Frfattare mne: LVU-omhändertagna barn torteras också av Landstingets anställda på Barnpsyk-BUP  (lst 12916 gnger)

Alina

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 279
 • Karma: 0
  • Visa profil
1.2014-12-12
Psykiskt sjuk dog efter polisingripande
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/psykiskt-sjuk-dog-efter-polisingripande/

Publicerad i dag 08:17

En ung man dog efter ett polisingripande på en psykiatrisk klinik i Västerås i onsdagskväll.

Mannen ska enligt DN:s källor ha varit våldsam men den exakta dödsorsaken är okänd.

Polisens internutredare har inlett en förundersökning.

Annons:

Det var vid halv åtta tiden på onsdagskvällen som larmet gick på en av de psykiatriska vårdavdelningarna vid Västerås lasarett.

En man, som var intagen på ett så kallat LPT-intyg, det vill säga psykiatrisk tvångsvård, löpte amok.

Enligt uppgifter till DN ska mannen ha tagit sig in på en avdelning där han inte hörde hemma. Han var våldsam och bar sannolikt på ett rakblad med vilket han hotade personalen.

Det är oklart exakt i vilken omfattning mannen var våldsam, men enligt DN:s källor lyckades personalen låsa in mannen på ett rum.

När väktare och polis kom till platsen var det för att omhänderta mannen.

Mannen ska ha gjort våldsamt motstånd mot polisen som bar skyddsvästar och hade med sig minst en sköld för att skydda sig mot mannens utfall.

Enligt DN:s uppgifter ska polisen ha använt sig av pepparspray vid ingripandet.

När situationen hade lugnat ner sig ombads personalen på avdelningen att lägga mannen i en så kallad bältessäng. Han var då livlös och hjärt- och lugnräddning sattes in. Mannen förklarades senare avliden.

Kjell Nylund, pressansvarig på Västmanlands läns landsting bekräftar att händelsen har inträffat men vill inte gå in på några detaljer utan hänvisar till Solveig Landquist, chef för vuxenpsykiatrin i Västmanland. Hon har ännu inte gått att nå för en kommentar.

Polisens avdelning för interna utredningar berkäftar för DN att en förundersökning har inletts i ärendet. Brottsrubriceringen är tjänstefel.

– Rubriceringen kan komma att ändras, säger Stefan Carp tillförordnad chef för polisens internutredningar.

Polisen i Västmanland vägrade på fredagen, nästan två dygn efter att händelsen inträffat, att lämna ut några uppgifter om den eller ens bekräfta att den ägt rum.

– Vi håller på att stämma av uppgifterna, säger Victoria Holmgren, pressekreterare vid polisen i Västmanland.

På polisens i Västmanlands hemsida – där den publicerar händelsenotiser om utryckningar som polisen gjort under dygnet – finns inga uppgifter om dödsfallet i samband med polisinripandet i onsdags.

Polisen kommer under fredagen att gå ut med ett pressmeddelande om händelsen.

Ulrika By

ulrika.by@dn.se

Robert Holender

robert.holender@dn.se

http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/sokte-hjalp-pa-psyk-dog-efter-polisinsats/
Sökte hjälp på psyk – dog efter polisinsats

Publicerad i dag 10:54

I tisdags kväll kom anhöriga med 28-åringen till psykiatrin och bad om hjälp. Ett och ett halvt dygn senare var han död efter en polisinsats. ”Det är djupt tragiskt, jag har aldrig varit med om något liknande”, säger Solveig Landquist, chef för vuxenpsykiatrin i Västerås.
Annons:

Han var lugn, samlad och talbar – från det han skrevs in på vuxenpsykiatrins avdelning 95 i Västerås till dess att han plötsligt i onsdags kväll reagerade på något och löpte amok.

– Ingenting tydde på att han var aggressiv innan det. Vi hade vidtagit de säkerhetsåtgärder vi bedömde behövdes, säger Solveig Landquist, verksamhetschef.

Men någonting gick snett.

Mannen, en 28-åring som tidigare haft kontakt med psykiatrin, hade – enligt uppgifter som anhöriga lämnat till sjukvården – levt ett friskt liv under flera år, trots en bipolär sjukdomsdiagnos.

När anhöriga sökte hjälp i tisdagskväll hade han dock agerat våldsamt och en läkare skrev ett vårdintyg enligt LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård. Varken mannen eller hans anhöriga motsatte sig det.

Tolv timmar senare gjorde en ny bedömning om fortsatt tvångsvård. Mannen hade dock inte på något sätt utmärkt sig, han var samarbetsvillig och införstådd med att han skulle medicineras till kvällen.

Det var då, när personalen började dela ut medicin, som allt blev ”kaos”.

