Författare Ämne: BO kräver ändra lag, för att få förbjuda pedofila skolanställda jobba på skolan  (läst 1962 gånger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlägg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
1.
2014-07-28
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/man-anhallen-for-barnvaldtakt-3/

Man anhållen för barnvåldtäkt

Uppdaterad i dag 11:35. Publicerad 2014-07-28 18:58

En man i Malmö har anhållits misstänkt för sexuellt övergrepp på en flicka. Mannen var anställd på en förskola och greps efter att föräldrar hade slagit larm.

Övergreppet ska ha skett på förskolan där mannen arbetar sedan tre år tillbaka. Enligt Mats Holmström, kommunikationschef på förskoleförvaltningen i Malmö stad, handlar det om ett barn på förskolan som ska ha blivit utsatt.

– Vi känner bara till ett tillfälle med ett barn, säger han till TT.

– Vi satte omedelbart igång med våra interna rutiner, vi kontaktade individ- och familjeomsorgen, kriscentrum och vi gjorde en polisanmälan, säger Mats Holmström.

Skånepolisen bekräftar att en 32-årig man som varit anhållen i sin frånvaro greps på måndagsmorgonen.

– Vi har en man anhållen misstänkt för sexuellt övergrepp på en flicka under 15 år, det är så brottsrubriceringen lyder, säger Linda Pleym, pressansvarig vid polisen i Malmö till DN.

Polisen är mycket förtegen och kammaråklagaren Sofia Syrén Åkesson vill i nuläget inte ge några kommentarer om fallet eller uppge hur gammal flickan är.

Kan mannen ha begått övergrepp på fler barn?

– Det har jag ingen uppfattning om, säger Linda Pleym.

Ingegerd Ekström, ställföreträdande förskoledirektör i Malmö, säger till P4 Malmöhus att misstankarna väcktes i torsdags av föräldrarna, och att personalen har informerats. De föräldrar som var på förskolan under måndagskvällen informerades via brev. Alla berörda familjer ska få hjälp och stöd.

Malmö stad har kopplat in ett team med psykologer för att stötta personalen på förskolan.

– Vi finns i första hand på plats för personalen. De är naturligtvis väldigt tagna av det som hänt och förstår inte hur det har kunnat hända, säger Maria Stenkvist, enhetschef på psykologenheten.

Psykologerna kommer att finnas på plats på förskolan så länge det behövs.

– Vi måste finnas där för personalen så att de orkar stötta de barn som behöver, säger Maria Stenkvist.

Dessutom har personalgruppen förstärkts under veckan.

– Personalen är djupt bekymrade, det är därför vi går in med det här stödet och annan personal som förstärker i barngruppen. I går gick vi ut med information till föräldrarna på förskolan, säger Mats Holmström.

DN har sökt chefen på den aktuella förskolan som avböjer att kommentera och hänvisar till Ingegerd Ekström, ställföreträdande förskoledirektör i Malmö, som ännu inte gått att nå.

TT


Katarina Lagerwall

katarina.lagerwall@dn.se

2.
2014.06.24
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19108459.ab
Lärare tafsade på elever - fick nästan en miljon kronor
En lärare i Skåne har tvingats sluta på fem skolor sedan han anmälts för att ha tafsat på elever, enligt Sydsvenskan.
Alla polisanmälningar har lagts ned och i stället har läraren köpts ut av arbetsgivaren för sammanlagt närmare en miljon kronor.
    Dela   
    Tweeta


