Frfattare mne: Eleverna bestraffas hårt. Lärarna bestraffas inte för deras brott mot elever.  (lst 4221 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2016
www.dn.se
Elev dömd för hot mot lärare
PUBLICERAD 14:13
En gymnasieelev som har hotat att slå ihjäl läraren på en skola i norra Värmland döms till ungdomsvård för olaga hot.
Händelsen inträffade i samband med att eleven kommit för sent till en lektion.
Däremot ogillas åtalet för misshandel då tingsrätten anser att det inte är bevisat att eleven har slagit läraren, rapporterar SVT Värmland.
__________________________________
www.aftonbladet.se
Gymnasielärare döms – hotade att slå elev
En gymnasielärare i Västsverige döms i hovrätten till böter för olaga hot mot en elev, skriver flera medier.
Det var under vårterminen 2015 som mannen hotade att slå en elev med ett basebollträ om han inte fick veta vem som gjort sig skyldig till en incident i klassrummet. En annan elev och lärare blev vittnen till händelsen.
Läraren friades i Skaraborgs tingsrätt i oktober förra året. De ansåg att det var bevisat att mannen hotat eleven, men inte att det inträffade var så allvarligt att det kunde bedömas som olaga hot.
Mannen döms till 60 dagsböter. Han har nekat till brottet.
2.
2015-06-11
INRIKES
idag  12:04
Minderårig dömd för nya sexbrott
BROTT. En minderårig pojke har dömts för sexuellt ofredande efter att ha blottat sig för tre personer. Pojken dömdes i april till ungdomstjänst för sexuellt övergrepp mot barn.
Varbergs tingsrätt konstaterar att de är oroande att pojken återfallit i liknande brottslighet efter så kort tid och att han nu måste få tillgång till den vård han är i behov av. Redan vid den första domen ansåg rätten att det fanns ett vårdbehov men enligt socialnämndens utredning har den varken blivit av eller planerats, uppger SVT Nyheter Halland
TT


3.
2014-11-19
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/borttrangda-minnen-fallde-pappan-nu-provas-malet/
Bortträngda minnen fällde pappan – nu prövas målet

Publicerad i dag 06:10

Svensk domstol tror fortfarande på så kallade bortträngda minnen. En pappa dömdes i somras för sexuella övergrepp på sin dotter. Åtalet bygger på dotterns berättelser om övergrepp, som växt fram under hypnos och terapi.

I dag prövar Hovrätten för västra Sverige målet mot pappan. I Göteborgs tingsrätt dömdes han till tre års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Han ska ha förgripit sig på sin dotter sedan år 1990 då hon var fyra år gammal fram tills hon var 13 år. Pappan nekar till anklagelserna.

Fallet, som uppmärksammas i det kommande numret av tidskriften Filter, bygger helt och hållet på vittnesmål från dottern. I den fällande domen framgår att kammaråklagare Stefan Lind och tingsrätten litat på minnen som väckts under terapi, alltså liknande behandlingar som Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, genomgick när han började minnas mord han hade begått. Mord som han numera har friats från.

Av domen i Göteborgs tingsrätt framgår att dottern för första gången fick minnen av övergrepp när hon var 19 år och hade sin sexdebut. Hon blev då som en ”död fisk” och ”såg sig själv utanför sin kropp”. Även efter detta har hon berättat om problem med sexlivet.

År 2009 började hon gå i terapi eftersom hon under lång tid hade mått dåligt. Hon fick då klarare minnen av övergreppen och menade att det var fadern som hade utsatt henne.

Föräldrarna hade en besvärlig separation och dottern har inte träffat sin far sedan hon var 16 år gammal.

Bevisen mot pappan består av dotterns berättelser om hur hon successivt har börjat förstå att pappan har utsatt henne för övergrepp. Vid en gynekologisk undersökning, berättar hon, upplevde hon att något var fel. ”Hon upplevde då att någon tafsat på henne och att hon kände sig väldigt smutsig." Vid en utlandsresa vid vuxen ålder fick hon också ”flashbacks” om övergrepp från pappan under en tidigare resa.

Även terapeuter har vittnat. En av dem berättar att hon gav dottern behandling i form av ”imaginationsterapi”, en form av hypnos. Även anhöriga till dottern har vittnat om vad hon har berättat för dem och om otäcka drömmar som hon har haft.

Pappan nekar till alla anklagelserna, men bekräftar att dottern har haft mycket problem under sin barndom.

Hans advokat Henrik Thyselius kallade Rickard L Sjöberg, docent i psykologi, som berättade att falska minnen kan skapas under hypnosbehandling.

Göteborgs tingsrätt valde att tro på anklagelserna och dömde fadern till tre års fängelse för en lång rad av övergrepp mot dottern.

Men domstolen var inte enig. En nämndeman ville ogilla åtalet.

”De av målsäganden redovisade minnesbilderna har växt fram under en längre tidsperiod och då måls­äganden varit föremål för omfattande terapeutisk behandling”, skriver nämndemannen. Han konstaterar också att dottern tidigare har angett andra orsaker till att hon mått dåligt, som att hon har varit mobbad.

Stefan Lisinski

stefan.lisinski@dn.se

 Omstridda teorier
Dela  

4.
2013-07-23

http://www.expressen.se/gt/elev-misshandlade-larare---doms-till-boter/

Elev misshandlade lärare - döms till böter

SKÖVDE En elev på en skola i Skövde misshandlade sin lärare genom att knuffa honom och slå honom med knytnävslag i ansiktet.

Nu döms han till att betala böter.
 

Den vikarierande läraren säger att eleven var stökig och att han skickade ut honom från klassrummet då han var stökig och inte ville jobba under lektionen. Men eleven tog sin in i klassrummet i gen. Han ska då ha gett läraren ett knytnävslag över vänster öga. Läraren fick ont och mådde även så psykiskt dåligt att han sjukskrev sig under en period.

Eleven medger att han inte ville arbeta under lektionen. Han skickades därför ut ur klassrummet av läraren. Han påstår att läraren, när eleven kom in i klassrummet igen, tog tag i honom bakifrån och ströp honom med armen samtidigt som han drog eleven ut ur klassrummet. Eleven säger att han själv inte använt våld utan att han, som självförsvar, tog sig loss.

Får betala böter

Händelsen utspelades i april i våras på en skola i Skövde. Nu har Skaraborgs tingsrätt beslutat att de går på lärarens linje. Eleven var vid tillfället under 16 år så i stället för en månads fängelse döms han till att betala 6 000 kronor i böter samt drygt 7 100 kronor i skadestånd till läraren.

Eleven har tidigare dömts för misshandel och olaga hot.

Eleven och läraren hade varit i konflikt med varandra tidigare. Då ska eleven ha spelat hög musik under en lektion och stängde inte av när läraren bad om det. Läraren tog därför mobiltelefonen. När eleven försökte ta tillbaka den ska han ha knuffat läraren. Denna punkt ogillas av tingsrätten.
.
Av Sandra Divinyi Av Sandra Divinyi
 sandra.divinyi@gt.se  
« Senast ndrad: 08 mars 2016, 15:49:42 PM av Alina »