Frfattare mne: Rattfyllot dödade en bäbis och fick straff i Sveriges för det:2 år i fängelse.  (lst 3493 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.2014-11-26
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/brottochstraff/article19916511.ab
Sluta sätta barn i isolering i häkten
Sveriges kristna råd: Sveriges tider och regler i häkten är extrema
    Dela   
    Tweeta   
Kommentera


FN:s tortyrkommitté har vid flertalet tillfällen kritiserat Sverige för långa häktestider. Trots återkommande massiv kritik har svenska myndigheter inte agerat tillräckligt. Varje dag möter våra fängelsesjälavårdare häktade som vittnar om stor ovisshet, psykisk ohälsa och självmordstankar.
Kritiken mot Sverige för de långa häktningstiderna med restriktioner kommer från en rad olika instanser, som Europarådet (CPT), Amnesty, Human Right Watch och FN:s tortyrkommitté. Det är bara Sverige och tre andra EU-länder som inte har någon maxtid. Trots detta säger inrikesminister Anders Ygeman (S) att han inte vill se någon bortre gräns för häktestider eftersom den kan komma att ses som en naturlig gräns i stället för att utredningen sker så snabbt som möjligt.
 
Kriminalvårdens egen statistik, som överensstämmer med erfarenheter av våra fängelsesjälavårdare, visar att personer i dag kan sitta häktade längre än tidigare. 20 personer har suttit häktade i mer än ett år och den som suttit allra längst har suttit instängd i drygt 1 400 dagar, varav cirka 1 000 dagar med restriktioner. I våra grannländer är situationen helt annorlunda. I Norge satt endast en person häktad med långvariga restriktioner under 2012 och i Danmark används restriktioner i cirka tre procent av fallen. I Sverige används restriktioner för 45 procent av alla häktade.
Restriktioner är ett annat ord för isolering. Det handlar om att skärma av den misstänktes alla kontakter med omvärlden. Att sitta häktad med restriktioner innebär isolering i ett rum på sex kvadratmeter och promenad i rastgården på en timme per dag. Enda kontakten med omvärlden är via advokat eller fängelsesjälavårdare.
För den häktade är detta ofta en traumatisk tid där självmordstankar är vanliga. Flera forskningsrapporter visar att isolering av häktade leder till psykisk ohälsa med exempelvis minnesproblematik, svårigheter att bibehålla koncentration och uppmärksamhet eller en generell kognitiv tröghet. Rättssäkerheten påverkas också då den person som suttit isolerad plötsligt ska försvara sig när målet ska avgöras i domstol.


 
I Sverige finns ungefär 2000 häktesplatser i väntan på rättegång, överklagan eller placering. Häktning är utan tidsbegränsning och ska omprövas varannan vecka. Men omhäktning sker ofta slentrianmässigt, trots att detta enligt häkteslagen måste prövas för varje enskild individ och vid varje enskilt tillfälle. Omhäktning kan ske hur många gånger som helst. En utsatt grupp som våra medarbetare möter är barn och ungdomar. Under förra året satt 119 stycken 15-17 åringar häktade, varav 97 av dem var isolerade med restriktioner.
Vissa lagändringar har de senaste åren skett inom området men detta har inte resulterat i att situationen blivit tillräckligt human. Sveriges kristna råd anser inte att det är orimligt med stränga restriktioner vid grova brott, men vi motsätter oss att stränga restriktioner drabbar många häktade på vaga grunder. Det är olyckligt att barns rätt till umgänge med sin häktade förälder ofta åsidosätts och att de häktade medges alltför kort tid utanför sina rum. Sveriges kristna råd anser att lagstiftaren, det vill säga riksdagen, behöver förändra de extrema regler som Sverige i dag har beträffande isolering av ännu ej dömda personer.
 
Vi kräver att:

 en utredning tillsätts som ser över hur häktningstiden begränsas, främst de med restriktioner.

 en tydligare individuell prövning måste ske inför varje omhäktning
.
 barn inte ska sitta isolerade med restriktioner

.
 
För presidiet, Sveriges kristna råd:

Anders Arborelius

Dioscoros Benyamin Atas
Pelle Hörnmark
Karin Wiborn
25 november 2014  15:52
FAKTA
DEBATTÖRERNA
Anders Arborelius
, biskop, Stockholms Katolska stift.

Dioscoros Benyamin Atas (ordförande) 
ärkebiskop, Syrisk ortodoxa kyrkan
.
Pelle Hörnmark, 
föreståndare, Pingströrelsen.

Karin Wiborn
, generalsekreterare, Sveriges kristna råd
.



2.2013-07-11
http://www.expressen.se/kvp/dodade-ettarig-flicka--nu-slapps-rattfyllot/

Dödade ettårig flicka – nu släpps rattfyllot

Tidigare artiklar

 
Expert om drogbrott: "Det är djupt olyckligt"| 11 jul

 
Rattfyllot hade supit och drogat i två dagar| 11 jul

 
525 personer kör fulla varje timme| 11 jul


Mercedes hann bara leva i 20 månader och 14 dagar.