Läraren har vid de två sista anställningstillfällena vid skolor i Malmö stad och i Lunds kommun undanhållit information om var han arbetat förut. Då fick han 79 000 kronor respektive 282 000 kronor från Lunds kommun.
Det framgår av den anmälan som Skolinspektionen gjorde till Lärarnas ansvarsnämnd i mitten av juni.
Tidigare har han fått 64 000 när han jobbade i Landskrona, i Kävlinge för fick han 321 000. När han jobbade i Örkelljung fick han nio månadslöner för att säga upp sig själv.
Ska behandlas under sommaren
Nu ska nämnden gå igenom ärendet över sommaren.
– Läraren ska få yttra sig, sedan får vi se om det framkommer uppgifter som Skolverket behöver svara på, säger Lars Dirke, ordförande för Lärarnas ansvarsnämnd.
Nämndens avgörande i frågan om mannens lärarlegitimation kommer troligen i september, enligt Dirke.
Skolinspektionen vill dra in legitimationen
– Vi anser att han är särskilt olämplig och att hans legitimation ska återkallas, säger Marie Axelsson, rättschef på Skolinspektionen.
Hon har inte sett något liknande fall med samma omfattning sedan den nuvarande ordningen, där Skolinspektionen kan anmäla lärare som missköter sig till Lärarnas ansvarsnämnd, trädde i kraft 2012.
Det finns i dag inget regelverk eller system som gör att arbetsgivare får reda på om en person misskött sig på tidigare anställningar.
– Jag ska inte kritisera de här kommunerna, men det är viktigt att man tar referenser. Men sedan vet man inte vilken information de fått från honom, säger hon.
TT
24 juni 2014  10:48

3.
2014-06-15
http://www.expressen.se/kvallsposten/bristande-kontroll-av-sakerheten-pa-dagis/
Bristande kontroll av säkerheten på dagis
 
Två nya anmälningar mot dagispraktikanten| 13 jun

 
Lars Klint: "Ofattbart grymt. Osannolikt"| 12 jun

 
Hon har granskat 21-åringens filmer| 11 jun

 
Sveket är så stort att det blir obegripligt| 11 jun

 
Psykolog: "Viktigt att utsatta barn får hjälp"| 11 jun

 
Förskola ska granskas efter åtal mot 21-åring| 11 jun

 
21-åringen ska ha filmat sexövergrepp| 11 jun

 
Åtal mot misstänkte dagispedofilen väcks| 10 jun

 
Misstänkte pedofilen får stanna kvar i häktet| 03 jun

 
Någon kan ha skyddat den pedofilmisstänkte| 22 maj

Pedofilskandalen i Högsby blottar brister i myndigheternas kontroll av förskolor.

Barns rätt till en trygg miljö slås fast i lagen. Men allmänna bestämmelser om exempelvis ensamarbete saknas, och tillsynen brister.
I drygt två månader misstänks 13 småbarn ha utsatts för en rad grova sexövergrepp på en förskola i Högsby – utan att någon vuxen märkte vad som pågick.

– Jag är förundrad över att en 21-årig praktikant, utan tidigare erfarenhet, direkt kan lämnas ensam med barn utan att någon har uppsikt över honom, säger Börje Svensson, psykoterapeut med stor erfarenhet av sexualbrottslingar.

Utöver kravet på registerutdrag saknas nationella bestämmelser för hur förskolebarns säkerhet och trygghet ska säkerställas. Varje kommun och förskola ska själv arbeta fram dessa rutiner, enligt Skolverket.

– Förutsättningarna är ju olika på varje förskola så det måste man jobba med lokalt. Det handlar exempelvis om att fundera över hur man agerar vid nyanställningar – när personen ska få vara med vid blöjbyten eller på vilan, säger biträdande chefsjurist Elin Brunell.

Ingen överblick

Vad förskolorna har för riktlinjer kring säkerhet och hur dessa följs är det ingen som har överblick över.

– Eftersom det inte står tydligt i skollagen vilka rutiner en förskola ska sätta upp är det inget vi kan bedöma, säger Marie Sjöberg, utredare på Skolinspektionen.

Förskolan i Högsby är privat vilket innebär att det är kommunens ansvar att utöva tillsyn. Men eftersom förskolan startade 2012 hade detta ännu inte skett.

Generellt brister många kommuner över hela landet i detta, enligt Skolinspektionen. En av fem kommuner bedriver inte alls regelbunden tillsyn, och på många håll kan det gå flera år mellan besöken.

