Frfattare mne: Tjänsteman lämnade sin bäbis ensam 8tim. i bilen tills bäbis dog.:ÅTALAS INTE.  (lst 2768 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
20113-05
1.
http://www.expressen.se/kvp/eslov-i-sorg-efter-dodsolyckan-i-bilen/

Eslöv i sorg efter dödsolyckan i bilen

Tidigare artiklar
 
Förskolechefen: Vi har brustit i våra rutiner| 08 maj

 Pappan: Jag glömde lämna på dagis| 08 maj

 
Pojken satt minst sex timmar instängd i bil| 08 maj

ESLÖV. Mamman skulle uträtta ett ärende på förmiddagen - och pappan skulle lämna den 2-årige sonen på förskolan i tisdags morse.

Men han glömde bort pojken som satt i baksätet - och lämnade kvar honom i bilen när han kom fram till jobbet.

Åtta timmar senare hittade pappan sin son död i bilen.

- Det finns en möjlighet att låta bli att åtala i vissa sådana här fall. Den här pappan har redan fått det mest kännbara straffet en människa kan få, säger chefsåklagare Mats Svensson.
 
När pappan, som är i 30-års-åldern, kom fram till sitt jobb i utkanten av centrala Eslöv i tisdags morse hade han glömt bort att han hade sin son i bilen.

Han skulle ha lämnat honom på förskolan men i förhör med polisen har han berättat att han glömt bort det redan när han började köra.

Han körde raka vägen till sitt jobb i stället.

- De flesta dagar när båda föräldrarna arbetar brukar de åka tillsammans och lämna på dagis. Men nu skulle mamman uträtta ett ärende på förmiddagen och därför blev det hans uppdrag att göra det själv den här dagen, säger chefsåklagare Mats Svensson.

När pappan kom fram till sitt jobb lämnade han bilen och åkte från platsen i en tjänstebil.

- I slutet av arbetsdagen började han fundera på om han hade lämnat barnet på dagis. Han körde då tillbaka till sin arbetsplats och hittade sin pojke livlös i bilen, säger Mats Svensson.

Pappan larmade

Pappan larmade ambulans direkt - och samtidigt körde han bilen en kort sträcka och parkerade på en kundparkering utanför ett byggvaruhus.

- Han tänkte inte riktigt klart och har lämnat en förklaring, som är rimlig, till varför han flyttade bilen. Jag vill inte gå in närmare på det men vi ser inget misstänkt i det, han tänkte att det var bättre att ambulansen kom till en annan plats, säger Mats Svensson och poängterar att handlandet inte har försämrat situationen för pojken.

Polisen anlände först till platsen och en polisman försökte göra hjärt- och lungräddning på pojken. Men hans liv gick inte att rädda.

- Polisen flyttade barnet till sin bil och när ambulansen kom bar de honom till den. Han såg helt livlös ut, det var hemskt, säger Mats Bergström, 54, som jobbar på byggvaruhuset där pappan stannat bilen.

Pappan uppges ha varit mycket chockad och efter att polisen förhört honom i tisdags transporterades han till sjukhus för vård.

- Han har lämnat en sådan fullständig berättelse att vi inte kommer förhöra honom igen förrän tidigast på fredag när rättsläkaren har obducerat pojken och gett oss en preliminär dödsorsak, säger Mats Svensson.

Misstänks för vållande

Pappan misstänks för grovt vållande till annans död.

- Vållande till annans död betyder att man varit oaktsam i något avseende och att det lett till att någon dött. Att glömma sitt barn i bilen en hel arbetsdag är oaktsamt. Och kan vi se att det finns en direkt koppling mellan oaktsamheten och dödsfallet, då är det straffbart, säger Mats Svensson.

Det är dock oklart om pappan i Eslöv kommer att åtalas.

- Det finns en möjlighet att låta bli att åtala i vissa sådana här fall, då oaktsamhet lett till en nära anhörigs död, säger Mats Svensson.

Förskolan ska larma

Om han kommer att tillämpa just den möjligheten har han inte kunnat ta beslut om så tidigt i utredningen.

