Frfattare mne: Nyfött barn dog vid förlossning-18årig mamma åtalas för vållande till annans död  (lst 3468 gnger)

Alina

 • Newbie
 • *
 • Antal inlgg: 279
 • Karma: 0
  • Visa profil
201307-15

http://www.expressen.se/nyheter/nyfott-barn-dog--mamman-atalas/

Nyfött barn dog – mamman åtalas

En 18-årig kvinna från Sörmland har åtalats för vållande till annans död. Hennes nyfödda barn dog av syrebrist strax efter förlossningen, som skedde i kvinnans bostad, rapporterar P 4 Sörmland.

Kvinnan åtalas för att ha orsakat barnets död genom oaktsamhet. Om kvinnan erkänt sig skyldig hade hon fått en villkorlig dom genom strafföreläggande, men nu väntar i stället rättegång eftersom hon anser sig vara oskyldig.
.
 Av TT
 expressen@expressen.se  

2.Föderskan hemma  polisanmälls till vållande till  annas död när barnet dog vid födsel. I ett liknande fall på sjukhuset 3 sjuksköterskor och läkare när barnet dött på sjukhuset pga. ssjukhusets miss: de  polisanmälldes inte  till vållande till annas död.


Barnet dog i magen – efter sjukhusets miss

Den gravida kvinnan kom till Mölndals sjukhus eftersom hon inte känt några fosterrörelser under dagen.

Läkarna kontrollerade fosterljudet - men glappande kontakter gjorde att testerna inte gick att genomföra ordentligt.

Barnet dog - och sjukhuset anmäler nu sig själva då ett annat agerande kunnat rädda barnets liv.
 

Två veckor efter beräknad födsel kom den gravida kvinnan till förlossningen vid Mölndals sjukhus. Hon berättade att hon inte känt några fosterrörelser under dagen. En barnmorska lyssnade då av fosterljuden - men kurvan var svårtolkad. Ännu en barnmorska lyssnade av, och ytterligare en CTG-registrering planerades. Men kontakten var dålig, och de tekniska problemen - med bland annat glappande kontakter fortsatte.

Anmält

– Man gjorde sedan en bedömning av livmoderhalsen, och när fosterhinnan gjordes hål på var fostervattnet avföringsfärgat, skriver sjukhuset i sin anmälan till inspektionen för vård och omsorg.

En elektrod fästes på barnets skalp, och det förstärkte misstankarna om att det var mammans puls de hade känt. En förlossningsläkare kunde sedan konstatera att barnet dött, och att sjuklighet inte kunnat uteslutas om kurvan tolkats rätt. Hade man från början agerat utefter det skulle barnets liv ha kunnat räddas.

Fel agerande

Sjukhuset anmäler nu sig själv till inspektionen för vård och omsorg, eftersom ett annat agerande skulle ha kunnat rädda barnets liv, och händelseförloppet slutat annorlunda.
.
Av Johanna Rapp Av Johanna Rapp
 johanna.rapp@gt.se 

« Senast ndrad: 24 september 2013, 11:25:18 AM av Alina »

Ruby Harrold-Claesson

 • Global Moderator
 • Newbie
 • *****
 • Antal inlgg: 690
 • Karma: 1
  • Visa profil
Den unga kvinnan åtalas pga att hennes nyfödda barn dog strax efter förlossningen men, det förefaller uppenbart att hon inte ville döda sitt barn. Hon hade kunnat välja att döda barnet genom att abortera det sex månader tidigare.

Här ser vi hur grundlagens föreskrifter om "Likhet inför lagen" tillämpas i Sverige:
I april 2012 dog Donia Hassan, 15 år, i fosterhemmet som tjänade 2850 kr/dygn för hennes 'vård'. Fostermodern har inte blivit åtalad.

Det har inte ens gjorts en brottsutredning kring Donias död.

"All animals are equal, but some animals are more equal than others." George Orwell, Animal Farm.