Ett rattfyllo med 2.5 promille körde ihjäl henne utanför hemmet i Rydaholm i Småland. Det var i går på dagen 2 år sedan.

Många samlades till den stämningsfulla minnesstund som mamma Alexandra Nydén arrangerat i parken.

Samtidigt förbereder sig gärningsmannen för friheten. Han har avtjänat sitt fängelsestraff.

- Vi fasar för att han ska komma tillbaka hit, säger ortsborna.
 

Det var sent på söndagseftermiddagen 10 juli 2011 som Mercedes mejades ner av den då 38-årige rattfylleristen.

- Hela samhället engagerades och berördes av tragedin, säger Gerd Freidlitz, en av Alexandras närmaste vänner och största stöd under de år av förtvivlan hon genomlidit sedan Mercedes död.

- Här är väl 1 500 invånare. Alla känner alla, eller åtminstone känner igen varandra.

- Den här mannen hade kört full åtskilliga gånger. Vi ringde polisen, vi försökte stoppa honom, tala med hans mamma. Men inget hjälpte.

- Så slutade det med en katastrof, säger Gerd.

Smärtan består

För alla som kommit till minnestunden sitter skräcken och smärtan av upplevelsen fast för resten av deras liv.

Och sorgen efter Mercedes, som tultade omkring med sitt varma, breda leende och stolt just börjat prata lite grann.

- Jag var i Gislaved för att fixa en del grejer inför vår semester. Min mamma var hemma och såg efter Mercedes, hennes barnbarn alltså, berättar Alexandra.

- Allt gick så snabbt. Mamma kommer alltid att förebrå och anklaga sig själv för att det kunde hända. Men hon kunde inte hjälpa det.

Fick besked i telefon

Polisen ringde Alexandra på mobiltelefonen och förklarade att Mercedes råkat ut för en olycka och var på väg till sjukhuset i Värnamo.

- Vi kom dit samtidigt. Det slog mig då att det värsta tänkbara hade inträffat. Läkare bekräftade den hemska sanningen. Mercedes var död.

Alexandra och Mercedes bodde aldrig tillsammans med pappan. Han tog sitt ansvar som förälder, närvarade i tingsrätten och var lika förkrossad som alla som stod Mercedes nära.

- Jag hedrar hennes minne på mitt håll och har den största respekt för Alexandra, säger han.

- När nu gärningsmannen så tidigt blir fri hoppas jag bara att han inte återfaller i att köra bil berusad. Han får inte orsaka fler lidanden, han får inte rasera fler liv.

Har förtidspensionerats

Alexandra tycker att strafftiden är alldeles för kort. Det är plågsamt för henne att tänka på att mannen som tagit hennes dotters liv och fördärvat hennes eget nu bara spatserar ut ur fängelset, juridiskt och straffrättsligt helt ren, fri och oantastlig.

- Han kan möta livet på nytt, endast 40 år gammal. Jag är i samma ålder, men slut.

Alexandra är förtidspensionerad. Hon har inte sovit en hel natt i sträck på exakt två år. I samband med förhandlingarna i Högsta domstolen bröt hon samman och la in sig på psykklinik. Hon har regelbunden kontakt med psykiater och andra specialister.

- Det har hjälpt mig att överleva, men det starkaste stödet, som också gett mig korta stunder av glädje och skratt - det har jag hos människorna här i Rydaholm.

Kyrkan betyder en hel del för Alexandra. Församlingprästen har skänkt henne tröst och fört samtal som lett henne vidare och lärt henne uppfatta och uppskatta de ljusglimtar som finns i livet och omgivningen, även om de känts avlägsna och väl dolda många gånger.

Hade precis förlorat sin son

Uppgivenheten efter Mercedes plötsliga, våldsamma och meningslösa död förstärktes av att Alexandra bara fyra månader tidigare förlorat sitt äldsta barn, en son på 20 år som var bosatt på Västkusten.

- Bakgrunden till det ödet är ännu inte helt klarlagt, så det har varit kämpigt, säger hon.

Sin tro till trots kan hon inte förlåta gärningsmannen som ryckte Mercedes ifrån henne.

- Men jag är inte alls lagd för att hämnas eller ta lagen i egna händer. Jag tycker straffet var på tok för lågt, men jag sätter min tillit till högre makter. Och litar på någon gudomlig rättvisa till sist.

Gemenskapen är varm och kärleksfull vid minnesstunden. Det hörs skratt, många barn har kommit. En del av dem gick i samma förskola som Mercedes. De minns henne väl. De är nu i tre, fyra, femårsåldern. Mercedes skulle fyllt fyra i oktober.

Släppte upp ljuslyktor

Alexandra har bullat upp med kakor, kaffe, saft, och änglagodispåsar. Till kvällen ska man släppa upp svävande ljus mot himlen. En hälsning till "prinsessan som aldrig fick bli stor, men ändå finns bland oss som en skyddsängel", som Alexandra skrev till alla som var där och aldrig kommer att glömma.
.
Av Lars Klint Av Lars Klint
 lars.klint@kvp.se  

 
« Senast ndrad: 26 november 2014, 15:11:20 PM av Alina »