- Innan vi vet med säkerhet vad som är dödsorsaken är det svårt att gå vidare, säger Mats Svensson.

I Eslöv var stämningen dämpad i går. Många hade hört talas om det tragiska dödsfallet och många ställde sig frågan varför förskolan inte larmat när pojken inte kom till förskolan.

Enligt de säkerhetsrutiner som finns ska det föräldrarna alltid kontaktas när ett barn saknas.

- Vi har brustit i våra rutiner, säger Kerstin Melén-Gyllensten, förvaltningschef för barn- och familjeförvaltningen i Eslövs kommun.

Varför brast den rutinen?

- Jag vet inte. Det ska jag utreda så fort det bara är möjligt.

Vem är ansvarig för att rutinerna följs?

- Det är ju förskolechefen, men också pedagogerna som är anställda. Och ytterst ansvarig för allt, det är jag.

Upprättade krisgrupp

Under gårdagen var kommunens krisgrupp, bestående av psykologer och kuratorer, på pojkens förskola för att hjälpa både barn och föräldrar men också personalen att hantera känslorna som den tragiska olyckan väcker.

- Det här har drabbat en helt vanlig pappa, en helt vanlig, ung familj. Det är en stor tragedi, säger chefs- åklagare Mats Svensson.


Jag önskar att jag aldrig fått höra om det här. Det är så grymt. Jag tänker på Hanne Pedersen Foto: Christer WahlgrenHanne Pedersen Foto: Christer Wahlgrenden stackars pappan, på mamman, på hela släkten.

Hanne Pedersen, 75, pensionär, Eslöv.

Jag tycker jättesynd om pappan. Man vet ju inte vad som hänt, han måste ha väldigt mycket skuldkänslor.

Carina Persson, 44, vaktmästare, Eslöv.Carina Persson Foto: Christer WahlgrenCarina Persson  Foto: Christer Wahlgren
.
Av Mia Karlsson Av Mia Karlsson
 mia.karlsson@expressen.se

2.

Obduktion klar på glömd pojke i bil

I början av maj hittades en pojke livlös i en bil i Eslöv.

Nu har obduktionsresultatet kommit. Undersökningen styrker att pojken dog av överhettning.

– Alla fynd sammantaget tyder på att det är det som är dödsorsaken, säger åklagaren Mats Svensson till Kvällsposten.
 
Det var på vid 14.30-tiden den 7 maj som polisen fick ett tips från en uppringare att en pojke satt okontaktbar i en bil i Eslöv. Polis och ambulans skickades till platsen. Hjärt- och lungräddning inleddes men pojken dödförklarades senare på sjukhus.

Pappan greps

Pojken pappa greps senare misstänkt för grovt vållande till annans död. I förhör berättade pappan att föräldrarna i vanliga fall brukade åka tillsammans och lämna pojken på dagis. Men denna dag skulle mamman uträtta ett ärende på eftermiddagen och pappan fick i uppdrag att själv lämna pojken.

När pappan kom fram till sitt jobb lämnade han bilen och åkte från platsen i en tjänstebil.

– I slutet av arbetsdagen började han fundera på om han hade lämnat barnet på dagis. Han körde då tillbaka till sin arbetsplats och hittade sin pojke livlös i bilen, har Mats Svensson tidigare sagt till Kvällsposten.

Den preliminära obduktionsrapporten gav stöd i pappans berättelse. Obduktionsresultatet, som kom för några veckor sedan, styrker ytterligare misstankarna om att pojken dog av överhettning.

Märken på kroppen

Enligt åklagaren finns en del märken på pojkens kropp från att han suttit fastspänd och lättare blödningar som kan misstänkas komma från att han har försökt ta sig loss. Däremot finns inga tecken på våld eller kemiska ämnen i kroppen.

– Alla fynd sammantaget tyder på att det är överhettning som är dödsorsaken. Det finns inga andra fynd på eller i kroppen som gör att man kommer att misstänka någon annan dödsorsak, säger Mats Svensson till Kvällsposten.
.
Av Helena Sjögren Av Helena Sjögren
 helena.sjogren@kvp.se

« Senast ndrad: 20 juli 2013, 14:07:21 PM av Alina »