Frfattare mne: Socialtjänster förbjuder till nära och kära familjemedlemmar att bo tillsammans  (lst 2530 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
2013-06-28
http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/brott-och-straff/article14732.ab?service=embedded&statsAutoStart=false
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17037273.ab

Får inte träffa Lisa i sommar

Gabrielle och Fredrik fråntogs vårdnaden om barnbarnet – socialtjänsten ger inte några besked om framtiden

Får inte träffa Lisa i sommar
 

Samma dag som Afton­bladets senaste artikel om fallet Lisa ringde socialtjänsten till mormor Gab­rielle och morfar Fredrik. De bjöd in till ett möte.

Beskedet: De får inte träffa sitt barnbarn Lisa under semestern, inte på fem till sju veckor.

- Är det så att hon ska avvänjas från oss? undrar Fredrik.


 Aftonbladets läsare har engagerat sig i fallet Lisa, som ett år gammal såg mamma mördas av pappal

 Lisa bodde tre år med mormor och morfar, men flyttades förra sommaren av Botkyrka kommun till ett annat familjehem.

 Det är vi som är Lisas familj, hävdar mormor och morfar. Nu säger Botkyrka kommun att de inte ska få träffas alls under semestern.

 Morföräldrarna och barnbarn ska hållas isär, för att Lisa ”behöver vet var hon bor”.  


Detta har hänt sen Lisa såg sin mamma dö

  2009 mördas Clara med 40 knivhugg hemma hos expojkvännen Kenan Capanoglu. Då ettåriga Lisa är med. Samma dag körs flickan till mormor och morfar, där hon redan bor.

  Lisa familjehemplaceras hos mormor Gabrielle och morfar Fredrik. I två domar fastslås att det är av ”yttersta vikt” att barnet bor hos dem. Socialtjänsten inspekterar de kommande åren regelbundet, ingen kritik framförs.

  Förra året har familjen det bevärligt sedan mormor råkat ut för två bilolyckor. En orosanmälan om Lisa leder till ett oförberett omhändertagande. Flera psyko­loger protesterar, ”... ett gränslöst övergrepp som får betecknas som grund för trauma”, skriver en av dem.

  Anmälningarna mot Fredrik och Gabrielle leder inte till någon åtgärd. Socialtjänsten utreder dock, och anmärker i sak att huset är kallt, en toalett saknar handfat, familjen har skulder de betalar av på och att familjen fortfarande har sorg efter Clara.

  NU: Ingen särskild vårdnadshavare har utsetts för Lisa, fyra år efter mordet. Lisa får träffa mormor och morfar med övervakning, två timmar var 14:e dag.

Under semestern blir det inget umgänge alls.

Mormor och morfar har anmält Botkyrkas agerande till Socialstyrelsen. De har ingen möjlighet att över­klaga omhändertagandet. Endast pappan kan, han är fortfarande vårdnadshavare, men sitter i fängelse dömd på livstid.


Hundar och katter tumlar i det höga gräset och hästar skymtar i hagarna bakom gården där de bor. Det är tredje besöket för mig. Första gången var hösten 2009, några månader efter mord­et på Clara. Då tultade en ettårig flicka runt i vardagsrummet.

Fredrik och Gabrielle säg­er att saknaden är svår, särskilt för deras nioåriga dotter. Hon och femåriga Lisa - som vi valt att kalla henne - upplever sig som systrar.

Det är i morgon ett år sedan Lisa oförberett flyttades ifrån dem. Först fick de inte tala med henne på sex veckor. Därefter har de träffats två timmar i taget, mest i lekparker och på hamburgerrestauranger.

”Känns förnedrande”

Vid besöken finns alltid en kontaktperson.

- Vi tycker att det känns förnedrande, säger Gabri­elle.

De är besvikna över mötet på Botkyrka kommun förra veckan. Inte på någon punkt går tjänstemännen dem till mötes. De har redan fått nej på sin vädjan om att på nytt utredas som familjehem.

De bad att få slippa bevakning under umgänget, och undrade vad de är miss­tänkta för. Socialtjänstemännen menade att det är ett normalt förfarande.

”Följt restriktionerna”

Ur samtalet:

Socialtjänsten: ”Det är många gånger så att bio­logiska föräldrar säger till sina barn att ”du ska snart flytta hem till mig”.

Gabrielle: ”Men det har vi aldrig sagt!”

Socialtjänsten: ”Nej. Men ...”

Gabrielle: ”Och vi ... varför ska vi ha någon som står och vaktar?”

Socialtjänsten: ”Det är ju så att barnet som är placerat i familjehem, de ska veta att nu bor jag här. Jag ska vara med dem, resa på semester, skaffa kompisar. För att barnet inte ska slitas emellan.”

Fredrik: ”Det har vi fått restriktioner om, och vi har alltid följt dem. Från början sa vi: Vi vill att du flyttar hem. För det hade barnpsykologerna sagt att vi skulle säga. Sedan fick vi brev att vi inte får. Så nu säger vi att vi älskar henne. Men inte ett ord om att flytta hem.

Inga klara svar

Fredrik och Gabrielle drar slutsatsen att anknytningen mellan dem och Lisa är så stark att det blir en långvarig ”avvänjning”. Socialtjänstens förslag är ett umgänge var tredje vecka, tre timmar.

Själva vill de ta hem Lisa, en helg, eller bara några timmar. Så att hon får rida sin ponny och klappa sin hund. De vet inte när det kan ske.

Ur samtalet:

Fredrik: ”Är det en tio­årsplan, femårsplan eller tvåårsplan vi pratar om?”

Socialtjänsten: ”Det är lite svårt att säga ... hand­- lar ju om barnets mognad och att allt funkar och ... flyter.

Fredrik: ”Du säger ingenting alltså. Det kan vara tio år.”
Kerstin Weigl  
 
Protestlista ska hjälpa Lisa hem

Mirijam Johansson.    Mirijam Johansson.

När Mirijam Johansson, filmproducent och tvåbarnsmamma i Täby, läste i Aftonbladet om Lisa kände hon sig tvungen att agera. Protestlistan har nu samlat 6 711 namn, och lämnas i dag till Botkyrka kommun.

I en debattartikel i gårdagens Aftonbladet skriver hon: ”Vi är invaggade i tron om att vi lever i ett tryggt land, men hur tryggt är det egentligen när staten på lösa grunder kan skilja barn från deras närmast anhöriga?”

Listan har skrivits under av bland andra Zinat Pirzadeh, Marcus Öhrn, Lotta Gray, regissören Daniel Fridell, skådespelarna Alexandra Rapaport, Moa Gammel och Charlotta Johnsson.

 
« Senast ndrad: 29 juni 2013, 22:02:53 PM av Alina »