Mannen började slå personal och hotade även andra patienter. Larm slogs till personal på en intilliggande avdelning och de kom för att hjälpa till.

– Det är inte ovanligt att det sker. Det brukar alltid räcka för att få en patient lugn, säger Solveig Landquist.

Mannen lyckades ta sig in på den andra avdelningen, han var fortsatt mycket aggressiv och använde sig bland annat av en penna för att hota personalen.

– Det finns uppgifter om att han även hade ett rakblad med sig, men vi vet ännu inte om det är sant, berättar Solveig Landquist.

Personalen kunde inte ”nå” mannen:

– De har beskrivit honom som paranoid, som ett skrämt djur som det inte gick att få kontakt med, fortsätter Solveig Landquist.

Personalen lyckades dock låsa dörren om mannen som tog sig in på ett patientrum. Man beslutade att begära hjälp av polisen för att kunna lägga mannen i bälte, en åtgärd som är möjligt då mannen vårdades under LPT.

En väktare och fem poliser kom till platsen. Enligt Solveig Landquist ombads personalen att hålla sig ur vägen.

Det som sedan hände är det ingen som riktigt kan vittna om. Personal har beskrivit det som ”tumultartat”.

För Solveig Landquist har personalen berättat att efter en stund bad polisen läkarna att över.

Då låg mannen ner på golvet med så väl hand- och fotfängsel. Han kunde inte andas för han hade kräkts. Han uppfattades då som ”livlös”.

Läkarna gjorde vad de kunde för att hålla luftvägarna fria och inledde omedelbart hjärt- lugnräddning. Efter en dryg kvart fördes mannen i ambulans till intensiven. Det är ännu oklart om mannen redan var avliden.

– Det som hänt är fruktansvärt för alla inblandade, främst för de anhöriga. Men även övriga patienter som blev vittne till allt samt vår personal mår mycket dåligt. Vi har försökt inrikta vårt arbete för att stötta de som behöver stöd nu, säger Solveig Landquist.

Mannen var intagen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Hade ni försäkrat er om att alla säkerhetskrav var uppfyllda?

– Så vitt vi vet ja. Mannen hade inte uppvisat något som helst aggressivt beteende innan han gick till attack mot personalen.

Uppfattar du att polisens insats stod i proportion till det uppdrag de hade att genomföra?

– Jag kan inte uttala mig om det i nuläget. Men det måste ha gått väldigt våldsamt till. Ingen här har varit med om någonting liknande.

Nu kommer en interutredning inledas av sjukhuset. All personal har uppmanats att själva skriva ner alla iakttagelser som kan ha betydelse för såväl den som för den inledda polisutredningen.

– Jag är övertygad om att alla i nuläget rannsakar sig, säger Solveig Landquist.

Hon nåddes av dödsbeskedet strax efter klockan 8 på torsdagsmorgonen. Exakt när polisen fick informationen är i nuläget okänt.

DN har sökt polisledningen för en kommentar.

Ulrika By

ulrika.by@dn.se


2.2013-07-20.
http://www.dn.se/sthlm/larm-om-vardskador-i-barnpsykiatrin/

Larm om vårdskador i barnpsykiatrin

Publicerad i dag 05:50

Personal slå larm om förhållanden i Stockholms barn- och ungdomspsykiatri (BUP).
Unga patienter ”har drabbats av vårdskador och felaktig behandling”, står det i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.


Så små barn som tioåringar bältesläggs och behandlas med starkt beroendeframkallande läkemedel, uppger en sjuksköterska i anmälan, enligt aftonbladet.se.

En tolvårig flicka har spänts fast 18 gånger på 1,5 månad och tvångsinjicerats med tung medicin.

              
Problemen har eskalerat de senaste åren, skriver sköterskan:

”Denna anmälan sker därför att jag och många andra med mig på BUP-kliniken i Stockholm anser att vården som bedrivs hos oss och på BUP Brommaplan innebär patientsäkerhetsrisker”


Chefsläkaren Sten Jacobson vid Stockholms sjukvårdsområde, där BUP-kliniken ingår, säger att det är allvarliga missförhållanden som anmälaren anser finns på kliniken. Han tycker att det låter obefogat att bälteslägga en 12-åring så ofta.

- Men jag kan inte det enskilda ärendet, säger han till aftonbladet.se.

- För vår del handlar det om att bena upp det här och se vad som ligger bakom anmälan.TT
« Senast ndrad: 12 december 2014, 15:04:58 PM av Alina »

Garpenholm

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 2
 • Karma: 0
  • Visa profil
Min LVU:ade dotter har också blivit fastspänd och tvångsinjicerad många gånger under vad som står i Landstingets journal; "milt tvång".
Maktlösheten att inte kunna (läs: få) vara en skyddande förälder och kunna trösta när ens eget barn far illa är en tortyr i sig.