Vad gäller kommunala förskolor sköter Skolinspektionen tillsynen – men utan att i praktiken besöka verksamheten.

– Så har regeringsuppdraget sett ut i flera år. Det innebär givetvis att det är svårt att observera hur den dagliga verksamheten genomförs, säger undervisningsråd Erik Bergeå.

Inför nästa år har regeringen aviserat en förändring så att Skolinspektionen åter ska ut och besöka förskolor i sin tillsyn.

Obekväma frågor

Sexuella förövare är ofta svåra att upptäcka.

– De kan framstå som både empatiska och schysta, så länge de inte är bergtagna av sin sexuella upphetsning, säger psykoterapeut Börje Svensson.

Han anser att personal på förskolor måste våga ställa obekväma frågor, och efterlyser också tydligare rutiner kring att ta referenser på arbetssökande till förskolan.

Om Högsbyfallet kommer att granskas av en oberoende instans är fortfarande oklart.

– Vi följer ärendet noggrant, men har ännu inte fattat något beslut om att granska kommunen med anledning av det som hänt, säger Carin Holtz, enhetschef på Skolinspektionen.

Mejla  
.
Skriv ut

Av TT
 expressen@expressen.se

3.
2013-07-19

BO kräver skärpt lag för sexbrottsdömda

Publicerad i dag 15:38

Efter Dagens Nyheters granskning kräver Barnombudsmannen (BO) att regeringen skärper lagstiftningen för att skydda barn mot att sexbrottsdömda arbetar i förskola och skola.
– Att personer som är dömda för sexualbrott fortfarande är verksamma är inte okej, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

Dagen Nyheters granskning i våras visade att minst 97 personer som är dömda för sexualbrott fortsätter att arbeta med barn på svenska skolor och förskolor. Bland fallen finns förskollärare som dömts för barnpornografibrott och lärare som tidigare begått sexuella övergrepp mot elever.
  
Läs mer: Sexbrottsdömda jobbar kvar på skolorna.

Avslöjandet fick Barnombudsmannen Fredrik Malmberg att kalla till sig representanter från Skolinspektionen och Skolverket för att hitta sätt att täppa till luckorna i lagen. Nu har man lämnat över en lista på sju åtgärder till utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Sverige har redan fått kritik från FN:s barnkonvention om att skyddet för barn på det här området är otillräckligt. DN:s granskning aktualiserade frågan och visade att det är ett allvarligt problem, säger Fredrik Malmberg.

Av de sju förslagen vill Malmberg särskilt lyfta fram tre. Det första gäller att lärare som förlorar sin legitimation inte ska kunna fortsätta arbeta inom skolan. Idag får man inte ha en tillsvidareanställning utan legitimation, men det finns inga hinder att fortsätta arbeta under andra anställningsformer.

– Får man ingen legitimation är man olämplig att jobba vidare med barn även som visstidsanställd, säger Fredrik Malmberg.

Det andra är att domstolarna ska informera Skolinspektionen i fällande domar oavsett när brottet har begåtts och vilket straff som har utdelats. I nuläget gäller informationsplikten exempelvis inte barnpornografibrott som inte har begåtts i tjänsten och där påföljden är böter.

Det tredje förslaget BO vill lyfta fram gäller krav på registerutdrag för sexualbrott i samband med att alla lärare får sin legitimering, och inte enbart vid nyanställningar som görs idag.

Fredrik Malmberg menar att det är viktigt att täppa till luckorna i lagen när det gäller sexbrottsdömda, och att man måste ställa krav på personer som ska arbeta inom skolan. Barns rätt till skydd måste prioriteras.

– Nu ligger bollen hos regeringen, säger han. Katarina Lagerwall

 katarina.lagerwall@dn.se


Läs mer:  

 Sexbrottsdömda jobbar kvar på skolorna  
« Senast ändrad: 29 juli 2014, 13:01:07 PM av Alina »