Frfattare mne: Polis&socialtjänst.struntar i barnen som de tvångsplacerade hos dömda pedofiler  (lst 2324 gnger)

Alina

  • Newbie
  • *
  • Antal inlgg: 279
  • Karma: 0
    • Visa profil
http://www.dn.se/sthlm/de-har-inte-kontaktat-barnen/

De har inte kontaktat barnen

Publicerad 2012-12-12 10:36
 
 Jourhemspappan

Fler artiklar
HD tar inte upp dom mot jourhemspappa
Jourhemspappans dom står fast
Jourhemspappan överklagar dom
Så agerade kommunerna
Därför är det svårt att avslöja en pedofil
Jourhemspappan –fler barn kan ha drabbats
Mannen har tagit emot utsatta barn i 30 år
Tester av jourföräldrar döms ut
Mannen erkänner brotten
Så skickades barnen till pedofilen
Åtta år för jourhemspappans våldtäkter
Efter barnvåldtäkterna – kommunen skärper rutiner
Jourhemspappa åtalas för våldtäkter
Jourpappan misstänks för nya sexövergrepp
Jourpappa häktad för barnvåldtäkt

Fem av sju av de kommuner som placerat barn hos den dömde pedofilen har kontaktat barnen för att höra om något hänt. Men Solna stad vill inte svara på frågan – och Spånga-Tensta tänker inte kontakta ”sin” pojke.


– Ärendet är avslutat hos oss, säger Ante Hemphälä.

Den dömde jourhemspappan och hans fru har tagit emot barn som farit illa hos sina biologiska föräldrar i drygt trettio år. Många av de femton barnen – både pojkar och flickor – har placerats hos paret redan efter BB eller i förskoleåldern.


 
DN kunde tidigare avslöja att minst sju kommuner i Stockholms län placerat barn hos paret: Solna, Järfälla, Lidingö, Danderyd, Stockholm (Spånga-Tensta), Upplands Väsby och Sigtuna.

En del har utrett och intervjuat paret före placering av barnen. Andra har förlitat sig på referenser från andra kommuner.

De flesta av de placerade barnen är i dag vuxna, det vill säga över arton år. En del bor kvar på parets gård, andra har flyttat ut. En del är paret vårdnadshavare för.

Av polisens förundersökning gällande våldtäkterna på de två små flickorna framgår att socialtjänsten i varje kommun nu ska kontakta de barn som varit placerade hos den dömde jourhemspappan. Många av kommunerna har också gjort det visar DN:s kartläggning. Men inte alla.

Lidingö, Järfälla och Danderyd hävdar att de kontaktat barnen med anledning av vad som hänt och frågat hur de haft det hos paret. Enligt Lidingö och Danderyd har de placerade barnen ”vitsordat paret och deras goda omhändertagande”. Solna säger att ”man har tagit de kontakter som man bedömer lämpliga” och Spånga-Tensta att man nog sannolikt inte kommer att kontakta pojken eftersom placeringen avslutades när han var tjugo år.

– Vi har följt honom så länge han var i vårt ansvar och det har aldrig framkommit något om sexuella övergrepp, inte ens vid avstämningsmötet då placeringen avslutades. Nu är ärendet avslutat hos oss, säger Ante Hemphälä, avdelningschef för sociala frågor i Spånga-Tensta.

Men tänk om han har sett eller varit med om något?

– Det är inte mycket vi kan göra åt det. Så länge vi har ansvar följer vi upp det så noga som möjligt, men vi kan inte följa upp vad som händer dem senare i livet.

Solna, som enligt polisens utredning placerat fem barn hos paret, vill inte säga något mer än att de ”tagit de kontakter som bedömts lämpliga” och att inget om sexuella övergrepp framkommit.

Hur kan ni säga det om ni inte har kontaktat alla?

– Jag kan inte ge dig svar på om alla kontakter har tagits utan att avslöja omständigheter om de här barnens liv, säger Maria Schollin, chef för barnenheten i Solna.

Du avslöjar ingenting, säg bara ja eller nej.

– Om jag skulle förklara det skulle det framgå omständigheter om de här barnen som är väldigt olika.

Vad menar du?

– De flesta är mellan 20 och 30 år i dag och det kan ha en betydelse för hur kontakter tas och på vilket sätt man är skyldig att ta vissa kontakter.

Så om någon är äldre behöver man inte ta kontakt menar du?

– Nu svarar jag inte längre på dina frågor.

Sigtunas pojke och Upplands Väsbys barn var alla med i polisutredningen som gällde våldtäkter på två av barnen från Upplands Väsby.

Josefine Hökerberg

josefine.hokerberg@dn.se