dotter blev kidnappad i går, säger mamman till tidningen under torsdagen.
.
Av Helena Sjögren Av Helena Sjögren
 helena.sjogren@kvp.se
« Senast ndrad: 13 maj 2016, 19:40:43 PM av Alina »